donderdag 23 september 2021

Wandelpelgrims op de fiets door Feinsum

Donderdag 23 september 2021
    

Pelgrims Lily & Heine bij Refugio Ultreia Feinsum











Wandelend pelgrimeren
De Groninger wandel-pelgrims Lily & Heine liepen al eens in 2014 de pelgrimstocht in Spanje op de Camino Franchés, vanuit het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, en daarna nog enkele dagen door naar Cap Finisterre. 
Vijf jaar later (2019) gingen ze nogmaals op pelgrimstocht, maar toen vanuit het Franse Saint-Jean-de-Luz over de Camino del Norte naar wederom Santiago de Compostela.
Dan heb je je sporen als pelgrim wel verdiend, en mag je ook met recht de Jacobsschelp trots en als waardevol aandenken dragen.

Rondje Nederland op de fiets
Vanuit onze woonkamer zie ik twee fietsers Feinsum binnenrijden. Ze stoppen bij onze woning en bekijken aandachtig de pelgrimsvlag en de naam van onze pelgrimsherberg (Refugio Ultreia Feinsum). Op de fietstas prijkt een Jacobsschelp, dus het kan bijna niet anders of dat zouden ervaren pelgrims moeten zijn.
Bij onze kennismaking blijkt dat ze geen fietspelgrims zijn, maar wandelpelgrims.
Hun tweede passie is echter het fietsen, en momenteel zijn ze bezig met het bijna afronden van een lange (vandaag totaal al meer dan 2.000 km) fietstocht. Een meerdaagse fietstocht langs alle Nederlandse landsgrenzen, Nederland helemaal rondom langs de buitengrenzen.
Vandaag staat de route van Harlingen naar Ternaard op het programma, en met een klein ommetje fietsen ze vandaag door Feinsum. Daar zien ze onze pelgrimsvlag hangen van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob, die vanwege de stevige zuidwestenwind strak door de wind en dus prominent haar gestileerde Jacobsschelp toont. En dat is voor iedere pelgrim een onmiskenbaar herkenningsteken.
Wat volgt is een gezellige ontmoeting van pelgrims onder elkaar, met mooie verhalen en over onvergetelijke belevenissen als pelgrims onderweg.
Na hun koffiepauze bij ons nemen we afscheid van elkaar, en dan gaat hun fietstocht verder voor het laatste deel van de etappe van vandaag, van Feinsum naar Ternaard. Morgen komen ze van deze lange fietstocht weer thuis.

Geen opmerkingen: