woensdag 24 november 2021

naar buiten!

Woensdag 24 november 2021
  
Cover van de wandelgids 'naar buiten!"
























Wandelroutes met logeeradressen
Jaren geleden kregen we van Baukje & Rauke de wandelgids 'naar buiten!' kado. Dit is een in het jaar 2007 uitgegeven wandelboek met daarin 50 verschillende wandelingen, gerangschikt naar 25 thema's van elk twee wandelingen. 
De subtitel van deze wandelgids luidt: '25 weekenden wandelen & logeren'. Daarmee wordt ook de insteek van de auteurs Nathalie Bertollo en Lydia Michiels van Kessenich en Irene Herbers duidelijk, want zij beoogden dat je aan de hand van deze wandelgids 25 weekends letterlijk op stap gaat door heel Nederland (19 weekends) en ook België (6 weekends). In zo'n wandelweekend zou je dan twee dagen kunnen wandelen; elke dag zo'n tien kilometer door mooie natuurgebieden, en tussen beide wandeldagen dan logeren in één van de overnachtingslocaties die in de wandelgids worden genoemd. De auteurs hebben daar overnacht, en schrijven in de wandelgids ook over die ervaring.
Achter in het boek zit een cd-rom, waarmee je de routebeschrijving met een plattegrond van elke wandeling kunt printen, om die mee te nemen voor onderweg. Je hoeft daardoor dus niet elke dag de hele - nogal forse - wandelgids mee te nemen.
Bij het boek behoorde voorheen ook een website, maar die is momenteel niet meer toegankelijk.

Informatie in de wandelgids
Het boek begint met een toelichting op de wandelgids en op de bijbehorende cd.
Dan volgt een inhoudsopgave van de wandelweekends in Groningen (1 weekend), Fryslân (ook 1), Drenthe (3), Overijssel (ook 3), Gelderland (3), Utrecht (2), Zuid-Holland (1), Noord-Holland (3), Limburg (2) en tot slot België (6 wandelweekends).
Daarna wordt elk voorgesteld wandelweekend achtereenvolgens beschreven. Alle weekends hebben een thema, bijvoorbeeld: 'even alleen op de wereld in de Gelderse Vallei'.
Van elke wandeling wordt kort aangegeven welk karakter de wandeling heeft (bijvoorbeeld: Historische wandelpaden en dijken), welke afstanden de twee wandelingen van dat weekend hebben, over welk soort terrein de wandelingen lopen (bv. verhard en/of onverhard), en of je onderweg ook horeca-gelegenheden passeert.
Vervolgens wordt een impressie gegeven van de weekend-ervaringen van de auteurs van deze wandelgids in dat gebied en bij dat logeeradres.
Op het laatste blad per weekend worden dan adressen vermeld van onder andere: logeeradressen, musea, horeca, een sauna, bezoekerscentra, een arboretum, landgoederen, en een interieurwinkel.

Over de wandeletappes
De wandelgids bevat 49 wandelroutes en één wadloop-activiteit. Die laatste hebben we niet gedaan, maar alle 49 wandelroutes hebben we inmiddels wel gelopen, in de periode van 6 april 2013 tot en met 31 oktober 2021.
De kortste wandeletappe had een lengte van 7 kilometer, en de langste tocht was 15,5 kilometer lang.
De totale afstand van alle 49 wandel-etappes is 520,5 kilometer, hetgeen betekent dat de wandelingen een gemiddelde afstand van 10,6 kilometer hebben.
In de meeste gevallen wandelden we de twee bij elkaar behorende wandelingen van één thema op één dag, om dan op de andere dag nog eens weer twee wandeletappes van een ander thema te lopen. Vaak hadden we dan een overnachtingslocatie gereserveerd tussen de locaties van de vier wandeletappes in, opdat we snel van de ene naar de andere startlocatie konden gaan. In zo'n weekend wandelde je dan per dag gemiddeld 21,2 kilometer en in zo'n heel weekend gemiddeld 42,2 kilometer, nagenoeg overeenkomend met een hele marathon-afstand. Bij zulke wandeldagen staat echter niet het presteren voorop, maar het volop genieten van wat je onderweg ziet en beleeft.

De 49 etappes
Hieronder staat een overzicht van de 49 wandelroutes van deze wandelgids, waarbij is aangegeven op welke dag Durkje en ik die etappe hebben gewandeld:

Geen opmerkingen: