dinsdag 21 september 2021

Avondvergadering stichtingsbestuur Nijkleaster in Jorwert

Dinsdagavond 14 september 2021  

Kerkraam Jorwerter Redbadtsjerke
Nijkleaster-bestuur
Onze bestuursvergadering van Stifting Nijkleaster vindt vanavond plaats in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk, de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert. Het is de eerste vergadering van dit seizoen, na ons zomerreces, dus we beginnen na de opening met een rondje over ons lief & leed. Er is veel gebeurd in de afgelopen zomermaanden, dus het is goed om dat eerst even met elkaar te delen, alvorens we aanvangen met het zakelijke deel van deze bestuursvergadering.

Activiteiten Jentsje Popma 100 jaar
Na enkele mededelingen blikken we terug op de successen van de nog steeds lopende overzichtsexpositie van Nijkleaster in de Grote Kerk van Leeuwarden, waarin we een overzicht bieden van de veelzijdige werken van de nu bijna honderdjarige Friese kunstenaar Jentsje Popma.
Ook blikken we vooruit op de honderdste verjaardag van Jentsje Popma, op de documentaire die Omrop Fryslân weer gaat uitzenden op zijn honderdste verjaardag van 30 september aanstaande, en we bespreken de volgende expositie die we organiseren op 9 & 10 oktober 2021 in de Sint-Radboudkerk van Jorwert, waarin tientallen werken van Jentsje Popma ten verkoop worden aangeboden tijdens die twee dagen durende verkooptentoonstelling van Nijkleaster.

Klooster Westerhûs van Nijkleaster
Vervolgens bespreken we allerlei ins en outs inzake ons grootschalige restauratie- en nieuwbouwproject, waarmee we de boerderij Westerhûs willen restaureren, en uitbreiden met nieuwbouw van enkele kloosterwoningen en gastenverblijven, om daarmee ook een fysiek klooster te stichten tussen Jorwert-Fûns en Hilaard. 
Daarvoor - met name voor de inrichting - en voor de daarop later volgende bouwfase hebben we nog veel geld nodig, want we willen goed van start gaan, en over enkele jaren het klooster in haar volle omvang hebben gebouwd. Mede daarom is de bespreking van de financiën en van de fondsenwerving een belangrijk punt tijdens elke bestuursvergadering van Nijkleaster. We hopen in de komende maanden (of anders jaren) de volledige bouwsom beschikbaar te krijgen voor de algehele realisatie van Nijkleaster in onze bijzondere kloostervestiging Westerhûs.
Om één en ander goed te organiseren, is een zogenoemd Kleasterburo georganiseerd, dat zich met name ook op de organisatorische en financiële zaken zal richten. Gelukkig hoeven we alles niet alleen te doen, want we krijgen ook belangrijke steun van met name de protestantse gemeente Westerwert, en ook de Protestantse Kerk van Nederland denkt goed met ons mee, om de innovatie van onze pioniersplek kerkordelijk op eigentijdse leest te schoeien.

Laat in de avond
We blikken nog even vooruit op de beoogde bestuursevaluatie die wij de komende maand weer zullen hebben, waarin we met elkaar bespreken wat wij als bestuur samen met vele anderen goed hebben gedaan, wat anders en beter had gekund, en hoe we de vernieuwingen en verbeteringen ook in de toekomst goed gaan organiseren.
Het is de bedoeling dat - als èn zoals de Corona-regels het toelaten - we eind oktober onze jaarlijkse Jaardag weer zullen gaan houden voor alle betrokkenen en belangstellenden van Nijkleaster. Een bestuurlijke werkgroep zal dat verder organiseren, uiteraard binnen de dan geldende Corona-mogelijkheden.
En zo is de avond al ver gevorderd als we de vergaderagenda hebben afgewikkeld. 
Na de vergadering wandel ik nog even door de stille en donkere kerkzaal van onze kloosterkerk. 
Het licht van de maan schijnt prachtig door de kerkramen van deze monumentale kloosterkerk van Jorwert.
Ik ga naar buiten, en loop over het knarsende grind van het terp-pad rond de kerk, het dorp uit, waar mijn auto vlak buiten de dorpskom staat geparkeerd.
Vóór en achter mij lopen enkele toeschouwers van het openluchtspel, dat bijna is afgelopen in de notaristuin van Jorwert.
Door een stil weidegebied rijd ik dan vanuit Jorwert via Hesens richting Leeuwarden en Feinsum.
De eerste bestuursvergadering is achter de rug; het nieuwe vergaderseizoen is begonnen.

Geen opmerkingen: