donderdag 30 september 2021

Jentsje Popma viert zijn 100e verjaardag

Donderdag 30 september 2021
 

Verjaardagsschilderij van de kinderen voor de 100-jarige Jentsje Popma

 












Verjaardagsochtend
Vandaag viert de Friese kunstenaar Jentsje Popma zijn honderdste verjaardag.
Vanmorgen is de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma bij Jentsje Popma op bezoek geweest om hem te feliciteren met dit heuglijke feit.
De postbode haalde vandaag niet alleen de felicitatiekaarten voor Jentsje Popma uit zijn fietstas, maar ook een trompet, om het overhandigen van al die vrolijke verjaardagspost aan Popma luister bij te zetten met een muzikaal feestnummer op zijn trompet.
Zo begint een bijzondere verjaardag.

Verjaardagsmiddag
De eeuweling staat nog meer te wachten.
Stifting Nijkleaster organiseerde voor de zomer van dit jaar een overzichtsexpositie van tientallen geselecteerde kunstwerken van Jentsje Popma in de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden.
Popma heeft enkele jaren geleden zijn atelier met alles wat daarin was geschonken aan Stifting Nijkleaster, omdat hij zich zo verbonden voelde met de missie van Nijkleaster, en hij Nijkleaster met zijn gulle schenking een hart onder de riem wilde steken.
Bijna tienduizend bezoekers hebben in de afgelopen maanden de overzichtstentoonstelling in Leeuwarden al bezocht, en vandaag biedt Stifting Nijkleaster op deze locatie een gezellig verjaardagsfeest aan, aan deze nu honderdjarige kunstenaar met een missie. 
Familieleden van Popma, bevriende kunstenaars, betrokken galeriehouders en een vertegenwoordiging van Stifting Nijkleaster komen halverwege deze middag bijeen in de foyer van de Grote Kerk. Daar is gelegenheid om de eeuweling te feliciteren onder het genot van koffie en thee met feestelijke oranjekoek, versierd met een grote '100'.

Feestelijk programma
In de kerkzaal volgt daarna een miniconcert, verzorgd door het muzikale duo van gitarist Herman Woltman & zangeres Janna van der Honing, die een aantal schilderijen van Jentsje Popma als inspiratiebron heeft gekozen voor de door haar daarbij gemaakte songs, die door haar vanmiddag worden gezongen in het bijzijn van de jarige kunstenaar.
Maar voordat dit muzikaal kado aanvangt, komen de kinderen van de Kindernevendienst van de Protestantse wijkgemeente van de Grote Kerk naar voren, om aan de nu honderdjarige Popma een door hen gemaakt schilderij van zonlicht aan te bieden waar boven een lichtgele zon in grote cijfers de leeftijd '100' prijkt. Vol aandacht voor de kinderen en voor hun zonnige schilderwerk neemt Jentsje Popma hun mooie verjaardagskado in ontvangst.
De middag wordt afgesloten met een gezellige nazit in de foyer van de Grote Kerk. Met zijn allen zingen we Jentsje Popma daar - zij het met enige schroom, maar toch wel heel vrolijk en dankbaar - het feestlied 'Lang zal hij leven' toe.
 

woensdag 29 september 2021

Abt Emo

Woensdag 29 september 2021

Cover van de samenvatting van 'Emo's reis'
Samenvatting van 'Emo's reis'
In augustus 2021 meldde ons Stienser PKN-medegemeentelid Thom Boorsma me dat hij van het boek 'Emo's reis' - geschreven door Dick E.H. de Boer - een samenvatting had gemaakt, en van die samenvatting voor eigen gebruik een gedrukt boekwerkje had laten maken. Hij vermoedde dat ik wel belangstelling zou hebben voor deze samenvatting, en vroeg of ik een exemplaar van die samenvatting wenste.
Ik antwoordde zeker wel belangstelling te hebben voor zijn publicatie, want dat boek van Dick E.H. de Boer heb ik eind 2018/begin 2019 gelezen, een blog over 'Emo's reis' heb ik gepubliceerd, èn een lezing van Dick E.H. de Boer heb ik bijgewoond in maart 2018, dus het lezen van Thom zijn samenvatting zou daarop een aardige aanvulling zijn. Kortom, ja, graag die samenvatting.
Inmiddels kreeg ik de samenvatting en heb ik die gelezen; waarover deze blog.

Dick en Thom over Emo
De Fries-Groningse abt Emo van Huizinge maakte tussen november 1211 en juli 1212 een tocht naar Rome, die op grond van de 'Kroniek van het Klooster Bloemhof' te reconstrueren is. Emo zocht steun - en kreeg dat ook - bij de paus in Rome om een klooster te stichten in het Groningse Wierum (het tegenwoordige Wittewierum).
Met gebruik van historische documenten schetst Dick E.H. de Boer in zijn boek 'Emo's reis' van dag tot dag een beeld van het landschap en van de samenleving in het Europa van die 13e eeuw, gezien door de ogen van Emo èn door die van een eigentijdse reiziger. Thom Boorsma vatte dit boeiende boek samen.
In zijn 'Voorwoord' beschrijft Boorsma diens focus voor wat betreft zijn samenvatting van het boek. Het was met name de persoon Emo die Thom bij de boeklezing boeide, hetgeen hem ertoe bracht om de boeksamenvatting hoofdzakelijk te richting op Emo zelf, op zijn leven èn op zijn reisnotities.
De samenvatting is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:
  1. Kerkelijke, politieke, wetenschappelijke en economische situatie rond 1200;
  2. Emo's jeugd, scholing en ambitie;
  3. Ordekeuze;
  4. Problemen met de ordekeuze;
  5. De heenreis (in 72 dagen langs pelgrims- en handelswegen);
  6. Het verblijf in Rome (52 dagen);
  7. De terugreis (in 117 dagen, waarvan 42 dagen in Bologna wegens oponthoud);
  8. Na de reis, laatste aantekeningen van Emo.
Voorafgaand aan zijn Nawoord en zijn fotoverantwoording wordt deze samenvattingspublicatie afgesloten met een verklaring van de kerkelijke terminologie in het boek en met enkele Italiaanse namen, munten en genoemde keizers en pausen.
Op de Cover van de samenvattingspublicatie staat een foto van het beeld dat kunstenares Ynskje Penning maakte van Abt Emo.
Thom Boorsma zorgde voor de inhoud en kleinzoon Dennis Stolte hielp opa bij de lay out van deze informatieve samenvatting, die wellicht ook andere lezers met uithoudingsvermogen zal uitnodigen om dit gedetailleerde en daardoor lijvige boek over de bijzondere reis van abt Emo door een wereld vol turbulentie en spanning te gaan lezen.

dinsdag 28 september 2021

Sleman Bdewi exposeert in De Hege Stins

Dinsdag 28 september 2021
   

Schilderij 'Landschap nacht' van Sleman Bdewi in Stiens











Doorlopende wisselexpositie
In het kerkelijk centrum 'De Hege Stins' van de Protestantse Gemeente van Stiens wordt doorlopend kunst geëxposeerd in wisselexposities. De organisatie van deze tentoonstellingen is in handen van de Interieurcommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens.
Op dit moment hangt in de ontvangsthal van De Hege Stins een schilderijen-expositie van Sleman Bdewi.
Bdewi is geboren in Syrië, is gevlucht uit Syrië en kwam toen in het AZC van het Friese Sint-Annaparochie in Nederland terecht.
In Syrië werkte Sleman als kunstenaar en als docent kunsteducatie, totdat de oorlog in zijn land uitbrak.
Het schilderen houdt hem momenteel op de been. Verder verzorgt Sleman Bdewi hier nu schilderlessen.
De tentoonstelling bevat heel verschillend werk, van stillevens tot natuurimpressies.
Met penseel en verf op doek legt hij zijn emoties vast; zijn herinneringen, en zijn droomwerelden. Vaak in een mix van abstractie en realisme. Het is krachtig werk, en toch tegelijk ook zacht, en altijd sprekend vol vorm en kleur.

maandag 27 september 2021

Zonsondergang in Feinsum

Maandagavond 27 september 2021

Zonsondergang in Feinsum

Refugio Ultreia Feinsum in de media

Maandag 27 september 2021
   

Vandaag in de Leeuwarder Courant in de rubriek 'Gehoord en Gezien'























'Pelgrimsoord'
in de Leeuwarder Courant
Vandaag publiceerde de Leeuwarder Courant in haar rubriek 'Gehoord en Gezien' een kort artikel, waarin wordt verwezen naar een groter artikel dat deze maand is gepubliceerd in de Rattelwacht, de dorpskrant van de dorpen Hijum & Feinsum.
In dat dorpskrant-artikel verwijst de redactie naar de uitzending van Omrop Fryslân Radio over onder andere de pelgrimstochten van Durkje en mij naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Hierboven staat de tekst die vandaag is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, en hieronder beschrijf ik de wijze waarop dat tot stand is gekomen.

Omrop Fryslân Radio oer 'Pylgerjen'
Op 17 mei 2021 is verslaggeefster Froukje Sijtsma van Omrop Fryslân Radio bij ons in onze Refugio Ultreia Feinsum op bezoek geweest voor een buitenshuis radio-interview over ons pelgrimeren naar de Spaanse pelgrimsstad Santiago de Compostela.
Op Pinksterzondag 23 mei 2021 heeft Omrop Fryslân Radio dat radio-interview over pelgrimeren (Fries: pylgerjen) uitgezonden in haar radioprogramma 'Buro de Vries'. Op 25 mei 2021 heb ik daarover een blog op mijn weblog gepubliceerd.

Rattelwacht fan Hijum & Feinsum
De dorpskrant-redactie van de Rattelwacht had ook kennisgenomen van deze pelgrimage-documentaire van Buro de Vries op Pinksterzondag.
In deze dorpskrant wordt elke keer verslag gedaan van allerlei gebeurtenissen in en om onze beide dorpen Feinsum en Hijum. Op deze wijze blijven we met zijn allen op de hoogte van het wel en wee van onze mede-dorpsbewoners en van de diverse gebeurtenissen en ontwikkelingen binnen en rond beide dorpen.
In het recente september-nummer van de Rattelwacht werd bijvoorbeeld onderstaand artikel gepubliceerd over ons radio-interview. 

Door met je computermuis op de hier bijgevoegde afbeeldingen te klikken of die aan te raken op je aanraakscherm verkrijg je een vergroting van de artikelen op je beeldscherm, hetgeen de leesbaarheid van bovenstaande en onderstaande artikelen vergroot.

Artikel in de Rattelwacht, Doarpskrante fan Hijum en Feinsum, september 2021 48e jaargang nr 191

Groot-Frieslandpad van Medemblik naar Enkhuizen

Zondag 26 september 2021
   

De Beste Stuurlui van Medemblik

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Tweedaagse door West-Friesland
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om onze eerste vier etappes in twee opeenvolgende tweedaagses te gaan lopen. Op deze manier kunnen we de eerste 91,1 kilometers van Bergen aan Zee naar Enkhuizen in vier etappes met twee overnachtingen onderweg afwikkelen.
Daarna hoeven we de Afsluitdijk voor dit pad niet weer over, want de daaropvolgende etappes gaan dan vanuit Stavoren verder door Fryslân, en daarna verder in noordoostelijke richting naar en door Duitsland.
Gisteren liepen we van Nieuwe Niedorp naar Medemblik.
Onze tweede etappe van de tweede tweedaagse begint vandaag in Medemblik en eindigt in Enkhuizen. De lengte van deze (onze) vierde etappe is 25 kilometer.
Vannacht hebben we overnacht in Hotel De Halve Maan te Bovenkarspel, op slechts enkele kilometers van Enkhuizen. 

Rijden en parkeren
Om 8.20 uur vertrekken we op deze zondagochtend vanuit Bovenkarspel. Met beide auto’s rijden we naar de P+R-parkeerplaats bij het treinstation van Enkhuizen, waar we één van de auto’s achterlaten. Daarna rijden we met de andere auto door naar Medemblik; het beginpunt van de etappe van vandaag.
Gisteren hadden we op de verkeersborden hier en daar al gezien dat vandaag het grootschalige evenement van de IRONMAN-triatlon zal plaatvinden in de regio van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik en dat onder andere hier in Medemblik enkele wegen worden afgesloten tussen 9:30-13:30 uur. Omdat die wegafzetting plaatsvindt tijdens onze wandeling, hoeven wij geen verkeershinder te ervaren bij het aan- en uitrijden en het parkeren van onze auto, dus die kunnen zonder enige beperking in Enkhuizen en in Medemblik worden geparkeerd. 

Wandelweer
Het weer wordt in de loop van vandaag aangenaam. Onderweg tijdens de autorit is het bewolkt, bij een temperatuur van 16 graden Celsius. Bij ons vertrek vanuit Medemblik is het om 9:00 uur al 18 graden Celsius, en later vandaag loopt de temperatuur op tot 23 graden Celsius, om 14:00 uur bij aankomst in Enkhuizen. Vlak buiten Medemblik begint het te motregenen, maar dat duurt maar even. Rond het middaguur breekt de zon voorzichtig door de wolken, en langzamerhand wordt het zonniger vanmiddag. Het is aanvankelijk nog windstil, maar naarmate de tijd vordert, begint het iets harder te waaien. Het blijft vanmiddag mooi wandelweer, en velen met ons genieten buiten zichtbaar van deze zonnige zondagmiddag.

Havens van Medemblik
We horen de kerkklokslag van 9:00 uur als we van start gaan op het parkeerterrein van het treinstation van Medemblik. Vanaf het perron klimmen we de IJsselmeerdijk op, en gaan we in de richting van het havenhoofd van de Oosterhaven. Hier staan 'De Beste Stuurlui' aan wal, turend over de gaande en komende schepen op het IJsselmeer. Het is een bronzen kunstwerk van twee zeelieden, gemaakt door beeldhouwer Jan van Velzen.
Langs de Oosterhaven lopen we over de kade naar de Hoogesteeg. Veel grote plezierjachten en grotere zeilschepen (onder andere van de zogenoemde Bruine Vloot) liggen hier aan wal. Aan boord wordt ontbeten, zeilgroepen maken zich gereed voor vertrek, en enkele grote zeilschepen varen nu op de motor de Oosterhaven uit, bij het havenhoofd het IJsselmeer op. Bij de brug over de Hoogesteeg moeten we even wachten voor de open brug, waar zojuist een groot zeilschip uit het Friese Warns doorvaart richting IJsselmeer.
Langs lange rijen pleziervaartuigen lopen we over de kade van de Pekelharinghaven naar Kasteel Radboud, de in de eind dertiende eeuw door graaf Karel V gebouwde dwangburcht.

Van Medemblik naar Onderdijk
Over de Oosterdijk lopen we naar de Vooroever. Daar zien we tientallen - misschien wel honderd - jongeren druk in de weer om met hun zeilbootjes te water te gaan en het ruime sop te kiezen, het IJsselmeer op.
Nog een eindje verder - bij het Regattastrand - zijn tientallen volwassenen bezig om iets grotere zeilboten te water te laten, om ook daar het IJsselmeer op te gaan. Kennelijk zijn er voor beide zeilcategorieën vandaag zeilwedstrijden op het IJsselmeer.
Langs de Vooroever staan tientallen auto's, tenten, caravans, campers, aanhangwagens en boottrailers, en op een groot grasveld aan het IJsselmeer zijn kavels ingericht waar de zeilers en verzorgers hun materieel vandaag kunnen deponeren. De wind trekt aan en later op de dag zal de zon volop schijnen, dus ook voor deze zeilers wordt het vast ook een prachtige dag.
Ten zuiden van Strandpaviljoen De Zoete Zee lopen we in zuidelijke richting over schelpenpaden op de IJsselmeeroever naar de brug tegenover het Nederlands Stoommachine Museum. Bij het daarnaast staande Stoomgemaal Vier Noorder Koggen steken we de brug over, en dan gaat het verder over schelpenpaden en op de Nespolderdijk langs het IJsselmeer in de richting van het plaatsje Onderdijk.

Van Wervershoof naar Zwaagdijk-Oost
Voorbij Onderdijk steken we de Kagerdijk over, om dan door het Kagerbos de plaats Wervershoof in te wandelen.
In een lange rechte lijn lopen we dan eerst naar het Raadhuis aan het Raadhuisplein, en daarna lopen we naar Molen De Hoop aan de rand van het dorp, waar we Wervershoof uit lopen.
Dan volgt een lang recht en geasfalteerd fietspad langs het Zijdwerk naar Zwaagdijk-Oost. 
In deze regio wordt veel kool verbouwd. Overal waar we tussen akkers doorlopen, zien en ruiken we (bijna) oogstrijpe kool.
Daarna volgen we de Tolweg in de richting van Drechterland, maar zover hoeven we niet te gaan.

Natuurgebied De Weelen
Halverwege de Tolweg gaan we namelijk verder over onverharde paden, het natuurgebied De Weelen in. Dit natuurgebied loopt als een lange groene strook van Zwaagdijk-Oost in oostelijke richting tot aan Enkhuizen. Over een smalle landtong tussen twee waterlopen wandelen we door het hoog opgeschoten natte gras, achtereenvolgens langs de Klokkeweel en de Kadijk.
Aan de overzijde van het water staan aan de noordzijde veel en enorme kassen, en een boer is op het land aan het zaaien met een aan de voorzijde verlengde tractor.
Bij de kruising met Driehuizen staat een picknickbank. Op de tafel staat een paar versleten wandelschoenen met daarin een evangelisatiefolder, getiteld: 'Waarom staat God lijden toe'. Vlakbij de picknickbank staat langs de weg een handgemaakt evangelisatiebord, waarin onder andere een christelijke boeken-leessuggestie wordt gegeven. 
Het is inmiddels bijna twaalf uur, en we hebben dus bijna drie uren aaneengesloten gewandeld. Een mooie plek en een goed moment dus om nu te lunchen.
Daarna gaan we verder over het graspad door De Weelen, langs het Lutjebroekerweel.
Vanaf de Kadijkweg volgen we het Weelenpad, een verharde fiets- en wandelpad door De Weelen.
Daarop volgt een veldpad door enkele graslanden van de Weelen, onder andere door weilanden waar schapen grazen. Daarbij moeten we overigens ook slingerend door een dicht bosperceel. Aan de rand van het bosje sieren de rode bessen de Lijsterbesbomen.   


Van het Streekbos door Enkhuizen naar het IJsselmeer
Vanaf de Veilingweg gaat voor ons het langgerekte natuurgebied over in het Streekbos. Daar lopen we over bospaden naar het paviljoen IJgenweis, waarin ook de Volkssterrenwacht Orion en het IVN West-Friesland zijn gehuisvest. Wij waren hier al eens in augustus 2015 in het kader van een familiedag.
Tegen één van de dode bomen in het Streekbos zien we een dik pakket zwammen.
Over de Gouw wandelen we de bebouwde kom van Enkhuizen binnen.
We volgen de Lindenlaan en het Wethouder Westdorppad om bij het Vest het 16e eeuwse stadsbolwerk van de voormalige vesting van haringstad Enkhuizen op te gaan. Het bolwerk verlaten we bij het Waterpoorthuisje, waarna we langs de Oude Gracht in de richting van het stadscentrum lopen. Het wordt al warm, dus we 'scoren' onderweg even een ijsje.
We komen dan langs de Wester- of Sint-Gommaruskerk met haar Westertoren, en even later ook de Zuiderkerk en het Stadhuis. 
Over de monumentale Compagniesbrug lopen we naar de Wierdijk, waarna we achter de hoge waterkering langs het IJsselmeer naar de Bocht gaan.

Einde van 4 etappes door Noord-Kennemerland en West-Friesland
Voordat we naar de Enkhuizer Drommedaris lopen, drinken we eerst een kop koffie bij de Bocht-brug op een zonovergoten terras. Als we opstaan om te vertrekken, vliegt een zwarte kraai vlak achter me langs, en pakt hij in een ommezien een koekje van een op het terrastafeltje naast ons pas geserveerd kopje koffie. De oudere man van wie de consumptie was, roept verschrikt uit: "Mijn koekje is weg!". De dader (kraai) is al gevlogen, en niet meer te zien. Die is vast wel vaker ongenode gast op dit terras.
Na deze zonnige koffiepauze lopen we voorbij de zuidelijke stadspoort Drommedaris over het Landje van Top naar de Havenweg. 
Via de Stationsweg lopen we nog even door naar de Tritondam, waar de veerhaven is van de veerdienst Enkhuizen-Stavoren. Dit is het eindpunt van het Noordhollandse deel van het Groot-Frieslandpad. Wie dat wil, zou nu met de veerboot het IJsselmeer over kunnen steken, om dan de volgende etappes voort te gaan op het Groot-Frieslandpad door Fryslân, Drenthe, Groningen en Duitsland.
Wij lopen naar onze auto op het parkeerterrein bij het treinstation, waarna we onze andere auto afhalen vanuit Medemblik, om dan vervolgens met beide auto's in ruim een uur over de Afsluitdijk weer terug te rijden naar huis in Feinsum.
We sluiten hiermee onze tweede tweedaagse af, en hebben daarmee de eerste 91,1 kilometers van het Groot-Frieslandpad bewandeld. Onze volgende etappe vertrekt vanuit de Friese Elfstedenstad Stavoren. Nog bijna 271 kilometer te gaan, naar Leer in Duitsland.

zondag 26 september 2021

Groot-Frieslandpad van Nieuwe Niedorp naar Medemblik

Zaterdag 25 september 2021     

Over het Pannepad langs de Molensloot

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Tweedaagse door West-Friesland
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om onze eerste vier etappes in twee opeenvolgende tweedaagses te gaan lopen. Op deze manier kunnen we de eerste 91,1 kilometers van Bergen aan Zee naar Enkhuizen in vier etappes met twee overnachtingen onderweg afwikkelen.
Daarna hoeven we de Afsluitdijk voor dit pad niet weer over, want de daaropvolgende etappes gaan dan vanuit Stavoren verder door Fryslân, en daarna verder in noordoostelijke richting naar en door Duitsland.
Onze eerste etappe van de tweede tweedaagse begint vandaag in Nieuwe Niedorp en eindigt in Medemblik. De lengte van deze etappe is 21,5 kilometer.
Morgen lopen we dan vervolgens van Medemblik naar Enkhuizen.
Om 7.30 uur vertrekken we op deze zaterdagochtend vanuit Feinsum. Over de Afsluitdijk rijden we met beide auto’s naar Medemblik, waar we één van de auto’s achterlaten. Daarna rijden we met de andere auto door naar Nieuwe Niedorp; het beginpunt van de etappe van vandaag.

Wandelweer
Het weer is vandaag aangenaam. Onderweg tijdens de autorit is het bewolkt, bij een temperatuur van 16 graden Celsius. Bij ons vertrek vanuit Nieuwe Niedorp is het om 9:00 uur al 18 graden Celsius, en later vandaag loopt de temperatuur op tot 22 graden Celsius, om 15:00 uur bij aankomst in Medemblik. Halverwege de ochtend breekt de zon een klein beetje door de wolken. Het is aanvankelijk nog nagenoeg windstil en drukkend warm, en pas rond het middaguur voelen we een licht briesje. Prima wandelweer vandaag dus.

Eerst naar Aartswoud
Omdat we de vorige keer al het hele dorp door zijn gelopen, gaan we van start aan de rand van de bebouwde kom, dus we wandelen direct al Nieuwe Niedorp uit.
Eerst kruisen we de N242 en dan volgen we de Oude Provinciale Weg van de N239 een eindje in noordwestelijke richting.
Vanaf boerderij 'In de Bocht' lopen we over de Winkelerweg naar de Langereis. Daar bellen we Grieanna & Koen, die verderop in Aartswoud wonen, om te horen of ze thuis zijn. We krijgen geen gehoor, dus we vermoeden dat een verrassingsbezoekje niet door zal gaan.
Nadat we een eindje langs de Langereis hebben gelopen, gaan we rechtsaf een graspad op, tot aan de Groene Pade, een smal asfaltweggetje richting Ringsloot.
Halverwege zien we een damhert roerloos tegen een bloemenborder langs een maïsveld staan. Het hert blijft roerloos staan; zelfs als we haar op betrekkelijk korte afstand passeren. Een gelegenheid bij uitstek om mooie foto’s te maken van dit onbeweeglijke damhert.   


Over de Weelkade en de Zwarteweg gaat het verder richting Aartswoud. Daar passeren we het monument van de twee grote vliegwielen van het voormalige stoomgemaal, dat hier al niet meer staat. In Aartswoud treffen we Koen & Grieanna inderdaad niet thuis aan, dus we gaan direct door. 

Langs de Kolk van Dussen naar Lamberschaag
Buiten Aartswoud gaan we het schelpenpad op van het Blôte Bienepad. Waar dat pad over gaat in het Pannepad worden we aangesproken door drie dames, die van plan zijn een korte rondwandeling te maken door dit polderlandschap. Ze proberen zich te oriënteren, maar hebben daar even hulp bij nodig. Met onze wandelkaart van het Groot Frieslandpad erbij kunnen we hen tonen welke rondwandeling ze hier door het veld kunnen maken, dus zij gaan op pad en wij gaan verder, over het Pannepad richting Lambertschaag
We komen dan door het gebied van de Kolk van Dussen, een waterrijk polderlandschap met plasdras oevers en rietstroken. Een deel van dit gebied is moerasachtig, bedoeld voor ook waterberging ingeval het waterpeil hoog komt te staan. Rondom ons liggen natte graslanden, en veel watervogels zwemmen in de brede sloten en in de Molensloot. Bij het metalen hek op een dam tussen twee weilanden is een boer aan het werk. 
In Lambertschaag is het hotel-restaurant gesloten, maar in de shop van het benzinestation kunnen we een heerlijke kop koffie kopen. Een picknickbank met uitzicht over de polder, en koffie met een broodje erbij, zijn de ingrediënten bij uitstek voor deze aangename koffiepauze, nadat we bijna twee uren hebben gelopen.

Twisk en Het Westeinde
Na deze koffiepauze steken we de N239 over, om dan aan de voet van de polderdijk langs De Witte Hoeve naar de A7 te lopen.
We steken de A7 over en komen dan bij Agriport. Vanuit Coppershorn gaan we dan een alweer zo’n waterrijk polderlandschap in. Dit is de waterberging van Twisk-Oostermare. Het pad gaat langs de Oostermare. In de grote waterplas aan onze linkerhand zien we veel watervogels. Verschillende vogelaars observeren en fotograferen de groepen watervogels.
Het Waagpad voert ons naar Twisk, en dan lopen we door de lintbebouwing van Twisk naar Het Westeinde, een schitterende streek om te wandelen; zeker de moeite waard om hier eens te wandelen en/of te fietsen.
Op de grens van Het Westeinde en Opperdoes nemen we op een driesprong plaats op een bank om daar te lunchen. Een gezellig plekje, waar regelmatig anderen passeren.

Sokken en Opperdoezer Jodekoek bij de koffie
We wandelen door het dorp Opperdoes, waar we onder andere de basisschool passeren, waarbij men druk bezig is met het opruimen van de rommelmarkt die hier vanochtend op het schoolplein heeft plaatsgevonden.
Bij de voormalige Nederlandse Hervormde kerk raken we in gesprek met een vrijwilligster, die ons van alles vertelt over de vandaag opengestelde kerk, en wat daar binnen allemaal is te beleven.
We gaan het kerkgebouw – tegenwoordig cultureel centrum – binnen, en worden daar gastvrij ontvangen met koffie en een stuk door een vrijwilligster gebakken heerlijke Opperdoezer Jodekoek. Verder bekijken we hier ook de expositie van fotografie van Brigitta Posch en olieverfschilderijen van Marlies Vos. Bovendien kopen we er enkele paren gebreide sokken, die door de vrijwilligster van zojuist zijn gebreid, en waarvan de verkoopopbrengst is bestemd voor het beheer van dit kerkgebouw. Verder nemen we er ruim de tijd voor om met de andere aanwezige Opperdoezers in de kerkzaal gezellig koffie te drinken. Een mooi moment van de dag.

Op zoek naar ‘Eben Haëzer’
Voordat we Opperdoes verlaten, gaan we nog op zoek naar de plek waar in de dertiger jaren van de vorige eeuw het gebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Opperdoes heeft gestaan, waar Durkje haar vader vroeger als kind kerkte, lopend vanuit Medemblik waar hij toen woonde met zijn ouders en zusters. We vinden die plek wel, maar er is niets meer van het oude kerkgebouw te zien, dan alleen nog de gevelsteen ‘Eben Haëzer’ van die voormalige kerk; nu ingemetseld in de muur van de nieuwere, huidige kerk.
Vlakbij de huidige kerk komen we langs een muur waaraan een klompenrek met klompen hangt.
Buiten Opperdoes steken we de N240 over, en dan hebben we al goed zicht op Medemblik.

Eindstation Medemblik
Langs de spoorlijn lopen we naar de sluis met de sluisbrug van Medemblik.
En even verderop brengen we een kort bezoek aan Molen De Herder, die bovenop de polderdijk staat.
Tot slot is het over het graspad op de Westerdijk nog een klein eindje tot aan het treinstation van Medemblik, waar we om 15:00 uur arriveren.
We hebben dus nota bene zes uren gedaan over een afstand van 21,5 kilometer. Dat is beslist geen snelheidsrecord, maar dat hoeft ook niet. We hebben het vandaag rustig aan gedaan, en vooral de tijd genomen voor onze twee pauzes en voor het gezellige bezoek aan de cultuur-kerk van Opperdoes.
Met de auto rijden we vanuit Medemblik naar Nieuwe Niedorp, om daarna met beide auto’s naar Bovenkarspel te rijden, waar we inchecken in Hotel De Halve Maan voor de komende nacht tussen de eerste en de tweede etappe van dit wandelweekend.
Vanavond gaan we lekker uit eten in Café Bistro De Buren, een eetcafé in de jachthaven van  Bovenkarspel. Een mooi einde van deze prachtige wandeldag door West-Friesland.  

vrijdag 24 september 2021

Fryslân herontdekken op het Jabikspaad

Vrijdag 24 september 2021
  

Wandelen op het Friese Jabikspaad bij Feinsum

















Wandelen in Corona-tijd
Jarenlang heeft ze buiten haar provincie Fryslân gewoond, als 'Fries om utens', zoals we dat dan noemen in Fryslân. Maar nu is ze inmiddels weer terug in haar provincie, wonend in Leeuwarden.
En dan breekt de Corona-pandemie uit. Veel blijkt dan onmogelijk te worden en te zijn, maar er is natuurlijk altijd iets wat je wel kunt doen. Dat blijkt wandelen te zijn.
Om haar provincie her te ontdekken, is ze met een bekende langeafstandswandeling begonnen: het Elfstedenpad. Het zogenoemde 'Wandelpad der wandelpaden', 283 kilometer lang.
Daarmee krijg je een prachtig beeld van onze mooie provincie, want evenals het Jabikspaad gaat ook het Elfstedenpad door verschillende Friese landschappen, (sub)culturen en taalgebieden en ligt de geschiedenis van deze boeiende provincie onderweg voor het oprapen. 
En dat lange Elfstedenpad is door haar inmiddels geheel gelopen.
En wat doe je dan?

Pelgrimeren in binnen- en buitenland
Nu heeft ze al eens het laatste deel van het pelgrimspad 'Caminho Portugués' gelopen naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, vanuit Porto, dus ervaring met pelgrimeren heeft ze al.
Maar wat ze nog niet heeft gedaan, is het bewandelen van het Jabikspaad door Fryslân en Overijssel, tot aan Hasselt. En daar is deze Friezin vandaag mee begonnen, bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie.
Daar ontmoette ze ook een andere Jabikspaad-wandelaar, die er voor had gekozen om te beginnen met de westelijke routevariant van het Jabikspaad, via Franeker en Jorwert naar Jirnsum.
Maar zij koos ervoor om de oostelijke routevariant van het Jabikspaad te gaan lopen, via Feinsum en Leeuwarden naar ook Jirnsum, want daar gaan beide routevarianten gezamenlijk als één route verder richting Heerenveen en naar Hasselt.

Op het Jabikspaad langs Feinsum
Vanmiddag passeert ze Feinsum op het Jabikspaad, vandaag op weg naar Stiens.
Voordat ze Feinsum weer verlaat, komt ze bij ons langs voor een stempel van onze 'Refugio Ultreia Feinsum' voor haar beginnende verzameling stempels van het Jabikspaad.
En daarna gaat ze ras het Jabikspaad weer op, om dan over de Hege Hearewei verder te wandelen naar buurdorp Stiens.
Het waait hard vandaag, dus met de wind in de zij en tot slot in de rug, is het laatste stuk van deze etappe heel vlot te lopen.

donderdag 23 september 2021

Wandelpelgrims op de fiets door Feinsum

Donderdag 23 september 2021
    

Pelgrims Lily & Heine bij Refugio Ultreia Feinsum











Wandelend pelgrimeren
De Groninger wandel-pelgrims Lily & Heine liepen al eens in 2014 de pelgrimstocht in Spanje op de Camino Franchés, vanuit het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, en daarna nog enkele dagen door naar Cap Finisterre. 
Vijf jaar later (2019) gingen ze nogmaals op pelgrimstocht, maar toen vanuit het Franse Saint-Jean-de-Luz over de Camino del Norte naar wederom Santiago de Compostela.
Dan heb je je sporen als pelgrim wel verdiend, en mag je ook met recht de Jacobsschelp trots en als waardevol aandenken dragen.

Rondje Nederland op de fiets
Vanuit onze woonkamer zie ik twee fietsers Feinsum binnenrijden. Ze stoppen bij onze woning en bekijken aandachtig de pelgrimsvlag en de naam van onze pelgrimsherberg (Refugio Ultreia Feinsum). Op de fietstas prijkt een Jacobsschelp, dus het kan bijna niet anders of dat zouden ervaren pelgrims moeten zijn.
Bij onze kennismaking blijkt dat ze geen fietspelgrims zijn, maar wandelpelgrims.
Hun tweede passie is echter het fietsen, en momenteel zijn ze bezig met het bijna afronden van een lange (vandaag totaal al meer dan 2.000 km) fietstocht. Een meerdaagse fietstocht langs alle Nederlandse landsgrenzen, Nederland helemaal rondom langs de buitengrenzen.
Vandaag staat de route van Harlingen naar Ternaard op het programma, en met een klein ommetje fietsen ze vandaag door Feinsum. Daar zien ze onze pelgrimsvlag hangen van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob, die vanwege de stevige zuidwestenwind strak door de wind en dus prominent haar gestileerde Jacobsschelp toont. En dat is voor iedere pelgrim een onmiskenbaar herkenningsteken.
Wat volgt is een gezellige ontmoeting van pelgrims onder elkaar, met mooie verhalen en over onvergetelijke belevenissen als pelgrims onderweg.
Na hun koffiepauze bij ons nemen we afscheid van elkaar, en dan gaat hun fietstocht verder voor het laatste deel van de etappe van vandaag, van Feinsum naar Ternaard. Morgen komen ze van deze lange fietstocht weer thuis.

Zonsondergang in Feinsum

Woensdag 22 september 2021
   

Zonsondergang in Feinsum



woensdag 22 september 2021

Energie voor het platteland

Dinsdag 21 september 2021
   

Cover van de Informatiebrochure van EAZ WIND












EAZ WIND
Van Pieter kreeg ik de Informatiebrochure van EAZ WIND, de leverancier van de kleine windmolens waarbij Pieter werkt; met vestigingen in Hoogezand en Rijswijk.
Deze onderneming ontwerpt, bouwt, levert en onderhoudt de zogenoemde Groninger windmolens, herkenbaar aan de pastelgroene mast, de larikshouten windvaan en de drie larikshouten wieken. Deze kleine EAZ-windmolens geven daarmee een vriendelijke uitstraling, passend bij het boerenlandschap.
EAZ is met haar windmolens en met haar full service-aanpak als windmolen-specialist inmiddels marktleider geworden op het boerenerf. Men ontwikkelt en produceert alle onderdelen van haar windmolens in eigen beheer. Na plaatsing van de windmolen staat het gehele energiesysteem (ook bij een combinatie van windmolens & zonnepanelen) via internet in verbinding met het vlootbeheersysteem van EAZ, teneinde op afstand de werking van het systeem te monitoren en aan te passen. Als boer houd je zelf zicht op het eigen systeem van stroom opwekken en verbruiken.
Als je door de provincie Groningen rijdt, zul je ze vast in grote getale zien staan bij boerderijen. Vaak één, maar soms ook wel twee of zelfs drie windmolens.
Inmiddels mogen deze kleine groene windmolens ook in Fryslân worden geplaatst, ten hoogste drie per boer, en uitsluitend bedoeld voor de eigen energievoorziening.

Energie van A tot
De naam van het windmolen-bedrijf is door de vier oprichters - opgeleid in Enschede - ontleend aan de aanduiding 'Enschede Aan Zee' (afgekort: EAZ).
Maar de betekenis van de afkorting EAZ zou mijns inziens evenzogoed - of wellicht beter - kunnen zijn: 'Energie van A tot Z', want dat kenmerkt de benaderingswijze van deze windmolen-leverancier, namelijk: het van A tot Z ontzorgen van de boer indien hij/zij ervoor kiest om één of meer windmolens te laten leveren door EAZ WIND. Zij nemen namelijk alle rompslomp voorafgaand en na het plaatsen van de windmolen over van de boer, opdat die boer zich kan toeleggen op het werk op haar/zijn boerderij.

Zelfvoorzienend
De door particulieren en bijvoorbeeld ook boeren opgewekte en aan de energieleverancier terug geleverde stroom levert momenteel en in de toekomst nauwelijks rendement op. Beter is het dus ervoor te zorgen dat de door de boer met een windmolen en/of zonnepanelen opgewekte energie direct of zo snel mogelijk op het eigen erf te verbruiken. Een combinatie van één of meer EAZ-windmolens veelal met een uitgekiend aantal zonnepanelen erbij is voor een boer de beste oplossing om als 'energieverbruiker' via 'energie-neutraal' te transformeren naar 'zelfvoorzienend'.

dinsdag 21 september 2021

Zonsondergang in Feinsum

Maandag 20 september 2021

Zonsondergang in Feinsum





Jabiksrûntsje Jorwert route B (2014-7)

Zondagmiddag 19 september 2021
   

Vanuit Léons gaat het Jabikspaad door de weilanden naar Jorwert

    

 













Rûntsjes op it Jabikspaad

Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km) - deze route wandelden we vanmorgen, op 19 september 2021;
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we 's morgens op 11 september 2021;
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km)- deze route wandelden we 's middags op 11 september 2021;
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;

  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Beginnen in de kloosterkerk van Nijkleaster in Jorwert
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het dertiende en daarna ook het veertiende Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 31 kilometer.
Vanmorgen wandelden we al het dertiende Jabiksrûntsje vanuit het Friese Friens (2014-5).
Vanmiddag wandelen we route B van het (voor ons) veertiende Jabiksrûntsje van Jorwert.
Daartoe rijden we rond het middaguur van Friens naar Jorwert. Vlak vóór en in Jorwert komen ons de kerkgangers tegemoet, die vanochtend naar de zogenoemde 'Túnpreek'-kerkdienst in de openlucht in de Jorwerter notaristuin zijn geweest.  

We parkeren onze auto bij de Jorwerter herberg en bezoeken dan eerst de openstaande Sint-Radboudkerk, de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert. Voordat we ons tweede Jabiksrûntsje van vandaag gaan lopen, lunchen we in de Voorkerk van deze Redbadtsjerke van Nijkleaster in Jorwert.
Ondertussen worden de zojuist gebruikte collectezakken (ponkjes) weer teruggebracht in de kerkzaal, en komen een man en een vrouw de kerk bezichtigen.

Nijkleaster Pinkster Paad langs Westerhûs
Dan is het zover om van start te gaan met het tweede Jabiksrûntsje van vandaag. We verlaten de dorpskerk en passeren een atelier, dat participeert in de Kunstroute van vandaag. 
Over de Jaenbuorren wandelen we naar het buurtschap Fûns, waar we vorige week ook al waren. Daar passeren we wederom de nog steeds uitbundig in bloei staande dahlia-pluktuin van Fûns.    

We gaan voorbij Fûns niet door naar Bears, zoals de routebeschrijving van dit 'Nijkleaster Pinkster Paad 2014' aangeeft, want dat stukje hebben we vorige week al heen en weer gelopen. Daarvoor in de plaats maken we straks een uitstapje naar Westerhûs van Nijkleaster.
Buiten Fûns gaan we de weilanden in om van houten bruggetje naar houten bruggetje tussen de paarden door te lopen, met verderop voorbij enkele weilanden al het dorp Hilaard in zicht. Dit veldpad maakt niet alleen deel uit van dit Nijkleaster (Pinkster Paad)-Jabiksrûntsje, maar is ook een deel van het Friese Sint-Odulphuspad.  
Dit veldpad eindigt op It Westerhûs. We maken nu even het vervangende uitstapje naar de boerderij Westerhûs, waar over enkele weken van start zal worden gegaan met de restauratie en nieuwbouw van het nieuwe protestantse klooster van Nijkleaster. We spreken daar met de huidige bewoner van Westerhûs, en maken een rondje om de monumentale boerderij, die fraai zal worden gerestaureerd door Nijkleaster.

Gastvrijheid van de Koptisch Orthodoxe Kerk 
Over It Westerhûs wandelen we daarna door naar Hilaard. Vorige week hebben we wel een bezoek gebracht aan de protestantse dorpskerk, maar nog niet aan de Koptisch Orthodoxe kerk in het dorp. Dat gaan we vandaag wel doen.

Bij deze Heilige Maria en St. Paulus van Thebe-kerk van Hilaard ontmoeten we een jongeman, die gemeentelid is van deze Friese Koptische kerkgemeenschap. In ons gesprek horen we dat de zondagsviering zojuist is afgelopen en dat de ons bekende familie Ghattas nog aanwezig is. We worden hartelijk uitgenodigd om samen met de gemeenteleden in de achterzaal van deze Koptisch Orthodoxe kerk koffie te drinken, en dat doen we dan ook. Daar ontmoeten we ook de van origine Egyptische familie die we kennen van de periode dat zij nog bij ons in Stiens woonden, in de periode dat zij ook betrokken waren bij onze protestantse geloofsgemeenschap van Stiens. We beleven hier een aangenaam gezellige ontmoeting met de leden van deze Koptisch Orthodoxe geloofsgemeenschap van Fryslân.

Van Hilaard via Hoptille en Húns
We nemen afscheid van deze gastvrije kerkleden en wandelen even later Hilaard uit. 
Aan de overzijde van de N359 volgen we de Hoptilsterdyk tot in het buurtschap Hoptille.
In Hoptille steken we de Boalserter Feart over, en die volgen we dan in zuidwestelijke richting, tot aan de brug tussen Hûns (rechts van ons) en Léons (links van ons).
We volgen de weg naar Léons, en dan zijn we inmiddels weer terug op het Friese Jabikspaad richting Jorwert. In Léons maken we een rondje om de dorpskerk op de terp. Daar ontmoeten we ook een Fries echtpaar dat deelneemt aan de Keunstroute van vandaag.

Over het groene Jabikspaad van Léons naar Jorwert
Vanuit Léons gaat het Jabikspaad dan verder het veld in, richting Jorwert.   

We volgen de bewegwijzering van het Jabikspaad en wandelen zo eerst over een halfverhard karrenspoor door de weilanden, en verderop door het gras van de opeenvolgende weilanden. Af en toe moeten op een dam even door of om of over een hek heen, maar de route is heel goed begaanbaar door dit prachtige en stille Friese open weideland. 
Even later lopen we langs de inmiddels geheel geruïneerde voormalige boerderij, die hier vroeger midden in dit eeuwenoude cultuurlandschap stond.  
Het veldpad komt uit op de Jaenbuorren, en die hoeven we dan nog maar enkele honderden meters te volgen, om verderop de dorpskom van Jorwert binnen te lopen. 
Conform de weersverwachting is het inderdaad heel mooi weer geworden vanmiddag. De zon krijgt volop de gelegenheid om tussen de wolkenpartijen door over het mooie Friese land te schijnen, en de temperatuur is vanmiddag al opgelopen tot 21 graden Celsius. We beleven in veel opzichten vandaag dan ook weer een schitterende wandeldag op en om het Jabikspaad, het pelgrimspad richting Santiago de Compostela.

Jabiksrûntsje Friens (2014-5)

Zondagochtend 19 september 2021

Langs het Ald Swin voorbij Reduzum

 















Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we 's morgens op 11 september 2021;
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km) - deze route wandelden we 's middags op 11 september 2021; ;
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;

  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km).
Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Via Jirnsum naar Grou
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het dertiende en daarna ook het veertiende Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 31 kilometer.
Vanmiddag wandelen we route B van het veertiende Jabiksrûntsje van Jorwert.
Vanmorgen wandelen we echter eerst het (voor ons) dertiende Jabiksrûntsje, vanuit het Friese Friens (2014-5).
Daartoe vertrekken we vanmorgen om 7:45 uur met de auto vanuit Feinsum richting Friens. In Friens parkeren we de auto bij de dorpskerk op de terp. 
Het is vanmorgen bewolkt en het waait nauwelijks. De temperatuur is bij vertrek 14 graden Celsius.
Over het fiets- en wandelpad van de Beslingadyk wandelen we naar de Kromme Grou, om dan langs het brede deel van deze waterloop naar het gemaal in De Mûzel te lopen. Over Op 'e Syl komen we vervolgens op de Reinierswei, waar de bebouwde kom van Jirnsum begint.
We gaan Jirnsum echter niet in, maar wandelen over het fietspad langs deze doorgaande weg naar Grou. 
Daarbij passeren we onder andere het herdenkingsmonument dat is opgericht nadat de veertienjarige Jildau hier in 2016 door zeer onvoorzichtig verkeersgedrag van de haar vergezellende 19-jarige autobestuurder bij een ernstig verkeersongeluk om het leven kwam. Het is al weer vijf jaar geleden, maar dit noodlottige ongeval staat nog in ons geheugen gegrift.
Voordat we Grou binnen lopen, kruisen we nog de spoorlijn en de A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen.

Godsdienst is het hoogste goed in Idaerd
Door de oude dorpskern van Grou lopen we naar de Sint-Piterkerk. De kerkdeuren staan aan beide zijden open, maar we horen dat er momenteel een kerkdienst gaande is, dus we gaan deze oude dorpskerk niet in. 
Aan de Nieuwe Kade van Grou nemen we een pauze. Bij Hotel Oostergo aan de Kromme Grou drinken we een kop koffie. Het is hier om 10:00 uur nog stil in dit mooie watersportdorp. Twee zeilschepen worden door een motorbootje in de richting van de Geeuw en het Pikmar gesleept.
Na deze koffiepauze steken we bij de J.W. de Visserwei de Kromme Grou over, en dan verlaten we Grou in noordelijke richting.
Als we op de Hoflânswei richting Idaerd lopen, worden we gepasseerd door een vrouw op een rijtuigje met een ingespannen Fries paard ervóór. Het hondje dat bij de vrouw op de bok zit, bekijkt ons aandachtig in het voorbijrijden.
In Idaerd maken we een rondje om de 18e eeuwse dorpskerk, die een 15e eeuwse kerktoren heeft, gebouwd met kloostermoppen, die we in Fryslân ook wel 'âlde Friezen' noemen. Het smeedijzeren torenuurwerk is van zeer grote historisch waarde, omdat het één van de oudste nog bestaande uurwerken is in Fryslân. Boven de kerkdeur is een gevelsteen ingemetseld, met daarop onder andere de tekst 'Summa rerum Religio', hetgeen betekent: Godsdienst is het hoogste goed.

Via Reduzum terug naar Friens
Over de Friesmawei wandelen we naar de onderdoorgang onder de A32 en de spoorlijn door, en daarna volgen we de Ayttawei tot aan de Vincentiuskerk in de dorpskom van Reduzum. Met een wandelend echtpaar uit Reduzum lopen we door de nieuwbouwwijk over het schiereiland dat in het Ald Swin ligt, en buiten Reduzum volgen we het Ald Swin in zuidelijke richting.
Het schelpenpad dat tussen de weilanden door loopt, voert ons naar de Overijsselseweg, ter hoogte van de Blauwe Tent links en de Reduzumer dorpsmolen rechts van de weg.
Bij Tsienzerbuorren blijven we voorbij de tunnel de Overijsselseweg volgen, tot aan de afslag van de Beslingerdyk, die we dan volgen tot aan de kerk van Friens. 
Klokslag twaalf uur zijn we weer bij de kerk, waar onze auto geparkeerd staat. 
We stappen in en rijden naar Jorwert, waar we ons volgende Jabiksrûntsje vanmiddag gaan lopen.

De eerste verjaardagstaart

Zaterdag 18 september 2021   

Nolan zijn eerste verjaardagstaart




















Eerste verjaardagstaart
Je eerste verjaardag is best wel bijzonder. Dat heb je als eenjarige immers nog nooit meegemaakt. Dat feest van die eerste verjaardag viert onze kleinzoon Nolan vandaag.
Het wordt een feestelijke dag. We komen vandaag in twee shifts als naaste families bijeen in Westerbork.
Nolan wordt door zijn verjaardagsvisite verwend met prachtige kado's, en krijgt bij het uitpakken van zijn verjaardagskado's nog wel de nodige uitpakhulp van grotere broer Elwin, want ja, ook het uitpakken van je verjaardagskado's moet je - zoals zoveel dingen in het leven - nog leren.
En dan op een gegeven moment wordt vanmorgen Nolan zijn eerste verjaardagtaart tevoorschijn gehaald, en aangesneden. Het eerste stuk is natuurlijk voor de jarige, en als we met zijn allen gezongen hebben voor zijn verjaardag, eet hij gretig zijn heerlijk eerste stuk verjaardagstaart.
Het is goed weer zo met elkaar in hopelijk het staartje van de Corona-periode, en we beleven een gezellig feest voor Nolan zijn eerste verjaardag.

Avondvergadering stichtingsbestuur Nijkleaster in Jorwert

Dinsdagavond 14 september 2021  

Kerkraam Jorwerter Redbadtsjerke
Nijkleaster-bestuur
Onze bestuursvergadering van Stifting Nijkleaster vindt vanavond plaats in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk, de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert. Het is de eerste vergadering van dit seizoen, na ons zomerreces, dus we beginnen na de opening met een rondje over ons lief & leed. Er is veel gebeurd in de afgelopen zomermaanden, dus het is goed om dat eerst even met elkaar te delen, alvorens we aanvangen met het zakelijke deel van deze bestuursvergadering.

Activiteiten Jentsje Popma 100 jaar
Na enkele mededelingen blikken we terug op de successen van de nog steeds lopende overzichtsexpositie van Nijkleaster in de Grote Kerk van Leeuwarden, waarin we een overzicht bieden van de veelzijdige werken van de nu bijna honderdjarige Friese kunstenaar Jentsje Popma.
Ook blikken we vooruit op de honderdste verjaardag van Jentsje Popma, op de documentaire die Omrop Fryslân weer gaat uitzenden op zijn honderdste verjaardag van 30 september aanstaande, en we bespreken de volgende expositie die we organiseren op 9 & 10 oktober 2021 in de Sint-Radboudkerk van Jorwert, waarin tientallen werken van Jentsje Popma ten verkoop worden aangeboden tijdens die twee dagen durende verkooptentoonstelling van Nijkleaster.

Klooster Westerhûs van Nijkleaster
Vervolgens bespreken we allerlei ins en outs inzake ons grootschalige restauratie- en nieuwbouwproject, waarmee we de boerderij Westerhûs willen restaureren, en uitbreiden met nieuwbouw van enkele kloosterwoningen en gastenverblijven, om daarmee ook een fysiek klooster te stichten tussen Jorwert-Fûns en Hilaard. 
Daarvoor - met name voor de inrichting - en voor de daarop later volgende bouwfase hebben we nog veel geld nodig, want we willen goed van start gaan, en over enkele jaren het klooster in haar volle omvang hebben gebouwd. Mede daarom is de bespreking van de financiën en van de fondsenwerving een belangrijk punt tijdens elke bestuursvergadering van Nijkleaster. We hopen in de komende maanden (of anders jaren) de volledige bouwsom beschikbaar te krijgen voor de algehele realisatie van Nijkleaster in onze bijzondere kloostervestiging Westerhûs.
Om één en ander goed te organiseren, is een zogenoemd Kleasterburo georganiseerd, dat zich met name ook op de organisatorische en financiële zaken zal richten. Gelukkig hoeven we alles niet alleen te doen, want we krijgen ook belangrijke steun van met name de protestantse gemeente Westerwert, en ook de Protestantse Kerk van Nederland denkt goed met ons mee, om de innovatie van onze pioniersplek kerkordelijk op eigentijdse leest te schoeien.

Laat in de avond
We blikken nog even vooruit op de beoogde bestuursevaluatie die wij de komende maand weer zullen hebben, waarin we met elkaar bespreken wat wij als bestuur samen met vele anderen goed hebben gedaan, wat anders en beter had gekund, en hoe we de vernieuwingen en verbeteringen ook in de toekomst goed gaan organiseren.
Het is de bedoeling dat - als èn zoals de Corona-regels het toelaten - we eind oktober onze jaarlijkse Jaardag weer zullen gaan houden voor alle betrokkenen en belangstellenden van Nijkleaster. Een bestuurlijke werkgroep zal dat verder organiseren, uiteraard binnen de dan geldende Corona-mogelijkheden.
En zo is de avond al ver gevorderd als we de vergaderagenda hebben afgewikkeld. 
Na de vergadering wandel ik nog even door de stille en donkere kerkzaal van onze kloosterkerk. 
Het licht van de maan schijnt prachtig door de kerkramen van deze monumentale kloosterkerk van Jorwert.
Ik ga naar buiten, en loop over het knarsende grind van het terp-pad rond de kerk, het dorp uit, waar mijn auto vlak buiten de dorpskom staat geparkeerd.
Vóór en achter mij lopen enkele toeschouwers van het openluchtspel, dat bijna is afgelopen in de notaristuin van Jorwert.
Door een stil weidegebied rijd ik dan vanuit Jorwert via Hesens richting Leeuwarden en Feinsum.
De eerste bestuursvergadering is achter de rug; het nieuwe vergaderseizoen is begonnen.

woensdag 15 september 2021

Stienser wandelgroep in Feinsum

Dinsdag 14 september 2021
   

Stienser wandelgroep op de Hege Hearewei bij Feinsum












Wandelen is in

De populariteit van wandelen is in deze Corona-periode merkbaar toegenomen.
In de afgelopen anderhalf jaar zien wij beduidend meer wandelaars langs en door Feinsum wandelen.
Soms alleen of met z'n tweeën, maar af en toe ook grotere groepen.
Feinsum is goed bereikbaar vanuit de omliggende dorpen zoals Vrouwenparochie, Hallum, Hijum en Stiens, en vanuit verschillende richtingen komen inwoners van de ons omringende dorpen een klein of groter ommetje maken langs en door Feinsum.
Datzelfde geldt overigens ook voor fietsers.
Nu en dan zie je oproepen in de streekbladen of in lokale nieuwsmedia om je op te geven als deelnemer van een wandelgroep.
Vaak zijn het groepen die op een vaste dag op een vaste tijd en vanaf een bepaald startpunt vertrekken, om dan een vaste of een steeds veranderende groepswandeling te maken in de eigen omgeving.
Gezond en bovendien gezellig.
Eén van die wandelgroepen komt vandaag vanuit Stiens, wandelend over de Hege Hearewei naar Feinsum, om vervolgens Feinsum in te lopen, weer terug in de richting van Stiens.

maandag 13 september 2021

Kat & Muis & Eksters - spel in Feinsum

Maandag 13 september 2021
  

Kat & Muis & Eksters-spel













Kat & Muis - spel
Vanmorgen valt mijn oog buiten op een bijzonder schouwspel. Ik ben getuige van wat we ook in figuurlijk opzicht wel eens een 'kat & muis-spel' noemen. De kat heeft zojuist een onfortuinlijk muisje gevangen, en 'speelt' een dodelijk spel met de muis. Herhaaldelijk zet de kat de muis op de grens van wegdek en grasveld. Het muisje doet dan verwoede pogingen om snel heen en weer rennend over de bestrating en/of door het gras aan zijn dodendans te ontsnappen. De kat volgt het muisje op de voet, en elke keer als de muis zich bijna in veiligheid heeft gebracht op een voor de kat onbereikbare plek, grijpt de kat de muis weer met zijn bek, en sjouwt hem weer terug naar de open plek.

Kat & Muis & Eksters - spel
Op een gegeven moment voegen zich twee eksters bij dit 'spel'. Ze naderen beide de kat, en dan probeert de ene ekster de kat af te leiden, in de hoop dat de andere ekster in een ommezien de muis vóór de neus van de kat kan weghalen. Als de eerste pogingen niet lukken, verzamelt de ene ekster alle moed, en begin de kat in zijn staart te pikken. De kat weert de ekster af, maar laat daarbij de muis niet los. Als de eksters even later op afstand blijven zitten - in de stille hoop dat er misschien nog een restje muis overblijft - peuzelt de kat de muis geheel op. Als de prooi is verorbert, vervolgt de kat zijn weg, en laat hij de aanvankelijk nog hoopvolle eksters berooid achter.  

Je eerste verjaardagstaart

Zondag 12 september 2021
 

Pepijn zijn eerste verjaardagstaart

 









Eerste verjaardagstaart op een zonnige zondag in de tuin
Je eerste verjaardag is best wel bijzonder. Dat heb je als eenjarige immers nog nooit meegemaakt. Dat feest van die eerste verjaardag viert onze kleinzoon Pepijn vandaag.
Het is in veel opzichten een stralende dag - ook qua weer - dus we komen vanmiddag als naaste families bijeen in de tuin te Meerstad.
Pepijn wordt door zijn verjaardagsvisite verwend met prachtige kado's, en krijgt bij het uitpakken van zijn verjaardagskado's nog wel de nodige uitpakhulp, want ja, ook het uitpakken van je verjaardagskado's moet je - zoals zoveel dingen in het leven - nog leren.
En dan op een gegeven moment wordt Pepijn zijn eerste verjaardagtaart tevoorschijn gehaald, en aangesneden. Het eerste stuk is natuurlijk voor de jarige, en als we met zijn allen gezongen hebben voor zijn verjaardag, eet hij in alle rust en heel beheerst zijn heerlijke verjaardagstaart, en bovendien met een gemak alsof hij dat vooraf al had geoefend. Het blijft vanmiddag nog lang mooi weer, en we beleven een gezellig tuinverjaardagsfeest voor deze eerste verjaardag.

zondag 12 september 2021

Jabiksrûntsje Jorwert route C (2014-8)

Zaterdagmiddag 11 september 2021
   

Door de paardenwei over het veldpad van Fûns naar Hilaard











Rûntsjes op it Jabikspaad

Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we vanmorgen, op 11 september 2021;
2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;

2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);

2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
2014-5 vanuit Friens (16 km);
2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Beginnen in de kloosterkerk van Nijkleaster
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het elfde en daarna ook het twaalfde Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 25,5 kilometer.
Vanmorgen wandelden we al het Jabiksrûntsje vanuit het Friese Haskerdijken (2014-6).    

Vanmiddag wandelen we het (voor ons) twaalfde Jabiksrûntsje (2014-8) vanuit het Friese Jorwert.
Om 12:30 uur arriveren we bij de Sint-Radboudkerk van Jorwert, de eeuwenoude kloosterkerk van Nijkleaster.
Zojuist hebben we in Haskerdijken al geluncht, dus we kunnen nu direct van start.
We beginnen ons middag-Jabiksrûntsje in de Jorwerter Redbadtsjerke. De kerk is opengesteld, maar er is niemand binnen. Het is stil in deze kerk, die ons vanwege onze betrokkenheid bij Stifting Nijkleaster zo vertrouwd is. De grote gele zonnebloemen in de kerkzaal brengen bij ons de zonnige dagen van onze recente zomerpelgrimage in Frankrijk in herinnering, hier in deze lege, verstilde kerkzaal.

Dahlia's langs het Nijkleaster Pinkster Paad
Dit twaalfde Jabiksrûntsje is niet zomaar een wandelrondje. Dit is een wandeling met een verhaal. Elk jaar organiseert Nijkleaster het zogenoemde 'Nijkleaster Pinkster Paad' in het kader van het vreugdevolle Pinksterfeest. Dan kunnen de deelnemers van Nijkleaster kiezen voor een lange of voor een korte route. De korte route is ongeveer vijf kilometer lang. Dit twaalfde Jabiksrûntsje is zo'n korte route van het Nijkleaster Pinkster Paad. Tijdens deze wandelroute komen we er trouwens achter dat deze korte route overigens enkele kilometers langer is dan de aangegeven afstand, maar dat mag voor ons de pret niet drukken, want dan hebben we immers enkele kilometers meer wandelgenot. 
Over de Jaenbuorren-Hesenserreed wandelen we Jorwert uit. Eerst gaan we naar het buurtschap Fûns, bestaande uit enkele woonhuizen en boerderijen. Eén van die boerderijen heeft een fikse pluktuin, waarin je tegen geringe betaling hele grote Dahlia's kunt plukken in talrijke variaties aan grootte, vorm en kleur.


Heen en weer tussen Fûns en Bears
Vanuit Fûns gaat de route verder over het smalle wandel- en fietspad tussen de weilanden door, naar Bears. Bij binnenkomst van Bears lopen we langs de stalen replica en daarnaast het oude poortgebouw van de voormalige Uniastate. Rechts van het pad staat de Mariakerk van Bears. Daar hangen de vlaggen buiten en de kerkdeur staat open, dus we gaan er naar binnen. We worden vriendelijk ontvangen door de heer Blijstra, die vanmiddag onze hartelijke gids is, als hij ons rondleidt door de kerk en langs de huidige tentoonstelling van de schilderijen van Melda Wibawa.
Na ons bezoek aan Bears keren we via hetzelfde pad weer terug naar Fûns. In één van de sloten zwemt een groep volwassen en jonge zwanen.
Maar we gaan Fûns niet weer in, want vlak vóór Fûns gaan we het veldpad op in de richting van Hilaard. Door de weilanden wandelen we van houten bruggetje naar houten bruggetje, dwars door het open veld, tussen de kudde paarden en koeien door. 
Rechts van ons zien we 'Westerhûs', de boerderij en het omliggende land dat wij als Stifting Nijkleaster hebben gekocht om daarin en daarbij een nieuw protestants klooster te bouwen met woningen voor kloosterlingen en gastenverblijven voor de gasten die vanaf volgend jaar één of meerdere dagen wensen te verblijven in dit eigentijdse klooster in het stille midden van het Friese land.  

Van Hilaard via Hesens terug naar Jorwert
Op de Van Aylvaleane komen we Hilaard binnen. We lopen door naar de Johannes de Doper-kerk, in de hoop dat die is geopend. De kerk is helaas gesloten, dus die kunnen we niet bezichtigen. Door het dorp klinken feestelijke klanken, en we lopen door feestelijk versierde straten. Waarschijnlijk wordt verderop het dorpsfeest gevierd. Op het sportveld is inderdaad het dorpsfeest. De dorpelingen zitten en lopen op en langs het veld. Er zijn foodtrucks en kermisattracties. Een witte feesttent staat op het veld, en er heerst een gezellige sfeer van Hilaarders onder elkaar. We gaan het feestterrein op om er een ijsje te eten.
Daarna wandelen we Hilaard uit, om verderop vlak vóór de N359 op de Hoptilsterdyk af te buigen naar het boerderijen-buurtschap Hesens.
Vanuit Hesens lopen we over de betonweg van de Hesenserreed langs Fûns weer terug naar Jorwert. We zien van verre al de regenboogvlag hoog in top op de kerktoren van de Sint-Radboudkerk.
In de Jorwerter kloosterkerk ontmoeten we mijn voormalige hogeschoolcollega Klaas Speelman, met zijn echtgenote en dochter, die zich hier momenteel oriënteren op de inrichting van deze dorpskerk, omdat zij momenteel bezig zijn om de naburig gelegen dorpskerk van Jellum een nieuwe functie te geven. Na deze aangename ontmoeting verlaten we de Sint-Radboudkerk, om dan met onze auto weer terug te rijden naar Feinsum.