donderdag 28 september 2023

Sint-Odulphuspad van Oudemirdum naar Koudum

Woensdag 13 september 2023
 
In het Russisch-Orthodoxe klooster van Hemelum

















Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. 
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.

Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten. 
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.

Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie 
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven. 
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.

Etappe 8 van Oudemirdum naar Koudum
De wekker wekt ons vanmorgen om 7:00 uur in de caravan op de camping van Kampeerboerderij Groen te Aldemardum.
Vandaag gaan Durkje en ik de achtste etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 19 kilometer, vanuit Aldemardum (Fries voor Oudemirdum) naar Koudum. Feitelijk lopen we vandaag slechts 16 kilometer, aangezien we gisteren al de eerste drie kilometers van etappe 8 aansluitend op etappe 7 hebben gelopen, omdat we daarmee vanuit het centrum van Aldemardum uitkwamen op onze camping van Kampeerboerderij Groen, net buiten het dorp.
Het thema van deze achtste etappe is ‘Tumulus’, dat ‘heuvel’ betekent. Die naam verwijst naar de ‘gaasten’ van Gaasterland. Die gaasten zijn opgestuwde keileemruggen overdekt met een laag zand, die zijn ontstaan in de Saalien-ijstijd. Vroeger vormden de gaasten de natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee.
Vanmorgen vertrekken we bij een temperatuur van 19 graden Celsius om 8:45 uur vanaf onze camping in Aldemardum, en dan brengen we onze auto met de caravan vanaf de Kampeerboerderij Groen te Aldemardum naar Koudum.
We parkeren de auto met onze caravan langs de Kramerswei, net buiten het dorpscentrum, en dan fietsen we de 9,2 kilometers van Koudum naar Aldemardum, waar we onze fietsen op de camping van Kampeerboerderij Groen stallen. 
Vannacht heeft het fiks geregend en gewaaid, maar op het moment dat we opstonden, was het al droog. Wel is het grasveld op de camping door en door nat, en hier en daar staan enkele waterplassen op het veld. Maar gelukkig regent het niet meer als we alles gereed maken voor het vertrek vanaf de camping. We hebben vandaag verder te maken met een wisselvallige najaarsdag, waarbij de temperatuur tijdens de etappe oploopt tot van 17 naar 19 graden Celsius om 13:45 uur bij aankomst in Koudum. Precies op het moment dat we beginnen te lopen, breekt de zon door, en hebben we af en toe zonnige perioden met een beetje wind. Al met al is het prima wandelweer vandaag, mooier dan in het noorden van Fryslân en veel mooier dan in het oosten en zuidoosten van Nederland, waar veel neerslag valt. 

Door het Rijster Bosch langs het Mirnser Klif naar Bakhuzen
Nadat we onze fietsen hebben gestald in de overdekte fietsenstalling van onze camping, verlaten we de kampeerboerderij. Om 10:20 uur verlaten we het boerderij-erf.
We lopen over het fietspad langs de Jan Schotanuswei naar het dorp Riis. 
Daar gaan we het Rijster Bosch in, om dat in één rechte lijn over de Murnserleane geheel te doorkruisen.
Over de brede boslaan lopen we langs het Vredestempeltje naar de Murnserdyk. Daar het Rijster Bosch uit lopend, gaan we niet in dezelfde rechte lijn door naar het Mirnser Klif, maar buigen we over de Murnserdyk direct weer naar het noorden af, om verderop over de Hegeburgsterwei en De Griene Leane naar de David de Widtwei te lopen. De knooppuntenroute van het Sint-Odulphuspad gaat verder over die asfaltweg, maar de digitale route voert over het singelpad dat parallel dicht langs de David de Widtwei loopt. Wij volgen het smalle singelpad.
Aan de overzijde van de Smidsleane houden we nog steeds dezelfde richting aan, totdat we bij (het kampeerterrein van) De Wite Burch aankomen. Die asfaltweg volgen we langs deze camping, om even later over de Rijsterdyk de plaats Bakhuzen binnen te lopen.
We weten dat de Spar in dit dorp een comfortabele koffiehoek heeft, dus daar gaan we naar toe voor onze koffiepauze.
Om 11:45 uur na deze aangename koffiepauze gaan we weer verder.

Gesloten kerk maar open klooster in Hemelum
Vanuit Bakhuzen is het over de Klaster niet zo ver naar het dorp Hemelum.
Bij binnenkomst in Hemelum proberen we de Nicolaaskerk te bezichtigen, maar omdat de kerkdeur is afgesloten, kunnen we niet naar binnen. Wel kunnen we van buitenaf de gebrandschilderde ronde kerkramen in de kerkmuur zien, waar het zonlicht doorheen valt.
Dan lopen we door naar het Russisch-Orthodoxe klooster aan de Buorren in Hemelum, in de hoop dat dat wel open is.
Daar hebben we meer geluk, want de deur staat uitnodigend open.
We gaan naar binnen om de Hemelumer kloosterkerk te bezichtigen. 
In alle rust en stilte kunnen we de kloosterkerkzaal aandachtig bekijken. 
Daarbij zien we ook Sint Odulphus op verschillende manieren afgebeeld als één van de Friese heiligen.
Buiten hangen informatiepanelen over dit Russisch-Orthodoxe klooster, in het kader van ‘In de voetsporen van Odulphus’.
Het kruis boven op de kerk steekt mooi af tegen de helderblauwe lucht.
Na dit bezoek verlaten we het kloostergebouw, en lopen we verder door Hemelum.
Langs de Morra naar Galamadammen
Over het Morrapaed verlaten we Hemelum. Daarover lopen we naar het meer de Morra. 
Het geasfalteerde fiets- en wandelpad van het Morrapaed loopt over een smalle landtong tussen de Morra en de Kleine Polle door. 
Bij het begin van die smalle doorgang worden we met een duidelijk informatiebord gewaarschuwd voor de hier groeiende gifsumak, een giftige plant, waarover wordt gemeld dat je die niet moet aanraken.
Bij de Vogelhoek gaat het Morrapaed over in de Vangdijk, die we volgen totdat we ter hoogte zijn van de locatie waar aan de overzijde van de Morra het grote gebouw staat van het voormalige Hotel Galamadammen.

Koudum
Bij de Sudergoawei (N359) aangekomen, volgen we het parallelle fietspad door het aquaduct van Galamadammen. Aan de andere zijde van het aquaduct steken we de N359 over, om dan langs Vakantiepark De Kuilart over de Dammenseweg naar Koudum te lopen.
Daar gaan we onder de N359 door, en direct daarna gaan we linksaf om het Oldeferdpark te doorkruisen.
Daarna volgt een heel mooi pad over de Slaperdijk en de Kerkhoflaan, waar je heel goed het lokale hoogteverschil van Koudum en omgeving kunt zien.
Over de Westeweg gaan we in de richting van de Martinikerk van Koudum. Ook die kerk is helaas gesloten, maar aan de buitenzijde hangt wel een informatiepaneel waarop staat dat deze kerk één van de mooiste interieurs heeft van Fryslân. Dat kunnen we helaas niet bekijken, dus we lopen direct door naar onze auto.
We lopen hier door de voor het dorpsfeest versierde dorpsstraten, en komen onder andere langs een plek die wordt aangeduid als Station De Zwarte Haan.
Dan arriveren we bij de Kramerswei, waar onze auto en caravan staan geparkeerd.
Vervolgens rijden we terug naar Aldemardum om onze fietsen af te halen van de camping, waarna we via Bolsward terug rijden naar Feinsum. Ter hoogte van Bolsward begint het te regenen, en tot aan Leeuwarden rijden we door de lichte neerslag. Het wordt ons wel duidelijk dat het regenachtige weer van het noorden van Fryslân heel anders is dan het zonnige weer dat we vandaag in Gaasterland genoten.

Geen opmerkingen: