woensdag 30 juni 2010
Beeldhouwen in Italiaans marmer
dinsdag 29 juni 2010
Afscheid voor Robert Veenstra van Stenden hogeschool
maandag 28 juni 2010
Visitatie van Werktuigbouwkunde in Emmen
zondag 27 juni 2010
Zon op Zondag
zaterdag 26 juni 2010
4e Triathlon Friesland in Stiens
Evenals voorgaande jaren wordt ook vandaag weer de jaarlijkse Triathon Friesland georganiseerd in Stiens, nu al weer voor de vierde keer. Met medewerking van de gemeente Leeuwarderadeel en met de inzet van ongeveer 100 vrijwilligers wordt dit Noord-Nederlands Kampioenschap georganiseerd door Sportvereniging Friesland. Meer dan 300 deelnemers telt deze triathlon. Meer dan 50 sponsoren maken dit sportevenement financieel mogelijk. Voor het eerst wordt gewerkt met een electronische tjdregistratie en uitslagverwerking.
's Morgens wordt begonnen met de jeugdtriathlon voor individuen, verdeeld over drie leeftijdsgroepen met hun eigen afstanden van 100 of 250 meter zwemmen, 3 of 9 kilometer fietsen en 800 of 2200 meter hardlopen.
Vanmiddag volgen dan achtereenvolgens de kwart-triathon voor individuen en de kwart-triathlon voor trio-teams, over afstanden van 1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Tenslotte starten de achtste-triathons voor individuen en als laatste groep de achtste-triathlons voor trio's. De trio-teams bestaan uit een zwemmer, een fietser en een loper.
Het zwemonderdeel vindt vóór onze woning plaats in de Kletsefeart. Het fietsonderdeel heeft een parcours van 10 kilometer door het Stienser Aldlân. Het looponderdeel bestaat uit een parcours van 2,5 kilometer rond het centrum van Stiens. De start en finish zijn aan de Griene Leane in onze Stienser woonwijk Aldlân.
vrijdag 25 juni 2010
Vergadering Ledenraad Vereniging VU-Windesheim
donderdag 24 juni 2010
Samenscholen en Sport & Cultuur in Groningen
woensdag 23 juni 2010
Honderd jaar aap - noot - mies
De Kultuerried Ljouwerteradiel heeft het initiatief genomen om dit jaar aandacht te besteden aan de 100e verjaardag van de leesmethode van meester M.B. Hoogeveen. Eén van de activiteiten in dit kader is de expositie van de in onze gemeente Leeuwarderadeel wonende kunstschilders, die op hun eigen manier een interpretatie hebben gegeven aan het “Leesplankje AAP, NOOT, MIES”, dat het resultaat is van de leesmethode die het hoofd van de openbare lagere school van Stiens honderd jaar geleden ontwikkelde. Over die expositie in de Openbare Bibliotheek van Stiens schreef ik reeds op 23 april 2010.
In een ander dorp van onze gemeente – in Koarnjum – is in het kader van dit eeuwfeest een schoollokaal ingericht op een wijze die je terugbrengt naar het jaar 1910. En in het gemeentehuis van Leeuwarderadeel is momenteel een expositie te zien van de kunstschilder Douwe Mattheus Hoogeveen, de zoon van meester Hoogeveen die het leesplankje ontwikkelde. Over die expositie in het gemeentehuis te Stiens schreef ik reeds op 19 mei 2010.
De vierde actie in het kader van dit Aap Noot Mies-jubileum is de uitgave van een boekje over onder andere de geschiedenis van het leesplankje en over de familie Hoogeveen. Het jubileumboek van de Kultuerried Ljouwerteradiel kreeg als titel “Honderd jaar aap – noot – mies” met als boventitel “M.B. Hoogeveen-leesmethode” en met als ondertitel “Een ‘uitgelezen’ begrip”. Burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Leeuwarderadeel schreef het Voorwoord van deze publicatie, die in april 2010 verscheen.
Het boekje gaat dan achtereenvolgens in op de volgende onderwerpen:
a. Mattheus Bernhard Hoogeveen – bedenker van het leesplankje. Geboren in 1862 en van 1888-1894 schoolhoofd te Stiens. Rond 1892 testte meester Hoogeveen in Stiens zijn voorloper van het leesplankje.
b. Cornelis Jetses, de man van de tekeningen en de illustraties. Jetses kreeg van uitgeverij J.B. Wolters te Groningen de opdracht om samen met Jan Ligthart en Hendricus Scheepstra een nieuwe versie van de klassikale leesplank van meester Hoogeveen te maken en die aan te kleden met bijbehorende leesboekjes en met een bijpassende grote vertelselplaat voor klassikaal gebruik. Die verbeterde versie van het leesplankje verscheen honderd jaar geleden, in 1910.
c. Het leesplankje van Hoogeveen in historisch perspectief. De eerste versie dateert van ongeveer 1892 en de tweede en derde versie die door uitgeverij Brinkgreve te Deventer werd uitgegeven, verschenen respectievelijk in 1898 en 1902. Daarna volgden achtereenvolgens de verbeterde versies van uitgever Wolters in de jaren 1910, 1931, 1940, 1961 en 1967. In de loop van de jaren verschenen ook een joodse, een katholieke, een Zuid-Afrikaanse en een Oost-Indische versie.
d. Een moderne variant op het bekende leesplankje en de vormgevers van de moderne variant op het leesplankje.
e. Dr. Douwe Mattheus Hoogeveen classicus en kunstschilder, de zoon van meester Hoogeveen, die in 1931 trouwde met zijn nicht Neeltjes Boelstra. De gemeente Leeuwarderadeel heeft een groot aantal schilderijen van hem in bruikleen van de Boelstra Olivier Stichting, waarvan een deel momenteel wordt geëxposeerd in het Stienser gemeentehuis.
Bestuursvergadering van de Stichting Jabikspaad Fryslân
maandag 21 juni 2010
Kamelen in Stiens
Circus Solero is gearriveerd in Stiens. Morgenmiddag en overmorgen tijdens de middag en de avond wordt de gelegenheid geboden om de drie circusvoorstellingen bij te wonen aan de Truerderdyk te Stiens. Circus Solero is van origine een Duits circus, dat al weer een aantal jaren door Nederland reist en dat onder leiding staat van de familie Renz/Köllner. Het is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een middelgroot circus.
Vanmiddag wordt op de grote parkeerplaats aan de Truerderdyk hard gewerkt om de grote circustent op te bouwen. Deze nieuwe circustent met een doorsnede van 30 meter biedt plaats aan zo’n 800 toeschouwers. De combinatie van de circustent met de kleurrijke foyertent, een staltent en een behoorlijk wagenpark met grote circuswagens vormt in ons dorp een minidorp op zich.
In het afgelopen jaar is ook in Nederland het protest gegroeid tegen circussen die gebruik maken van circusacts waarbij circusdieren worden ingezet. Circus Solero kiest ervoor om ondanks deze groeiende weerstand toch te werken met circusdieren. Zo werkt dit circus onder andere met tijgers, kamelen, paarden, pony's en lama's. Circus Solero verklaart echter qua inzet van circusdieren te werken volgens de (inter)nationaal geldende regelgeving en dat de dieren regelmatig worden gecontroleerd door dierenartsen.
Vanmiddag liggen de kamelen op het grasveld tussen de boomwal en de skatebaan te genieten van de aangename zon. De kinderen van het circuspersoneel spelen ernaast op de skatebaan. Vanaf morgenmiddag kunnen de toeschouwers kijken naar optredens van alle dieren en ook genieten van het optreden van de acrobaten, de jongleurs, de trapezewerkers en de clowns van Circus Solero.
zondag 20 juni 2010
Vaderdag op vaderdag
Dit thema en dit gospelkoor lenen zich er goed voor om het gebed dat Jezus ons leerde - het "Onze Vader" - tijdens deze dienst zingend te bidden. Met de stevige zangondersteuning van Dabar klinkt dit gezongen gebed mooi. Ook het "Abba, Vader, U alleen" zingen we onder begeleiding van het koor en de band. De opwekkende muzikale klanken van Dabar maken van het lied een vrolijk geheel met zonnige klanken. Direct na de dienst krijgen we van het gospelkoor nog een mooie toegift, waarin Dabar ook weer laat zien dat men er genoegen in schept om niet alleen muzikaal en verbaal, maar ook non-verbaal variatie in expressie te bieden.
Het slotlied is op deze vaderdag en bij deze Gemeentedienst ook goed gekozen:
Zolang er mensen zijn op aarde,
zolang de aarde vruchten geeft,
zolang zijt Gij ons aller Vader,
wij danken U voor al wat leeft.
(Lied 488B:1 uit Liedboek voor de Kerken)
zaterdag 19 juni 2010
Familiedag 2010 in het Nederlands Openluchtmuseum
vrijdag 18 juni 2010
Expositie Van binnenuit in Museum Martena te Franeker
Pelgrim-bestuurder Syb Zeinstra overleden en begraven
donderdag 17 juni 2010
Algemene visitatiedag voor Unit Techniek in Emmen
woensdag 16 juni 2010
De appel valt niet ver van de school
dinsdag 15 juni 2010
De Gogo-gigant van Stiens
Sinds 25 mei 2010 zijn de Gogo’s weer in het land. In de aanloop naar het Wereldkampioenschap Voetbal kon je ze al buiten en binnen de C1000-supermarkten vinden. De supergrote Voetbalgogo bij de C1000-supermarkt van de familie Kooistra aan het Sint-Vitusplein in Stiens is een opvallende verschijning. Als je nog niet van het bestaan van de Voetbalgogo’s wist, brengt een bezoek aan deze supermarkt daar wel verandering in. Letterlijk kun je dan nog wel om deze Gogo-reus heen, maar in figuurlijk opzicht in elk geval niet.
Tot 19 juni 2010 ontvang je Voetbalgogo’s met een sticker in een zakje bij elke tien euro aan boodschappen bij C1000. Je kunt ze sparen van de negen beste voetballanden. Ook Nederland heeft uiteraard een Voetbalgogo-team. De stickers kun je in een speciaal Voetbalgogo-stickerboek plakken. In enkele zakjes zitten de zeldzame bronzen Voetbalgogo’s. Daarmee wordt de verzameldrift extra aangewakkerd.
En zoals dat een totale marketingaktie betaamt, is er natuurlijk ook een blitse website met daarop alles over alle Voetbalgogo’s, een Gogo-game en andere spelletjes, een interactieve plek, je kunt daar de tv-commercial bekijken, de site leidt je naar de bijbehorende Hyves-pagina en er is speciaal aandacht voor de actie omtrent de zeldzame bronzen Gogo’s.
maandag 14 juni 2010
Emmen kleurt oranje
zondag 13 juni 2010
Aak in Stiens
Een aak is meestal een groot vaartuig zonder steven, dat veelal gemaakt is voor vervoer op binnenwater en op de grote rivieren. In Friesland daarentegen is een aak doorgaans een klein roeivaartuig of zeilvaartuig, oorspronkelijk voor de visserij bedoeld. Je herkent de aak aan de platte bodem, die zowel voor als achter omhoog is gebogen en die in die buiging nauwelijks smaller wordt. Het zijn betrekkelijk lange vaartuigen met een brede boeg.
zaterdag 12 juni 2010
Friese Hofjes
Verspreid door de hele provincie Fryslân staan huizen, die gebouwd zijn uit liefdadigheid. Vanaf de late Middeleeuwen tot in de 20e eeuw bouwden bijvoorbeeld rijke Friezen en kerkbesturen als “goed werk van barmhartigheid” woningen voor armlastige ouden van dagen en voor zogenaamde proveniers. Proveniers zijn ouderen, die - als een soort van oudedagsverzekering - een verzorgd leven voor zichzelf “kochten” door voortijds een bedrag te schenken of te legateren. Ze woonden in onder andere gasthuizen, hofjes, diaconiehuizen en armenhuizen. Vaak waren deze gasthuizen gebouwd rond een tuin, ook wel “bleek” genoemd. Armen woonden daarin – zoals dat destijds werd genoemd – “om Godswil”, ofwel: gratis. De veelal strenge regels van arbeid, bezinning, kerkgang, gebed en andere huisregels namen de gasthuisbewoners doorgaans volgzaam en voor lief op de kost toe.
Karstkarel en Van der Laan beschrijven in dit boek met als architectuurhistorisch perspectief onder andere:
- Gasthuizen van particuliere stichtingen;
- Jonge gasthuizen;
- Diaconale stichtingen en stichtingen van vergelijkbare organisaties;
- Armenhuizen, gesticht door de plaatselijke overheid.
Na een inleidend hoofdstuk nemen de auteurs de lezer mee door de provincie naar de volgende hofjes, gasthuizen, diaconiehuizen en armenhuizen in:
- Akkrum: Coopersburg en Welgelegen;
- Arum: Diaconiehuizen;
- Beetsterzwaag: Diaconie Armenhuis en Van Teylens Fundatie;
- Bolsward: Hendrik Nanneshof, Huize Martinus en Sint-Anthonygasthuis;
- Damwoude: Talmahoeve;
- Dokkum: Laurentiusgasthuis;
- Dronrijp: Armenhuizen en Gasthuis Vredenhof;
- Franeker: Stadsarmhuis en Armenhuisjes van de diaconie, Westergasthuis, Gast- en Weeshuis Godsacker;
- Hallum: Diaconiewoningen;
- Harlingen: Hervormd Rusthuis en Sint-Annahof;
- Kollum: Bethesda en Oostenburg;
- Leeuwarden: Bollemanskamers, Boshuisengasthuis, Fundatie Fribourg, Gabbemagasthuis, Gosen hofje, Hillemakamers, Hofwijck, Liefdes- of Sint-Frederikusgesticht, Luilekkerland, Marcelis Govertsgasthuis, Nieuw Sint-Anthonygasthuis, Oude Sint-Anthonygasthuis, Poptakamers, Ritske Boelemagasthuis en Stadsarmhuis;
- Marssum: Poptagasthuis;
- Menaldum: Armhuis;
- Noardburgum: Armhuis;
- Oudeschoot: Julia Jan Woutersstichting;
- Pingjum: Diaconiegebouw en –huisjes;
- Sint-Annaparochie: De Vlaswiek;
- Sint Nicolaasga: Wilhelminaoord;
- Sloten: Van der Wal’s Rusthuis;
- Sneek: Armhuis, Cruysebroederhof en Nieuw Frittemahof;
- Swichum: Aytta Godshuis;
- Tytsjerk: Stichting op Toutenburg;
- Veenwouden: Talmahuis;
- Vlieland: Armhuis of Diaconiehuis;
- Vrouwenparochie: Armhuis;
- Warten: Armhuis;
- Wergea: Popmagasthuis;
- Workum: Huisjes aan het Skil.
Ledenraad en Bestuur van het Nederlands Bijbelgenootschap in Haarlem
Ook het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) organiseert op deze dag een lange vergaderdag, in het NBG-hoofdkantoor aan de Zijlweg te Haarlem. Om 11.00 uur begint onze jaarlijkse voorjaarsvergadering van de Ledenraad van het NBG. Met ongeveer 30 Ledenraadsleden, beroepskrachten en medewerkers zijn we van 11.00-15.00 uur - met een driekwartiersonderbreking voor de lunch - in beraad om een groot aantal zaken van de vrijwilligersbeweging en de organisatie van beroepskrachten met elkaar te bespreken. Eén van de Ledenraadsleden treedt vandaag statutair af, drie benoemingen voor de Ledenraad passeren de revue en twee zittende leden van de Ledenraad worden vanmorgen herbenoemd voor een tweede termijn.
Vóór de lunchpauze staat ook nog de jaarverslaglegging over het jaar 2009 op de agenda. We bespreken het inhoudelijk Jaarverslag en de Jaarrekening en gaan met inachtneming van een aantal kleine aanpassingen akkoord met de inhoud van deze uitgebreide jaarverslaglegging.
donderdag 10 juni 2010
Expositie van Atteljee bij Talant in Stiens
Atteljee is een kunstgroep met kunstuitleen in Leeuwarden. Het werk wordt gemaakt door volwassen mensen met een verstandelijke beperking èn met een creatief talent. Met professionele begeleiding ontwikkelen deze kunstenaars hun talenten. In hun eigen stijl maken ze kunstwerken voor de uitleen, om te exposeren èn voor de verkoop.
Kunstuitleen Atteljee heeft een ruime collectie kunstwerken. Variatie kenmerkt het aanbod, want men heeft grote werken, kleinere schilderijen, er wordt werk gemaakt met acrylverf of in olieverf en men maakt grafiek en pentekeningen. De collectie wisselt regelmatig.
Bedrijven en particulieren kunnen werken van Atteljee huren of kopen voor respectievelijk hun kantoor of woning. Ook huurkoop is mogelijk. De schilderijen van Atteljee zijn doorgaans expressief en eigenzinnig. Ruim twintig kunstenaars werken in het atelier te Leeuwarden.
woensdag 9 juni 2010
Tweede Kamerverkiezingen 2010
Om te beginnen zijn dat de partijen die momenteel zitting hebben in de Tweede Kamer, te weten: CDA, CU, D66, GL, PvdA, PvdD, PVV, SGP, SP, TON en VVD.
- Lijst 17;
dinsdag 8 juni 2010
Smaaktest van Arla in de Canteen van Stenden hogeschool
Arla Foods is een Zweeds-Deens gefuseerde zuivelcoöperatie van melkveeboeren. Vanwege de kartelwetgeving moesten de in Nederland gefuseerde zuivelfabrikanten Friesland Foods en Campina op grond van de geldende Europese regelgeving een aantal activiteiten afstoten. Arla heeft in dat kader toen een zuivelfabriek, een aantal zuivelmerken en een tien jaar durende licentie van het merk Friesche Vlag overgenomen. Arla Foods beschouwt Nederland momenteel als één van haar kernmarkten op het gebied van zuivelproducten. Het motto van Arla is: "Dichter bij de natuur".
maandag 7 juni 2010
Alumnibijeenkomst van de VU in de Fryske Akademy
Na ontvangst van alle VU-afgestudeerden verzorgt Hans Mol een presentatie over zijn werk binnen de Fryske Akademy, waarin hij in het bijzonder in gaat op zijn werk omtrent het HIStorisch Geografisch Informatie Systeem, afgekort HISGIS. In zijn presentatie benadrukt Hans Mol het belang van dit perceelsgestructureerde historisch geografisch informatie systeem voor het onderzoek naar mens en landschap in de tijd vóór het jaar 1850. Dit systeem maakt het mogelijk om vanuit historisch kaartmateriaal informatie te verkrijgen uit gekoppelde gegevenssystemen, en andersom is dat ook mogelijk. Het HISGIS maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de transformatie van het landschap door onder andere bedijking of door veenontginning te bestuderen.
zondag 6 juni 2010
Passies van het brein
“Hoe komt het toch:
- dat het soms zo moeilijk is om het zondigen te laten?
- dat we ons allemaal wel eens laten verleiden tot gedrag dat nadelige gevolgen heeft voor onszelf of voor anderen?
Hoe is het mogelijk dat er krachten lijken te zijn waar we geen weerstand aan kunnen bieden? Krachten die ons verleiden tot het onmiddellijk bevredigen van onze behoeften ook al kunnen we voorspellen dat er een moment komt dat we die onmiddellijke behoeftebevrediging zullen berouwen?
Waarom blijven we ons - tegen beter weten in - bezondigen aan bepaald gedrag?”
Op dergelijke vragen zoekt cognitiewetenschapper Margriet Sitskoorn wetenschappelijk verantwoorde antwoorden. Sitskoorn (1966) is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ze verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Sitskoorn houdt zich vooral bezig met de vraag hoe we onze hersenen en hersenprocessen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen. Ze kijkt naar mensen die problemen ondervinden door een hersenbeschadiging of aandoening, maar ook naar gezonde mensen.
In het nieuwste boek “Passies van het brein. Waarom zondigen zo verleidelijk is” (2010) van Margriet Sitskoorn beschrijft ze aan de hand van (ten 1e) intrigerende verhalen, (ten 2e) fascinerende wetenschappelijke bevindingen en (ten 3e) controversiële dilemma’s hoe de “zeven zonden” zijn verankerd in ons menselijk brein en hoe ze op slinkse wijze de nobele en minder nobele passies in ons leven bepalen. Onderwerpen als ontrouw, verslaving, manipulatie en macht, maar ook genot, motivatie en doorzettingsvermogen passeren de revue. Gaandeweg het boek wordt duidelijk hoe we invloed op de zonden kunnen uitoefenen en zo hun kracht constructief kunnen gebruiken.
Op het boekomslag zie je de titel van het boek in de afbeelding passend verbeeld: de hersenen (het Brein) in de vorm van een hart (Passie), ofwel de passies van het brein. Een mooie vinding van omslagontwerper Johny Van de Vyver. Achter in het boek is per hoofdstuk (en daarmee ook per zonde) een uitgebreide literatuurlijst opgenomen, ingedeeld in wetenschappelijke artikelen, boeken, websites en columns. Achterin het boek is een woordenlijst opgenomen met daarin anatomische termen en schetsen van een doorsnee van de hersenen met daarin de plaatsen in de hersenen aangegeven die betrokken zijn bij genot en pijn.
In dit boek gaat Margriet Sitskoorn in op de relatie tussen onze hersenen en de verleidelijke kracht van onze zonden. Ze vraagt zich af waar de mens zich door laat leiden, zelfs als het bedrijven van de zonden voor de “zondaar” tot negatieve sociale gevolgen leidt zoals sociale uitsluiting en justitiële opsluiting. Achtereenvolgens komen de zeven zonden aan de orde, zoals: Hebzucht, Afgunst, Trots, Luiheid, Woede, Lust en Vraatzucht.
De eerste zonde die wordt beschreven, is Hebzucht.
Nu is het zo dat verzamelen als evolutionair oude eigenschap zeer nuttig was om in tijden van schaarste de kans op overleven te vergroten, maar je kunt je afvragen wanneer de grens van nog acceptabele verzamelzucht tegenwoordig wordt overschreden. En het lijkt er zelfs op dat onze tegenwoordige overvloed onze hebzucht op hol doet slaan. Kan de hebzucht die leidt tot meer, meer, meer (veelal ook ten koste van de ander) worden beperkt? Sitskoorn: “Rechtvaardig handelen gaat hebzucht tegen en bevordert rechtvaardigheid, bij jezelf en bij anderen.”
De tweede zonde is Afgunst.
Waar je bij jaloezie bang bent om iets wat je als je bezit beschouwt te verliezen, gaat het bij afgunst om iets te willen dat een ander heeft en dat je de ander het begeerde niet gunt als je het zelf niet kunt krijgen. Afgunst schaadt de ander, maar ook jezelf. Sitskoorn over het vechten tegen afgunst: “… kies het constructieve pad … laat je uitdagen tot ontwikkeling van jezelf in de richting die jij voor ogen hebt … en … voel je terecht trots”.
Dan komt de derde zonde: Trots
Deugdzame trots is aan positieve waarden van het zelf gerelateerd en het bevordert prosociaal gedrag. Maar bij een al te overmatige positieve waardering van het zelf, slaat het om naar vervelende hoogmoed, zelfingenomenheid, ijdelheid en arrogantie. Mensen met een leidende positie lopen het gevaar in die asociale richting door te slaan. Sitskoorn geeft remediërende tips: “je macht verliezen … bescheidenheid … het blijven inwinnen van informatie bij anderen … en controles inbouwen om je op het recht pad te houden”.
Bij de vierde zonde van Luiheid bedoelt Margriet Sitskoorn eigenlijk: sociale Luiheid.
Sociale luiheid definieert ze als de onverschilligheid om het leed van anderen. Als je moreel nergens meer heen gaat, eist dat uiteindelijk toch de persoonlijke tol van pijnlijke eenzaamheid. Pijnlijk, omdat onze hersenen sociale hersenen zijn. Pijnlijk ook omdat het leidt tot negatieve effecten op je gezondheid. Machtige mensen lopen gevaar, want macht maakt minder empatisch voor het lijden van anderen. Sitskoorn is heel duidelijk in haar advies: “Wacht dus niet af, maar handel … Kies je doel en ga ervoor … Vecht voor de mooie dingen in het leven … en/of … vecht tegen de ellendige dingen in het leven … en … Een minder hectisch leven”.
De vijfde zonde is wat heftiger: Woede.
Sitskoorns aanname is dat onze hersenen niet in staat zijn tot objectieve waarneming; een gewaarschuwd mens telt dus voor twee. Woede is gevaarlijk, want het brengt je van de pijn in jezelf al snel op de gevaarlijke gedragskant van schadelijke agressie, mede omdat woede je minder gevoelig maakt voor de informatie om je heen. Alhoewel woede genetisch is bepaald, kun je het volgens Sitskoorn verminderen door: “niet alleen maar te blijven denken aan de dingen die je woede hebben opgewekt … en … datgene wat je woede heeft opgewekt in een ander daglicht plaatsen … en … Vergeven … en … actief proberen empathie voor degene die je woedend maakt op te brengen”.
De zesde zonde in dit boek is de: Lust.
Lust is aan de ene kant iets prachtigs en het kan veel goeds brengen, maar lust luistert vaak niet naar rede, lust ken geen grenzen en als het besmet is geraakt met agressie, egoïsme, ongelijkheid en gebrek aan respect, vernedering en dwang, verwordt lust tot een zonde. Naast lust kennen we ook nog genot, als datgene wat je ervaart aan je gevoel van lust of aan de bevrediging van je lust. Sitskoorn over besmettelijke lust: “Zoek professionele hulp … en … probeer je lust van de schadelijke gevolgen vrij te maken”.
En als zevende zonde beschrijft ze de: Vraatzucht.
Vraatzucht noemt Sitskoorn de vleesgeworden zonde in onze maatschappij, die het lichaam belangrijker vindt dan de geest. Vraatzucht leidt tot verhoogde gezondheidsrisico’s en gaat gepaard met hoge kosten en veel persoonlijk leed. De voedingsindustrie zorgt voor een grotere genotswaarde van etenswaren door bijvoorbeeld toevoeging van optimale combinaties van vet, suiker en zout, door kauw-arm voedsel te maken waar vezels uit zijn gehaald en waar geur en visuele aantrekkingskracht hun werk effectief (lees: destructief) doen. Volgens Sitskoorn kunnen we onze hersenen in de strijd werpen tégen vraatzucht: “Stel duidelijke regels voor jezelf … en richt je op sociale interactieverhogende gedragingen en op lichamelijke activiteit .. en Train je hersenen … en … Je nieuwe gedachten en gedrag zullen nieuwe hersennetwerken vormen en stimuleren, waardoor je weer meer controle over je gedrag kunt krijgen” … of … Wat vind je er eigenlijk van om via hersenchirurgie in te grijpen in het gevoel, de gedachten en het gedrag van mensen? Vind je dit geoorloofd bij vraatzucht?”.
Door lichamelijke en sociale gebeurtenissen wordt het genots- en pijnsysteem in onze hersenen geprikkeld. Genot (1) en pijn (2) zijn twee krachten die onze motivatie en gedrag heel geraffineerd sturen. Omdat ons hersensysteem evolutionair gezien nog niet perfect is, moeten we die imperfectie nog opvangen met de derde kracht, die van de wijsheid. Onder wijsheid (3) vallen adequate gedragingen als:
- het vermogen je te verplaatsen in de ander;
- goede beslissingen nemen;
- emotie en kennis integreren;
- jezelf kunnen inschatten;
- prosociaal gedrag vertonen.
Hiermee moeten we het vooralsnog doen, want met deze drie krachten kunnen we een “neurobiologisch netwerk van wijsheid” creëren.
Onze grote uitdaging is een balans te vinden tussen de verschillende passies van het brein, die ons ingegeven worden door evolutionair oude en nieuwe krachten in onze hersenen. Dus laat ons met het oog op geluk en gezondheid maar aan de slag gaan om die balans te zoeken en te vinden.
Friese gedeputeerde Hans Konst onthult de Jirnsumer Moeting
Wiep Koehoorn, Hans Konst en Jan Romkes van der Wal |
In veel opzichten is het vandaag voor de Stichting Jabikspaad Fryslân een zonnige dag. Niet alleen vanwege het schitterende zomerse weer, maar ook omdat we vandaag stilstaan bij het feit dat het vorige maand tien jaar geleden was dat op 12 mei 2000 het Jabikspaad officieel werd geopend. Mede ter gelegenheid van dat tweede lustrum vieren we vanmiddag in het Friese Jirnsum (Irnsum) de onthulling van ons unieke pelgrimsmonument, de "Jirnsumer Moeting". Ruim 55 genodigden hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van ons bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân om deze feestelijke middag bij te wonen. Om 14.00 uur mag ik als bestuursvoorzitter onze gasten welkom heten in de vergaderzaal van de Rooms Katholieke kerk van Sint Marcus te Jirnsum.
De Jirnsumer Moeting symboliseert verschillende ontmoetingen (Fries: moetings) in Jirnsum, namelijk:
Daarna klimt pelgrim Jan Romkes van der Wal op het nieuwe Friese monument om boven op de Jirnsumer Moeting staand aan de genodigden een mythisch pelgrimsverhaal te vertellen. Het is een bijzonder moment van deze ceremonie. Tenslotte worden de aanwezigen bedankt voor hun komst en voor hun inhoudelijke bijdrage en dan worden in het bijzonder ook de drie metselaars letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. Het zijn deze bouwers, die door gebruik te maken van een traditioneel-historisch metselprocedé ervoor hebben gezorgd dat dit kloostermoppenmonument hier in Jirnsum verrees. Na het uitspreken van de pelgrimswens "Ultreia" gaan we allen naar "It Kattehûs" tegenover het pelgrimsmonument om elkaar daar onder het genot van een hapje en een drankje op informele wijze nog te ontmoeten.
vrijdag 4 juni 2010
Karretjesrace 2010 op Open Dag @ Stenden Emmen
Opdracht was om een duurzaam karretje te maken dat op stroom rijdt en dat een lange afstand kan afleggen op een gladde vloer. Elk jaar houdt Stenden hogeschool op haar locatie Emmen zo'n race met kleine wagentjes, die door de studenten zijn ontworpen en gebouwd. Eerder al hadden deze wagentjes als aandrijving onder meer samengeperste lucht, een opgewonden veer, warmte en zwaartekracht en vorig jaar was dat waterstof. Dit jaar is "vliegwielenergie" de bron waarmee de wagentjes een zo groot mogelijke afstand af moeten leggen. De studenten moeten alle onderdelen zelf ontwerpen en fabriceren of bestellen. Er is zichtbaar creatief nagedacht, gezien de verscheidenheid van de ontwerpen. De studenten moeten dit jaar zelf de energie opwekken.
Maar dan komt de derde. De student die het karretje nu op de baan zet, heeft geleerd van de eerste twee, want hij heeft gezien dat een karretje dat in het midden op de baan wordt losgelaten, door zijn beginsnelheid al snel over de geleiderail heen rijdt. Hij zet zijn karretje dan ook tégen de geleiderail en laat hem dan los. Het karretje rijdt keurig langs de geleiderail en legt uiteindelijk maar liefst 52 meter af.