zaterdag 25 juni 2022

A Pilgrim's Guide to the Camino Portugués

Vrijdag 24 juni 2022
  
Cover van de wandelgids 'Camino Portugués'

Wandelgids Caminho Portugués
Een internationaal bekende schrijver van wandelgidsen voor pelgrims die door bijvoorbeeld Portugal en Spanje over de Sint-Jacobsroutes richting Santiago de Compostela wandelen, is de Britse auteur John Brierley. Hij schrijft compacte en mooi geïllustreerde wandelgidsen voor wie deze Jacobspaden wil bewandelen. 
In 2005 produceerde Brierley de wandelgids 'A Pilgrim's Guide to the Camino Portugués' met als subtitel: 'A Practical & Mystical Manual for the Modern Day Pilgrim'. Dit is de wandelgids van de Portugese pelgrimsroute van het Portugese Lissabon naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Dat pelgrimspad wordt in het Portugees de 'Caminho Portugués' genoemd. 
Durkje en ik maken tijdens onze pelgrimages graag gebruik van de Engelstalige pelgrimsroutegidsen van John Brierley, en gebruikten voor onze pelgrimage van Lissabon naar Santiago de Compostela (in 2016 & 2019 & 2022) gebruik van de 6e druk, van het jaar 2015.

Twee versies wandelgidsen met wandelkaarten
Deze wandelgids begint met een Voorwoord, een Introductie, een Historische schets, een Voorbereidingsparagraaf, een Checklist, een Legenda bij het kaartmateriaal, en daarna volgen de beschrijvingen van de wandel-etappes, met daarin niet alleen aandacht voor praktische zaken, maar ook met korte teksten over de mystieke aspecten van het pelgrimspad, en over je eigen persoonlijke reflectie gedurende het wandelen van die etappes. De gids-teksten zijn beknopt maar duidelijk, en elke etappe sluit af met een opsomming van mogelijke overnachtingsadressen langs de route. Deze wandelgids bevat tevens tien stadsplattegronden en ruim honderd kleurenfoto's, die een impressie geven van hetgeen je onderweg kunt zien.
Naast deze complete wandelgids werd er in het jaar 2011 aanvullend ook een beknopte versie uitgegeven met als titel: 'Camino Portugués - Camino Central - Lisboa Porto Santiago - maps mapas mappe karten cartes', hetgeen een uitgeklede versie is met overwegend kaartmateriaal uit de complete versie. Deze uitgeklede versie bevat naast het kaartmateriaal ook de overnachtingslocaties onderweg. Bovendien is deze versie (beknopt) meertalig: Engels, Spaans, Portugees, Duits, Italiaans en Frans). 
Beide versies van deze wandelgids bevatten trouwens ook de hoogteprofielen van de afzonderlijke etappes.

Etappe-indeling van de Caminho Portugués
Iedere schrijver van dergelijke wandelgidsen voor pelgrims kiest zelf de door hem of haar aan te bevelen etappes, qua route(varianten) en qua lengte. John Brierley bijvoorbeeld heeft deze 614,1 kilometer lange Portugees-Spaanse pelgrimstocht van 23 etappes onderverdeeld in twee tracé's, te weten:
  • 1. Dertien etappes van Lissabon naar Porto, over een lengte van 372,2 kilometer, met een gemiddelde etappelengte van 28,6 kilometer;
  • 2. Tien etappes van Porto naar Santiago de Compostela, over een lengte van 241,9 kilometer, met een gemiddelde etappelengte van 24,2 kilometer.
Daarmee komt een dag-etappe van Brierley uit op 26,7 kilometer gemiddeld. Je hoeft je daar (uiteraard) niet aan te houden, want je kunt (natuurlijk) prima per dag meer of minder kilometers gaan lopen, en onderweg op de door jou zelf gekozen afstand een overnachtingsaccommodatie zoeken. Zo hebben Durkje en ik ervoor gekozen om deze hele Caminho Portugués in 27 etappes te lopen, waarmee onze gemiddelde etappe-afstand op 22,7 kilometer per wandeldag kwam.

Pelgrimeren op de Caminho Portugués in 2016 & 2019 & 2022
  • Het eerste traject - van Lissabon naar Coïmbra - hebben we van 24 april 2016 tot en met 4 mei 2016 in 11 dagen gelopen, over een afstand van 244,6 kilometer, met een gemiddelde afstand van 22,2 kilometer per dag.
  • Het tweede traject - van Coimbra via Porto naar Pontevedra - hebben we van 20 april 2019 tot en met 3 mei 2019 in 13 dagen gelopen, over een afstand van 304,9 kilometer, met een gemiddelde afstand van 23,5 kilometer per dag.
  • Het derde traject - van Pontevedra naar Santiago de Compostela - hebben we van 2 tot en met 4 mei 2022 in drie dagen gelopen, over een afstand van 64,6 kilometer, met een gemiddelde afstand van 21,5 kilometer per dag.
Voorafgaand aan dat derde traject zijn we echter weer teruggegaan naar Porto, om óók de kustvariant van de Caminho Portugués erbij te lopen. Die kustvariant wordt door John Brierley in zijn wandelgids niet beschreven, dus daartoe hebben we gebruik gemaakt van andere pelgrimsgidsen. De kustroute van Porto naar Redondela hebben we van 23 april 2022 tot en met 1 mei 2019 in 9 dagen gelopen, over een afstand van 195,9 kilometer, met een gemiddelde afstand van 21,8 kilometer per dag. Van Redondela hebben we met de trein gereisd naar Pontevedra, want dat traject hadden we op 2 en 3 mei 2019 al gelopen, en zo vonden we in Pontevedra de beoogde aansluiting op de binnenlandse (Interior) route, zoals John Brierley deze in zijn wandelgids wel beschrijft.
 

De Caminho Portugués van Lissabon via Porto naar Santiago de Compostela
Hieronder volgt een overzicht van onze 27 etappes van de Caminho Portugués van Lissabon naar Santiago de Compostela, zoals John Brierley die in 23 etappes beschrijft in zijn wandelgids.
Omdat Brierley de kustvariant niet beschrijft, wordt die variant - ondanks het feit dat we die wel hebben gelopen - hieronder niet vermeld.
"I am doing the Camino once again,
looking for something I left behind, or perhaps never found.
It's like coming home".
(John Brierley)

Geen opmerkingen: