donderdag 1 december 2011

Staatsbezoek van President Touré van Mali in Rotterdam

Donderdag 1 december 2011

Een lange stoet
Toen ik gistermiddag in het laatste kwartier van de lunchpauze tijdens het Nationaal Hoger Onderwijscongres 2011 op de vaste wal even buiten wandel over de Rotterdamse havenkade waarlangs het Cruiseschip SS Rotterdam ligt, kom ik terecht in het afscheid van een buitenlands werkbezoek. Een lange stoet dienstauto’s met ongeveer twintig motoragenten staat te wachten op de gasten die het schip de SS Rotterdam zullen verlaten.

Afscheid en vertrek
Dan komen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de Zuidhollandse Commissaris der Koningin (CdK) Jan Franssen naar buiten met Amadou Toumani Touré, de president van het Afrikaanse land Mali, die momenteel op staatsbezoek is bij koningin Beatrix. Aboutaleb en Franssen nemen afscheid van de Malinese president Touré. Touré vertrekt als eerste, samen met zijn delegatie.

President Touré van Mali
Aan de overzijde van de kadeweg staat tijdens dit afscheid en vertrek een groepje Rotterdamse jongetjes met zichtbare verbazing te kijken naar het tafereel dat zich hier voor hen onverwacht afspeelt. Een veiligheidsman staat bij de jongens te praten. Op het moment dat president Touré wil instappen in zijn limousine, roept één van de jongens met luide stem: ‘Is dat een president?” President Touré reageert naar de jongens met een lach en wuift hartelijk naar deze spontane Rotterdamse kids.

Burgemeester Aboutaleb
Als de president met zijn gevolg is vertrokken, staan de achtergelaten officials nog even kort met elkaar na te praten over het bezoek. De jongens blijven aan de overzijde van de weg staan. Eén van de jongetjes ziet het ineens. Hij roept luid naar de overzijde van de weg: “Hé meneer, bent u Aboutaleb?”. Ahmed Aboutaleb – hún burgemeester – knikt de jongens toe en roept terug: “Ja, ik ben Aboutaleb!’.
Daarna vertrekken ook burgemeester Aboutaleb en CdK Franssen met hun gevolg in de achtergebleven dienstauto’s. De jongens lopen enthousiast pratend verder. Het wordt weer stil op de havenkade bij de ingang van de SS Rotterdam.

Geen opmerkingen: