dinsdag 3 november 2009

Erken mij

Dinsdag 3 november 2009

Daphne Hoveling is 28 jaar en ongehuwd. Ze is als manager van een call center vanwege een burn out een halfjaar in therapie geweest bij de 42-jarige psycholoog Etienne Segers. Als de therapie-sessies met voldoende resultaat zijn afgelopen, neemt Daphne afscheid van Etienne. Toch neemt Etienne kort daarna weer contact op met zijn ex-cliënte. Hij nodigt haar kort daarna zelfs uit voor een romantisch weekendje in Parijs, de stad waar Etienne is geboren en waar hij nog maandelijks een weekend doorbrengt. Maar de wankele idylle van dit prille stel wordt al op hun eerste avond ruw verstoord en loopt de tweede avond volledig uit de hand.

Het boek “Erken mij” van Esther Verhoef is een indringende thriller over machtsmisbruik, egoïsme, en een vrouw die tot het uiterste wordt gedreven. Verhoef schreef dit boek speciaal voor de “Maand van het Spannende Boek” van juni 2009. De 21ste editie van de campagne “Juni - Maand van het Spannende Boek” is een initiatief van de “Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek” (CPNB). Dit geschenkboek was in de derde week van juni 2009 nauwelijks meer in de Nederlandse boekhandel te verkrijgen. De oplage van “Erken mij” werd dan ook verhoogd van 805.000 naar 833.500 exemplaren.

In deze literaire thriller is Daphne de hoofdpersoon. Daphne heeft een laag zelfbeeld, is faalangstig en krijgt steeds meer last van een hele serie barrières, die een normaal leven in de weg staan. Ze kampt al van jongs af aan met het voortdurend aanwezige gevoel minder mooi, minder slim, minder geliefd en dus ook minder waard te zijn dan anderen.

Daphne wil graag gekend en erkend worden. Maar haar opeenvolgende ontmoetingen met mannen - zoals bijvoorbeeld Roy en Etienne en Tom - staan dat steeds weer in de weg.
Totdat Daphne zich realiseert dat mensen je alleen maar kunnen negeren en pijn doen als je dat zelf toelaat.
Als dat besef doordringt, neemt ze het heft figuurlijk èn letterlijk in eigen hand.

Geen opmerkingen: