maandag 28 november 2011

SBenRM zorgt goed voor Sint & Piet

Maandag 28 november 2011

Sinterklaas in de etalage
Als de Nederlandse detailhandel in deze periode van het jaar de etalages hoofdzakelijk hebben ingericht in het teken van het naderende Sinterklaasfeest, kan een opleiding als Small Business en Retail Management (SBenRM) vanzelfsprekend niet achterblijven. De hogere beroepsopleiding SBenRM van Stenden Hogeschool te Leeuwarden, die onder andere opleidt voor zelfstandig ondernemerschap en voor managementfuncties in de retailsector in het algemeen en in de detailhandel in het bijzonder, laat zien ook oog te hebben voor de tijd van het jaar.

Sinterklaas in de display
Op een markante plaats, in een bocht van de brede gang van de afdeling Small Business en Retail Management hangt naast de koffiehoek een hele grote poster van een vriendelijk ogende Sinterklaas en een vrolijke Zwarte Piet. Een bijpassende display zorgt voor de verdere aankleding van deze al op grote afstand in het oog springende presentatie. Twee jutezakken van Sinterklaas, opgezette schoenen gevuld met Sinterklaasgedichten en hier en daar wat snoepgoed; het zijn de elementen die onmiskenbaar bij zo'n sfeerplaatje horen. En in de top van de display uiteraard een aantal acrobatische pieten.

Nachtelijke pauze voor Sint & Piet
En voor het geval dat Sinterklaas en Zwarte Piet vannacht op de dakentocht toch ook even binnen kijken in het hogeschoolgebouw, staan links en rechts van de display twee fauteuils om binnen even op te warmen en uit te rusten. Handig, zo vlakbij de koffiehoek.

zondag 27 november 2011

God heeft een plan

Zondag 27 november 2011

1e Zondag van Advent
Op het liturgisch centrum brandt de eerste Adventskaars. Het is vandaag de eerste Zondag van Advent. Dit betekent onder andere dat we over vier weken het Kerstfeest zullen vieren. 'Advent is dromen dat Jezus zal komen'. De kerkzaal van De Hege Stins te Stiens is goed gevuld als om 19.00 uur de Gemeentedienst aanvangt. Vanavond organiseert de Stienser Evangelisatiecommissie een Sing In, een avondkerkdienst met veel muziek, waarin ook veel samen wordt gezongen. Voorganger is dominee Klaas Snijder uit Marrum, die in 2009 enkele malen in Stiens voorging.

Telling Voices
Organist is Han Giesing en muzikale medewerking wordt verleend door het gospelkoor 'Telling Voices' uit Minnertsga, onder leiding van dirigent Dirk Norbruis, die tevens dirigent is van het Dokkumer mannenkoor Pro Rege. De uit ongeveer 25 leden bestaande gospelgroep wil met 'vertellende stemmen' het woord van God overbrengen. Ze doen dat met een divers liederenrepertoir in het Fries, in het Nederlands en in het Engels.

Niet van deze wereld, niet van deze tijd
Het in de aankondigingen gepubliceerde thema van deze kerkdienst is: 'Gods plan met ons leven'. Vanavond blijkt dat dit thema enigszins is aangepast tot: 'God heeft een plan'. De verkondiging van de voorganger is aan de hand van twee bijbellezingen uit de profetieën van Jesaja en Jeremia. In zijn preek komt dominee Snijder met een kritisch betoog tegen drugs- en alcoholmisbruik, maar hij voegt daar ook zijn kritiek aan toe op het hedendaags communiceren via allerlei sociale media, zoals Facebook, Hyves en Twitter. Dat is jammer, ook als je weet dat onze gemeentepredikant met succes zijn best doet om tussen allerlei ontmoetingen met onze jeugdige en volwassen gemeenteleden regelmatig en aangenaam contact te onderhouden middels sociale media. Bij de door dominee Snijder geuite kritiek op sociale media moest ik even denken aan het liedje van De Kast, waarin De Kast - in een overigens heel ander verband - zingt: '... niet van deze wereld, ..... niet van deze tijd'.

Evangelisatie
Maar goed, never mind, God heeft een plan, met jou en mij, met ons. Daar is niets mis mee. Volgens dominee Snijder wil God met ons weer terug naar de basis, naar daar waar het leven goed is. Een goed plan, daar ben ik van overtuigd en daar ga ik dan ook graag in mee. Het is een ware evangelisatiedienst, zoals je dat van een evangelisatiedienst mag verwachten. Gospelgroep Telling Voices doet het vanavond goed. Er wordt prachtig gezongen, als koor, en solo. Drie leadzangeressen doen prima werk. Ook de slechts enkele mannenstemmen doen voortreffelijk werk; zij leggen op stevige wijze een goed klinkend fundament onder de opgewekte vrouwenstemmen.

Uitbundige lofprijzingen
En aan het eind van deze evangelisatiedienst gaat het gospelkoor flink los. De gemeenteleden komen overeind en zingen luidkeels en handenklappend mee. Vóór in de kerkzaal, vlak bij het gospelkoor, zit een grote groep bewoners van de Stienser Pyter Jurjenshôf en van Talant. Wat genieten zij zichtbaar van deze uitbundige lofprijzingen van Telling Voices en van de hele gemeente die letterlijk achter hen staat. Waarde(n)vol is het dat we dit met elkaar zo kunnen vieren. En dan is de uitzetter het machtige lied 'Glory, Glory, Hallelujah'; maar dan in de Friestalige versie. Telling Voices zingt de coupletten in het Fries en de gemeenteleden zingen het refrein keer op keer luidkeels mee. Als er dakpannen op het dak zouden liggen van De Hege Stins, zouden die daar klepperend op en neer bewegen op de enthousiaste klanken van deze graag en goed zingende gemeente.

Pietenfestival zonder Sinterklaas in Drachten

Zaterdag 26 november 2011

Winkelen in Drachten
Als Durkje en ik vanaf de Houtlaan de promenade van de Noorderbuurt van Drachten binnen wandelen, moeten we direct al plaatsmaken voor een auto die deze winkelpromenade doorkruist. Het is een oldtimer uit 1929 van de bekende Drachtster vrachtrijder Bulstra. Vóór, achter èn naast deze vrachtauto huppelt een groot aantal Zwarte Pieten. Op de laadbak van de oldtimer liggen allerhande acrobatiek-hulpmiddelen èn een hele grote jutezak van deze Zwarte Pieten. Wat zou daar in zitten? Pakjes of pepernoten of …..?

Zwarte Pietenfestival
We zijn midden in het Pietenfestival terecht gekomen. Het Drachtster winkelcentrum wordt overspoeld met zwarte pieten. Ze delen pepernoten en snoepgoed uit aan kinderen en volwassenen, vertonen hun acrobatische kunsten en zijn door kleding en uitbundig gedrag nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld. Ze dansen op de muziek van het fanfarekorps Euterpe uit Beetsterzwaag, dat voortdurend Sinterklaasliedjes speelt.
Halverwege de Noorderbuurt gaan enkele Zwarte Pieten op een rij op de grond zitten. Ze deinen van voor naar achteren en van links naar rechts op de vrolijke Sinterklaasmuziek van het korps. Twee kinderen schuiven achter aan en doen enthousiast mee.

Maar waar is Sinterklaas?
Maar waar is Sinterklaas? Die zien we niet in de oldtimer, niet op of bij de vrachtauto, niet bij het fanfarekorps en ook niet tussen al die Zwarte Pieten. Ik vraag het aan een vader die met twee kinderen het Pietenfestival bijwoont. De vader vertelt – het oudste kind luistert heel aandachtig mee – dat Sinterklaas nu uitrust, want hij heeft het vannacht druk gehad op de daken van de huizen in Drachten en ook vannacht moet Sinterklaas weer de hele nacht op stap om overal schoentjes te vullen met snoepgoed. Sinterklaas rust nu dus uit al voor de drukke dagen die voor de oude Spaanse kindervriend nog zullen komen. Duidelijk; daarom heet dit feest hier in Drachten dus ook het ‘Pieten-festival’.

vrijdag 25 november 2011

Praktisch pelgrimeren

Vrijdag 25 november 2011

Pelgrim worden
De pelgrimstocht naar het Spaanse Santiago de Compostela beleeft in onze tijd een opleving. Elk jaar gaan weer tienduizenden mensen fietsend of wandelend op pad; slechts enkelen te paard of met een ezel. Allemaal zijn ze onderweg naar het legendarische graf van de apostel Jacobus de Meerdere. Fietsers en wandelaars worden onderweg pelgrims. Of je nu pelgrimeert op grond van religieuze, spirituele, culturele of sportieve motieven, deze pelgrimstocht maakt onderweg vaak een diepe indruk op de pelgrim.

60 vragen
Als je serieus van plan bent deze lange - en voor sommigen zware - tocht van zo’n 3.000 kilometer vanuit Nederland te maken, kom je vroeg of laat voor een groot aantal belangrijke en minder belangrijke vragen te staan. Bijvoorbeeld: welke route volg ik, wat neem ik mee, waar slaap ik, hoe kom ik tijdig aan eten en drinken en hoe kom ik vanuit Spanje weer thuis? Om op veel van die praktische vragen een kort antwoord te geven, schreef Joop van der Meulen het boekje Praktisch pelgrimeren, op weg naar Santiago de Compostela’. Dit boekje – op wandelgidsformaat - is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, de vereniging voor alle pelgrims in Nederland.

60 antwoorden
In deze gids voor wandelaars en fietsers worden 60 vragen beantwoord, waarvoor je je gesteld ziet bij je voorbereiding op een pelgrimstocht naar het wereldberoemde Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela. Daarmee richt het boekje zich op de pelgrim in wording, die zich op de praktische zaken van deze pelgrimstocht wil voorbereiden. Hieronder ter illustratie een aantal van die 60 vragen:
- Hoeveel kilometer kan ik op een dag te voet afleggen, en hoelang doe ik er dan over?
- Ik zie op tegen het vervoeren van mijn bagage. Hoe los ik dit op?
- Waar moet ik op letten bij de aanschaf van kleding?
- Wat doe ik met al die honden onderweg?
- Hoe komt mijn fiets terug?
- Kan ik op mijn reis gebruik maken van satellietnavigatie?
De vragen en antwoorden beginnen bij de voorbereiding van de tocht en behandelen daarna de tocht onderweg, de aankomst in Santiago de Compostela en tenslotte de reis terug naar huis.

Nuttige tips
Naast alle 60 antwoorden geeft het boekje in de marge op een aantal bladzijden ook een aantal aanvullende praktische tips. Voorbeeld: ‘Er bestaat een vloeibare multi purpose zeep; je kunt deze zeep gebruiken als shampoo, douchegel, wasmiddel en/of afwasmiddel’. Achterin het boekje staat een lijst met belangrijke adressen voor bijvoorbeeld belangenbehartiging, informatie op internet, reizen, sporten en vervoer. Het boekje sluit af met een handig trefwoordenregister.

donderdag 24 november 2011

International Day 2011 @ Stenden Leeuwarden

Donderdag 24 november 2011

Djembé
Aan het eind van de ochtend klinken beneden ons in het Haak-gebouw van Stenden Hogeschool te Leeuwarden zware drums, eerst langzaam, maar dan steeds sneller. Het geluid dringt met doffe dreunen door de vloer naar onze werkruimte. Dan wordt het stil. Maar even later zwellen de drums weer aan, nu veel luider, nu dichtbij, nu ín onze werkruimte. Twee mannen komen binnen. De beide djembé-muzikanten wandelen met opzwepende trommelgeluiden tussen onze werkplekken door. Eén collega die juist een telefoongesprek voert, wordt verstaanbaar spreken en luisteren bijkans onmogelijk gemaakt, maar ze houdt vol, het telefoongesprek gaat door. Eén van de drummers ken ik; het de in Leeuwarden en omstreken bekende Basile Maneka Lukadi, een veelzijdig musicus uit Afrika’s Congo en Angola. Na een korte djembé-act vertrekken de beide muzikanten met de laatste tromslagen. Als je het nog niet wist, weet je het nu: vandaag is het ‘International Day' in Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

Bijna 90 nationaliteiten
Vanmiddag organiseren internationale studenten van Stenden Hogeschool de jaarlijkse ‘International Day’ op de hogeschool-locatie in Leeuwarden. Er is alle reden tot feest, want Stenden is inmiddels al bijna 90 verschillende nationaliteiten rijk. Met de jaarlijkse International Day creëren onze studenten een kleurrijke, gezellige ontmoetingsplek, waar studenten, medewerkers en onze gasten van vandaag elkaar verrijken door elkaar (nog beter) te leren kennen en meer inzicht te geven in elkaars cultuur en waarden. Om 12.00 uur is op en bij het podium van de centrale ontvangsthal de officiële opening, die wordt verzorgd door Leendert Klaassen, onze voorzitter van het College van Bestuur. Klaassen vraagt tijdens zijn opening ook de Thaise Stenden-studente Malai Kaewsuk even op het podium te komen om haar liefdadigheidsactie voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Thailand nog eens extra onder de aandacht te brengen van de vele bezoekers van deze International Day. Leendert Klaassen verklaart daarna dat ons bestuur haar ‘fundraising events’ van harte ondersteunt en die bij iedereen aanbeveelt.

International Fair
De hele middag kun je hier de internationale sfeer van Stenden Hogeschool proeven tijdens de kleurrijke ‘International Fair’, waar studenten hun culturen presenteren met eten, drinken, muziek en workshops. Over de volle lengte van de brede lange gangen van de begane grond staan tientallen stands, waar studenten hun thuisland vertegenwoordigen in traditionele klederdracht of beschilderd in de kleuren van de nationale vlag, te midden van de heerlijk ruikende etensgeuren van wereldgerechten en ook veel foto’s, vlaggen, nationale dranken, gebruiksvoorwerpen en overal blijde gezichten. Aandacht geven en aandacht krijgen, het doet alle mensen – waar ook ter wereld – zo goed.

World tour
Tussen honderden studenten en medewerkers wandel ik langs de kramen. Hier even kijken in de stand, daar iets proeven, verderop een kort gesprek, nog even foto’s bekijken en luisteren naar de inheemse muziek van thuis, waar onze internationale studenten zich tussen de drukte van studeren en recreëren zo vertrouwd bij voelen. Zo wandel ik langs tientallen landen van de wereld, zoals bijvoorbeeld: India, Duitsland, Bonaire, Portugal, Zimbabwe, Rusland, Spanje, Thailand, Zwitserland, Oeganda, Finland, Verenigde Staten, Roemenië, Canada, Oostenrijk, Israël, Frankrijk, Zuid-Afrika, Italië, Mexico, Letland, Afghanistan, Polen en helemaal aan het eind bij het Studielandschap ook Holland en ons eigen Fryslân. Ze zijn er allemaal en overal is iets bijzonders te beleven.

Inhoud en sfeer
Halverwege de middag kun je als student en medewerker tijdens het discussiepanel meepraten over onderwerpen rond interculturele sensitiviteit. En de middag wordt afgesloten met een After Party met een band. Vandaag is een dag bij uitstek om de internationale ‘Stenden-sfeer’ te proeven en te ervaren. Studenten en collega’s, wat een rijkdom dat we zo’n prachtig evenement met zoveel verschillende mensen uit zoveel verschillende landen met elkaar zo aangenaam kunnen vieren

dinsdag 22 november 2011

Harnsterdyk in Stiens

Woensdag 23 november 2011

Van Doniastate
Als je over de Truerderdyk/Wurgedyk ons dorp Stiens in oostelijke richting verlaat in de richting van de Dokkumer Ee, kom je vlak vóór de kinderboerderij Doniastate op een kruispunt met twee wegen. In zuidelijke richting kunt je hier rechtsaf over het fiets-/voetpad van het Mierepaad naar de Trijehoeksdyk. Op dat bovengenoemde kruispunt kun je ook linksaf, in noordelijke richting, de Harnsterdyk op.

Naar Poelhúzen
De Harnsterdyk kruist iets noordelijker eerst de waterloop de Wurge en dan passeer je aan je linkerhand de boerderij van maatschap De Boer-Talsma, de boerderij vanwaar in deze maand de biogasleiding wordt aangelegd naar Sportcentrum It Gryn in Stiens. Bij de scherpe bocht in de Harnsterdyk – nog iets noordelijker – kun je rechtsaf in oostelijke richting de Griene Dyk op. De Harnsterdijk gaat vanaf deze splitsing echter verder in westelijke richting naar de Poeldyk ten westen en Poelhúzen ten noorden van de Harnsterdyk.

Hoek
De aanduiding ‘Harne’ in de straatnaam ‘Harnsterdyk’ kan verwijzen naar een hoek in de weg. In het Nederlands en in het Fries kennen we verschillende oude aanduidingen voor ‘hoek’, zoals bijvoorbeeld: harn(tsj)e, hern(tsje), herne, hoarn(tsj)e, horn en hoorn.

Jet Bierma exposeert in De Hege Stins

Dinsdag 22 november 2011

Het Palet
Elke woensdagmorgen komt Schildersgroep ‘Het Palet’ bijeen in ‘De Kampioen’ te Hijum om te schilderen. Het resultaat van deze schildersessies was in de maanden januari en februari 2011 te bekijken in de ontvangsthal van De Hege Stins te Stiens. Van alle leden van deze schildersgroep hing hier toen een gevarieerd assortiment schilderstukken.

Duo-expositie
Na Pasen 2011 exposeren de leden van deze schildersgroep ieder afzonderlijk uitgebreider hun eigen werk in de kerk. Tot eind november 2011 exposeren weer twee leden van deze schildersgroep van Hijum in de hal van De Hege Stins in Stiens. Het zijn Jet Bierma en Klasina Kloosterman, beiden wonende in de Hallumerhoek onder de rook van Hallum.

Jet Bierma
Jet Bierma geeft de voorkeur aan aquarelleren. Het liefst schildert ze bloemen, planten en vogels. ’s Zomers werkt Jet graag lekker in de tuin en in de wintermaanden schildert ze op de woensdagochtend bij Het Palet in Hijum. In De Hege Stins exposeert ze momenteel verschillende werkstuken, waaronder een portret, een boerderijlandschap en enkele vogels.

maandag 21 november 2011

Examenwerk van studenten Creatieve Therapie

Maandag 21 november 2011

Afstudeerwerkstukken
In de vitrine van de HBO-opleiding Creatieve Therapie (CT) langs de Kennisboulevard in Stenden Hogeschool te Leeuwarden is weer een nieuwe tentoonstelling ingericht. Momenteel wordt examenwerk geëxposeerd van studenten van onze opleiding Creatieve Therapie die een verkort opleidingstraject volgen op grond van vrijstellingen die kunnen worden verleend op basis van gevolgde vooropleidingen en/of relevante werkervaring.

Eigen thema's
De nu tentoongestelde werkstukken in de vitrine zijn gemaakt in de afstudeerfase; de laatste fase van hun studie, waarin de CT-studenten vorm geven aan hun eigen thema's. Op deze wijze toetsen ze de relevantie van hun beeldend werk voor de beroepspraktijk. De huidige tentoonstelling zal na elk medium-examen van deze studenten nog worden aangevuld met nieuw afstudeerwerk.

zondag 20 november 2011

Dansend de dageraad tegemoet

Memoriazondag 20 november 2011

Eeuwigheidszondag
Om 9.30 uur zitten we als gezin en naaste familie samen met mem in De Arke, het kerkelijk centrum van de Protestantse gemeente van Drachten. We wonen hier de ochtendkerkdienst bij op deze Oudejaarsdag van het kerkelijk jaar, ook wel de Memoriazondag en/of Eeuwigheidszondag genoemd. Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar worden in Nederland de geliefden herdacht, die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden. Wij zijn door deze kerkelijke gemeente in de wijk De Drait te Drachten genodigd om hier samen met mem het overlijden van hait te gedenken in het midden van de kerkelijke gemeente, wanneer zijn naam vandaag nogmaals wordt genoemd.

Orde van dienst
De voorgangers van deze ochtendkerkdienst zijn dominee Jurgen van den Herik en de pastoraal werker Elly de Rover, die hait & mem in de afgelopen periode van ziekte en overlijden op zorgvuldige wijze pastoraal heeft begeleid. Organist is Hans Dorsman en de aanvullende muzikale begeleiding wordt vanmorgen verzorgd door Martin de Jonge op vleugel, Mirjam de Jonge op fluit en Heleen de Jonge op cello. Het thema van deze kerkdienst is: 'Wat is verdriet, is het een vijand of een vriend?' Vandaag ben ik een uur terug in De Arke, de kerkzaal waarin ik in de jaren 1975-1979 zondags 'ter kerke' ging, toen altijd met hait & mem en de rest van ons gezin, vandaag met mem en ter nagedachtenis aan hait, die op 19 maart 2011 na een lange en ernstige ziekte overleed.

Woord en muziek
We beginnen met het aanvangslied 'HEER, die mij ziet zoals ik ben,', waarin we ook zingen: 'Wat mij ten diepste houdt bewogen, 't ligt alles open voor Uw ogen'.
Twee kinderen steken de kaarsen aan voor de kindernevendienst en leggen de kanselbijbel open voor de schriftlezing, waarna wij zingen: 'Boek jij mag open: jij bent Gods blij verhaal'.
Later vertrekken de kinderen en de tieners voor hun paralleldienst in de aanliggende bijzalen. Het muzikaal trio speelt een sonate van Benedetto Marcello.

Dominee Van den Herik leest uit Openbaringen:
'Hij zal alle tranen van hun ogen afwissen,
en de dood zal niet meer zijn,
noch rouw, noch geklaag, noch moeite zal er meer zijn,
want de eerste dingen zijn voorbijgegaan."

We antwoorden daarop zingend met de woorden:
'Hier in dit stervend bestaan,
wordt Hij voor ons geloofwaardig,
worden wij mensen van God,
liefde op leven en dood'.

Preek
Daarna volgt de preek van de voorganger over het thema van deze dienst. Van den Herik vraagt zich af of wij ten tijde van rouw onze toekomst wel dansend tegemoet kunnen gaan, want zouden wij dan daarmee niet al te zeer onze doden tever achter ons laten en ons verwijderen van onze geliefden die ons voorgingen in de dood? Dus maar niet dansen? En dan maar niet de toekomst tegemoet?
Laten we het toch maar wel doen, wel dansend die toekomst tegemoet. Want bij God werken de zaken net andersom dan bij ons. Zo ervaren wij een dag als levend vanuit het licht van de dag naar het donker van de nacht. Maar God denkt net andersom, kijk maar naar het Scheppingsverhaal in het bijbelboek Genesis, waarin we een andere volgorde lezen: 'Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag'. God keert het dus om. God voert ons uit het donker in het licht.
God is licht. Wij geloven dat onze overleden geliefden in de hemel zijn. De hemel is daar waar God is, daar waar het licht is. Kom, laten we dan toch dansen, van het verdrietige duister naar het gelukkige licht, dansend de dageraad tegemoet!

Mensen van voorbij
Na deze verkondiging klinken de muzikale klanken van Gabriel Urbain Fauré bij de beamer-beelden van het liturgisch bloemstuk vóór op het liturgisch centrum van De Arke.
Wij zingen daarna:
'De naam, waarmee zij zijn genoemd, staat in Gods hand geschreven,
en zal door alle donker heen, toch onuitwisbaar blijven'
.
Elly de Rover draagt een gedicht voor over de Gedenkkaars.
Dan is het tijd om de namen van alle overledenen te noemen.

Eerst zingen we nog een lied van bemoediging:
'De mensen van voorbij, zij worden niet vergeten.
De mensen van voorbij, zijn in een ander weten.
Bij God mogen ze wonen, daar waar geen pijn kan komen.
De mensen van voorbij zijn in het licht, zijn vrij.'

Hait in het licht
Vervolgens worden alle 15 namen van de overleden gemeenteleden één voor één genoemd. Bij de zesde naam, van hait, gaan Rennie en mem naar voren. Mem steekt de kaars voor hait aan bij de Paaskaars op het liturgisch centrum en zet de kaars in het houtblok op de avondmaalstafel. Een naamkaartje van hait wordt bij de kaars gelegd. Vijftien namen worden gelezen, vijftien kaarsen worden zo één voor één door familieleden van de genoemden ontstoken. Ondertussen luisteren we naar het muziekstuk 'Ogen die je zoeken' van Antoine Oomen.

Herinner u de namen
Daarna krijgen andere gemeenteleden de gelegenheid om ook een kaars aan te steken voor hun geliefden, van wie de namen nu niet zijn genoemd. En tenslotte steekt Jurgen van den Herik nog een laatste kaars aan, voor alle andere overledenen aan wie wij vandaag denken en die wij vandaag op deze Memoriazondag nog zo missen. Staande gedenken we hen die ons voorgingen in het licht en dan zingen we samen:
'Heer, herinner U de namen van hen die gestorven zijn,
en vergeet niet, dat zij kwamen langs de straten van de pijn,
langs de wegen van het lijden, door het woud der eenzaamheid,
naar het dag en nacht verbeide Vaderhuis, hun toebereid'.

In het licht
Na het dankgebed, het samen gebeden 'Onze Vader' en vóórdat wij allen met de Zegen worden weg- en uitgezonden, zingen wij het slotlied met de woorden:
'Het licht zal me leiden door woud en woestijn.
Het zal me genezen. 'k Heb niets meer te vrezen.
Het voert me naar huis toe, waar 'k veilig zal zijn'.

Mist tussen Stiens en Waddinxveen

Zaterdag 19 november 2011

Stiens > Waddinxveen
Vandaag zijn Durkje en ik met haar ouders op familiebezoek naar en in Waddinxveen. Door een hier en daar licht mistig Nederland rijden we van Stiens via Broeksterwâld naar Waddinxveen om daar op verjaardagsbezoek te gaan bij Jelke & Aagje. Daar aangekomen bewonderen we onder andere het nieuwe schilderij van Jenny, die hiermee aantoont haar creatieve talenten ook op schildergebied voortreffelijk verder te ontplooien.

Waddinxveen > Stiens
Als we halverwege de avond weer huiswaarts keren, is het buitengewoon mistig in nagenoeg heel Nederland. Op de route van Waddinxveen, via Utrecht en door de Flevopolders naar Broeksterwâld en Stiens in Fryslân zijn we genoodzaakt om langzaam te rijden door de dichte mistbanken, die zich tot over de volledige afstand uitstrekken. Slechts hier en daar komen we heel even in een open gedeelte tussen de mistbanken, waar de snelheid weer voor korte tijd kan worden opgevoerd naar de daar maximaal toegestane snelheid. Met oplettendheid en geduld komen we zo rond het middernachtelijk uur weer veilig aan in Stiens.

Bestuursvergadering Nederlands Bijbelgenootschap

Vrijdag 18 november 2011

Bestuur & management
De laatste bestuursvergadering van dit kalenderjaar van het NBG vindt vandaag plaats in het kantoor van het Nederlands Bijbelgenoootschap (NBG) te Haarlem. Het voltallige bestuur vergadert vanmiddag met alle leden van het management team van de werkorganisatie van het NBG. We blikken eerst terug op de resultaten van onze vorige bestuursvergadering van 9 september 2011. Daarna lopen we een drietal informatieve stukken door met betrekking tot algemene mededelingen, contacten & relaties, intern informatiebulletin en de verslaglegging uit de Ondernemingsraad van de NBG,

Projecten en publicatie voor kinderen en jongeren
Dan volgt een indrukwekkend overzicht van de vele projecten en publicaties van het Nederlands Bijbelgenootschap, die in 2011 waren en worden gericht op kinderen en jongeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om projecten als Kids Express, The Passion en Xnoizz Flevofestival. Qua uitgaven gaat het dan bijvoorbeeld om Prentenbijbelboekjes met animaties op DVD, het (letterlijk) waterproof Nieuwe Testament en de Limited Edition van de Meidenbijbel. Dit jaar staat er nog meer op stapel en ook voor het komende jaar 2012 staan aantrekkelijke projecten en uitgaven in de planning van het NBG.

Begroting
Vervolgens behandelen we de Begroting voor het boekjaar 2012 aan de hand van de Managementletter en van het pré-advies van onze bestuurs-Commissie Financieel-Economische Zaken (FEZ). Het bestuur keurt de inhoud goed en stelt de begroting voor 2012 vast.

Ledenwerving
Dan kijken we naar de Fondsenwerving van het jaar 2010. De wervingscampagne van het jaar 2010 is uitgebreid geëvalueerd door de manager Fondsenwerving & Communicatie. We vergelijken de hoge ambitie van het NBG met de resultaten van de testmailing, de prospect mailing en de ledenwerving door de vrijwilligers van het NBG in den lande. Aan de hand van de retentie-analyses en de flankerende verslaglegging, bespreken we de eindresultaten. De pluim wordt verdiend door de vrijwilligers van het NBG, want zij bereikten gezamenlijk het hoogste responscijfer en de beste verhouding van kosten en opbrengsten.

Bijbel in Gewone Taal
Uit de periodieke Voortgangsrapportage van de manager Vertalen & Bijbelgebruik over het majeure project van de 'Bijbel in Gewone Taal' blijkt dat het vertalen en het intern en extern reviewen op schema en zelf voor op schema loopt. De reacties van de meeleesgroepen op de proefteksten zijn bovendien bijzonder positief en hartverwarmend. De ontwikkeling van de lay out van de nieuwe Bijbel is in beeld; we bekijken een proeve van de definitieve lay out. Ook bespreken we het marketingtraject voor deze nieuwe bijbeluitgave, die voor het jaar 2015 in de planning staat.

Financiën
Dan komt de manager Bedrijfsvoering met de 'Beleidsnota Leningen' en de 'Beleidsnota Vermogensbeleid'. Die zijn beide ook al voorzien van een positief advies van de Commissie FEZ. Met de gewenste aanpassingen en de gemaakte opmerkingen worden deze twee beleidsnotities goedgekeurd en vastgesteld. De directeur van het NBG presenteert diens notitie over de ontwikkelingen in het internationale werkverband van de United Bible Societies, waarbij met name ook aandacht voor de financiële aspecten van de herstructurering van deze wereldwijde bijbelkoepelorganisatie.

Ledenraad
De laatste vergaderitems betreffen enkele bestuurszaken, waaronder een terugblik op de onlangs gehouden Ledenraadsvergadering en de afgewikkelde invulling van de vacatures van de leden van de Ledenraad.

Voor onderweg

Donderdag 17 november 2011

Midden Onder U
De Stichting ‘Midden Onder U...’ verzorgt al sinds het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie (van 1962-1965) eigentijdse liturgische teksten. In deze Katholieke Kerkvergadering van de zestiger jaren stond het moderniseren – het bij de tijd brengen – van de Rooms Katholieke Kerk centraal. Het materiaal dat de Stichting aanbiedt, is bedoeld voor het dagelijkse gebruik in de liturgie. Daarnaast biedt het materiaal ook bouwstenen voor vieringen en liturgische samenkomsten rond belangrijke levensmomenten, zoals dopen en overlijden. De stichting richt zich niet alleen op professionele voorgangers en pastores, maar ook op geschoolde vrijwilligers, die een steeds belangrijkere rol spelen in liturgie en pastoraat.

Zegen en gebed
De uitgaven van deze Stichting ‘Midden onder U…’ bestaan bijvoorbeeld uit Altaarteksten, Liturgiekaternen en Werkkaternen voor bijzondere gelegenheden òf voor bepaalde liturgische perioden.
Een andere serie die de stichting uitgeeft, is de serie ‘Zegen en gebed’, met kleine handzame boekjes, die als bron van inspiratie voor persoonlijk gebruik kunnen dienen of in kleine kring worden gebruikt. Eén van de uitgaven in die serie ‘Zegen en gebed’ is het boekje ‘Voor onderweg – Teksten voor pelgrims’, dat dit jaar inmiddels in de 18e druk verscheen.

Tocht en bestemming
Samensteller van dit boekje met pelgrimsteksten is Erik van den Borne, een emeritus pastor. In zijn inleiding van deze publicatie schrijft Van den Borne dat er talrijke redenen zijn om op pad, om op pelgrimstocht te gaan. Ondanks die grote verscheidenheid brengt de weg mensen samen en helpt het pelgrimspad hen om spontaner – minder verplichtend - dan thuis met elkaar op te gaan.
Van der Borne schrijft voorts:
- Een wandeltocht schept de ruimte om te mijmeren en na te denken over zaken die je bezig houden;
- Op pad zijn helpt om bepaalde vragen te verhelderen, dingen te laten bezinken en te laten rijpen;
- Voor sommigen kan een tocht ook een weg zijn tot meer persoonlijke verdieping en een dieper gesprek met zichzelf en met God;
- Bij al die trekkende mensen echter is er een soort innerlijke drijfveer die hen beweegt.
- Het bereiken van het einddoel geeft dan ook niet zozeer zin aan het pelgrimeren, maar het gaan van de weg zelf is het doel ervan.


Leven als pelgrimstocht
Een goed beeld voor het menselijke leven is de pelgrimstocht. Ook het geloof is op te vatten als het gaan van een weg, Jezus achterna, het op weg zijn naar een doel: het koninkrijk van God, naar God zelf. We zijn in deze wereld allemaal onderweg, als vreemdelingen en pelgrims, zonder vaste woonplaats, op doortocht naar een toekomst die ons wacht.

Gebeden, gedachten en zegenwensen
Veel mensen maken tegenwoordig ook letterlijk een pelgrimstocht, bijvoorbeeld te voet of op de fiets. Dit boekje bevat gebeden, gedachten, zegenwensen en teksten die mensen op pad kunnen inspireren. Ze worden aangereikt om te gebruiken op een pelgrimsroute of op de tocht door het leven zelf. Veel van dit materiaal is behulpzaam en inspirerend voor voorgangers en kerkelijke vrijwilligers, maar dat geldt ook voor geestelijke verzorgers van zorginstellingen en van andere maatschappelijke organisaties.

Citaten voor pelgrims
Dit pelgrimsboekje bevat teksten van anonieme schrijvers, zoals bijvoorbeeld:
- “en Gij laat U vinden door wie U zoeken”, uit een klassieke pelgrimszegen;
- "Dikwijls, ja dikwijls komt Christus tot ons in de gestalte van een vreemde”;
- “Wandelen kan ons van het gewicht van onze gedachten bevrijden”.

Maar ook bekende schrijvers worden geciteerd, zoals bijvoorbeeld:
- Bertus Aafjes: “Reizen is zijn hart losrukken van het beminde’;
- Martin Buber: “alles wat je doet kan een weg naar Mij zijn”;
- Thijs Hanrath: “Lopend sta ik stil bij wat ik wil.”

donderdag 17 november 2011

Friese terpen als innovatie

Woensdag 16 november 2011

Terpen en dijken
Moeten terpen weer een functie krijgen in het Nederlandse landschap? En is het wel zo verstandig dat we de veiligheid van Nederland qua zeewaterkering grotendeels afhankelijk houden van die dunne lijnen in het landschap, van onze zeedijken? Vanavond organiseren we als VU-connected over dergelijke vraagstukken een Debatcafé in Tresoar te Leeuwarden.

Debaters
Twee debaters zijn hiertoe uitgenodigd. De eerste debater is Gilles de Langen, bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit te Groningen, tevens werkzaam als provinciaal archeoloog voor de provincie Fryslân. De tweede debater is Harry Boon, dagelijks bestuurslid van het Wetterskip Fryslân. Onder leiding van onze vaste gespreksleider Siem Jansen debatteren zij vanavond in Debatcafé Fryslân over een mogelijk nieuwe rol van Friese terpen.

Debatcafé Fryslân
Het Debatcafé Fryslân is een samenwerkingverband tussen VU-connected, het Friesch Dagblad en Tresoar. Regelmatig wordt door ons een discussie georganiseerd over actuele regionale thema’s, tussen enerzijds wetenschappers en anderzijds experts uit de Friese praktijk. Het gesprek staat altijd onder leiding van Siem Jansen, directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij.

Friese terpen als innovatie
Bieden onze Friese terpen nog kansen voor innovatie? Kunnen terpen in een nieuwe uitvoering van de 21e eeuw in alle delta’s van de wereld bijdragen aan de vergroting van veiligheid en aan verbetering van het landschap, economie en cultuur? Gilles de Langen ziet voor nieuwe terpen geen grote rol meer weggelegd in Nederland. “Friese terpen kunnen enkel tot inspiratie dienen in gebieden waar de zee nog steeds breed kan binnentreden”, zo stelt hij.

Gilles de Langen
- Op een terp zat men vroeger alleen bij hoge vloed;
- De vroege ontginningen van de veengebieden in het achterland hebben het landschap ontwricht, want er moesten binnendijken komen vanwege de bodemdaling;
- Door het aanleggen van buitendijken kon het nog binnengestroomde zeewater niet meer weg, zie bijvoorbeeld de Watersnoodramp van 1953 in Zeeland;
- Door buitendijks aanslibben liggen de buitendijkse kwelders hoger dan het binnendijkse kwelderland;
- We weten dat Fryslân vroeger vóór de bedijking ook al betrekkelijk dichtbevolkt en welvarend was;
- We weten eigenlijk nog maar weinig over de geschiedenis van de vroege bedijking; zo weten we bijvoorbeeld niet wie daar vroeger leiding aan gaf, maar we weten wel dat er in die tijden al sprake was van leiderschap;
- Ik ben geen voorstander van het doorbreken van dijken, want door alle ingrepen in het landschap kan er tegenwoordig geen sprake meer zijn van een goed evenwicht tussen natuurlijk in- en uitstromen van zeewater;
- Het eerste type dijken in Fryslân bij bijvoorbeeld Dongjum en Peins van zo’n 22 eeuwen geleden werd al aangelegd met het oogmerk om via kunstmatige aanslibben hoger liggende stukken land te verkrijgen;
- We staan aan het begin van het moderne terpenonderzoek;
- Ik spreek alleen maar over terpen als ze liggen in een gebied waar de zee snel komt en ook snel weer gaat; die nieuwe terpen van tegenwoordig, dat zijn geen terpen;
- Terpen moeten we behouden zoals ze zijn, en ze beschouwen als industrieel monument; alleen als ze bijvoorbeeld aangetast raken door uitdroging, zouden we ze moeten inkapselen met grondsuppletie, om ze te conserveren.

Harry Boon
- Dijkaanleg heeft ons ook heel veel rijkdom gebracht;
- Terpen hebben hun primaire taak van zeewaterkering verloren;
- Terpen zijn niet geschikt als eerstelijns veiligheid als waterkering;
- Ik zie het niet zitten om de zee binnen de zeewaterkering weer vrij spel te geven;
- Als de zee binnendijks weer vrij spel krijgt, vraagt dat om een ingewikkelde functieverandering van binnendijkse gronden;
- Vooralsnog zie ik qua zeewaterkering alleen nog maar technische oplossingen, teneinde de problemen van verzilting (je zou kunnen kiezen voor bijvoorbeeld andere teelten) en van zeewaterspiegelstijging tegen te gaan;
- Voor bedijking en voor waterhuishouding had je ook vroeger al centraal gezag nodig;
- Tot aan 1953 ‘dempten we in Nederland de sloot pas als het kalf al verdronken was’; pas vanaf de Zeeuwse watersnoodramp proberen we grote watersnoodrampen te voorkomen;
- Voor nieuwe bredere zeedijken inclusief dijkbewoning heb je veel grond nodig en behalve dat het veel te duur is, keren ook de huidige landfuncties en de natuurwetgeving dergelijke initiatieven;
- Die nieuwe terpen geven een vreemd ruimtebeslag; ik zie meer in het verhoogd aanleggen van hele nieuwbouwwijken;
- Nieuwe terpen zouden wel heel goed werk kunnen doen in grote rivierdelta’s in het buitenland; denk maar aan de rivierdelta’s van de Ganges in India en van de Mississippi in de Verenigde Staten;
- We bereiden momenteel twee nieuwe uitwateringszeegemalen voor, te weten een kleine bij Vijfhuizen in 2013 en een hele grote bij Lauwersoog in 2015.

dinsdag 15 november 2011

Fundraising for flood victims in Thailand

Dinsdag 15 november 2011

Overstroming Thailand
Thailand heeft te maken met de ergste overstromingen sinds meer dan vijftig jaar. Delen van Bangkok, de hoofdstad van Thailand, staan onder water. Hoofdwegen zijn overstroomd. In de loop van de afgelopen weken is het water ook nog eens ernstig vervuild geraakt met ziekteverwekkend afval en door ronddrijvende kadavers. Men vreest derhalve uitbraak en verspreiding van ziektes. Behalve het acute gevaar van verdrinking, liggen ook de meer indirecte nadelige gevolgen van de overstroming op de loer.

Slachtoffers watersnood
Duizenden mensen zijn al uit Bangkok geëvacueerd en vorige week meldden de nieuwszenders dat het aantal slachtoffers van deze watersnood het aantal van 500 zeker al heeft overschreden. Al meer dan 10.000 mensen leven in noodopvang in en rond de stad. Meer dan 13 miljoen mensen zijn in Thailand op enige wijze slachtoffer van deze overstroming geworden. Een aantal studenten van onze Stenden Rangsit University in Bangkok hebben zich als vrijwilligers ingezet om de plaatselijke bevolking mee te beschermen tegen de toen nog dreigende overstroming. Daarna zijn ook de studenten en medewerkers van Stenden Rangsit University tijdig geëvacueerd naar veiliger oorden.

Initiatief Thaise studente
Ook in de Nederlandse vestiging van Stenden Hogeschool te Leeuwarden heeft men zich het lot aangetrokken van de Thaise slachtoffers van de overstroming. Malai Kaewsuk, een Thaise studente van onze Stenden-opleiding Hoger Hotelonderwijs, heeft het initiatief genomen om liefdadigheidsacties te organiseren, om daarmee geld in te zamelen voor humanitaire hulp aan de watersnoodslachtoffers in Thailand. Vanaf gisteren tot en met 24 november 2011 worden diverse activiteiten daartoe georganiseerd. Stenden Hogeschool adviseert en ondersteunt de studenten die deze actie organiseren.

Liefdadigheidsactiviteiten @ Stenden
Verschillende liefdadigheidsacties zullen worden georganiseerd. Zo komt er een veiling en er wordt een loterij georganiseerd. Naast een nog te houden collecte is ook een bankrekeningnummer bekend gemaakt, waarop je een financiële bijdrage kunt storten. De opbrengst van deze actie zal worden geschonken aan ‘Rajaprachanugroh’, een Thaise stichting, die werkt onder Thais koninklijk opzicht.

Donateurs winnen
Vandaag stond een groep studenten met een stand in de hal van Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Met het opschrift ‘Fund raising for the flood victims in Thailand’ vroegen deze studenten aandacht voor hun geldinzamelingsacties. Wie geld doneert, maakt kans op één van de gepresenteerde prijzen: zowel diverse gebruiksvoorwerpen als een diner voor twee personen in het gerenommeerde Stenden University Hotel in Leeuwarden. Ik heb deze actieve studenten beloofd via mijn weblog de aandacht van de lezers te vestigen op deze positieve studenten-actie. Welnu, zie hier het resultaat; en uiteraard van harte aanbevolen!

maandag 14 november 2011

Pelgrims herkenbaar aan Jabikspaad-textiel-embleem

Maandag 14 november 2011

Ontmoeting
Afgelopen zomer ontmoetten Durkje en ik op 29 juli 2011 tijdens onze pelgrimstocht richting Santiago de Compostela tussen de Franse gehuchten Labrousse en Amenot de Belgische pelgrim Arn Verhoye. Tot aan het dorpje Valeuil wandelden we gedrieën verder.

Pelgrimstekens
Het textiel-embleem van het Jabikspaad op onze rugzakken was pelgrim Arn in het bijzonder opgevallen. Hij wilde daar graag een foto van maken. Hoe verder je op het pelgrimspad richting Santiago de Compostela komt, hoe groter het aantal pelgrims wordt dat je per dag ontmoet; onderweg of op de plek waar je die nacht langs de route overnacht. De meeste pelgrims zijn tegenwoordig herkenbaar aan de witte Jacobsschelp, die men op de rugzak, op kleding, aan een wandelstok of bijvoorbeeld op een grote hoed draagt. Maar het textiel-logo van het Jabikspaad had Arn nog niet gezien, dus die moest aan zijn verzameling foto's van onderweg worden toegevoegd.

Textiel-embleem Jabikspaad
Het ligt ook voor de hand dat Arn dit textiel-embleem nog nooit had gezien, want er is nog maar een klein aantal wandelaars en een zeer klein aantal pelgrims, dat dit logo al in bezit heeft. De Stichting Jabikspaad Fryslân laat op dit moment een serie van dergelijke textiel-emblemen van het logo van het Jabikspaad produceren, die op afzienbare termijn voor € 5,- te koop zullen zijn als verkoopartikel in ons Pelgrimsinformatiecentrum en op markten en beurzen. De prijs inclusief verzendkosten voor verkoop (via de penningmeester van de Stichting Jabikspaad Fryslân) per post is vastgesteld op € 6,-

Herken de Nederlandse pelgrim
Wie vanuit Nederland de pelgrimstocht naar het Spaanse Santiago de Compostela onderneemt, loopt van (Noord-Friese) kust naar (Spaanse) kust, ofwel van (Wadden)zee naar zee (Atlantische Oceaan), ofwel van het begin van de wereld (het Friese Zwarte Haan) naar het eind van de wereld (het Spaanse Cap Finisterre). Wandelaars die onderweg als pelgrims herkenbaar zijn, kunnen doorgaans rekenen op meer dan gemiddelde hulp en ondersteuning onderweg. Het is dus ook verstandig om als pelgrim herkenbaar te zijn. Pelgrims dragen derhalve op kleding en op reisartikelen graag herkenningstekens. Het ligt dan ook voor de hand dat we in de komende jaren steeds vaker en steeds meer pelgrims onderweg op het pelgrimspad zullen ontmoeten, die op enige wijze herkenbaar zijn aan het textiel-embleem van het Fries-Overijsselse Jabikspaad, de officiële Nederlandse, Friese aanlooproute richting Santiago de Compostela.

Schoenzool met Smiley
Afgelopen weekend stuurde pelgrim Arn ons de door hem gemaakte foto van ons Jabikspaad-embleem op mijn rugzak. Terloops meldde hij nog dat het met grappige tekst beschreven schoenzooltje dat wij later - na onze ontmoeting met Arn - aan de voet van een steile heuvel hebben zien liggen, van hem afkomstig was. Hij schreef dat hij - toen hij al ver vóór ons uit liep - dit door ons omschreven zooltje hier midden op het veldpad had gelegd, ter bemoediging van ons voor de steile klim heuvelopwaars, waarvoor nogmaals dank!

zondag 13 november 2011

Klasina Kloosterman exposeert in De Hege Stins

Zondag 13 november 2011

Het Palet
Elke woensdagmorgen komt Schildersgroep ‘Het Palet’ bijeen in ‘De Kampioen’ te Hijum om te schilderen. Het resultaat van deze schildersessies was in de maanden januari en februari 2011 te bekijken in de ontvangsthal van De Hege Stins te Stiens. Van alle leden van deze schildersgroep hing hier toen een gevarieerd assortiment schilderstukken.

Duo-expositie
Na Pasen 2011 exposeren de leden van deze schildersgroep ieder afzonderlijk uitgebreider hun eigen werk in de kerk. Tot eind november 2011 exposeren weer twee leden van deze schildersgroep van Hijum in de hal van De Hege Stins in Stiens. Het zijn Klasina Kloosterman en Jet Bierma, beiden wonende in de Hallumerhoek onder de rook van Hallum.

Klasina Kloosterman
Klasina Kloosterman schildert graag in acryl; het liefst alles met één en dezelfde kwast. Ze mengt de kleuren graag op het doek. Schilderen is haar hobby en omdat ze graag in een groep schildert, is ze lid van Schildersgroep Het Palet. Twee - qua kleur - contrasterende schilderijen van Klasina hangen naast elkaar in de hal van De Hege Stins: het kleurarme paard en de kleurrijke vrouw.

zaterdag 12 november 2011

Geschiedenis Special over Pelgrims

Zaterdag 12 november 2011

Special magazine
Het magazine 'G-Geschiedenis' heeft in oktober 2011 een extra editie uitgegeven in het kader van de Tentoonstelling 'Pelgrims - Onderweg naar Santiago de Compostela', de expositie die tot 26 februari 2012 kan worden bezocht in het Catharijneconvent van Utrecht. Met vijf tijdens onze pelgrimstocht gemaakte foto's leverden Durkje en ik een bescheiden bijdrage aan deze mooi geïllustreerde G-Geschiedenis-special, getiteld 'Pelgrims - Onderweg naar Santiago de Compostela'. Met de 86 pagina's en het losse inlegvel van de 'Carte des Chemins de S. Jacques de Compostelle - 1648 - Camino Frances de Santiago de Compostela' biedt dit special magazine een voortreffelijk overzicht in woord en beeld van de pelgrimstocht èn over wat pelgrims letterlijk en figuurlijk beweegt, vroeger en nu.

Het pelgrimsvirus
Marije de Nood schrijft in haar openingsartikel 'Als pelgrim op de Jacobsweg' terecht:
- Als het pelgrimsvirus je te pakken heeft, laat het niet weer los;
- Op de camino maak je deel uit van een nieuwe, open sociale groep waarin iedereen gelijk is.
Ze kan erover meepraten en ze kan het weten, want Marije de Nood wandelde de laatste 800 kilometers van de Camino Francés naar Santiago de Compostela en kon het ook niet laten om voorbij dit Spaanse pelgrimsoord nog vier dagen door te wandelen naar Cap Finisterre, naar het einde van de wereld, aan de Atlantische Oceaankust, ten westen van Santiago de Compostela.

Dit special magazine behandelt de volgende vier thema's en 38 onderwerpen.

Thema 1: Sint Jacobus
- De legende van Sint Jacobus, over Sint Jacobus en zijn daden;
- Wie was de apostel Jacobus, als metgezel van Jezus;
- Hoe Jacobus in Spanje belandde, over de ontdekking van een nationale heilige;
- Het heiligdom aan het sterrenveld, Campus Stellae, en het ontstaan van Santiago de Compostela;
- Een bedevaartsoord voor heel Europa, en de uitstraling over het Avondland;
- Verval en nieuwe bloei, ook over bedevaarten in de Nieuwe Tijd;
- De graven van andere apostelen, tussen Rome en India;
- Andere grote bedevaartswegen, waarover pelgrims naar Jeruzalem en Rome trekken.

Thema 2: De route
- Een netwerk van bedevaartswegen: over straten en herbergen dwars door Europa;
- Jacobswegen door Nederland, waaronder het Fries-Overijsselse Jabikspaad;
- Vijf Vlaamse pelgrimswegen, van Brugge tot Limburg via bewegwijzerde wegen;
- Het Boek van Jacobus, als basis voor de Jacobusverering;
- Via Podiensis: één van de historische routes vanaf Le Puy-en-Velay, die Durkje en ik vanaf Montréal du Gers bewandelden;
- Via Turonensis: de Franse noordroute, vanaf Parijs over Tours;
- Via Lemovicencis: de rustige route via Limoges, de stad die Durkje en ik ook passeerden;
- Via Tolosana: de zuidelijkste route door Frankrijk langs Toulouse;
- Over de Pyreneeën, door een uitzonderlijk mooi landschap;
- Camino Francés: de Spaanse hoofdroute, die wij nog voor de boeg hebben;
- Alternatieve routes door Spanje, wèg van de hoofdroute.

Thema 3: De bedevaart
- Aflaat, boetedoening en geloften, de beweegredenen van de Middeleeuwers;
- Oude getuigenissen van pelgrims, de raadgevingen en waarschuwingen van weleer;
- Met mantel, staf en schelp, als pelgrimsdracht;
- Bezinning en uitdaging, de beweegredenen van de moderne pelgrims;
- Goed voorbereid op stap, middels wandeltraining en verstandig pakken;
- De pelgrimspas, de sleutel voor de herbergen en het bewijs van de bedevaart;
- Herbergen en tradities, waarin overnachten een belevenis wordt ;
- Routemarkering en bewegwijzering, met de Jacobsschelp als symbool.

Thema 4: Het einddoel
- De aankomst in Santiago de Compostela, eindelijk in de pelgrimsstad;
- Overnachten in de Stad van Jacob, de logeeradressen: van goedkope herberg tot luxe hotel;
- De kathedraal, een eeuwenoud kunstwerk;
- Het graf van Jacobus, met het gebeente van de heilige Jacobus, het doel van de bedevaart;
- De grote feestdagen van Santiago, van het Jacobusfeest tot het Heilige Jaar;
- In het spoor van de camino, de aankondiging van een bijzondere belevenisreis naar Santiago de Compostela;
- Cultuurstad Santiago, over de schatten van deze Galicische metropool;
- Tot aan het eind van de wereld ... De vervolgreis, dóór naar Finisterre;
- Ferry Mingelen op weg naar Santiago de Compostela, zijn verhaal over rust en avontuur;
- 1200 jaar bedevaart, in een tijdtafel;
- Spaans stoofpotje, een recept van 'potaje', als hartversterker voor twee personen.

En voor wie dan nog veel meer wil lezen, biedt dit thematijdschrift een overzicht van een groot aantal boeken, gidsen, dvd's en internetsites.

Benefietgala van De Friesland Zorgverzekeraar

Vrijdag 11 november 2011

Elf november
Sint Maarten vandaag. De dag waar veel kinderen naar uitzien. De dag waarop zingende kinderen met een lampion worden verwend met lekkernijen en met kleine presentjes. De dag waar kinderen met plezier op terugkijken. Voor boeren was de elfde november vroeger de dag dat de oogst binnen moest zijn, de dag dat de schuren vol moesten liggen voor de winter. De dag dat geld kon worden uitgegeven aan bijvoorbeeld pacht, of aan een feestavond, waarin anderen konden delen in de feestvreugde.

Opkikker-dagen in Fryslân
Op deze elfde november organiseert De Friesland Zorgverzekeraar wederom haar jaarlijkse Benefietgala. De Friesland wil hiermee haar maatschappelijke betrokkenheid laten blijken. Verbonden met Fryslân als zorgverzekeraar wil De Friesland graag iets terug doen voor de regio waarin ze is geworteld. Daartoe is ervoor gekozen om een Benefietgala te organiseren, waarvan de opbrengst is bestemd voor 'Stichting Opkikker', de stichting die kinderen met een langdurige ziekte samen met hun familie een onvergetelijke dag wil laten beleven. Een Opkikker-dag waar kinderen naar uitzien, van genieten en met plezier op terugkijken. Vanavond een feestelijk Benefietgala, om iets van jezelf te geven aan een ander, zoals het kinderliedje zegt: 'samen delen, da's pas fijn!'.

Friesland College present
Het Friesland College speelt hier en nu een essentiële rol om deze avond tot een succesvolle avond te maken. De sfeervolle inrichting van het Atrium en van de rest van het gebouw van De Friesland is verzorgd door cursisten Styling Design van de unit D'Drive - de MBO-kunstopleidingen - van het Friesland College. Het uitstekende viergangendiner, alle catering daar omheen, inclusief het opdienen en het uitserveren wordt vanavond op voortreffelijke wijze verzorgd door tientallen hardwerkende cursisten van de horeca-opleiding van het Friesland College. Om het ROC Friesland College officeel te representeren zijn Durkje en ik vanavond als genodigden aanwezig. Ongeveer 180 gasten hebben vanavond als relatie van De Friesland gehoor gegeven aan de uitnodiging om dit bijzonder Benefietgala bij te wonen.

Ambassadrice van Opkikker
Om 18.00 uur worden we ontvangen door Diana Monissen, de voorzitter van de Raad van Bestuur, die vanavond onze gastvrouw is. Er is gelegenheid om de expositie van kunstwerken van Special Arts en van Atteljee te bekijken, die later op de avond via een stille veiling of bij opbod verkocht zullen worden voor het genoemde goede doel. Na het eerste uur van ontvangst heet onze gastvrouw alle genodigden van harte welkom en geeft ze de leiding van de avond in handen van Maria Henneman. Dan maken we kennis met één van de kinderen, voor wie de Stichting Opkikker in het leven is geroepen. Het meisje is een goede ambassadrice van de Stichting Opkikker. Ze vertelt over de fantastische verwendag die ze beleefde, onder verwijzing naar de promotiefilm die we zojuist bekeken.

Programma
Tijdens het uitserveren van het voorgerecht treedt het Leeuwarder jeugdcircus Saranti op. In één van de acts werkt illusionist Hans Kazan mee. Aansluitend verzorgt entertainer Hans Kazan zijn magic show op het podium in de ontvangsthal. Daarna worden de gasten naar de bovenverdieping begeleid, waar we in het restaurant van De Friesland ruim twee uren genieten van de culinaire verrassingen van de cursisten van het Friesland College. Tijdens deze twee gangen van het diner treedt zangeres Sharon Kips tweemaal op. Ze zingt onder andere haar song 'Hier niet ver vandaan', over de liefde die elke afstand kan overbruggen.

Resultaat van de veiling
Voor het dessert van zoete lekkernijen van Friese bodem worden we weer beneden in het Atrium verwacht. Daar verzorgt zangeres Anita Meyer een wervelende show. Velen dansen en zingen ook enthousiast mee. Aan het eind van de avond worden door Maria Henneman - in samenwerking met Hans Kazan - drie kunstwerken bij opbod verkocht. Alle drie werken worden verkocht boven het startbedrag. Vervolgens wordt de uitslag en de opbrengst van de stille veiling van alle andere kunstwerken bekend gemaakt. Durkje heeft namens het Friesland College geboden op keramiek van kunstenares Leny van der Mey en mag als hoogste bieder dit kunstwerk vanavond meenemen voor het Friesland College. Hans Kazan bedankt Durkje en het Friesland College voor het uitgebracht bod.

Opbrengst voor het goede doel
Aan het eind van de avond wordt ook de uitslag van de winnaars bekend gemaakt van de verloting, die vanavond tijdens het diner werd gehouden. Het is al na twaalven als Diana Monissen alle genodigden met een gevoelige persoonlijke noot toespreekt en tenslotte de opbrengst bekend maakt van dit Benefietgala. Maar liefst meer dan 77 duizend euro heeft dit Benefietgala vanavond opgebracht voor het goede doel; een overweldigend succes dus. Vlak voordat de avond wordt afgesloten maakt de directeur van Stichting Opkikker van de gelegenheid gebruik om alle genodigden en De Friesland Zorgverzekeraar hartelijk te bedanken voor deze geweldige avond en voor de hoge opbrengst, waarvan Opkikker verwendagen in Fryslân kan en zal organiseren voor een groot aantal langdurig zieke kinderen en hun familie, voor wie zo'n Opkikkerdag een onvergetelijke belevenis is.

donderdag 10 november 2011

Fries Regiocomité Vereniging VU-Windesheim bijeen

Donderdag 10 november 2011

Regiovergadering
Vanavond komt het Regiocomité Fryslân van de Vereniging VU-Windesheim bijeen in vergaderzaal 4 van Stenden University Hotel te Leeuwarden. Na een opening uit èn over de nieuwe Straatbijbel - de 'Torrie van Mattie' - stellen we de agendering voor dit avondberaad vast. De ingekomen stukken en mededelingen passeren de revue.

Publieksactiviteiten
Daarna bespreken we de publieksactiviteiten, die we de komende maanden zullen gaan organiseren, waaronder een Debatcafé over Terpen, dat we volgende week samen met Tresoar en met het Friesch Dagblad organiseren. Ook een lezing, een VU-alumnibijeenkomst en nog een Debatcafé over 'Bureaucratie in de jeugdzorg' staat op ons regioprogramma. De eerste plannen om een voorjaarskuier en wellicht een debatavond over theologie en over sport worden verkennend besproken. Als we vooruitgekeken hebben, blikken we ook in evaluatief opzicht terug op de twee bijeenkomsten die we in september en in oktober hebben georganiseerd over respectievelijk 'Het Nieuwe Werken' en over de 'University Campus Fryslân', in de 5e Sminialezing 2011.

Verenigingszaken
Het tweede deel van dit overleg is bestemd om allerlei lopende zaken te bespreken, die zich afspelen in ons verenigingsverband, zowel provinciaal als landelijk. We bespreken de voortgang op de afsplitsing van de VU, VU-mc en Windesheim van de Vereniging VU-Windesheim en de consequenties die dat heeft voor de herstructurering van ons verenigingsverband. We overwegen onze standpunten inzake het toekomstige verenigingsmodel en over de ledenwerfcampagne die dit najaar van start gaat.

Herstructurering
Rekening houdend met de verschillende wijzen waarop ook de andere Regiocomité's in den lande reageren op de beoogde plannen, bepalen we de insteek van onze zijde in dit herstructuringsproces. Daarbij nemen we ook het huidige functioneren mee van VU-connected, dat als alliantie van onze Vereniging, de VU, het VU-mc en Windesheim het uitvoeringsorgaan is van de publieksactiviteiten op het snijvlak van wetenschap en samenleving. Medio december 2011 zullen we hier in de Vrije Universiteit in Amsterdam verder over door praten in de eerstvolgende bijeenkomst van de landelijke Ledenraad van de Vereniging VU-Windesheim.

woensdag 9 november 2011

Boer zoekt zwembad

Woensdag 9 november 2011

Graafspoor
Vanaf het erf van de boerderij van Maatschap De Boer-Talsma aan de Harnsterdyk loopt door de berm een lang graafspoor, alsof een kolossale mol zich vlak onder het oppervlak van de wegberm een weg heeft gezocht - via de kinderboerderij Doniastate langs de Truerderdyk - in de richting van Stiens. Het graafspoor leidt naar de plaats waar de Truerderdyk ons dorp Stiens binnenkomt. Hier in de smalle berm tussen het wegdek en de parallelle sloot loopt een nog openliggende sleuf door de berm. In die sleuf ligt een zwarte gasleiding in de richting van de hoek Truerderdyk-Griene Leane. Dit is een biogasleiding.

Boer zoekt It Gryn
Boerenmaatschap De Boer-Talsma zoekt met deze biogasleiding een nieuw contact met It Gryn, het Stienser sportcentrum aan de overzijde van de Griene Leane. Maatschap De Boer–Talsma uit Stiens heeft vorig jaar namelijk van het Ministerie van Economische Zaken subsidie toegekend gekregen om energie te produceren in een co-mestvergistingsinstallatie, teneinde het geproduceerde biogas door deze biogasleiding te transporteren naar sportcentrum ‘It Gryn’ in Stiens. Deze subsidie is toegekend voor een periode van twaalf jaar, hetgeen het dit maatschap mogelijk maakt op termijn biogas als energie te leveren aan ons Stienser sportcomplex. Afgelopen zomer – op 21 juli 2011 - werd daartoe het energieleveringscontract ondertekend tussen boer De Boer en wethouder Wagter van de gemeente Leeuwarderadeel.

Gemeente zocht boer
Sportcomplex ‘It Gryn’ heeft met onder andere haar zwembad een grote energievraag, met een daaruit voortvloeiende hoge energierekening. Voor het gemeentebestuur van de gemeente Leeuwarderadeel was dat voldoende reden om op zoek te gaan naar een alternatieve, meer duurzame vorm van energieleverantie. Maatschap De Boer–Talsma vlak buiten Stiens was al van plan de energiecapaciteit uit te breiden en besloot met een haalbaarheidsonderzoek door adviesbureau Ekwadraat te laten onderzoeken of een energiekoppeling tussen het Stienser sportcentrum en hun biogasinstallatie financieel aantrekkelijk is. Dat haalbaarheidsonderzoek leidde tot een positief advies. Boer en gemeente vonden elkaar dus.

Co-vergisting
Maatschap De Boer–Talsma exploiteert een biogasinstallatie, waarin biogas wordt geproduceerd door co-vergisting. Co-vergisting is een succesvol gebleken techniek voor energieproductie. Bij co-vergisting wordt organische stof uit biomassa onder anaerobe omstandigheden door methaanvormende bacteriën vergist.

Biogas
Vaak wordt biogas bij een agrarisch bedrijf met behulp van een Warmte Kracht Koppeling (WKK) omgezet naar stroom. In veel gevallen wordt de hierbij vrijgekomen warmte niet benut. Biogas is een milieuvriendelijke vorm van energie waarbij tevens sprake is van CO2-reductie. De Boer zal zijn biogas leveren aan It Gryn. Maatschap De Boer–Talsma en de gemeente Leeuwarderadeel hopen begin 2012 dit biogasproject te hebben gerealiseerd. De biogasleiding, die inmiddels de bebouwde kom van Stiens hier aan de Truerderdyk heeft bereikt, zal in de komende dagen nog worden doorgetrokken naar sportcomplex It Gryn in Stiens.

dinsdag 8 november 2011

Bijland Bouw in Stiens

Dinsdag 8 november 2011

Gestart in Stiens
Bijland Bouw B.V. is al ongeveer 15 jaar gevestigd in Stiens. In deze periode heeft dit bouwbedrijf veel ervaring opgedaan met aansprekende bouwprojecten. Een vrij recent voorbeeld van zo’n in het oog springend bouwproject is de realisatie van het appartementencomplex Zuiderpoort in Stiens, aanvankelijk als het project ‘Ny Stins’ geïntroduceerd, maar nu als ‘Zuiderpoort’ bekend staand. Bijland Bouw is gevestigd aan de Truerderdyk in Stiens.

Van droom tot huis
Voor uiteenlopende bouwplannen kun je bij Bijland Bouw terecht: van nieuwbouw tot aanbouw en van onderhoudswerk tot projectbouw. De medewerkers van Bijland Bouw werken aan nieuwbouw- en verbouwprojecten in Stiens en op andere locaties in de provincie Fryslân. Men begeleidt klanten van bouwtekening tot oplevering, gedreven en professioneel, zoals de eigen website vermeldt.

Nieuwbouw
Plannen voor een nieuw huis kun je hier conform je wensen realiseren, vanaf de eerste schets van je droomhuis, via een bouwtekening tot het opleveren van de beoogde woning. Bijland verzorgt daarbij desgewenst ook het verkrijgen van de benodigde bouwvergunning.

Verbouw
Bijland Bouw is specialist in het vergroten en het aanpassen van je bestaande woning. In overleg met je ontwerpt men een verbouwplan. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan: het plaatsen van een serre, het bouwen van een dakopbouw, het aanbouwen van een bijkeuken, het vernieuwen van een keuken en het renoveren van een toilet, een badkamer en/of ook een hele woning.

Onderhoudswerk
Of heeft je woning wellicht onderhoud nodig? Is het tijd voor nieuw metsel- en voegwerk of moet het hang- en sluitwerk nodig worden vervangen? Bijland kun je bijvoorbeeld inschakelen bij de aanpak van houtrot tijdens het schilderwerk, voor het plaatsen van een nieuwe voordeur, maar ook bij problemen met hemelwaterafvoer en riolering. Voor het vervangen van gebroken dakpannen, het oplossen van lekkage, het plaatsen van dakramen en het laswerk aan kozijnen kun je hier ook terecht.

Business to Business
Bijland Bouw is tevens actief voor bedrijven en instellingen. Zo realiseert men complete winkelverbouwingen en bijvoorbeeld ook appartementencomplexen in combinatie met winkels. Het reeds gerealiseerde bouwproject ‘Zuiderpoort’ in Stiens is hiervan een goed voorbeeld.

Samenwerkingspartner
Bouwen doe je nooit alleen. Je hebt altijd samenwerkingspartners nodig. Denk maar aan metselbedrijven, installatiebedrijven, schildersbedrijven en stukadoors. Bijland staat ook open voor andere samenwerkingsverbanden, zoals gemeenten, woningbouwverenigingen en andere instellingen. Een voorbeeld van zo’n samenwerkingsproject is de nieuwbouw van het recent opgeleverde Gezondheidscentrum van Stiens.

maandag 7 november 2011

Pelgrims, Onderweg naar Santiago de Compostela

Maandag 7 november 2011

Pelgrims
Afgelopen zaterdag 5 november 2011 bezocht ik de bijzonder mooie tentoonstelling 'Pelgrims', in het Museum Catharijneconvent Utrecht. Deze tentoonstelling voert als ondertitel 'Onderweg naar Santiago de Compostela'. De tijdelijke expositie in het Catharijneconvent kan nog worden bezocht tot 26 februari 2011. Deze thematentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, onze pelgrimsvereniging, die dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert.

Pelgrimage
De expositie gaat over pelgrimeren in het algemeen en over pelgrims onderweg naar het Spaanse Santiago de Compostela in het bijzonder.
- Wat bezielt die pelgrims eigenlijk?
- Gaat het hen om de schilderachtige landschappen, of staan de ontmoetingen met alle mensen onderweg centraal?
- Is het de fysieke uitdaging die trekt, of is het juist de geestelijke uitdaging waardoor mensen op pad gaan?
In deze tentoonstelling passeren uiteenlopende aspecten van de pelgrimstocht en van de pelgrim de revue. Voor pelgrims een feest der herkenning, voor wandelaars een knipoog van het wenkend perspectief en voor andere tentoonstellingsbezoekers een tipje van de sluier van het mysterie van de pelgrim en diens pelgrimage.

Santiago
Santiago is de Spaanse aanduiding van Sint Jacob, Sint Jacobus, één van de discipelen/apostelen van Jezus, zoals we lezen in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Al eeuwenlang reizen pelgrims naar Santiago de Compostela om daar op grond van de oude legende het graf van de apostel Jacobus te bezoeken in de kathedraal van Santiago de Compostela. De tentoonstelling besteedt veel aandacht aan deze heilige en aan zijn legendarische levensverhalen.

Expositie
De expositie vertelt in woorden en beelden ook de intrigerende verhalen van bekende, onbekende, historische en ook hedendaagse pelgrims. Zo maak je kennis met de voorbereiding van de tocht tot aan het afstempelen van je pelgrimspas in Santiago de Compostela. Je begint bij de voordeur van de vertrekkende wandelaar, maakt kennis met diens ervaringen onderweg en loopt als het ware met de pelgrim mee naar het eindpunt, dat velen meer vrezen dan wensen te bereiken. Je kunt hier een groot aantal verzamelde, belangrijke kunstwerken bekijken en krijgt onderweg ook veel historische en hedendaagse gebruiksvoorwerpen van pelgrims te zien.

Religies
Je ziet hier dat pelgrimeren al een eeuwenoude traditie kent, die niet alleen de landsgrenzen overschrijdt, maar ook de grenzen van religies overstijgt; die mensen en landen en religies zelfs verbindt. Christelijke pelgrims zien zich hier opgenomen in brede en lange stoet van andere religeuze bedevaarten van bijvoorbeeld islamieten, hindoes, boeddhisten en joden. Religieuzen van uiteenlopende religies (h)erkennen elkaar hier in de motieven en in de betekenis van het pelgrimeren.

Overige activiteiten
Deze thematentoonstelling is omkleed met allerlei bijpassende activiteiten zoals een reisverhalenschrijfworkshop, een Spaanse herbergavond in de Utrechtse Museumnacht en een pelgrimswandeling door Utrecht. Ook worden er lezingen over pelgrimeren verzorgd over bijvoorbeeld persoonlijke ervaringen, kunst, cultuur en architectuur langs de camino, het pelgrimspad. Voor kinderen is er een speurtocht en er zijn lespakketten voor diverse leeftjden gemaakt om te "Pelgrimeren met de klas'.

Credential
En voor de ware pelgrim ligt bij de ingang van de tentoonstelling de door pelgrims zo geliefde 'Credential del Peregrino", het Pelgrimspaspoort, hier in de vorm van een paspoort voor de bezoekers aan de tentoonstelling. De pelgrimsstempels staan er al in en dit paspoort wijst je de weg langs de 15 onderwerpen van deze boeiende tentoonstelling.

zondag 6 november 2011

Een verjaardagswandeling in Noordwest-Leeuwarderadeel

Zondag 6 november 2011

Noordwest-Leeuwarderadeel
Om onze twee verjaardagen op alternatieve wijze te vieren, gaan Durkje en ik vanmiddag met Joske & Dethmer aan de wandel door het Noordwestelijke deel van onze gemeente Leeuwarderadeel. Om het autoverkeer te mijden, maken we daarbij een klein uitstapje door de gemeente Het Bildt. Alde Leie is het enige dorp dat we onderweg bezoeken en voor de rest gaat onze route voornamelijk over smalle boerenwegen en paden tussen de uitgestrekte weilanden en ook al geploegde akkers ten noorden en ten zuiden van de Feinsumer Feart, ook bekend van de Elfstedenroute. We schatten dat het een wandeling is van ongeveer twaalf kilometer.

Aldlân
We verlaten Stiens bij de kinderboerderij Doniastate, waar we in noordelijke richting over de Harnsterdyk in de richting van de Feinsumer Feart lopen. Ten zuiden van deze vaart gaan we op de splitsing met de Griene Dyk in westelijke richting verder over de Poeldyk, parallel aan de Feinsumer Feart. Ongeveer halverwege deze weg slaan we rechtsaf richting Poelhúzen, waar we over de stenen brug de Feinsumer Feart oversteken.

Nijlân
Ten noorden van Feinsum (Finkum) steken we de Brédyk (de N357) over. Hier verlaten we het âldlân (oude land) van Oostergo en treden we aan de overzijde van de oude zeedijk (Brédyk) het nijlân (nieuwe land) in; de vroeger op de Middelzee gewonnen vruchtbare zeekleigronden. Over de Iestdyk lopen we naar de Hege Hearewei, iets ten noorden van Feinsum. Over de Hege Hearewei gaat het in noordelijke richting verder, om vervolgens over de Langedyk in westelijke richting naar Alde Leie te gaan. Wederom steken we de Feinsumer Feart over, die hier in noord-zuid door het landschap stroomt. Langs de Alde Leister jachthaven en langs de Feinsumer Feart arriveren we dan in het centrum van Alde Leie. De cafédeur is gesloten, maar aan de achterzijde is de recent geopende 'Eeterij' wel geopend. Tijd voor een rustpauze in de Eeterij, met traktatie.

Elfstedentocht
Vanuit de Eeterij hebben we een wijds uitzicht over de nieuwe Anita Andriesen Sluis, die hier in dit jaar is gerealiseerd in het kader van de Elfstedenvaarroute. Vanaf dit jaar kunnen bootjes schutten in deze Alde Leister sluis, om van de Ouwe Rij via Alde Leije door de Feinsumer Feart naar de Dokkumer Ee te varen, linksaf richting Bartlehiem en Dokkum en/of rechtsaf richting Leeuwarden. Als we verder wandelen, zien we dat bij de Anita Andriesen Sluis bij de bouw van dit waterwerk al perfect rekening is gehouden met de Elfstedenschaatstocht. Aan beide zijden van de sluis is namelijk een brede stenen trap gebouwd, waarover de Elfstedenschaatsers in vliegende vaart zo vanaf het ijs over de trap en langs de sluis aan de andere zijde weer over de brede stenen trap naar de Feinsumer Feart kunnen klúnen, zonder al te veel snelheid te verliezen. Een hele mooie constructie met hopelijk een vooruitziende blik, dus laat nu die volgende Elfstedenschaatstocht maar komen, want Alde Leie is er helemaal klaar voor.

Heerwegen
Voorbij Alde Leie wandelen we eerst in westelijke richting door Het Bildt langs de Feinsumer Feart en daarna in zuidelijke richting langs de Ouwe Rij richting Vrouwbuurstermolen. Voorbij Vrouwbuurstermolen gaan we een klein stukje langs de Stienser Hegedyk, om al vrij snel over het karrenspoor van de Slachtedyk de geasfalteerde weg te verlaten. De halfverharde Slachtedyk gaat verderop over in een asfaltweg. Op dat punt gaan wij rechtdoor over het onverharde pad van de Witewei, dat tussen de akkers door naar de Goadyk loopt. De Goadyk gaat over in de Hege Hearewei, waarover we arriveren bij de Brédyk aan de rand van de bebouwde kom van Stiens.

Stiens
Over de schelpenpaden ten noorden en ten zuiden van de Seerob gaan we oostelijk langs het Stienser bedrijventerrein Middelsee, waarna we de Middelsédyk (de N393) oversteken, om eerst over de Bûtenskilwei en daarna over de Finnedyk naar de Ovonde in de Brédyk te gaan, waar we de Brédyk oversteken naar het Hynstewaad, om vervolgens door het Waling Dykstra Park te lopen. Het is inmiddels al donker geworden als we bij Dethmer en Joske nog even napraten na deze mooie zondagmiddagwandeling.

zaterdag 5 november 2011

Najaarsbijeenkomst 25 jaar Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Zaterdag 5 november 2011

Jubileum
Vandaag vieren we feest in Utrecht, wegens het 25-jarig bestaan van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob, de landelijke pelgrimsvereniging, met wie we als Stichting Jabikspaad Fryslân samenwerken in het Pelgrimscentrum Sint Jacob in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. Ongeveer duizend van de tienduizend genootschapsleden zijn vandaag naar Utrecht gekomen om dit vijfde lustrum feestelijk met elkaar te vieren. Tussen half tien en tien uur wordt iedereen met koffie en gebak ontvangen in de Nicolaikerk in het centrum van Utrecht, waar tot aan het begin van de middag ook een uitgebreide Informatie- en Kunstmarkt met betrekking tot pelgrimeren is.

Ochtendprogramma
Om 10.00 uur opent Genootschapsvoorzitter Joost Bol deze Najaarsbijeenkomst 2010 en heet hij iedereen van harte welkom op de jubileumbijeenkomst. Daarna starten de decentrale programmadelen. Eén van die programmapunten is de statutaire algemene ledenvergadering. Ik woon dan de Informatiebijeenkomst voor wandelende en fietsende pelgrims bij. Die interactieve informatiesessie wordt verzorgd door genootschapssecretaris André Brouwer, samen met de blinde Bert Glorie, met wie André samen wandelend pelgrimeerde in Spanje. Zij vertellen over hun ervaringen en geven suggesties aan startende en ervaren pelgrims.

Brouwer en Glorie:
- Slapen in de volle slaapzalen van refugio's is goed voor je algemene ontwikkeling, want sommige pelgrims doen 's nachts in hun dromen de hele tocht van de afgelopen dag nog eens fijntjes over.
- Je bent óók wel een pelgrim als je niet in refugio's overnacht.
- Ik (André) ben inmiddels een bekeerde fietser, want ik ben nu ook gaan wandelen.
- Fietsers, houd er rekening mee dat lopers in refugio's voorrang hebben op fietsers; als na jouw inchecken als fietser nog wandelaars binnen komen, die ook nog een slaapplaats nodig hebben, is de kans groot dat je als fietser niet mag overnachten en op zoek moet naar de volgende refugio, waar dan hopelijk nog wel plaats is.
- Weet vooral hoe je met elkaar om moet gaan indien je als groep gaat pelgrimeren, want een futiliteit kan in een groep al snel ontaarden in een onoverkomelijk conflict onderweg.
- Maak voordat je vertrekt goede afspraken met je thuisfront over de communicatie over en weer en maak goede afspraken voor welke calamiteiten je al dan niet je pelgrimstocht onderbreekt om tijdelijk naar Nederland terug te komen.
- Als je niet veel Nederlanders wilt ontmoeten in Spanje, moet je in het hoogseizoen in Spanje gaan pelgrimeren.
- Je pelgrimstocht, doe er lekker lang over, net als met een toverbal.
- Probeer je zoveel mogelijk aan te passen aan je wandelmaatje(s); doe het vooral rustig aan.
- Pas onderweg zul je ontdekken dat je gaandeweg vanzelf een pelgrim wordt; dàt is het heerlijke camino-gevoel: los zijn van thuis.
- Het lopen van de pelgrimsweg is je eigenlijke doel.

Lunchpauze
Als we om 12.00 uur weer in de Nicolaikerk terugkomen, staan de lunchpakketten voor ons allemaal klaar. Vanwege het schitterende weer kunnen we zowel binnen als buiten genieten van deze maaltijd. Bovendien zijn dit de momenten bij uitstek om eens met anderen van gedachten te wisselen over ervaringen en belevenissen. Oude pelgrims delen met jonge pelgrims. Fietsers vertellen wandelaar over hun uitdagingen onderweg en beginnende pelgrims stellen volop vragen aan ervaren pelgrims over wat ze vooral wel of niet moeten doen als zij op pad gaan. De Informatie- en Kunstmarkt wordt ook druk bezocht. Hier staat ook de informatiestand van ons Fries-Overijsselse Jabikspaad. Op het podium midden in de kerk staat 'Tuna de Maastricht', de troubadours van de Maastrichtse studentenvereniging, die bekend staat vanwege haar uitbundige, vrolijke, gepassioneerde Spaanse muziek. Mensen zingen mee en er wordt zowaar in de kerk op deze Spaanse klanken gedanst.

Pelgrims in Catharijneconvent
Aan het begin van de middag ga ik naar het Utrechts Museum Catharijneconvent, naar de tentoonstelling 'Pelgrims', die hier wordt aangeboden tot 26 februari 2012. Deze unieke tentoonstelling belicht uiteenlopende aspecten van het pelgrimeren aan de hand van prachtige kunstwerken en van intrigerende verhalen van bekende, onbekende, historische en hedendaagse pelgrims. Voor wie geïnteresseerd is in pelgrimages in het algemeen en in pelgrimstochten naar Santiago de Compostela in het bijzonder, is het een absolute must om deze thematentoonstelling in de komende drie maanden te bezoeken. Deze bijzondere tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Caminofestival
Om 14.30 uur begint in de Nicolaikerk het Caminofestival, met onder andere de feestelijke intocht van de deelnemers aan de Camino der Lage Landen, de reizende pelgrimstocht die in de afgelopen maanden in estafetteverband alle Nederlands regio's van het Genootschap heeft doorkruist. Met Spaanse muziek van Tuna zijn de wandelaars van de Camino der Lage Landen door de feestgangers vanuit de Nicolaikerk in wandeloptocht opgehaald vanaf de stadsrand van Utrecht. In de Nicolaikerk is muziek en vindt ook de boekpresentatie plaats van de nieuwe tweedelige serie 'Jacobswegen in Nederland', samengesteld en uitgegeven door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Première La Farce
Het Caminofestival wordt afgesloten met de première van het toneelstuk 'La Farce", met medewerking van het Pelgrimskoor El Orfeon. Na de formele afsluiting van de voorzitter wordt Café Saint Jacques geopend.