zondag 19 november 2023

Sint-Odulphuspad van Reahûs naar Bolsward

Woensdag 15 november 2023
 
Bij het Belevingspunt van voormalig klooster Bloemkamp

















Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. 
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.

Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten. 
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.

Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie 
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven. 
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.

Etappe 15 van Reahûs naar Bolsward
Vandaag gaan Durkje en ik de vijftiende - en daarmee laatste - etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 17 kilometer, vanuit Reahûs naar Bolsward.
Het thema van deze veertiende etappe is 'Presbyter'. Dat is de Griekse benaming voor een ouderling of een volleerd priester, en ook een tussenpersoon tussen God en de gelovigen. Als volleerd priester was Odulphus ook een presbyter.
Nadat onze gasten thuis zijn vertrokken, vertrekken Durkje en ik om 10:30 vanuit Feinsum. We rijden naar Bolsward, waar we een auto vlak buiten het stadscentrum parkeren, en dan rijden we door naar Reahûs, waar we onze auto parkeren bij de 19e eeuwse Sint-Martinuskerk. Hier begint onze laatste etappe van het Sint-Odulphuspad om 11:25 uur. Even later verlaten we Reahûs over het betonpad van het Slyp.
Er is ook nog een andere reden dat we later vertrekken dan voor ons te doen gebruikelijk is. In deze aanhoudend natte periode is het weerbericht dat het alleen vanmiddag tussen 12:00 uur en 16:00 uur droog zal zijn. en dat tijdsbestek is voor ons voldoende om de 17 kilometers te lopen. In de auto onderweg tussen Bolsward en Reahûs hebben we trouwens nog een paar zware buien gehad, maar als we vanuit Reahûs vertrekken, is het nagenoeg droog, en onderweg krijgen we hooguit heel kort even met enige motregen te maken; in elk geval zo weinig dat paraplu en regenkleding vandaag onderweg niet nodig zijn.

Via Tirns naar Tjalhuizum
Op de plek waar we via de Blekers Brêge de Slypstervaart over moeten steken, is de paal van het Wandelnetwerk door iemand omver gereden, en hangt die gedraaid scheef in de berm. Omdat we weten dat we niet de richting van Scharnegoutum moeten nemen, maar dat we naar Tirns moeten, steken we de vaart over, en dan wandelen we over een smal betonpad door de weilanden naar het Friese Tirns.
Op de T-kruising van de Pollewei en de Thaborwei lopen we de bebouwde kom van Tirns binnen.
Op de Thaborwei kruisen we de Franekervaart, en dan lopen we eerst via de Terpstritte langs de 17e eeuwse Sint-Lambertuskerk van Tirns.
Via de Slenk en de Ringdyk verlaten we Tirns, om dan over de Ringdyk naar het buurtschap Tjalhuizum te wandelen.

Naar voormalig klooster Bloemkamp (Oldeclooster)
In Tjalhuizum gaan we de Huniadyk op, waarover we langs enkele boerderijen in noordelijke richting verder gaan.
De Huniadyk leidt ons naar de viersprong in het buurtschap De Kliuw.
Vanuit De Kliuw gaan we dan pal in de wind op verder naar het westen, richting Hartwerd. Toch hoeven we niet door tot aan Hartwerd, want waar de weg T-kruist met Oldeclooster, gaan we Oldeclooster op in noordelijke richting.
Daar komen we een eindje verder langs het nieuwe Belevingspunt van het voormalige klooster Bloemkamp (Oldeclooster). Dit is een van Alde Friezen (kloostermoppen) gemaakt raam-werk, dat uitzicht biedt op de locatie van het voormalige klooster Bloemkamp (1191-1582). 
Hier staat ook een picknickbank, en er zijn twee grote informatiepanelen, waarop de kloostergeschiedenis van deze kloosterlocatie uitgebreid wordt beschreven, geïllustreerd met schetsen van hoe het klooster er hier vroeger uit heeft gezien.
Verderop komen we op Oldeclooster langs de boerderij waar een informatie-blokhut staat, waarin passanten ruimschoots kennis kunnen nemen van de geschiedenis van deze bijzondere kloosterlocatie. 
Op het bankje in deze hut genieten we droog en uit de wind van onze lunchpauze, en ondertussen is er veel te zien, zoals restanten van opgravingen en ook een hele grote maquette van het voormalige klooster Bloemkamp. 
Het gastenboek getuigt van de vele mensen die deze plek al hebben bezocht, en van de dank die daaruit spreekt voor de gelegenheid die hier aan iedereen wordt geboden om kennis te nemen van de historie van deze bijzondere plek.

Langs de Kleasterfeart en de Leeuwardervaart
Verderop verlaten we bij een boerderijruïne Oldeclooster om over de drassige oever van een plas-dras grasland in de richting van de Kleasterfeart te lopen.
Dan volgen we de oever van de Kleasterfeart naar de Kloosterweg.
Daarna gaat het verder over de slingerende Kloosterweg.
Om 14:15 uur wandelen we het dorp Burgwerd binnen.
In het dorp komen we langs de 13e eeuwse Johanneskerk, waarvan de kerkzaal helaas gesloten is voor bezichtiging.
Wel staat de deur van de kerktoren open, dus daar kunnen we wel even binnen kijken.
Nu gaan we op de Doniaweg langs de Leeuwardervaart naar de Burchwerterpiip, de brug over de Leeuwardervaart.
Aan de overzijde van de Leeuwardervaart, gaat het verder over het Trekpad langs de Leeuwardervaart, in zuidelijke richting.

Bolsward
Waar de Leeuwardervaart de Kleasterfeart en de Harnser Feart kruist, wandelen we via een hoge houten fietsers- en voetgangersbrug de bebouwde kom van de Friese Elfstedenstad Bolsward binnen.
We blijven de Leeuwardervaart volgen, totdat we bij de Bolswarder Stadsgracht komen.
Daar gaan we linksaf, om over het Plantsoen naar het Hoog Bolwerk te lopen. 
Vanaf dit Hoog Bolwerk hebben we rechts mooi zicht op de centrumbebouwing van Bolsward, en linksonder ons ligt de Stadsgracht buiten het bolwerk. De paddenstoelen in de grasberm van dit bolwerk getuigen decoratief van de herfst. 
Bij de brug van de Sneekerstraat aangekomen, gaan we rechtsaf, om het stadcentrum in te wandelen, naar de Broerekerk. Hier zijn werklui bezig om een podium op te bouwen, dus we kunnen niet naar binnen.
Daarom lopen we over de Jongemastraat naar de Appelmarkt, langs het markante Bolswarder stadhuis, met ervóór de Elfstedenfontein van de vleermuis.
Tot slot hoeven we alleen nog via de Dijkstraat en de Harlingerstraat terug te lopen naar onze auto, waarna we even na 15:15 uur terugrijden naar Reahûs, om daar onze andere auto af te halen.
Tot nu toe bleef het nog droog, maar als we terugrijden richting Leeuwarden en Stiens wordt de lucht dreigend donker, en krijgen we te maken met forse buien onderweg. We waren dus mooi op tijd - en daarmee droog - aangekomen aan het eind van het Odulphuspad.
Alle 15 etappes van het Sint-Odulphuspad hebben Durkje en ik gelopen in de periode van 23 juni 2023 tot en met vandaag, 15 november 2023.

Geen opmerkingen: