maandag 6 november 2023

Sint-Odulphuspad van Easterlittens naar Reahûs

Maandag 6 november 2023
 
Regen en harde tegenwind langs de Boalserter Feart bij Spyk

















Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. 
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.

Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten. 
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.

Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie 
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven. 
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.

Etappe 14 van Easterlittens naar Reahûs
Vandaag gaan Durkje en ik de veertiende etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 21 kilometer, vanuit Easterlittens naar Reahûs.
Het thema van deze veertiende etappe is 'Viridarium'. Dat is een kloostertuin, waarin kloosterlingen vroeger hun eigen etenswaren verbouwden.
Vanmorgen vertrekt Durkje om 9:15 uur vanuit Leeuwarden, en ik om 9:00 uur vanuit Feinsum. Beiden rijden we naar Reahûs, waar Durkje bij mij in de auto stapt, en we van Reahûs naar Easterlittens rijden.
We parkeren de auto langs de Frentsjerter Feart en dan trekken we direct onze regenkleding aan, want de buienradar maakt onmiskenbaar duidelijk dat we straks veel en lang met regenbuien te maken zullen krijgen. Als we de Frentsjerter Feart oversteken en daarmee Easterlittens verlaten, regent het al, dus door de regen en met een fikse tegenwind wandelen we over het smalle pad langs de Boalserter Feart naar Spyk.

Via Iens naar Wommels
Daar steken we de Boalserter Feart over, om dan verderop aan de overzijde van de Lange Daam via de Van Burmaniawei het dorpje Iens binnen te lopen.
In Iens passeren we de oude dorpskerk, die helaas gesloten is voor bezichtiging.
We steken de Ienzer Opfeart over en dan lopen we langs deze vaart naar de Bolswarder Trekvaart. Die volgen we om de noordzijde en de westzijde van het bedrijventerrein van Wommels heen, en over de Trekwei wandelen we even later de bebouwde kom van Wommels binnen.
Juist op dat moment stopt het even met regenen en breekt de zon heel zuinig tussen de wolken door. Maar direct daarna regent het ook al weer. 
In het dorpscentrum van Wommels kunnen we geen beschut, overdekt plekje vinden waar we even een koffiepauze kunnen houden, maar als we aan het eind van de Terp voorbij de Jacobikerk op Het Bosk komen, vinden we daar een smal afdakje van het dorpshuis, waaronder we op enkele losse stoelen plaats kunnen nemen. Maar voordat we de koffie op hebben, begint het al weer zo serieus te regenen en te waaien dat we ook hier niet meer droog kunnen zitten. Kortom, de regenjassen weer aan, en verder op pad.

Door het Skrok naar Easterein
Buiten Wommels gaan we het Swynzerpaad op. In het natte weidevogelgebied van het Skrok passeren we de vogelkijkhut van Natuurmonumenten. We volgen het smalle betonpaadje tussen de deels onder water staande graslanden van het Skrok.
Aan het eind van het buurtschap Skrok wandelen we de bebouwde kom van Easterein binnen.
We volgen de Sibadawei langs de Sebearefeart, tot aan de Foarbuorren in het dorpscentrum van Easterein, vanwaar we het zicht krijgen op de Martinikerk, waarin Pieter & Esther hun huwelijk kerkelijk hebben laten inzegenen in 2021.
Het houdt maar niet op met de harde wind en regen, dus we blijven niet lang in Easterein, en verlaten het dorp via de Wynserdyk en de Sjaardaleane.

Langs Itens en door Rien naar Lytsewierrum
Langs de Hilaardervaart en over het Bongapaed lopen we naar Het Kleine Paradijs. Eindelijk hebben we nu even de wind in de rug, wat voor de afwisseling vandaag ook wel heel aangenaam is. Bovendien is het opgehouden met regenen en breekt de zon af en toe door de wolken. Dat ziet de wereld er al weer een stuk fleuriger uit. Over Meilahuzen lopen we richting Itens. 
In Itens aangekomen, werpt de zon zelfs haar schaduw af en toe vóór ons uit. Wel blijft het stevig waaien. 
Langs de Draversdyk staat een rij van struiken, die zwaar beladen zijn met rode bessen. Die glimmen prachtig rood als de zon erop schijnt.
We wandelen de bebouwde kom van Rien binnen. 
Bij het wit-grijs 'gecamoufleerde' blokvormige gebouw steken we via de klapbrug de Frentsjerter Feart over. 
Twee oude gevelstenen (1761) van de voormalige gemeente Hennaarderadeel zijn nog duidelijk zichtbaar tegen de gevel van dit markante, doch helaas zwaar verwaarloosde gebouw.
Vanaf de Molmawei lopen we over al weer zo'n smal betonpaadje naar de Lytsewierrumer Opfeart. Die vaart volgen we naar Lytsewierrum, dat alleen vanaf dit betonpaadje, via het graspad door het open veld, en via een doodlopende weg aan de andere zijde van het dorpje bereikbaar is.
In het dorp maken we een rondje om de 15e eeuwse Gertrudiskerk (helaas gesloten), en daarna verlaten we het dorp via de doodlopende Tsjerkeleane.

Hoog over Greatte Wierrum naar Reahûs
Vanaf het moment dat we de Hegedyk op gaan richting Reahûs krijgen we te maken met een lang traject met fikse tegenwind. 
Harde wind, maar wel een prachtige wolkenlucht met zonnige perioden tekenen onze doortocht door het buurtschap Greate Wierrum.
Over het hoog in het landschap gelegen voormalige zeedijkje van de Sânleansterdyk stappen we met de nodige kracht tegen de tegenwind door naar Reahûs, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd bij de (ook gesloten) Sint-Martinuskerk. Uit tegengestelde richting komen automobilisten, die de kinderen van de rooms-katholieke basisschool hebben afgehaald. Slechts enkele kinderen fietsen ons over deze weg tegemoet vanuit het dorp, met de harde wind in de rug naar huis.
Bij de auto aangekomen, stappen we in, en rijden we terug naar Easterlittens, waar we de andere auto afhalen, om tenslotte terug te rijden naar huis in Feinsum.

Geen opmerkingen: