vrijdag 12 januari 2024

Sint-Odulphuspad

Vrijdag 12 januari 2024
 
Cover van de wandelgids van het Sint-Odulphuspad

Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. 
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.

Kernwaarden en thema's
De in 2020 uitgegeven wandelgids van het Friese Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten. 
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. 
Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.

Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie 
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven. 
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.

15 trajecten in de voetsporen van de heilige Sint Odulphus
Durkje en ik hebben dit Friese Sint-Odulphuspad gewandeld in de periode tussen 23 juni 2023 en 15 november 2023.
We hebben daarbij de 15 Trajecten gelopen, zoals die staan aangegeven in de wandelgids. Van elke etappe heb ik een dagwandel-verslag geschreven, waarin ook het thema van die afzonderlijke etappe wordt vermeld.
De 15 trajecten hebben een lengte van ruim 260 kilometer, dus die etappes hebben een gemiddelde lengte van 17,3 kilometer, waarbij aangetekend dat de kortste etappe een lengte heeft van 15 kilometer, en je op de langste etappe een afstand loopt van 21 kilometer.
Hieronder wordt een overzicht gegeven van de 15 etappes zoals we die in de volgorde van de wandelgids hebben gelopen, waarbij hieronder per etappe met een weblink wordt doorgelinkt naar het dagverslag van die genoemde etappe. 
Het gaat om de volgende etappes:

Geen opmerkingen: