donderdag 13 juni 2024

Le Chemin Mozarabe

Donderdag 13 juni 2024
 
Cover van de Franstalige pelgrimsgids

Spaanse Camino Mozárabe
Vanuit het zuiden van Spanje lopen verschillende Spaanse pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.
Eén van die aanlooproutes naar Santiago de Compostela is de zogenoemde ‘Camino Mozárabe’, die begint in Almería (aan de Middellandse Zee), en die dan via Granada en Córdoba ongeveer 630 kilometer noordwestelijker eindigt in Merída, waar de Camino Mozárabe aansluit op de Via de la Plata, die bij Astorga in het noorden van Spanje aansluit op de Camino Franchés, richting Santiago de Compostela.
Durkje en ik besloten deze pelgrimsroute door het zuiden van Spanje te gaan lopen, en gebruikten daarbij ter voorbereiding de Engelstalige en de Duitstalige en de Franstalige routegidsen.
  • De Britse routegids beschrijft deze pelgrimsroute naar Mérida vanuit drie verschillende startplaatsen, namelijk vanuit Málaga, vanuit Jaén èn vanuit Almería.
  • De Duitse routegids beschrijft deze pelgrimsroute naar Mérida echter pas vanuit Granada, waar de beide aanlooproutes vanuit Málaga en Jaén verderop dan op aansluiten.
  • De Franse routegids beschrijft deze pelgrimsroute naar Mérida alleen vanuit Almería. 
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om vanuit het zuiden van Spanje te gaan pelgrimeren op deze Camino Mozárabe, van Almería naar Mérida, die in het geheel in de Franse routegids wordt beschreven.
 

Le Chemin Mozarabe d'Almería à Mérida
Die Franstalige routegids heeft als algemene boventitel gekregen: 'En chemin vers Compostelle', ofwel: Op weg naar Santiago de Compostela.
Op de boekrug staat: 'Vers Compostelle par le Camino Mozarabe', ofwel: Naar Compostelle over de Camino Mozárabe.
De titel van deze pelgrimsgids is de Franstalige benaming van de Camino Mozárabe, namelijk: 'Le Chemin Mozarabe'.
De eerste ondertitel geeft aan in welke richting deze pelgrimstocht gaat, in dit geval in eerste instantie in de richting van de pelgrimsroute 'Via de la Plata', in het Frans aangeduid als 'Vers la Via de la Plata'.
De tweede ondertitel geeft aan waar deze gids haar routebeschrijving begint en eindigt, en via welke pelgrimssteden deze camino loopt. 
Dan is daarmee de titel van deze pelgrimsgids compleet als: 'Le Chemin Mozárabe d'Almería à Mérida via Guadix, Granada, Moclín, Castro del Río, Villaharta et Medellin'.

Gérard du Camino
Deze routegids is geschreven door de Fransman Gérard Rousse, de Fransman die meerdere pelgrimsroutegidsen heeft geschreven, hetgeen hij doet onder de pseudoniem 'Gérard du Camino'. 
Wij gebruikten tijdens onze pelgrimage deze routegids in de editie van 2020. Dan  realiseer je je dat de beschrijving allicht niet helemaal actueel meer is, maar dat hoeft geen probleem te zijn, want de nogal diverse bewegwijzering onderweg is prima, en de hoofdregel voor pelgrims en wandelaars is om in principe de wegwijzers in het veld te volgen voor de meest actuele route.
Deze Franse wandelgids beschrijft de pelgrimsroute in woord en beeld, met routekaarten en foto's. Bezienswaardigheden zoals kerken en kloosters, en natuurlijk ook de pelgrimsherbergen en horeca worden per etappe vermeld. 
De etappes zijn qua tussenliggende kilometers onderverdeeld in trajecten van plaats naar plaats, waarbij per plaats ook de hoogtemeters zijn vermeld.

In de antieke voetsporen van Romeinen, Moren en Spanjaarden
Op deze pelgrimsroute maak je kennis met het Moorse verleden van Spanje, alhoewel sommige trajecten al ouder zijn, namelijk al door de Romeinen aangelegd en gebruikt. 
Deze Mozarabische route werd van oudsher gebruikt door christenen die in het Arabische - door de Moren bezette - deel van Spanje woonden, en is dan ook één van de oudste originele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. 

Van 26 via 29 naar 30 etappes
Na een korte inleiding biedt deze Franse gids een overzicht van de ongeveer 630 kilometer lange pelgrimstocht, onderverdeeld in 26 etappes, waarvan er drie zijn onderverdeeld in een deel a en een deel b, omdat je anders drie etappes zou lopen van 35-38 kilometer.
Zo zou je kunnen komen tot een totaal aantal van 26 + 3 = 29 etappes, met een gemiddelde lengte van 21,6 kilometer per etappe, met een etappelengte die varieert tussen de 11 en 32 kilometer.
Durkje en ik hebben de hele pelgrimstocht aanvankelijk volgens een iets gewijzigde etappe-indeling onderverdeeld in 29 etappes, maar omdat we onderweg het aantal geplande rustdagen onderweg niet hebben benut, resteerden er aan het eind nog een aantal reservedagen, en hebben we van de laatste twee etappes er drie gemaakt, om nog een extra wandeldag in te lassen, en totaal op 30 wandeldagen te komen, met een gemiddelde lengte van zo'n 21 kilometer per etappe. Het was heerlijk om zo nog een extra dag te genieten van het wandelen op deze mooie pelgrimsroute.

Verslagen van alle 30 etappes van de Camino Mozárabe
Van alle afzonderlijke etappes heb ik een dagverslag in de vorm van een blog geschreven, en die als praatje bij plaatjes (een mooie fotoselectie) gepubliceerd op mijn (deze) weblog.
Hieronder staan van alle etappes - zoals Durkje en ik die in het voorjaar van 2024 hebben gelopen - een weblink naar het dagverslag van de hieronder aangegeven etappes.
De Camino Mozárabe liepen we in de volgende dertig dagen:

Geen opmerkingen: