dinsdag 21 november 2023

Klooster Claercamppad

Dinsdag 21 november 2023
 
Cover van de routegids 'Klooster Claercamppad'

Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 
  • 13 wandel-etappes, 
  • 3 rondwandelingen, 
  • 1 wadlooptocht, 
  • 2 stadswandelingen en 
  • 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. 
Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven. 
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt ons een bijzonder gelaagd verhaal.

Wandelen, ook op fietspaden
Inmiddels hebben Durkje en ik alle wandel-etappes, rondwandelingen en stadswandelingen van het Klooster Claercamppad gelopen. 
En ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. 
Waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hadden het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien deden we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus de afgelopen wintermaanden waren heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.
Eindresultaat is dat we - op die ene wadlooptocht na - alle trajecten van de routegids van het Klooster Claercamppad hebben bewandeld.

Inhoud van de routegids 'Klooster Claercamppad'
Fokko Bosker begint deze routegids met een inleiding over de Friese Waddendelta, met als titel: 'Een gebied dat tot de verbeelding spreekt'.
  • Daarna volgt de beschrijving van de 13 wandel-etappes. De kortste etappe heeft een lengte van 10,2 kilometer en de langste etappe is 24,4 kilometer lang. Wie ze allemaal loopt, legt daarbij een afstand van 240 kilometer af. Twee etappes hebben wij gecombineerd met twee Rondwandelingen, die ook in deze gids staan beschreven.
  • In de wandelgids staan drie Rondwandeling beschreven, met een totale lengte van 50,6 kilometer, waarvan we één Rondwandeling hebben gecombineerd op één wandeldag met Etappe 9.
  • Het wadlopen van Holwerd naar Ameland hebben we gelaten voor wat het is.
  • Tot slot worden dan nog drie fietsroutes beschreven, met een totale lengte van 268,1 kilometer, die wij in 2 + 6 + 3 = 11 etappes hebben gelopen, waarover hieronder meer.
  • Al met al hebben we uiteindelijk 26 wandeldagen genoten van dit mooie Klooster Claercamppad.
Hier onder onderstaande overzichtskaart staat per wandeldag aangegeven welke route(s) we op die dag hebben gewandeld.
 

26 wandeldagen op het Klooster Claercamppad
Gedurende deze 26 wandeldagen hebben Durkje en ik de totaal 543,2 kilometers Klooster Claercamppad gelopen, wat neerkomt op een gemiddelde afstand van 20,9 kilometer per wandeldag.
Dat verliep als volgt:

I. Wandel-etappes
II. Rondwandelingen
III. Bewandelde Fietsroutes
De drie fietsroutes van het Klooster Claercamppad hebben we als volgt bewandeld:

A. Fietstocht Noardeast Fryslân:
B. Meerdaagse fietstocht met wandeling Noarderleech Noard-Fryslân Bûtendyks:
C. Fietstocht Noardwest Fryslân:

Geen opmerkingen: