Dit jaar vindt onze jaarlijkse Samenscholings-/Sport-/Cultuurdag plaats in de stad Groningen. Het jaarthema van deze dag voor alle medewerkers van Stenden hogeschool is: "Cultuur als werkwoord". Vanaf kwart voor acht rijden van Leeuwarden, Emmen, Meppel, Assen, Drachten en Heerenveen bussen naar De Oosterpoort in Groningen. Na ontvangst en registratie begint het ochtendprogramma, dat in het teken van Samenscholen staat.
Na een flitsend optreden van jongeren van een Groninger dansstudio verschijnen ook de collega's Onno Sprey en Klaas-Wybo van der Hoek achtereenvolgens in de boksring in het midden van de grote zaal van De Oosterpoort om ons welkom te heten en ons te enthousiasmeren. Het resultaat is een uitzinnige boksarena.
De eerste spreker is professor Charles Hopkins, Chair Unesco aan de York University in het Canadese Toronto. Hopkins legt het verzoek aan ons voor om ons te heroriënteren op de vraag wat onze verantwoordelijkheid als onderwijsaanbieders is nu we weten dat de wereldwijde bevolkingsgroei de druk op de aarde (de "footprint") doet toenemen. Hij spreekt zijn waardering uit over het feit dat wij binnen Stenden hogeschool niet alleen stilstaan bij wàt we willen onderwijzen, maar dat we ook goed nadenken over hóe we goed onderwijs willen geven. Hopkins wijst ons erop dat overheidsorganisaties zeker niet uit hun comfortzone zullen komen als het gaat om de ware omslag naar duurzame ontwikkeling, maar dat de verantwoordelijkheid voor een belangrijk deel bij het onderwijs ligt om grote sprongen voorwaarts in die "sustainable development" te realiseren. Het onderwijs zal zijn "handprint" in moeten zetten in de strijd tegen de alsmaar groeiende footprint, waarmee professor Hopkins bedoelt dat we ook echt iets moeten "dóen" op de weg naar voortgaande duurzaamheid.
Tweede spreker is Arnold Vanderlyde, meervoudig Europees kampioen en Olympisch medaillewinnaar boksen. Vanderlyde: "Bij alles wat je doet, gaat het vooral om het gevoel dat je eraan overhoudt. Je moet daarbij ook rekening houden met jezelf èn met de mensen om je heen." Hij spreekt vooral in metaforen, die hij ontleent aan zijn bokssport. Arnold Vanderlyde: "Zolang je in beweging bent, is de kans dat je geraakt wordt het kleinst". Behalve dergelijke vergelijkingen, rollen ook afkortingen als TEAM en VIP vanuit de boksring door de zaal, die hij nader toelicht als: Teamwork, Educatie, Associatie, Management (TEAM) en Vertrouwen, Integriteit, Passie (VIP).
Na de lunch is het tijd voor Sport & Cultuur. In onze Stenden-locatie aan de Phebenstraat kun je deelnemen aan een workshop creatief & muziek. Door het oude centrum van de stad Groningen verzorgen twee gidsen de stadswandeling "Groningen te voet", waarin onder andere een bezoek wordt gebracht aan het Pepergasthuis. Er is een looptraining en in-line-skating in het Stadpark. Een grote groep collega's gaat naar Plaza Sportiva Euroborg voor workshops spinning, zumba, yoga, krachttraining, boksen met Arnold Vanderlyde, Tai-Bo, klaverjassen en een rondleiding door de Euroborg. Anderen kanoën door de stadsgrachten of maken vanuit het Europapark een rondvaarttocht. En op het Strand Euroborg zijn workshops beachvoetbal en beachvollebal. Voor de enkele honderden medewerkers van Stenden hogeschool is er dus volop keus om actief mee te doen.
Aan het eind van de middag komen we allemaal bijeen bij Strand Euroborg voor een hapje en een drankje en om 18.00 uur brengen alle bussen de medewerkers weer naar hun opstapplaats waar deze dag vanmorgen voor hen begon. Een prima organisatie van collega's en van de studenten van ons Stenden-Congres- en evenementenbureau MeetingU, een goed gevarieerd programma, enthousiaste collega's, mooie locaties en schitterend weer dragen allemaal bij tot deze succesvolle personeelsdag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten