dinsdag 7 november 2023

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle (Tours - Mirambeau) > GR6552

Dinsdag 7 november 2023 

Cover van de pelgrimsgids GR6552

Wat voorafging met 3 andere pelgrimages
Frankrijk kent van origine vier steden van waaruit al sinds de Middeleeuwen met name Europese pelgrims naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela pelgrimeren. 
Die vier historische Franse (door)startsteden zijn: Vézelay, Le-Puy-en-Velay, Arles en Parijs.
In alle vier pelgrimssteden zijn Durkje en ik in de afgelopen jaren al van (door)start gegaan richting Santiago de Compostela, en wel als volgt:

Wat voorafging aan Parijs
Om op onze vierde bedevaart in Parijs te komen, hebben Durkje en ik de nodige kilometers al afgelegd vanuit Nederland. 
Voorafgaand hebben we namelijk de volgende aaneensluitende trajecten wandelend gepelgrimeerd:
  • Tussen 20 februari 2013 en 24 oktober 2013 pelgrimeerden wij van Den Oever naar Amsterdam op het pelgrimspad ‘Van Wad tot IJ’;
  • Tussen 14 oktober 2014 en 6 mei 2015 pelgrimeerden Durkje en ik van Amsterdam naar ’s-Hertogenbosch op het ‘Pelgrimspad deel 1’;
  • Op 22 oktober 2018 hebben we een begin gemaakt met het ‘Pelgrimspad deel 2’, vanuit 's-Hertogenbosch. Dit tweede deel van het Nederlandse ‘Pelgrimspad’ hebben we inmiddels voltooid door aan te komen in het Belgische Visé. Tussen ’s-Hertogenbosch en Sittard kwamen we op dat Pelgrimspad deel 2 op 17 februari 2019 aan in achtereenvolgens Thorn en Maaseik.
  • Tussen 17 februari 2019 en 12 juli 2020 pelgrimeerden Durkje en ik van Thorn via Maaseik naar Dassoulx (Cognelée) op de Via Limburgica, en tussen 6 juli 2008 en 15 juli 2020 pelgrimeerden wij van Dassoulx (Cognelée) naar Olloy-sur-Viroin op respectievelijk het eerste deel van de GR654 en op het tweede deel van de Via Monastica;
  • Tussen 17 juli 2020 en 22 juli 2020 pelgrimeerden Durkje en ik van Olloy-sur-Viroin naar Saint-Quentin op de Via Thiérache;
  • Van 13 juli 2021 tot en met 21 juli 2021 pelgrimeerden we op ‘Le Chemin Estelle’ vanuit Saint-Quentin naar het eindpunt van ‘Le Chemin Estelle’ bij de Tour Saint-Jacques in het centrum van Parijs.
Wat voorafging aan Tours
Vanuit Parijs begonnen we aan de zogenoemde 'Via Turonensis', de eeuwenoude Franse pelgrimsroute die vanuit Parijs via Tours naar Saint-Jean-Pied-de-Port loopt.
Voor dit pelgrimstraject liepen we vanaf 21 juli 2021 vanuit Parijs naar Tours, waar we op 6 augustus 2022 arriveerden bij de kathedraal Saint-Gatien van Tours.
Daartoe volgden we de pelgrimsgids 'Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle (Bruxelles - Paris - Tours) > GR655'. 
Deze pelgrimsgids begint haar etappes in Brussel, maar omdat wij vanuit Nederland hebben gekozen voor een andere (zie bovenstaande) pelgrimsroute, hebben wij deze pelgrimsgids pas vanaf Parijs gehanteerd als routegids voor de Via Turonensis.
Deze pelgrimstocht volgens de GR655 kent overigens twee routevarianten, waarvan de ene de GR655O is, zijnde de westelijke routevariant vanuit Parijs via onder andere Chartres naar Tours. Die hebben we (nog) niet gelopen.
Durkje en ik kozen met betrekking tot de GR655 namelijk voor de oostelijke routevariant, de GR655E, die vanuit Parijs via onder andere Orléans en Blois naar Tours gaat.

Verder pelgrimeren op de GR6552 vanuit Tours
De Sint-Jacobspelgrimsroute van Parijs naar Saint-Jean-Pied-de-Port (die Via Turonensis) staat beschreven in de twee bij elkaar behorende pelgrimsgidsen GR655 en GR6552.
Omdat de pelgrimsgids GR6552 niet meer in de winkel te koop is, en hoogstwaarschijnlijk ook niet weer in herdruk zal verschijnen, was er na een zoektocht in Nederland uiteindelijk een buitenlandse zoektocht nodig om ergens in Europa toch nog zo'n routegids te vinden. Dat leek mij in Italië te lukken bij de webshop van een bergsportvereniging, maar na dat laatste exemplaar daar besteld te hebben, gaf ook deze club aan dat hun laatste exemplaar helaas al was verkocht. 
Uiteindelijk was het een oplettende vrijwilliger van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob, die mij attendeerde op deze nog in de verkoop zijnde gids in een restverkoop-/uitverkooppartij van wandelgidsen.
Blij met deze toen direct bestelde wandelgids, hebben Durkje en ik deze pelgrimsgids GR6552 gebruikt als routegids voor de pelgrimstocht vanuit Parijs naar Mirambeau (of eigenlijk naar Plein Selve, een klein eindje verder nog). 



































In 2022 liepen we de eerste zeven GR6552-etappes vanuit Tours naar Buxerolles, iets ten noorden van Poitiers.
En in dit jaar (2023) liepen we de resterende dertien GR6552-etappes vanuit Buxerolles via Mirambeau naar Plein Selve.
Over die etappes van 2022 en 2023 volgens de GR6552 gaat deze blog. Voor alle twintig etappes, zie hieronder. 

De GR6552 voor pelgrims van Tours naar Mirambeau (Plein Selve)
De titel van deze pelgrimsgids luidt voluit 'Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle - Via Tours > Tours - Poitiers - Saintes - Mirambeau'.
Het is een rijkelijk met foto's en routekaarten geïllustreerde pelgrimsgids, geschreven in de Franse taal.
Naast de routebeschrijvingen per traject bevat deze routegids ook veel aanvullende informatie, over bijvoorbeeld: praktische wandeltips, vervoersmogelijkheden, overnachtingsaccommodaties, winkels, VVV's, beschrijvingen van steden en streken, en een plaatnamenregister.
Durkje en ik hebben de editie van juni 2014 gelopen, die dus al zo'n negen jaar oud is. Dat gaf onderweg hier en daar enige onduidelijkheid en ongemak, maar die belemmerde ons uiteindelijk niet om de juiste pelgrimsroute te blijven volgen.
Het 1.123,5 kilometers lange pelgrimstraject van Parijs naar Saint-Jean-Pied-de-Port (aan de voet van de Pyreneeën) hebben we gelopen in 52 trajecten, zoals deels beschreven in deze pelgrimsgidsen van de GR655 en de GR6552 samen.
Het 392,3 kilometers lange pelgrimstraject van Tours via Mirambeau naar uiteindelijk Plein Selve volgens de pelgrimsgids GR6552 hebben we in de volgende 20 etappes gelopen:

Geen opmerkingen: