Wachten bij de Koebrug over de Stadsgracht in Stavoren |
Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover.
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.
Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten.
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie Kernwaarden 'Stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'Bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.
Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven.
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooser zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.
Etappe 3 van Hindeloopen naar Warns
Vandaag gaan Durkje en ik de derde etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 17,5 kilometer, van de IJsselmeerhaven van Hindeloopen naar het dorpscentrum van Warns
Het thema van deze tweede etappe is 'Via', dat 'weg' betekent. Die 'weg' verwijst namelijk naar de 'Via Ortus Sancte Marie', waarmee de 'Weg van Mariëngaarde', wordt bedoeld, zijnde de historische pelgrimsroute (beschreven in de 12e eeuw) van het voormalige klooster Mariëngaarde (bij het Friese Hallum) naar Stavoren, de Friese Elfstedenstad waar in het jaar 837 door de geestelijke Odulphus een klooster is gesticht, van waaruit Odulphus de Friezen wilde kerstenen.
Vanmorgen vertrekken we bij een temperatuur van 23 graden Celsius om 10:45 uur vanuit Feinsum, en dan brengen we onze auto eerst naar Warns. Die laten we achter op het parkeerterrein bij de Johannes de Doper-kerk.
Dan fietsen we de 9 kilometers van Warns via Molkwerum naar de IJsselmeerhaven van Hindeloopen, waar we onze fietsen bij de havenkade stallen.
We hebben vandaag te maken met een warme zomerdag, waarbij de temperatuur tijdens de etappe oploopt tot 28 graden Celsius, vlak vóór 17:00 uur bij aankomst in Warns. Hier en daar zal de temperatuur vandaag toch zeker wel boven de 30 graden Celsius zijn geweest. Dat is wel warm, maar een bijkomend voordeel is dat er een heerlijk verfrissend windje waait vanuit het zuiden, en zeker als je dan bovenop de IJsselmeerdijk loopt, is dat een heel aangenaam weertype.
Over de Westerdijk Hindeloopen uit
Als we de fietsen hebben gestald tussen Het Oost en het Oosterstrand, nemen we plaats op een houten bank op de havenkade. Met de zon in de rug en een zonovergoten havenkom vóór ons, beginnen we deze etappe met onze lunch.
Vlak vóór 13:00 uur steken we via de ophaalbrug de Hindelooper sluis in de Zijlroede over.
Boven op de Westerdijk lopen we rond de westpunt van Hindeloopen, om zo over deze grasdijk in zuidelijke richting langs het IJsselmeer te lopen.
Ter hoogte van het buitendijkse recreatiepark gaan we tussen de twee gebouwen van Schuilenburg door verder in zuidelijke richting.
Hier zijn enkele dijkvakken opnieuw ingezaaid, dus over dat traject lopen we aan de voet van de IJsselmeerdijk, tussen de dijk aan onze rechterhand en de Westerfaart aan onze linkerhand. In de berm heeft zich zojuist een echtpaar uit Leeuwarden bij hun auto op tuinstoelen geïnstalleerd. Deze bermtoeristen vertellen dat ze vanmiddag op deze zomerse dag graag willen genieten van hun buitenzijn.
Langs kerken en rechthuis door Molkwerum
Waar de Westerdijk is overgegaan in de Noorderdijk, lopen we al weer boven op de IJsselmeerdijk, met het mooie uitzicht over de vele ganzen en zwanen die hier in de Bocht van Molkwerum in het IJsselmeer zwemmen. Er wordt overigens ook volop gevaren op het IJsselmeer, en gezwommen in het IJsselmeer.
Waar de Noorderdijk over gaat in de Sédyk hebben we al het uitzicht op de voormalige schutsluis van Molkwerum.
Ter hoogte van het andere Molkwerumer monument - het 'Nationaal Monument Missing Airmen' in het IJsselmeer - gaan we langs de camping over 't Séleantsje het dorp Molkwerum binnen.
Langs de Hellingstrjitte staat rechts onder andere de voormalige Doopsgezinde kerk, en links van de weg het voormalige rechthuis (1697) van Molkwerum.
Nadat we aan de Tsjerkestrjitte even naar de - helaas niet opengestelde - Lebuïnuskerk zijn gelopen, wandelen we over de Wimerts het dorp uit.
Stavoren
Buiten Molkwerum gaan we de Noardermar op, tussen de graslanden door. Een boer rijdt met betrekkelijk hoge snelheid met zijn tractor door het weiland om het hooi van het land te halen. Achter de boerderij wordt het op de kuilbult gereden.
Verderop lopen we onder andere langs het weerstation van het KNMI, dat hier in het open veld staat.
Via de Jurisdictie en de Kooijweg lopen we naar de volgende Friese Elfstedenstad Stavoren.
Bij de voormalige aansluiting van de veerstoep van de Spoorpont Stavoren-Enkhuizen lopen we over het havenbedrijventerrein Stavoren binnen.
Een groep fietsers passeert ons, gaat hier de steiger op, om daar de fietsen in te laden op het dek van een boot, waarmee de fietsers straks - zoals ook verderop in de haven van Stavoren - varend het IJsselmeer op gaan.
Langs het spoor lopen we naar het centrum van dit havenstadje, waar we aankomen bij het Elfstedenkunstwerk van de '11 Fountains', bij de Vis van Stavoren. Kinderen vinden hun vertier in het water rondom de visfontein.
Op de havenkade iets verderop zit een vrouw bij een zeilboot het bruine zeil te naaien.
Wij halen vis bij de Staverse Vishandel en nemen een etenspauze onder één van de parasols achter de viskraam.
Naar en door Warns
Na deze pauze lopen we bij het standbeeld van 'Het Vrouwtje van Stavoren' de brug van de historische sluis van de Stadgracht over.
Door het centrum gaan we dan naar de Koebrug, waar we even op de doorvarende pleziervaartuigen moeten wachten, om er de Stadgracht over te steken.
Aan de andere kant van de Stadsgracht ligt de Staverse Jol ST16 afgemeerd.
Op de kruising van de Koeweg en de Meerweg kunnen we om de wegwerkzaamheden heen lopen, om via de Koeweg Hindeloopen uit te lopen.
Ten oosten van Hindeloopen volgt dan een lang traject langs de Noardermar, ten noorden van het Johan Frisokanaal, richting Warns.
We steken dan in Warns het Johan Frisokanaal over, om verderop op Het Noard voorbij de Doopsgezinde kerk het Mennistepaed op te gaan.
Sta eens stil
In de tuin van de Pastory staat een oude wegwijzer; zo'n witte paddenstoel van de ANWB.
De plaatsnamen op deze oude wegwijzer zijn weggewerkt.
Daarvoor in de plaats zijn korte teksten geschilderd, ter reflectie van wie deze wegwijzer passeert.
Eén van de teksten erop - om over na de denken - luidt: 'Sta eens stil bij het wonder van je alledaagse bestaan'. Een goed idee om het eens op te volgen.
Voorbij de nog 'under construction' zijnde rotonde van Warns staan we verder nòg eens even stil. Twee meisje van basisschoolleeftijd staan hier als jonge, startende onderneemsters nog maar net hun dranken te verkopen. Ze hebben koffie in een thermoskan en een fruitige ranja met kleurrijke ijsblokjes in een grote glazen pot met schenkkraantje. Alles voor een euro per beker.
Als we er langs lopen, staan ze verwachtingsvol te kijken naar wat deze wandelpassanten gaan doen. Wij stoppen, en bestellen de gekoelde drank. De moeders stonden er al bij, en ook de beide - kennelijk opgetrommelde - vaders komen nu nagenoeg gelijktijdig aanrijden met hun auto, want de verkoopkraam is nu net geopend, en dan moet er natuurlijk ook klandizie komen. Een gezellig moment zo in de berm van de weg.
Inschenken van onze bestelling gaat heel goed, maar het door de beginnende onderneemsters uitrekenen en teruggeven van wisselgeld stuit bij één van de twee verkoopsters op een emotionele blokkade. Ondernemen moet je leren met vallen en opstaan, zo ook hier. Maar moeder helpt, dus het komt helemaal goed.
Door de Buorren lopen we terug in de richting van de dorpskerk. Daarbij passeren we de voormalige Nederlandse Hervormde lagere school, met haar gevelsteen en stichtelijke bijbeltekst op de schoolgevel.
En dan arriveren we tegen vijf uur vanmiddag bij de Johannes de Doper-kerk van Warns.
Hier stappen we in de auto, om dan via Molkwerum naar Hindeloopen te rijden, waar we onze fietsen afhalen van de havenkade, waarna we huiswaarts keren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten