vrijdag 24 september 2021

Fryslân herontdekken op het Jabikspaad

Vrijdag 24 september 2021
  

Wandelen op het Friese Jabikspaad bij Feinsum

















Wandelen in Corona-tijd
Jarenlang heeft ze buiten haar provincie Fryslân gewoond, als 'Fries om utens', zoals we dat dan noemen in Fryslân. Maar nu is ze inmiddels weer terug in haar provincie, wonend in Leeuwarden.
En dan breekt de Corona-pandemie uit. Veel blijkt dan onmogelijk te worden en te zijn, maar er is natuurlijk altijd iets wat je wel kunt doen. Dat blijkt wandelen te zijn.
Om haar provincie her te ontdekken, is ze met een bekende langeafstandswandeling begonnen: het Elfstedenpad. Het zogenoemde 'Wandelpad der wandelpaden', 283 kilometer lang.
Daarmee krijg je een prachtig beeld van onze mooie provincie, want evenals het Jabikspaad gaat ook het Elfstedenpad door verschillende Friese landschappen, (sub)culturen en taalgebieden en ligt de geschiedenis van deze boeiende provincie onderweg voor het oprapen. 
En dat lange Elfstedenpad is door haar inmiddels geheel gelopen.
En wat doe je dan?

Pelgrimeren in binnen- en buitenland
Nu heeft ze al eens het laatste deel van het pelgrimspad 'Caminho Portugués' gelopen naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, vanuit Porto, dus ervaring met pelgrimeren heeft ze al.
Maar wat ze nog niet heeft gedaan, is het bewandelen van het Jabikspaad door Fryslân en Overijssel, tot aan Hasselt. En daar is deze Friezin vandaag mee begonnen, bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie.
Daar ontmoette ze ook een andere Jabikspaad-wandelaar, die er voor had gekozen om te beginnen met de westelijke routevariant van het Jabikspaad, via Franeker en Jorwert naar Jirnsum.
Maar zij koos ervoor om de oostelijke routevariant van het Jabikspaad te gaan lopen, via Feinsum en Leeuwarden naar ook Jirnsum, want daar gaan beide routevarianten gezamenlijk als één route verder richting Heerenveen en naar Hasselt.

Op het Jabikspaad langs Feinsum
Vanmiddag passeert ze Feinsum op het Jabikspaad, vandaag op weg naar Stiens.
Voordat ze Feinsum weer verlaat, komt ze bij ons langs voor een stempel van onze 'Refugio Ultreia Feinsum' voor haar beginnende verzameling stempels van het Jabikspaad.
En daarna gaat ze ras het Jabikspaad weer op, om dan over de Hege Hearewei verder te wandelen naar buurdorp Stiens.
Het waait hard vandaag, dus met de wind in de zij en tot slot in de rug, is het laatste stuk van deze etappe heel vlot te lopen.

Geen opmerkingen: