woensdag 28 november 2012

Proefvisitatie Commerciële Economie van start

Woensdag 28 november 2012
Interieur van de proefvisitatiekamer















Keurmerk
In maart 2013 zal de opleiding Commerciële Economie van Stenden Hogeschool in Emmen worden gevisiteerd, teneinde de heraccreditatie van deze HBO-opleiding aan te vragen voor de komende zes jaren. De opleiding schrijft daarvoor een zelfevaluatierapport, dat tegenwoorde de 'Kritische Reflectie' wordt genoemd. Daarna zal de opleiding worden beoordeeld door een visitatiepanel van onafhankelijke, gezaghebbende experts. Bij een positief advies van deze visitatiecommissie kan de hogeschool dan het door de overheid erkende keurmerk aanvragen.

Stakeholders
Bij zo'n proces van zelfevalueren en visiteren betrekt Stenden Hogeschool zoveel mogelijk verschillende belanghebbende partijen. Behalve bestuur, stafdiensten, opleidingsmanagement en vooral ook studenten worden allerlei ander stakeholders bij dit proces betrokken, zoals afgestudeerden en een aantal vertegenwoordigers van het werkveld waarvoor deze opleiding haar studenten opleidt.

Voorbereiding
Zo'n proces vraagt veel van alle deelnemende partijen, want voor velen is het bijvoorbeeld de eerste keer dat ze meedoen aan zo'n evaluatieonderzoek. Om iedereen goed voorbereid te laten deelnemen aan de visitatiedagen, organiseren alle opleidingen van Stenden Hogeschool op enig moment in dit proces een zogenoemde proefvisitatie. Vertegenwoordigers van alle belangengroepen komen dan in kleine groepen bijeen om in een bijeenkomst met een proefvisitatiecommissie in gesprek te gaan over alle ins en outs van hun opleidingen. Vanmiddag begint zo'n proefvisitatie bij Commerciële Economie in Emmen.

Start van de proefvisitatie
Eerst wordt de proefvisitatiecommissie van Stenden Hogeschool ontvangen en wegwijs gemaakt in de kamer waarin de gesprekken zullen plaatsvinden. In deze gesprekskamer liggen alle documenten ter inzage, om deel uit te maken van het onderzoek naar de kwaliteit van deze opleiding.
Vanavond gaat dit panel in gesprek met afgestudeerden en met afstudeerbegeleiders van de opleiding en van de bedrijven waar deze afgestudeerden hun afstudeeronderzoek hebben verricht.
Morgen zullen dan alle andere opleidingsvertegenwoordigers met de leden van de proefvisitatiecommissie in gesprek gaan.
   

Geen opmerkingen: