Zaterdag 7 oktober 2023
Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover.
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.
Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten.
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.
Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven.
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.
Etappe 12 van Sneek naar Mantgum
Vandaag gaan Durkje en ik de twaalfde etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 18 kilometer, vanuit het noorden van het Friese Sneek naar het dorpscentrum van Mantgum. Omdat we vorige week alvast de anderhalve kilometer vanuit het stadscentrum van Sneek hebben gelopen naar de noordkant van Sneek, lopen we vandaag die eerste anderhalve kilometer van Traject 12 niet, dus feitelijk wandelen we vandaag 16,5 kilometer.
Het thema van deze twaalfde etappe is 'Refter'. Dat thema verwijst naar de plaats in een klooster, waar wordt gegeten, de eetzaal dus.
Vanmorgen vertrekken we bij een temperatuur van 17 graden Celsius om 7:45 uur vanuit Feinsum, en dan brengen we onze auto eerst naar het NS-station van Mantgum. De auto laten we daar achter op het parkeerterrein, en dan nemen we de trein van 8:30 uur van Mantgum naar Sneek-Noord.
We hebben vandaag te maken met zwaar bewolkt weer, zonder zonnige perioden. Als we naar Mantgum rijden, regent het licht, maar voor de rest van de dag blijft het gelukkig droog. De wind waait stevig vanuit het zuidwesten, maar al met al is het goed wandelweer, waarbij de temperatuur tijdens de etappe oploopt tot 19 graden Celsius om 13:30 uur bij aankomst in Mantgum.
Van Sneek naar Mantgum
Om 8:50 uur lopen we naar de Zwette vanaf NS-station Sneek-Noord.Aan de overzijde van de Zwettebrug volgen we de Leeuwarderkade langs de Zwette, tot aan de overzijde van de Loëngeaster Feart.
Langs deze vaart lopen we onder de N354 door, om dan onze weg te vervolgen over de Pasfeardyk in noordelijke richting. Daar passeren we twee jonge verkeersregelaars, waar doorlopend auto's over een dam het weiland in worden geleid, om hun auto verderop bij de boerderij te parkeren. De jongen en het meisje vertellen ons dat in de schuur van de boerderij straks de afscheidsbijeenkomst zal zijn voor hun overleden oom, de boer van die boerderij verderop, die vandaag zal worden begraven bij de klokkenstoel van Loënga. Ook als we verder lopen, komen ons veel automobilisten, fietsers en voetgangers tegemoet, die naar deze afscheidsbijeenkomst in de boerenschuur gaan.
Bij de Legedyk steken we de N354 over, om dan Scharnegoutum binnen te lopen.
Langs De Nonnen, de Martenskerk en de Zwette
Aan de overzijde van de Zwettebrug komen we langs 'De Nonnen', het monument dat hier is opgericht ter herdenking van het feit dat iets verderop vroeger het klooster Nijkleaster heeft gestaan, dat indertijd van grote betekenis is geweest voor deze regio.
In de twaalfde eeuw werd ter hoogte van het huidige Scharnegoutum de verre uitloper van de Friese Middelzee ingedijkt, waarna Fryslân in de loop der eeuwen steeds meer land won op de zee.
Bij de supermarkt van het dorp is geen koffie verkrijgbaar, maar bij De Echte Bakker ernaast hebben we meer geluk, want die schenken wel koffie. Vóór de bakkerszaak staat een terrastafel met twee stoelen, dus daar houden we vanmorgen onze koffiepauze, terwijl het boodschappend publiek af en aan loopt en rijdt naar supermarkt en bakker.
Na de koffiepauze gaan we nog even binnen kijken in het dorpshuis aan de overzijde van de straat, waar we - achteraf gezien - ook koffie hadden kunnen drinken, omdat daar zojuist het 'repair café' is begonnen.
Om de Martenskerk heen verlaten we Scharnegoutum langs de Zwette over de Ald Dyk, om dan over het Swettepaad langs de spoorlijn richting Boazum te lopen.
De Nacht fan Boazum
We lopen echter niet over de Suderdyk het dorp Boazum binnen, maar gaan de Sylsterdyk op, langs de Boazumerfeart. Twee vrouwen sjouwen alle tuinmeubilair op dat moment vanuit de tuin naar binnen, want - zo vertellen ze - vanavond en vannacht is het de 'Nacht fan Boazum', en dan kun je maar beter alle losse elementen in je tuin naar binnen brengen, om te voorkomen dat daar onwenselijke dingen mee gebeuren tijdens de komende nacht.
Voorbij de tweede boerderij gaat de verharde Sylsterdyk over in een grasdijk.
Deze grasdijk volgen we op afstand van, maar wel parallel aan de Zwette, die ook wel de Sneekertrekvaart wordt genoemd.
Ter hoogte van de Tanialeane lopen we zuidelijk langs het Friese Boazum.
We zien dat men aan de noordoostzijde van Boazum druk bezig is om de grote witte feesttent van de Nacht fan Boazum in gereedheid te brengen voor het grote feest van vanavond en vannacht.
Via De Dille door Easterwierrum naar Tsjerkebuorren
Daarna lopen we in de richting van Dearsum, en als we de Zwette weer bereiken, volgen we het Swettepaad langs deze waterloop, onder de N384 door, tot aan De Dille.
Daarna lopen we in de richting van Dearsum, en als we de Zwette weer bereiken, volgen we het Swettepaad langs deze waterloop, onder de N384 door, tot aan De Dille.
Hier verlaten we het Swettepaad, om dan over de Dilledyk het dorp Easterwierrum binnen te lopen.
In het dorpscentrum zoeken en vinden we een luwe plek bij de voormalige basisschool van Easterwierrum, waar we onze lunchpauze hebben op het verlaten schoolplein.
Voorbij Dorpshuis De Tysker verlaten we de dorpskom, om dan door de weilanden naar de Tsjerkebuorren te lopen.
Door de graslanden lopen we van bruggetje naar bruggetje, in de richting van de eeuwenoude kerktoren verderop. Dit is overigens ook een deel van de route van het Elfstedenpad en van het Jabikspaad.
We gaan de terp op van het buurtschap Tsjerkebuorren, en dan komen we op de ver buiten het dorp liggende kerkhof van Easterwierrum, waar als restant nog de van kloostermoppen gebouwde kerktoren staat.
Mantgum
Van de Tsjerkebuorren stappen we over op de Hegedyk, in noordelijke richting.
Al vrij snel draaien we linksaf, omdat we nu over It Bosk naar Mantgum verder moeten lopen.
In Mantgum passeren we de Mariakerk, die helaas gesloten is, dus daar kunnen we niet naar binnen.
Wel kunnen we verder door het dorp, langs Lyts Kanaän, naar het treinstation aan de westrand van het dorp.
Met onze daar vanmorgen geparkeerde auto rijden we terug naar Sneek, waar we op bezoek gaan bij de Friese pelgrims Ittie & Hylke, om daar onder andere te horen hoe hun belevenissen afgelopen voorjaar en zomer waren op hun Franse pelgrimage tot net over de Frans-Spaanse Pyreneeën.
Na deze gezellige pelgrimsvisite rijden we aan het eind van de middag terug naar Feinsum.
Na deze gezellige pelgrimsvisite rijden we aan het eind van de middag terug naar Feinsum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten