donderdag 28 september 2023

Door de Hunzevallei bij Gieterveen

Donderdag 14 september 2023
 
Vanuit Gieterveen langs De Beek naar de Hunze



















Langs De Beek naar de Hunze
Prachtig weer hebben we vandaag. Zonnig, en een aangename temperatuur, dus echt zo'n najaarsdag om heerlijk naar buiten te gaan. En dat ga ik doen, samen met mijn ex-collega Willem, met wie ik na onze beider (pre)pensionering in de afgelopen jaren vaker een mooie dagwandeling heb gemaakt. 
Vandaag gaan we gedurende enkele uren zo'n tien kilometer wandelen door de Hunzevallei, tussen Gieterveen en Gieten.
Ik haal Willem af van het bus-transferium van Gieten, en dan rijden we samen naar Gieterveen.
We beginnen onze rondwandeling in Gieterveen bij Het Kleine Kerkje. Daar starten we op de Herenweg Noord, en zo lopen we Gieterveen uit. 
In noordelijke richting wandelen we naar De Beek, het gekanaliseerde riviertje dat verderop uitmondt in de rivier de Hunze. We volgen de loop van deze sterk meanderende beek
Aan de overzijde van de beek staat in de verte een kudde koeien in de schaduw onder een groep bomen.
We lopen door de nog natte, sompige graslanden van De Maden.

Lang langs De Hunze
Door het ochtendnatte hoge gras in deze polder steken we in de ruige weilanden over van De Beek naar de Hunze, die hier ook wel de Oostermoersche Vaart wordt genoemd. We volgen daarna de hoge oostelijke oever van de Hunze.
In de polder kun je zien waar de oude meanders liggen van de Hunze. Hier en daar zijn ze afgesloten van de Hunze, en zijn het nu grote of kleine waterplassen langs de Hunze.
Langs de meanderende Hunze lopen we in zuidelijke richting over een smal veldpad naar de Herenweg Zuid.
Die volgen we trouwens maar een klein eindje, want al vrij snel gaan we De Lenten op; een fietspad dat de Hunze op twee plekken kruist. Via de eerste brug met een stuw steken we een gekanaliseerde doorsteek van de Hunze door.
Hier staat een bank waarop we plaatsnemen voor een korte pauze en een goed gesprek.
Na deze onderbreking gaan we over de tweede brug, waarmee we de naastgelegen riviermeander oversteken.
Ten zuiden van de brug kun je aan de stroming in de rivier zien dat hier toch nog wel van een zeker verval sprake is.
We lopen nu door de Oude Landen, het beekdal van de Hunze. 

Door de Hooimaden
Ter hoogte van een bomengroep bij Bonnerklap steken we de Hunzeweg over. Dan gaat het verder over de hoge polderdijk, die het beekdal links afsluit van de polder rechts van ons. Bij een hoge waterstand van de Hunze kan het water het beekdal overstromen, en zal de polderdijk verdere overstroming naar de er achter liggende polders voorkomen.
Zo lopen we verder door de Hooimaden, totdat we bij de Veenhoverdijk het westelijke deel van het beekdal verlaten. Een informatiebord van Het Drentse Landschap vermeldt dat het Hunzedal hier het Torenveen wordt genoemd.
Nogmaals steken we de Hunze over, naar de oostoever, eerst met een brug over de meander, en direct daarna over het gekanaliseerde deel van die meander.

Terug naar Gieterveen
En nu lopen Willem en ik terug, in noordelijke richting, door het beekdal van de Hunze, over de oostoever tussen de Hunze links en de Torenveense weg rechts van ons. Heel even lopen we dicht langs de stromende Hunze.
Waar de Bonnerdijk en de Hunzeweg de Hunze kruisen, gaan we de Hunzeweg op, om iets oostelijker over enkele veldpaden tussen de akkers door in noordelijke richting naar de Herenweg Zuid te lopen.
Even later lopen we op de kruising van de Herenweg Zuid en het Boerenveen het dorp Gieterveen weer binnen.
Tot slot lopen we langs Het Kleine Kerkje terug naar onze hier geparkeerde auto.
Vanuit Gieterveen rijden we naar Gieten, waar we op het terras van hotel-restaurant 't Zwanemeer genieten van een heerlijke lunch. Dan hebben we ook volop de tijd om eens even goed bij te praten over wat ons zoal als (pre)pensionado's bezig houdt in allerlei maatschappelijke verbanden waarin we ons in Drenthe (Willem) en in Fryslân (Wiep) verdienstelijk maken. En bovenal is het heel gezellig en waardevol om weer eens bij te praten over allemaal andere zaken die ons zoal bezig hielden en bezig (gaan) houden. 

Geen opmerkingen: