zondag 26 september 2021

Groot-Frieslandpad van Nieuwe Niedorp naar Medemblik

Zaterdag 25 september 2021     

Over het Pannepad langs de Molensloot

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Tweedaagse door West-Friesland
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om onze eerste vier etappes in twee opeenvolgende tweedaagses te gaan lopen. Op deze manier kunnen we de eerste 91,1 kilometers van Bergen aan Zee naar Enkhuizen in vier etappes met twee overnachtingen onderweg afwikkelen.
Daarna hoeven we de Afsluitdijk voor dit pad niet weer over, want de daaropvolgende etappes gaan dan vanuit Stavoren verder door Fryslân, en daarna verder in noordoostelijke richting naar en door Duitsland.
Onze eerste etappe van de tweede tweedaagse begint vandaag in Nieuwe Niedorp en eindigt in Medemblik. De lengte van deze etappe is 21,5 kilometer.
Morgen lopen we dan vervolgens van Medemblik naar Enkhuizen.
Om 7.30 uur vertrekken we op deze zaterdagochtend vanuit Feinsum. Over de Afsluitdijk rijden we met beide auto’s naar Medemblik, waar we één van de auto’s achterlaten. Daarna rijden we met de andere auto door naar Nieuwe Niedorp; het beginpunt van de etappe van vandaag.

Wandelweer
Het weer is vandaag aangenaam. Onderweg tijdens de autorit is het bewolkt, bij een temperatuur van 16 graden Celsius. Bij ons vertrek vanuit Nieuwe Niedorp is het om 9:00 uur al 18 graden Celsius, en later vandaag loopt de temperatuur op tot 22 graden Celsius, om 15:00 uur bij aankomst in Medemblik. Halverwege de ochtend breekt de zon een klein beetje door de wolken. Het is aanvankelijk nog nagenoeg windstil en drukkend warm, en pas rond het middaguur voelen we een licht briesje. Prima wandelweer vandaag dus.

Eerst naar Aartswoud
Omdat we de vorige keer al het hele dorp door zijn gelopen, gaan we van start aan de rand van de bebouwde kom, dus we wandelen direct al Nieuwe Niedorp uit.
Eerst kruisen we de N242 en dan volgen we de Oude Provinciale Weg van de N239 een eindje in noordwestelijke richting.
Vanaf boerderij 'In de Bocht' lopen we over de Winkelerweg naar de Langereis. Daar bellen we Grieanna & Koen, die verderop in Aartswoud wonen, om te horen of ze thuis zijn. We krijgen geen gehoor, dus we vermoeden dat een verrassingsbezoekje niet door zal gaan.
Nadat we een eindje langs de Langereis hebben gelopen, gaan we rechtsaf een graspad op, tot aan de Groene Pade, een smal asfaltweggetje richting Ringsloot.
Halverwege zien we een damhert roerloos tegen een bloemenborder langs een maïsveld staan. Het hert blijft roerloos staan; zelfs als we haar op betrekkelijk korte afstand passeren. Een gelegenheid bij uitstek om mooie foto’s te maken van dit onbeweeglijke damhert.   


Over de Weelkade en de Zwarteweg gaat het verder richting Aartswoud. Daar passeren we het monument van de twee grote vliegwielen van het voormalige stoomgemaal, dat hier al niet meer staat. In Aartswoud treffen we Koen & Grieanna inderdaad niet thuis aan, dus we gaan direct door. 

Langs de Kolk van Dussen naar Lamberschaag
Buiten Aartswoud gaan we het schelpenpad op van het Blôte Bienepad. Waar dat pad over gaat in het Pannepad worden we aangesproken door drie dames, die van plan zijn een korte rondwandeling te maken door dit polderlandschap. Ze proberen zich te oriënteren, maar hebben daar even hulp bij nodig. Met onze wandelkaart van het Groot Frieslandpad erbij kunnen we hen tonen welke rondwandeling ze hier door het veld kunnen maken, dus zij gaan op pad en wij gaan verder, over het Pannepad richting Lambertschaag
We komen dan door het gebied van de Kolk van Dussen, een waterrijk polderlandschap met plasdras oevers en rietstroken. Een deel van dit gebied is moerasachtig, bedoeld voor ook waterberging ingeval het waterpeil hoog komt te staan. Rondom ons liggen natte graslanden, en veel watervogels zwemmen in de brede sloten en in de Molensloot. Bij het metalen hek op een dam tussen twee weilanden is een boer aan het werk. 
In Lambertschaag is het hotel-restaurant gesloten, maar in de shop van het benzinestation kunnen we een heerlijke kop koffie kopen. Een picknickbank met uitzicht over de polder, en koffie met een broodje erbij, zijn de ingrediënten bij uitstek voor deze aangename koffiepauze, nadat we bijna twee uren hebben gelopen.

Twisk en Het Westeinde
Na deze koffiepauze steken we de N239 over, om dan aan de voet van de polderdijk langs De Witte Hoeve naar de A7 te lopen.
We steken de A7 over en komen dan bij Agriport. Vanuit Coppershorn gaan we dan een alweer zo’n waterrijk polderlandschap in. Dit is de waterberging van Twisk-Oostermare. Het pad gaat langs de Oostermare. In de grote waterplas aan onze linkerhand zien we veel watervogels. Verschillende vogelaars observeren en fotograferen de groepen watervogels.
Het Waagpad voert ons naar Twisk, en dan lopen we door de lintbebouwing van Twisk naar Het Westeinde, een schitterende streek om te wandelen; zeker de moeite waard om hier eens te wandelen en/of te fietsen.
Op de grens van Het Westeinde en Opperdoes nemen we op een driesprong plaats op een bank om daar te lunchen. Een gezellig plekje, waar regelmatig anderen passeren.

Sokken en Opperdoezer Jodekoek bij de koffie
We wandelen door het dorp Opperdoes, waar we onder andere de basisschool passeren, waarbij men druk bezig is met het opruimen van de rommelmarkt die hier vanochtend op het schoolplein heeft plaatsgevonden.
Bij de voormalige Nederlandse Hervormde kerk raken we in gesprek met een vrijwilligster, die ons van alles vertelt over de vandaag opengestelde kerk, en wat daar binnen allemaal is te beleven.
We gaan het kerkgebouw – tegenwoordig cultureel centrum – binnen, en worden daar gastvrij ontvangen met koffie en een stuk door een vrijwilligster gebakken heerlijke Opperdoezer Jodekoek. Verder bekijken we hier ook de expositie van fotografie van Brigitta Posch en olieverfschilderijen van Marlies Vos. Bovendien kopen we er enkele paren gebreide sokken, die door de vrijwilligster van zojuist zijn gebreid, en waarvan de verkoopopbrengst is bestemd voor het beheer van dit kerkgebouw. Verder nemen we er ruim de tijd voor om met de andere aanwezige Opperdoezers in de kerkzaal gezellig koffie te drinken. Een mooi moment van de dag.

Op zoek naar ‘Eben Haëzer’
Voordat we Opperdoes verlaten, gaan we nog op zoek naar de plek waar in de dertiger jaren van de vorige eeuw het gebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Opperdoes heeft gestaan, waar Durkje haar vader vroeger als kind kerkte, lopend vanuit Medemblik waar hij toen woonde met zijn ouders en zusters. We vinden die plek wel, maar er is niets meer van het oude kerkgebouw te zien, dan alleen nog de gevelsteen ‘Eben Haëzer’ van die voormalige kerk; nu ingemetseld in de muur van de nieuwere, huidige kerk.
Vlakbij de huidige kerk komen we langs een muur waaraan een klompenrek met klompen hangt.
Buiten Opperdoes steken we de N240 over, en dan hebben we al goed zicht op Medemblik.

Eindstation Medemblik
Langs de spoorlijn lopen we naar de sluis met de sluisbrug van Medemblik.
En even verderop brengen we een kort bezoek aan Molen De Herder, die bovenop de polderdijk staat.
Tot slot is het over het graspad op de Westerdijk nog een klein eindje tot aan het treinstation van Medemblik, waar we om 15:00 uur arriveren.
We hebben dus nota bene zes uren gedaan over een afstand van 21,5 kilometer. Dat is beslist geen snelheidsrecord, maar dat hoeft ook niet. We hebben het vandaag rustig aan gedaan, en vooral de tijd genomen voor onze twee pauzes en voor het gezellige bezoek aan de cultuur-kerk van Opperdoes.
Met de auto rijden we vanuit Medemblik naar Nieuwe Niedorp, om daarna met beide auto’s naar Bovenkarspel te rijden, waar we inchecken in Hotel De Halve Maan voor de komende nacht tussen de eerste en de tweede etappe van dit wandelweekend.
Vanavond gaan we lekker uit eten in Café Bistro De Buren, een eetcafé in de jachthaven van  Bovenkarspel. Een mooi einde van deze prachtige wandeldag door West-Friesland.  

Geen opmerkingen: