vrijdag 30 oktober 2009

Ouderavond op Hanzehogeschool Groningen

Donderdag 29 oktober 2009

De Hanzehogeschool Groningen nodigde voorheen op één avond altijd de ouders van alle tweedejaars studenten van alle opleidingen uit voor een ouderavond. De opkomst was dan niet bijzonder hoog. Mede daarom werd besloten om de ouderavond voortaan niet meer voor de ouders van de tweedejaars, maar voor de ouders van de eerstejaars studenten te organiseren. Aldus besloten en uitgevoerd. Dat hebben ze èn we geweten. De opgave van ouders, die hier samen met hun zoon en/of dochter de ouderavond bezoeken, overtreft alle verwachtingen. Bij de totaaltelling bleek dat de opkomst niet enkele honderden, maar enkele duizenden mensen telt. Meer dan 4.000! ouders & eerstejaars hebben zich opgegeven.

Vanmorgen is voor de zekerheid toch nog maar de politie ingelicht over de verwachte, grote opkomst. Dat blijkt een gouden greep te zijn, want al aan het begin van de avond komt er zoveel verkeer over de Ring van Groningen en door de stad, dat er geen doorkomen meer aan is. Op alle toegangswegen van de Zernike-campus staan lange files. Ook Durkje en ik staan daartussen lang geduld te oefenen. Maar gelukkig worden we vanaf de ingang van de campus vlot doorgeleid door een grote schare verkeerspolitie en andere verkeersregelaars, zodat we exact op de aanvangstijd van 19.00 uur in de grote zaal van het Instituut voor Rechtenstudies welkom worden geheten voor deze ouderavond. Inmiddels heeft ook Baukje zich bij ons gevoegd.

We worden welkom geheten door mevrouw Jacqueline Gomashie, teamleider van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). In haar inleiding staat het thema van deze ouderavond centraal: "Studeren bij de Hanzehogeschool Groningen: kansen en mogelijkheden", met daarin specifiek aandacht voor de ruimte die deze opleiding biedt voor excellente studenten.
Daarna verschijnt een studentenpanel van derdejaars studenten, onder begeleiding van de heer Theo Joxhorst, teamleider HBO-Rechten. Deze studenten vertellen over hun studie-ervaringen binnen de beide hierboven genoemde opleidingen.

In de derde plenaire sessie illustreert de heer Willem Hiemstra, docent Recht van de opleiding HBO-Rechten, in woord & beeld aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden dat wij allemaal in alles wat we doen, overal en altijd te maken krijgen met recht & wet, ook al staan we daar niet dagelijks bij stil.
Dan komt de heer Petrick Glasbergen, docent Professionele Communicatie van de opleiding SJD, met een kort college over het correct geven van goede feedback. Een aantal studenten toont dat in een rollenspel op het podium.

Dan gaan we in kleine groepen uiteen naar de leslokalen. Daar vertellen docent-studieloopbaanbegeleiders wat binnen de Hanzehogeschool Groningen wordt verstaan onder Studieloopbaanbegeleiding en wat het doel ervan is.
Aansluitend worden we door studenten en medewerkers rondgeleid door het deel van het hogeschoolgebouw waar onze zonen/dochters binnen het Instituut voor Rechtenstudies hun onderwijs genieten.
Ter afsluiting staan de drankjes en hapjes klaar om in een meer informele setting nog even na te praten met de opleidingsdocenten en met het groot aantal studenten en hun ouders/verzorgers.

Geen opmerkingen: