woensdag 3 september 2008

Hello World! - Opening Hogeschooljaar 2008-2009

Woensdag 3 september 2008

Dit is de dag waarop we binnen Stenden hogeschool officieel ons hogeschooljaar openen. Met het jaarthema "Hello World!" laten we als hogeschool ons nieuwe gezicht zien aan de wereld. De wereld en onze maatschappij veranderen continu. We leven en werken in een internationale woon-, leef- en studiegemeenschap. Wij willen studenten voorbereiden op het werken in onze internationale en interculturele samenleving.

Mevrouw Suchitra Hiranprueck - ambassadeur van Thailand - is onze eerste gastspreker. Ze benoemt de eeuwenlange band die onze Nederlandse en Thaise voorouders reeds 400 jaar geleden al bouwden en onderhielden. Ze prijst de tevredenheid van de Thaise studenten die momenteel bij ons in Leeuwarden studeren.

Tweede gastspreker is mevrouw Hlengiwe Mkhize, ambassadeur van Zuid-Afrika. In het begin van haar toespraak benadrukt ze de belangrijke rol die onderwijs speelt bij de ontwikkeling van een land en van haar bevolking. Aan het eind voegt ze daar nog aan toe dat onderwijs ook een belangrijke bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen van sociaal engagement van studenten; mij uit het hart gegrepen.

Derde gastspreker is de heer Joris Luyendijk, schrijver/journalist/tv-presentator. Hij maakt uit eigen internationale ervaring duidelijk dat internationalisering niet alleen maar "top" is. Het kan bovenal ook pijnlijk zijn als je in het buitenland duidelijk wordt dat men Nederland niet eens kent, als studenten van verschillende nationaliteiten elkaar mijden en als je te maken krijgt met confronterende moppen over Nederlanders. Luyendijk roept ons allen op om buiten onze comfortzône te treden, hetgeen wel enig doorzettingsvermogen vergt, maar waardoor je comfortzône doorgaans dan wel uitdijdt.

Zo geven bovenstaande gastsprekers - afkomstig uit drie continenten - ieder hun eigen visie op het belang van internationaal onderwijs en op het opleiden van kosmopolitische burgers.

Aan het eind van de middag maakt onze voorzitter van het College van Bestuur - de heer Robert Veenstra - bekend dat Stenden hogeschool een Universiteit in Berlijn gaat openen. Met deze "Stenden University Berlin" zetten we een volgende stap in het realiseren van onze ambities. In Berlijn gaan we ons richten op academisch onderwijs, onderzoek en kennisoverdracht. Dat past goed in onze strategie en het verhoogt ook de kwaliteit van ons huidig wereldwijd onderwijs.

Hello World, .... ons nieuwe studiejaar is geopend.
En ...... o ja ...... onze nieuwe website is: http://www.stenden.com/

Geen opmerkingen: