maandag 25 september 2023

Sint-Odulphuspad van Balk naar Oudemirdum

Dinsdag 12 september 2023
 
Pompoenen in allerlei soorten en maten in Aldemardum

















Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. 
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.

Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten. 
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.

Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie 
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven. 
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.

Etappe 7 van Balk naar Oudemirdum
De wekker wekt ons om 6:30 uur.
Vandaag gaan Durkje en ik de zevende etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 18 kilometer, vanuit Balk naar Aldemardum (Fries voor Oudemirdum). Feitelijk lopen we vandaag 21 kilometer, aangezien we de eerste drie kilometers van etappe 8 aansluitend ook lopen, omdat we daarmee vanuit het centrum van Aldemardum uitkomen op onze camping van Kampeerboerderij Groen, net buiten het dorp.
Het thema van deze zevende etappe is 'Refugium’, dat 'schuilplaats’ of ‘vluchtelingenopvang’ betekent. Die naam verwijst onder andere naar de Belgische vluchtelingen die hier in Gaasterland werden opgevangen in de Eerste Wereldoorlog, en verder hebben in de jaren 1954 tot en met 1969 in deze regio ook honderden Molukkers gewoond in Kamp Wyldemerk. 
Vanmorgen vertrekken we bij een temperatuur van 19 graden Celsius om 8:00 uur vanuit Feinsum, en dan brengen we onze auto eerst naar Kampeerboerderij Groen in Aldemardum, waar we vorige week na onze voorgaande wandeldag op het Sint-Odulphuspad de caravan voor enkele dagen hebben achtergelaten. We parkeren de auto bij onze caravan, en dan fietsen we de 7,9 kilometers van Aldemardum naar Balk, waar we onze fietsen bij het gemeentehuis stallen. 
We hebben vandaag te maken met een wisselvallige najaarsdag, waarbij de temperatuur tijdens de etappe oploopt tot 21 graden Celsius om 15:15 uur bij aankomst in Aldemardum. Vanmorgen vroeg is het nog enigszins mistig, maar al snel breekt de zon door en hebben we af en toe zonnige perioden met een beetje wind. Pas aan het eind van deze etappe moeten we hier en daar kort schuilen voor lichte regen, maar daarna breekt de zon ook al weer door. Al met al is het prima wandelweer vandaag.

Tot Gods eer & leer
Om 9:50 uur staan we bij het gemeentehuis van Balk klaar voor vertrek. 
We steken eerst de Luts over, die door Balk stroomt, en maken dan van de gelegenheid gebruik om bij een bakkerswinkel op het terras een kop koffie te drinken. 
Na deze koffiepauze wandelen we Balk uit, om naar Harich te lopen, waar we om 10:40 uur arriveren.
In het centrum van Harich komen we langs de dorpskerk. Deze kerk heeft een mooi gedecoreerde gevelsteen uit 1663, die er melding van maakt dat de kerk ooit werd geveld door een storm, maar dat deze kerk 'tot Gods eer & leer' weer is hersteld.
Voorbij Harich doorkruisen we het Haricher Bos.

Door het Star Numanbosk en via de Bremer Wyldernis naar het Lycklamabos
Nadat we de Houtdijk zijn overgestoken, komen we aan bij de rand van de bebouwde kom van Ruigahuizen.
Vanaf hier gaan we het Star Numanbosk in, dat we doorkruisen over smalle bospaden. 
Deze bosroute voert ons naar de begraafplaats van Ruigahuizen.
Op deze begraafplaats staat een klokkenstoel.
Aan de overzijde van de asfaltweg door Ruigahuizen, wandelen we het bos van de Bremer Wyldernis in. Dat bos doorkruisen we over asfaltpaden en zandpaden. Aan de rand van het bos komen we langs een tractor waarmee de berm van het fietspad wordt gemaaid.
Vervolgens verlaten we de Bremer Wyldernis, en gaan we verder door het Lycklamabos, dat we over smalle en brede bospaden doorkruisen in de richting van de Luts, waar we even later aankomen bij de bosvilla Kippenburg.
Boven op de villa staat een afbeelding van twee kippen, met daarbij de naam van de villa.
We lopen om Kippenburg heen, om in de richting van de golfbaan van Gaasterland te lopen.

Door Wyldemerk richting Aldemardum
Nadat we de grote Manege Gaasterland hebben gepasseerd, steken we via de Schaarslijpersbrug de rivier de Luts wederom over. 
Nu gaan we naar het bos van het recreatiegebied Wyldemerk. Bij het grote bosmeer aangekomen, vinden we een houten bank met vanaf enige hoogte een mooi uitzicht over een bijna rimpelloos bosmeer. Hier houden we onze lunchpauze, heerlijk in de aangename zon.
Langs de rand van Wyldemerk lopen we in de richting van de Oude Balksterweg.
Aan het eind van de Oude Balksterweg aangekomen, gaan we de Jan Schotanuswei op, richting Aldemardum.
Vlak vóór de oprit van onze kampeerboerderij gaan we linksaf het bos weer in, om dan met een oostelijke omgang naar Aldemardum te lopen.

Lichte regen in Aldemardum
Vlak voordat we Aldemardum binnen lopen, begint het heel licht te druppelen. Bij het binnenlopen van de bebouwde kom begint het iets harder te regenen.
Daarom schuilen we enkele minuten onder een afdak van het multifunctionele centrum van Aldemardum. Als het even later nagenoeg droog is, lopen we door naar het centrum van Aldemardum. Bij de dorpskerk aangekomen, begint het toch nog weer harder te regenen, en dan schuilen we eerst even in het bezoekerscentrum Mar & Klif, en daarna verderop in het centrum van Aldemardum onder een grote terrasparasol van een gesloten horecagelegenheid. 
Het regenen duurt niet lang, dus na deze bui gaan we verder door Aldemardum. We passeren dan een huis aan de route, waar men een groot aantal kleurrijke pompoenen verkoopt in heel verschillende maten, en daarbij ook megagrote groene en gele courgettes.

Eerste drie kilometers van traject 8
Hiermee zijn we vanaf de kerk van Aldemardum inmiddels begonnen aan de eerste drie kilometers van traject 8 van het Sint-Odulphuspad. 
Vanaf de Jan Schotanuswei gaan we nog eens weer een bosperceel in, in de richting van de IJsselmeerdijk. 
Dit bosperceel ten zuidwesten van Aldemardum verlaten we waar we het zicht krijgen op de IJsselmeerdijk, en dan lopen we over een betonpaadje naar de ijsboerderij verderop. 
De koeien van deze boerderij lopen in optocht vanuit het weiland naar de loopstal van de ijsboerderij.
In het winkeltje van deze ijsboerderij bestellen we boerderij-ijs, dat we hier ter plekke opeten. Dan schijnt overigens de zon al weer.
Nu is het nog een klein stukje naar onze kampeerboerderij. Bij het verlaten van de ijsboerderij kunnen we een klein eindje naar het noordwesten de camping van onze Kampeerboerderij Groen al zien.
We lopen naar de Jan Schotanusweg, die we maar enkele honderden meters hoeven te volgen, totdat we de oprit van onze camping op kunnen gaan. Hier beëindigen we onze etappe van vandaag.

Op de boerderijcamping van Kampeerboerderij Groen
Op de camping aangekomen, rekenen we alvast onze nog te kiezen kampeerplek voor de komende nacht af, en dan lopen we de camping op om onze auto op te halen, waarmee we direct naar Balk rijden.
In Balk halen we onze fietsen af, en dan rijden we terug naar de camping. Daar halen we de fietsen van de fietsendrager van de auto, en vervolgens halen we onze caravan op, die verderop in de buitenopslag van deze camping staat. We zoeken een mooie kampeerplek in de middagzon, en installeren ons voor de rest van de middag, de avond en de komende nacht.

Geen opmerkingen: