dinsdag 6 september 2011

Learning from the world @ Stenden

Dinsdag 6 september 2011


Vanmiddag zit het Auditorium van Stenden Hogeschool in Leeuwarden nagenoeg vol. Vandaag zijn we hier bijeen voor de opening van het hogeschooljaar 2011-2012. Collega Herman Hoedemaker heet alle collega's en alle externe genodigden van harte welkom en leidt ons vanmiddag door het programma van deze jaarlijkse startbijeenkomst.

Eerste spreker is Leendert Klaassen, voorzitter van ons College van Bestuur. Hij memoreert dat we vorig jaar hebben gewerkt in een voor het hoger onderwijs roerig jaar. Kwaliteit was vorig jaar een belangrijk item en dat zal ook in dit nieuwe jaar en in de daaropvolgende jaren onverminderd zo blijven. Stenden zal blijven investeren in bijvoorbeeld onderwijsfaciliteiten, in scholing van medewerkers en in ICT. Ook de rol die Stenden Hogeschool in de regio speelt, zal vooral aandacht vragen. Een ander speerpunt voor de nabije toekomst is dat hogescholen en universiteiten zich nog steviger moeten profileren. Voor Stenden betekent dat onder andere dat met name Internationalisering 'in the spotlight' blijft.


Nadat Leendert Klaassen het hogeschooljaar officieel heeft geopend, volgen achtereenvolgens drie korte presentaties van de drie New Faculties die Stenden Hogeschool vandaag officieel van start laat gaan, te weten:
- Kenniscentrum voor Sociale Innovatie, gepresenteerd door collega Tony van Acquoy;
- Polymore Research Education, gepresenteerd door collega Rudy Folkersma;
- European Tourism Futures Institute; gepresenteerd door collega Jeroen Oskam.

Deze feestelijke presentatie wordt opgevolgd door een muzikaal intermezzo, verzorgd door het gitaarduo Thijs ten Berge & Marein van Wifferen, twee studenten van Stenden Hogeschool. Ze spelen en zingen hun mooie nieuwe song 'Our stories'.

Deze jaaropening staat vooral ook in het teken van 'Internationalisering'. Wat doet ervaring in het buitenland met een student en waarom is die buitenlandervaring zo belangrijk? Waarom zijn onze global campus sites zo belangrijk voor Stenden Hogeschool? En vooral: waar moet je als instelling voor hoger onderwijs rekening mee houden? Stenden heeft jarenlange ervaring op het gebied van internationalisering. In de afgelopen maanden heeft een onafhankelijke Expert Group op verzoek van Stenden Hogeschool onderzocht hoe de stand van zaken van internationalisering is in het hoger onderwijs en in Stenden Hogeschool.

De leden van deze Expert Group, prof. Frans Zwarts (voorzitter, voormalig Rector Magnificus RUG), prof. Stephen C. Dunnett (Professor & Vice Provost for International Education, State University of New York at Buffalo) en prof. Hans de Wit (Lector internationalisering, Hogeschool van Amsterdam) geven vanmiddag tijdens deze hogeschooljaaropening een toelichting op de ontwikkeling van internationalisering in het hoger onderwijs in het algemeen en op de staat van de internationalisering bij Stenden Hogeschool in het bijzonder.

Deze drie experts komen in hun drie presentaties en in hun onderzoeksrapportage met welkome, bruikbare suggesties voor het doorontwikkelen van ons internationale profiel. Deze internationale, onafhankelijke onderzoekscommissie is complimenteus over ons profiel. 'Internationalisation at Home' is een goede benadering van Stenden Hogeschool. Met 'Internationale mobiliteit van studenten en medewerkers' moeten we zeker doorgaan, vooral ook als integraal aspect van alle andere internationale aspecten van ons hogeschoolprofiel.

De Expertgroep zegt onder de indruk te zijn van de sociale rol die onze studenten tijdens en naast hun studie ook vervullen in de regio waarin onze campus site in Zuid-Afrika zich bevindt. Als goede raad krijgen we mee dat we vooral ook in de niche markt van 'Service Management' zouden moeten blijven. Vooral ook daarin ligt onze ervaring, onze kracht en onze goede reputatie.

Geen opmerkingen: