vrijdag 29 september 2023

Odulphuspad van Koudum naar Gaastmeer

Maandagmiddag 25 september 2023
 
Op de brug over de Wijdesloot in Gaastmeer

















Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. 
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.

Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten. 
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.

Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie 
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven. 
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.

Etappe 9 van Koudum naar Gaastmeer
Vandaag gaan Durkje en ik de negende etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 15 kilometer, vanuit het centrum van Koudum naar de Wijdesloot, die door het Friese Gaastmeer loopt.
Het thema van deze negende etappe is 'Inundatum', dat 'ondergelopen’ betekent. Die naam verwijst naar de streek, het buurtschap, het dorp It Heidenskip waar we vandaag doorheen lopen, dat in vroeger tijden in voortdurende strijd leefde - tijdens stormvloeden - tegen het wassende water, dat kwam en weer ging. 
Vanmorgen vertrekken we bij een temperatuur van 17 graden Celsius om 9:15 uur vanuit Feinsum, en dan brengen we onze auto eerst naar Gaastmeer. De auto laten we achter bij de dorpskerk.
Dan fietsen we de 10,3 kilometers van Gaastmeer naar Koudum. Daarbij moeten we bij It Oerset vlak buiten Gaastmeer de Yntemasleat om 10:40 uur oversteken met de voet- en fietsveer.
Via It Heidenskip fietsen we verder naar Koudum, waar we onze fietsen bij de kerk in het dorpscentrum stallen. 
We hebben vandaag te maken met mooi nazomerweer, waarbij de temperatuur tijdens de etappe oploopt tot 19 graden Celsius om 14:15 uur bij aankomst in Gaastmeer. 

Van Koudum naar buurtschap It Heidenskip
Om 10:25 uur staan we bij de fietsen tegenover de Martinikerk van Koudum klaar voor vertrek. 
Over de Ooste en Zijl lopen we Koudum uit. Aan de overzijde van de Slaperdijk (N359) gaan we de Heidenskipsterdyk op. Waar die de Nije Feart kruist, zien we een visser in zijn vissersbootje, die waarschijnlijk net terug is van de visvangst. 
Daar vlakbij wandelen we het buurtschap It Heidenskip in.
We verlaten de Heidenskipsterdyk even, om dan over een steenachtig pad langs de oever van de Koudumer Far te lopen.
Maar even later keren we terug op de Heidenskipsterdyk, zo ongeveer op de locatie waar enkele oude, vervallen hokken staan, waarvan er één een kleine stal is.

Naar It Heidenskip en De Hel
We blijven de Heidenskipsterdyk door de laaggelegen en hier en daar tamelijk natte polder volgen, totdat we het dorp It Heidenskip in wandelen. 
In het dorp lopen we ter hoogte van Brânburren langs de Heidenskipster Feart naar de protestantse kerk van het dorp, aan de vaart.
Achter het dorpshuis langs lopen we dan naar de schansen van de Fierljeppers(polstokverspring)vereniging van It Heidenskip.
Daar kunnen we heerlijk in de zon op de tribunestoelen van onze lunchpauze genieten.
In het buurtschap De Hel draaien we aan de rand van het dorp de Koaidyk op.

Over de Koaidyk naar It Oerset
De Koaidyk gaat aanvankelijk nog in de richting van de Fluessen, maar op een gegeven moment draait de Koaidyk af in noordoostelijke richting, om dan op vrij grote afstand parallel aan de oever van de Fluessen verder te gaan. Daar op de Koaidyk passeren we ook een pauzeplek bij een boerderij, waar je één en ander kunt kopen en consumeren, waarbij de opbrengst van de verkoop is bestemd voor het ontwikkelingswerkproject van Trijntje Beimers (1922-2006), die jarenlang als zendingswerkster en verpleegster in Tanzania actief is geweest.
Tot nu toe was het vrij zonnig, doch vanaf dit moment trekt er een dichte bewolking over ons heen. Maar tijdens onze wandeling blijft het droog.
Bij de Yntemasleat aangekomen, steken we wederom deze waterloop over met het voet- en fietsveer It Oerset, dat - evenals vanmorgen toen we met de fiets over werden gezet - wordt bediend door mevrouw Van Netten, van de boerderij aan de overzijde van het water.
Dan hoeven we alleen nog maar door de Yntemapolder naar Gaastmeer te lopen.

Gaastmeer 
Tussen Attema Sate en de zeilschool arriveren we in Gaastmeer.
Daar steken we dan via de boogbrug de Wijdesloot over.
Aan de overzijde lopen we langs het water in de richting van de dorpskerk naar onze auto, waar we om 14:15 uur arriveren.
Daarna rijden we met de auto terug naar Koudum, waar we onze fietsen afhalen bij de Martinikerk, en waarna we tenslotte via Bolsward terug rijden naar Feinsum. Onderweg naar huis begint het heel licht te regenen.

Geen opmerkingen: