woensdag 29 september 2021

Abt Emo

Woensdag 29 september 2021

Cover van de samenvatting van 'Emo's reis'
Samenvatting van 'Emo's reis'
In augustus 2021 meldde ons Stienser PKN-medegemeentelid Thom Boorsma me dat hij van het boek 'Emo's reis' - geschreven door Dick E.H. de Boer - een samenvatting had gemaakt, en van die samenvatting voor eigen gebruik een gedrukt boekwerkje had laten maken. Hij vermoedde dat ik wel belangstelling zou hebben voor deze samenvatting, en vroeg of ik een exemplaar van die samenvatting wenste.
Ik antwoordde zeker wel belangstelling te hebben voor zijn publicatie, want dat boek van Dick E.H. de Boer heb ik eind 2018/begin 2019 gelezen, een blog over 'Emo's reis' heb ik gepubliceerd, èn een lezing van Dick E.H. de Boer heb ik bijgewoond in maart 2018, dus het lezen van Thom zijn samenvatting zou daarop een aardige aanvulling zijn. Kortom, ja, graag die samenvatting.
Inmiddels kreeg ik de samenvatting en heb ik die gelezen; waarover deze blog.

Dick en Thom over Emo
De Fries-Groningse abt Emo van Huizinge maakte tussen november 1211 en juli 1212 een tocht naar Rome, die op grond van de 'Kroniek van het Klooster Bloemhof' te reconstrueren is. Emo zocht steun - en kreeg dat ook - bij de paus in Rome om een klooster te stichten in het Groningse Wierum (het tegenwoordige Wittewierum).
Met gebruik van historische documenten schetst Dick E.H. de Boer in zijn boek 'Emo's reis' van dag tot dag een beeld van het landschap en van de samenleving in het Europa van die 13e eeuw, gezien door de ogen van Emo èn door die van een eigentijdse reiziger. Thom Boorsma vatte dit boeiende boek samen.
In zijn 'Voorwoord' beschrijft Boorsma diens focus voor wat betreft zijn samenvatting van het boek. Het was met name de persoon Emo die Thom bij de boeklezing boeide, hetgeen hem ertoe bracht om de boeksamenvatting hoofdzakelijk te richting op Emo zelf, op zijn leven èn op zijn reisnotities.
De samenvatting is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:
  1. Kerkelijke, politieke, wetenschappelijke en economische situatie rond 1200;
  2. Emo's jeugd, scholing en ambitie;
  3. Ordekeuze;
  4. Problemen met de ordekeuze;
  5. De heenreis (in 72 dagen langs pelgrims- en handelswegen);
  6. Het verblijf in Rome (52 dagen);
  7. De terugreis (in 117 dagen, waarvan 42 dagen in Bologna wegens oponthoud);
  8. Na de reis, laatste aantekeningen van Emo.
Voorafgaand aan zijn Nawoord en zijn fotoverantwoording wordt deze samenvattingspublicatie afgesloten met een verklaring van de kerkelijke terminologie in het boek en met enkele Italiaanse namen, munten en genoemde keizers en pausen.
Op de Cover van de samenvattingspublicatie staat een foto van het beeld dat kunstenares Ynskje Penning maakte van Abt Emo.
Thom Boorsma zorgde voor de inhoud en kleinzoon Dennis Stolte hielp opa bij de lay out van deze informatieve samenvatting, die wellicht ook andere lezers met uithoudingsvermogen zal uitnodigen om dit gedetailleerde en daardoor lijvige boek over de bijzondere reis van abt Emo door een wereld vol turbulentie en spanning te gaan lezen.

Geen opmerkingen: