vrijdag 29 september 2023

Jabiksrûntsje óók langs de Sint-Vituskerk van Feinsum

Vrijdag 15 september 2023
 
Wandelgidsen-schrijver Fokko Bosker bij binnenkomst in Feinsum

















Wandelgidsen-auteur aan de wandel
Het is een mooie zonnige dag in Feinsum, en mede daarom een geschikte dag om het gras rond onze refugio te maaien. 
Tijdens het grasmaaien komt een wandelaar op me af lopen. 
In zo'n geval is het vaak een wandelaar of een pelgrim die het Jabikspaad loopt, het pelgrimspad vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie - via Feinsum - naar het Overijsselse Hasselt, waarbij bij de passage van Feinsum aan ons wordt gevraagd een refugio-stempel in de stempelkaart van het Jabikspaad en/of van het Nederlands (pelgrims)Genootschap van Sint Jacob te zetten.
Maar deze keer is het anders, want als ik opkijk, zie ik dat het de in Fryslân wonende Fokko Bosker is, de schrijver van wandelboeken en ontwerper van wandelroutes zoals het Klooster Claercamppad, en Tussen Landweer en Friese Waterlinie, en Langs de mooiste diepjes in de kop van Drenthe, het Koningspad, en Friesland voor lanterfanters.

Rûntsjes op it Jabikspaad zijn Jabiksrûntsjes
In de jaren dat ik bestuursvoorzitter was van de Stichting Jabikspaad Fryslân hebben we in goede samenwerking met de Stichting Tsjerkepaad en later ook met de Stifting Nijkleaster een aantal wandelrondjes ontworpen en gepubliceerd. Het was in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 dat wij een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad' - ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd - beschikbaar stelden, naast de gids voor wandelaars en fietsers die het hele Jabikspaad van begin tot eind wilden wandelen of fietsen.
Zo zijn er toen prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden toen - en ook later - zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
Het was indertijd de bedoeling om er ooit nog eens een routegids van te maken, maar dat kwam er (nog) niet van.

Nieuwe rondjes om de kerken
Tijdens het bewandelen van één van die Jabiksrûntsjes ruim twee jaar geleden ontmoetten wij onderweg onder andere de bestuurders van de Stichting Tsjerkepaad in de kerk van Baaium. 
Daar opperden Durkje en ik het idee om het samenstellen van de routegids voor alle Jabiksrûntjes weer ter hand te nemen. 
Met Tsjerkepaad-bestuursvoorzitter Gerrit Groeneveld spraken we af dat we zouden gaan onderzoeken of het nu wèl zou slagen om een dergelijke routegids te maken. Ons advies aan de Stichting Tsjerkepaad was om Fokko Bosker te vragen de routes te herontwerpen en te beschrijven. De eerste opstartsessies daartoe werden met ons beiden toen georganiseerd in onze Refugio Ultreia Feinsum.
Inmiddels zijn de nodige fondsen geregeld om van deze droom ook werkelijkheid te maken, met als gevolg dat wandeljournalist Fokko Bosker nu bezig is om de routes van een aantal rondjes langs Friese kerken te beschrijven, waarvan naar verwachting volgend jaar dan de routegids verschijnt.
En op één van die ontwerpdagen - vandaag - komt Fokko Bosker vanuit Stiens vanaf het Jabikspaad ons dorp Feinsum wandelend binnen om het rondje langs de kerken van Stiens, Feinsum, Britsum, Koarnjum en Jelsum te beschrijven voor deze nieuwe routegids. 
Deze etappe passeert in Stiens de Grote of Sint-Vituskerk en daarna ook de Sint-Vituskerk van Feinsum. 
We zien met belangstelling uit naar de verschijning van deze nieuwe wandelgids.

Sint-Vituskerk van Feinsum                                  (foto: Fokko Bosker)


Geen opmerkingen: