woensdag 22 september 2021

Energie voor het platteland

Dinsdag 21 september 2021
   

Cover van de Informatiebrochure van EAZ WIND












EAZ WIND
Van Pieter kreeg ik de Informatiebrochure van EAZ WIND, de leverancier van de kleine windmolens waarbij Pieter werkt; met vestigingen in Hoogezand en Rijswijk.
Deze onderneming ontwerpt, bouwt, levert en onderhoudt de zogenoemde Groninger windmolens, herkenbaar aan de pastelgroene mast, de larikshouten windvaan en de drie larikshouten wieken. Deze kleine EAZ-windmolens geven daarmee een vriendelijke uitstraling, passend bij het boerenlandschap.
EAZ is met haar windmolens en met haar full service-aanpak als windmolen-specialist inmiddels marktleider geworden op het boerenerf. Men ontwikkelt en produceert alle onderdelen van haar windmolens in eigen beheer. Na plaatsing van de windmolen staat het gehele energiesysteem (ook bij een combinatie van windmolens & zonnepanelen) via internet in verbinding met het vlootbeheersysteem van EAZ, teneinde op afstand de werking van het systeem te monitoren en aan te passen. Als boer houd je zelf zicht op het eigen systeem van stroom opwekken en verbruiken.
Als je door de provincie Groningen rijdt, zul je ze vast in grote getale zien staan bij boerderijen. Vaak één, maar soms ook wel twee of zelfs drie windmolens.
Inmiddels mogen deze kleine groene windmolens ook in Fryslân worden geplaatst, ten hoogste drie per boer, en uitsluitend bedoeld voor de eigen energievoorziening.

Energie van A tot
De naam van het windmolen-bedrijf is door de vier oprichters - opgeleid in Enschede - ontleend aan de aanduiding 'Enschede Aan Zee' (afgekort: EAZ).
Maar de betekenis van de afkorting EAZ zou mijns inziens evenzogoed - of wellicht beter - kunnen zijn: 'Energie van A tot Z', want dat kenmerkt de benaderingswijze van deze windmolen-leverancier, namelijk: het van A tot Z ontzorgen van de boer indien hij/zij ervoor kiest om één of meer windmolens te laten leveren door EAZ WIND. Zij nemen namelijk alle rompslomp voorafgaand en na het plaatsen van de windmolen over van de boer, opdat die boer zich kan toeleggen op het werk op haar/zijn boerderij.

Zelfvoorzienend
De door particulieren en bijvoorbeeld ook boeren opgewekte en aan de energieleverancier terug geleverde stroom levert momenteel en in de toekomst nauwelijks rendement op. Beter is het dus ervoor te zorgen dat de door de boer met een windmolen en/of zonnepanelen opgewekte energie direct of zo snel mogelijk op het eigen erf te verbruiken. Een combinatie van één of meer EAZ-windmolens veelal met een uitgekiend aantal zonnepanelen erbij is voor een boer de beste oplossing om als 'energieverbruiker' via 'energie-neutraal' te transformeren naar 'zelfvoorzienend'.

Geen opmerkingen: