zondag 20 november 2011

Bestuursvergadering Nederlands Bijbelgenootschap

Vrijdag 18 november 2011

Bestuur & management
De laatste bestuursvergadering van dit kalenderjaar van het NBG vindt vandaag plaats in het kantoor van het Nederlands Bijbelgenoootschap (NBG) te Haarlem. Het voltallige bestuur vergadert vanmiddag met alle leden van het management team van de werkorganisatie van het NBG. We blikken eerst terug op de resultaten van onze vorige bestuursvergadering van 9 september 2011. Daarna lopen we een drietal informatieve stukken door met betrekking tot algemene mededelingen, contacten & relaties, intern informatiebulletin en de verslaglegging uit de Ondernemingsraad van de NBG,

Projecten en publicatie voor kinderen en jongeren
Dan volgt een indrukwekkend overzicht van de vele projecten en publicaties van het Nederlands Bijbelgenootschap, die in 2011 waren en worden gericht op kinderen en jongeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om projecten als Kids Express, The Passion en Xnoizz Flevofestival. Qua uitgaven gaat het dan bijvoorbeeld om Prentenbijbelboekjes met animaties op DVD, het (letterlijk) waterproof Nieuwe Testament en de Limited Edition van de Meidenbijbel. Dit jaar staat er nog meer op stapel en ook voor het komende jaar 2012 staan aantrekkelijke projecten en uitgaven in de planning van het NBG.

Begroting
Vervolgens behandelen we de Begroting voor het boekjaar 2012 aan de hand van de Managementletter en van het pré-advies van onze bestuurs-Commissie Financieel-Economische Zaken (FEZ). Het bestuur keurt de inhoud goed en stelt de begroting voor 2012 vast.

Ledenwerving
Dan kijken we naar de Fondsenwerving van het jaar 2010. De wervingscampagne van het jaar 2010 is uitgebreid geëvalueerd door de manager Fondsenwerving & Communicatie. We vergelijken de hoge ambitie van het NBG met de resultaten van de testmailing, de prospect mailing en de ledenwerving door de vrijwilligers van het NBG in den lande. Aan de hand van de retentie-analyses en de flankerende verslaglegging, bespreken we de eindresultaten. De pluim wordt verdiend door de vrijwilligers van het NBG, want zij bereikten gezamenlijk het hoogste responscijfer en de beste verhouding van kosten en opbrengsten.

Bijbel in Gewone Taal
Uit de periodieke Voortgangsrapportage van de manager Vertalen & Bijbelgebruik over het majeure project van de 'Bijbel in Gewone Taal' blijkt dat het vertalen en het intern en extern reviewen op schema en zelf voor op schema loopt. De reacties van de meeleesgroepen op de proefteksten zijn bovendien bijzonder positief en hartverwarmend. De ontwikkeling van de lay out van de nieuwe Bijbel is in beeld; we bekijken een proeve van de definitieve lay out. Ook bespreken we het marketingtraject voor deze nieuwe bijbeluitgave, die voor het jaar 2015 in de planning staat.

Financiën
Dan komt de manager Bedrijfsvoering met de 'Beleidsnota Leningen' en de 'Beleidsnota Vermogensbeleid'. Die zijn beide ook al voorzien van een positief advies van de Commissie FEZ. Met de gewenste aanpassingen en de gemaakte opmerkingen worden deze twee beleidsnotities goedgekeurd en vastgesteld. De directeur van het NBG presenteert diens notitie over de ontwikkelingen in het internationale werkverband van de United Bible Societies, waarbij met name ook aandacht voor de financiële aspecten van de herstructurering van deze wereldwijde bijbelkoepelorganisatie.

Ledenraad
De laatste vergaderitems betreffen enkele bestuurszaken, waaronder een terugblik op de onlangs gehouden Ledenraadsvergadering en de afgewikkelde invulling van de vacatures van de leden van de Ledenraad.

Geen opmerkingen: