Cover van de levenslooppublicatie van heit |
Levensloop
Durkje haar vader (in het Fries: heit) heeft in de loop der jaren ettelijke publicaties op zijn naam gesteld. Die uitgaven zijn hoofdzakelijke van streekhistorische aard. In het afgelopen jaar heeft hij daar weer een publicatie aan toegevoegd. Deze keer gaat het om een uitgave van heel persoonlijke aard.
Na en tijdens het verzamelen van allerlei persoonlijke documenten is heit zijn levensloop in grote lijn op schrift gaan zetten. De uitgave die daarvan in september 2012 tijdens ons familieweekend werd gepubliceerd, kreeg als titel mee: '' Levensloop Pieter de Jong'.
Perspectief
Oudste zoon Eelke de Jong schrijft in zijn Voorwoord dat dit boekje is geschreven vanuit het perspectief van de middenklasse. Het biedt een mooie dwarsdoorsnee van de geschiedenis van de twintigste eeuw (feitelijk van 1927 tot en met heden) vanuit het gezichtspunt van de arbeidersklasse. Deze levensloop bevat een overzicht van de levensloop tot op heden, geïllustreerd met een groot aantal foto's en afbeeldingen van belangrijke persoonlijke documenten. Voor heit & mem en voor hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gaat dit boekje de toekomst in als een waardevol overzicht van meer dan 80 jaar samen leven, lezen & leren, werken, reizen, schrijven en recreëren.
Jeugdjaren
De eerste vier hoofdstukken gaan over de jaren als kind; geboren in 1927 in Broek onder Akkerwoude (tegenwoordig Broeksterwâld) en daarna verhuizend naar en wonend in Weesp (1932), Medemblik (1933; in de net drooggevallen Wieringermeer) en tenslotte weer terug naar Broek onder Akkerwoude (1935). De schooljaren komen aan de orde, en ook de eerste werkervaringen.
Dan begint op 13-jarige leeftijd de Tweede Wereldoorlog. In de hoofdstukken 5 en 6 beschrijft heit zijn oorlogsjaren; over werk en inkomen, over onderduiken, over de ervaringen met Duitse bezetters en uiteindelijk over de bevrijding en de oproep aan jongeren om zich in te schrijven als oorlogsvrijwilliger voor de strijd in Nederlands-Indië.
Werken en leren
Na de oorlog moet er worden gewerkt, onder andere in Rinsumageest en in Leeuwarden. Rijbewijzen en het Middenstandsdiploma worden behaald. In 1947 een vliegreis met een Dakota van Amsterdam naar Leeuwarden; heel bijzonder voor die tijd.
Ook buiten de provincie wordt werk gezocht. In Eindhoven lukt het niet, maar wel achtereenvolgens op Rozenburg, in Schiedam en in Vlaardingen.
Na deze hoofdstukken 7 en 8 volgen belangrijke keerpunten in het leven (in hoofdstuk 9). Weer terug in Fryslân om in Leeuwarden te werken en omscholen tot timmerman in de 'Rijkswerkplaats voor vakontwikkeling'. Er wordt gewerkt, en gestudeerd voor patroon en uitvoerder in de bouw. Een eerste auto wordt gekocht.
Gezinsleven
Na het huwelijk in 1954 met Aukje Boonstra (hoofdstuk 10) volgt direct de confrontatie met de naoorlogse woningnood. Eerst wonen in een 'hokje' (zoals dat in de familie wordt genoemd) en daarna in Broeksterwoude zelf een eigen huis bouwen (hoofdstuk 12).
Acht kinderen worden geboren in de jaren 1955 tot en met 1973 (hoofdstuk 11). Durkje is als derde kind de eerste van de twee dochters. Groot verdriet belaagt dit gezin als in 1968 één van de kinderen (de vijfde, 'eerste' Berend) aan leukemie lijdt en overlijdt.
Het gezin wordt groter als alle kinderen trouwen en ook kinderen krijgen. In 2009 vieren we in een grote familiekring dankbaar het 55-jarig huwelijk.
Varia
In de hoofdstukken 13 tot en met 17 volgen uiteenlopende onderwerpen van thematische aard:
- Eerst een opsomming van alle publicaties, waarvan het boek "100 jaar Vereniging van Christelijk Onderwijs Broeksterwoude" de meest in het oog springende is.
- Dan over het zingen in twee koren, met een foto van het mannenkoor Pro Rege uit Dokkum.
- Daarna volgt een opsomming van grotere fietstochten, vanaf het 56e levensjaar.
- De schaatstochten, waaronder de Elfstedentocht van 1985, worden vermeld.
- De verzameling zwerfstenen wordt genoemd en afgebeeld.
- En natuurlijk het voortdurend lezen en studeren - als grootste hobby - komt aan de orde.
- Een lange lijst van vakanties wordt vermeld: de eerste op de fiets naar Marknesse en de verste naar heit zijn twee geëmigreerde zusters in Canada in 1995.
- Het voorlaatste hoofdstuk gaat over allerlei vormen van verricht vrijwilligerswerk, in bijvoorbeeld de kerk, de mannenvereniging, de vakbond CNV, de schoolbesturen, het stembureau en het timmerwerk voor de praalwagen ter gelegenheid van alle dorpsfeesten.
- Tenslotte staat in hoofdstuk 17 een lange opsomming van alle werkgevers in de bouw.