donderdag 25 november 2010

UItbreiding van het auditorenteam van Stenden hogeschool

Donderdag 25 november 2010

Binnen Stenden hogeschool houden we de kwaliteit van ons hoger beroepsonderwijs (hbo) goed in de gaten. Regelmatig worden bij alle opleidingen & diensten kwaliteitsmetingen gehouden, om te beoordelen waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Zo kennen we bijvoorbeeld: studententevredenheidsmetingen, interne en externe audits, medewerkerstevredenheidsonderzoeken, benchmarks, EFQM-metingen, proefvisitaties & visitaties, moduulevaluaties, medewerkers- en studentenpanels, enquĂȘtes, exit-interviews en nog veel meer kwaliteitsonderzoeken met ons onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening als onderzoeksobject. Zo houden we periodiek de vinger goed aan de pols om te reageren met verbeteringen en andere innovaties waar dat gewenst en mogelijk is.

Om te waarborgen dat deze kwaliteitsmetingen een verfrissende werking behouden, worden de kwaliteitsonderzoeken (audits) in steeds wisselende panelsamenstellingen gedaan. Auditpanels bestaan bijvoorbeeld uit interne en externe vertegenwoordigers, uit generalisten en specialisten, uit medewerkers vanuit opleidingen en stafdiensten en uit bijvoorbeeld ook studenten, afgestudeerden (alumni) en werkveldvertegenwoordigers.

Sinds het jaar 2007 biedt onze afdeling Quality Assurance van het Corporate Office van Stenden hogeschool elk jaar een auditcursus aan, teneinde medewerkers (bij) te scholen op het specifieke gebied van kwaliteitsonderzoek. Elk jaar voegen we zo tien tot vijftien medewerkers toe aan het hogeschoolbrede team van auditoren, die in staat zijn om op verantwoorde wijze betrouwbare uitspraken te doen over de kwaliteit van ons onderwijs, ons onderzoek en van onze dienstverlening. De resultaten daarvan leiden altijd tot (het monitoren van) verbetermaatregelen.

De belangstelling van onze hogeschoolcollega's om mee te doen aan deze auditcursus groeit. De belangstelling is inmiddels al groter dan het aantal beschikbare plaatsen. We zien dat als een compliment voor onze auditcursus, die we samen met de organisatie MANS (Management en Arbeid Nieuwe Stijl) hebben opgezet en aangeboden; en het is ook een belangrijke graadmeter voor het kwaliteitsbewustzijn onder onze collega's binnen Stenden hogeschool.
Ook dit jaar hadden we weer een volle cursusgroep voor onze auditcursus. Deze meerdaagse auditcursus bestaat uit een deel audittheorie en auditpraktijk en resulteert in de uitstroom van gecertificeerde auditoren.

Vanmiddag is het hogeschoolteam van gecertificeerde auditoren in periodiek overleg bijeen in Stenden University Hotel om terug te blikken op de audits van het afgelopen jaar en om de werkplanning van de audits die we volgend kalenderjaar zullen houden binnen onze hogeschool op te stellen.
De collega's die dit jaar hun auditcertificaat als resultaat van de Auditcursus 2010 hebben behaald, krijgen vandaag hun auditcertificaat als eerbetoon tijdens dit plenaire auditorenoverleg uitgereikt. Om aan onze studenten en collega's te laten zien wie dit jaar met succes hebben deelgenomen aan de auditcursus, wordt na afloop van het auditorenoverleg een foto gemaakt van de hier en nu acht aanwezige gelauwerde auditoren, teneinde deze foto met bijbehorende tekst binnenkort te publiceren in onze hogeschoolgemeenschap.

Geen opmerkingen: