zondag 20 november 2011

Voor onderweg

Donderdag 17 november 2011

Midden Onder U
De Stichting ‘Midden Onder U...’ verzorgt al sinds het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie (van 1962-1965) eigentijdse liturgische teksten. In deze Katholieke Kerkvergadering van de zestiger jaren stond het moderniseren – het bij de tijd brengen – van de Rooms Katholieke Kerk centraal. Het materiaal dat de Stichting aanbiedt, is bedoeld voor het dagelijkse gebruik in de liturgie. Daarnaast biedt het materiaal ook bouwstenen voor vieringen en liturgische samenkomsten rond belangrijke levensmomenten, zoals dopen en overlijden. De stichting richt zich niet alleen op professionele voorgangers en pastores, maar ook op geschoolde vrijwilligers, die een steeds belangrijkere rol spelen in liturgie en pastoraat.

Zegen en gebed
De uitgaven van deze Stichting ‘Midden onder U…’ bestaan bijvoorbeeld uit Altaarteksten, Liturgiekaternen en Werkkaternen voor bijzondere gelegenheden òf voor bepaalde liturgische perioden.
Een andere serie die de stichting uitgeeft, is de serie ‘Zegen en gebed’, met kleine handzame boekjes, die als bron van inspiratie voor persoonlijk gebruik kunnen dienen of in kleine kring worden gebruikt. Eén van de uitgaven in die serie ‘Zegen en gebed’ is het boekje ‘Voor onderweg – Teksten voor pelgrims’, dat dit jaar inmiddels in de 18e druk verscheen.

Tocht en bestemming
Samensteller van dit boekje met pelgrimsteksten is Erik van den Borne, een emeritus pastor. In zijn inleiding van deze publicatie schrijft Van den Borne dat er talrijke redenen zijn om op pad, om op pelgrimstocht te gaan. Ondanks die grote verscheidenheid brengt de weg mensen samen en helpt het pelgrimspad hen om spontaner – minder verplichtend - dan thuis met elkaar op te gaan.
Van der Borne schrijft voorts:
- Een wandeltocht schept de ruimte om te mijmeren en na te denken over zaken die je bezig houden;
- Op pad zijn helpt om bepaalde vragen te verhelderen, dingen te laten bezinken en te laten rijpen;
- Voor sommigen kan een tocht ook een weg zijn tot meer persoonlijke verdieping en een dieper gesprek met zichzelf en met God;
- Bij al die trekkende mensen echter is er een soort innerlijke drijfveer die hen beweegt.
- Het bereiken van het einddoel geeft dan ook niet zozeer zin aan het pelgrimeren, maar het gaan van de weg zelf is het doel ervan.


Leven als pelgrimstocht
Een goed beeld voor het menselijke leven is de pelgrimstocht. Ook het geloof is op te vatten als het gaan van een weg, Jezus achterna, het op weg zijn naar een doel: het koninkrijk van God, naar God zelf. We zijn in deze wereld allemaal onderweg, als vreemdelingen en pelgrims, zonder vaste woonplaats, op doortocht naar een toekomst die ons wacht.

Gebeden, gedachten en zegenwensen
Veel mensen maken tegenwoordig ook letterlijk een pelgrimstocht, bijvoorbeeld te voet of op de fiets. Dit boekje bevat gebeden, gedachten, zegenwensen en teksten die mensen op pad kunnen inspireren. Ze worden aangereikt om te gebruiken op een pelgrimsroute of op de tocht door het leven zelf. Veel van dit materiaal is behulpzaam en inspirerend voor voorgangers en kerkelijke vrijwilligers, maar dat geldt ook voor geestelijke verzorgers van zorginstellingen en van andere maatschappelijke organisaties.

Citaten voor pelgrims
Dit pelgrimsboekje bevat teksten van anonieme schrijvers, zoals bijvoorbeeld:
- “en Gij laat U vinden door wie U zoeken”, uit een klassieke pelgrimszegen;
- "Dikwijls, ja dikwijls komt Christus tot ons in de gestalte van een vreemde”;
- “Wandelen kan ons van het gewicht van onze gedachten bevrijden”.

Maar ook bekende schrijvers worden geciteerd, zoals bijvoorbeeld:
- Bertus Aafjes: “Reizen is zijn hart losrukken van het beminde’;
- Martin Buber: “alles wat je doet kan een weg naar Mij zijn”;
- Thijs Hanrath: “Lopend sta ik stil bij wat ik wil.”

Geen opmerkingen: