Bijbellezen met kinderen van 8 tot 12 jaar is niet gemakkelijk. De Bijbel is een dik en ingewikkeld boek. Als je er niet goed in thuis bent, weet je vaak niet waar je moet beginnen. Toch willen veel mensen graag dat hun (klein)kinderen kennismaken met de verhalen en met de andere teksten uit de Bijbel.
Momenteel wordt daarom de Samenleesbijbel ontwikkeld. Deze gezinsbijbel is bedoeld om ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar te helpen om samen in de Bijbel te lezen en om hiermee actief aan de slag te gaan. Het is de bedoeling dat de Samenleesbijbel het lezen in de Bijbel leuk maakt voor ouders èn voor kinderen. In de Samenleesbijbel wordt gebruik gemaakt van de teksten van de 'Bijbel in Gewone Taal', die momenteel ook wordt ontwikkeld.
De Bijbel in Gewone Taal wordt gepubliceerd in het jaar 2014 en de Samenleesbijbel komt in 2015 uit. De Samenleesbijbel is een samenwerkingsproject van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), Uitgeverij Jongbloed en de Protestantse Kerk Nederland.
Om de Samenleesbijbel zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de doelgroep, is in juni 2011 een pilot uitgezet onder een groot aantal gezinnen met kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Deze gezinnen ontvingen een Proefboekje van de Samenleesbijbel met daarin 18 verhalen en twee themapagina’s met achtergronden bij de Bijbel. Verder ontvingen ze een vragenlijst en een reactieformulier. Tot eind augustus 2011 kon men aan slag met dit proefbijbelboekje om vervolgens te rapporteren over hun bevindingen met dit proefboekje. De ontwikkelaars van de Samenleesbijbel hechten veel waarde aan de ervaringen van gebruikers en krijgen zo in een vroeg stadium al feedback vanuit de doelgroep, zodat de Samenleesbijbel met de gewenste aanpassingen nog beter en nog mooier wordt.
De Samenleesbijbel zal behalve de bijbelteksten ook extra materiaal bevatten. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld achtergrondinformatie, gespreksonderwerpen, tekeningen, foto's, liedjes, doe-opdrachten, puzzels. Daarnaast zal de Samenleesbijbel vijftig thema-pagina's bevatten, waarin bepaalde onderwerpen verder worden uitgediept.
Met de ervaringen van de meeleesgezinnen wordt belangrijke informatie verkregen over vraagstellingen als:
- spreken deze bijbelverhalen de kinderen aan;
- worden de onderwerpen besproken die ouders en kinderen belangrijk vinden;
- helpt deze nieuwe gezinsbijbel bij het bijbellezen;
- is het leuk om zo samen deze bijbel te lezen;
- zijn de illustratie en de liedjes goed gekozen;
- spreken de thema-pagina's aan.
In dit Proefboekje komen onder andere de volgende zaken aan de orde:
A. Bijbelboeken: 'Genesis' met acht verhalen over Abraham en 'Marcus' met tien verhalen over Jezus;
B. Om te weten: 'Kinderen krijgen in de tijd van de Bijbel' en 'Door het oog van de naald';
C. Om te bespreken: 'Een stukje van Gods belofte komt uit' en 'Waarom word je gedoopt';
D. Om te doen: 'Vertrouwensspel' en 'Een oefening in gastvrijheid';
E. Om te zingen: "Zoveel sterren aan de hemel, zoveel korrels in het zand," en "Iemand roept: Gods wereld is wel heel dichtbij!";
F. Themapagina: 'Lezen en schrijven in de tijd van de Bijbel' en 'Wonderen in de Bijbel'.
Ik heb het proefboekje inmiddels gelezen en ook mijn conclusie is: "Hier is een superleuke Bijbel in de maak!".