Hier steken we de Bloedsloot over |
Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover.
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.
Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten.
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.
Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven.
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.
Etappe 11 van Blauwhuis naar Sneek
Vandaag gaan Durkje en ik de elfde etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 17 kilometer, vanuit het centrum van het Friese Blauwhuis naar de Friese Elfstedenstad Sneek. Omdat we niet in het stadscentrum van Sneek willen stoppen, maar iets ten noorden daarvan - aan de Zwette - lopen we alvast ook de eerste anderhalve kilometer van Traject 12 erbij, dus feitelijk wandelen we vandaag 18,5 kilometer.
Het thema van deze elfde etappe is 'Vitus'. Dat thema verwijst naar Sint Vitus (3e eeuw), de patroonheilige van de rooms-katholieke Sint-Vituskerk in Blauwhuis.
Vanmorgen vertrekken we bij een temperatuur van 11 graden Celsius om 8:30 uur vanuit Feinsum, en dan brengen we onze auto eerst naar Sneek. De auto laten we achter in een woonwijk langs de rivier de Zwette, ook wel de Sneekertrekvaart genoemd.
Dan fietsen we de 11,4 kilometers van Sneek naar Blauwhuis. Daar stallen we onze fietsen bij het verzorgingshuis Teatskehûs.
We hebben vandaag te maken met mooi nazomerweer met heerlijke zonnige perioden, waarbij de temperatuur tijdens de etappe oploopt tot 19 graden Celsius om 14:30 uur bij aankomst in Sneek.
Van Blauwhuis via Westhem naar Feytebuorren
Om 10:10 uur staan we bij de fietsen tegenover café De Freonskip in Blauwhuis klaar voor vertrek.
Over de Vitusdyk wandelen we eerst naar de Sint-Vituskerk, en omdat de kerkdeur uitnodigend open staat, gaan we naar binnen.
Rechts van de ingang hangt een prachtig glas-in-lood-raam met daarop de afbeeldingen van de inmiddels heiligverklaarde Titus Brandsma, en naast hem pastoor Galama.
De ochtendzon beschijnt buiten de majestueuze, indertijd door de beroemde architect Pierre Cuypers ontworpen kerk (1868-1870).
Op de hooggelegen Vitusdijk verlaten we Blauwhuis, om dan over De Kat naar Westhem te lopen.
Op de hooggelegen Vitusdijk verlaten we Blauwhuis, om dan over De Kat naar Westhem te lopen.
Direct bij binnenkomst in Westhem slaan we linksaf, om dan naar de Bartholomeuskerk van het buurtschap Feytebuorren te wandelen.
De kerktoren van deze monumentale kerk - één van de oudste van Zuidwest-Friesland - is gebouwd van kloostermoppen.
Abbega en Twiska
We laten deze oude kerk achter ons, en gaan tegenover de kerk een veldpad op, dat het oude kerkpad is van Feytebuorren in de richting van Abbega.
Dit veldpad loopt onder andere langs twee boerderijen. Aan de overzijde van de opvaart van de tweede boerderij loopt een groep schapen in het weiland. De waterlelies in de opvaart zijn al lang uitgebloeid.
We volgen de slingerende loop van deze opvaart, waarin iets verderop een zwaan zwemt.
Dit kerkpad voert ons van de Bartholomeuskerk door de weilanden naar de Gertrudiskerk van Abbega, een terpdorp dat is ontstaan in de vroege Middeleeuwen.
Abbega verlaten we over de Twiska in zuidelijke richting.
Bij de eerste boerderij aan onze rechterhand zien we een klein jongetje met een oudere man - wellicht zijn pake/opa bij de kuilbult op het boerderijerf. Het jongetje (pakesizzer?) in rode overall speelt met een speelgoed-graafmachine, waarbij hij kuil uit de bult graaft. Pake staat het ernaast - de handen in de broekzakken van zijn blauwe overall - met aandacht te observeren. Zou hij voor het jongetje later nog toekomst zien op dit melkveebedrijf?
Over veldpaden van Pikesyl naar Oosthem
Even later wandelen we het buurtschap Pikesyl binnen.
Vanuit Pikesyl gaan we het betonnen Hernepaed op, maar niet voor lang, want al vrij snel moeten we over een smal oeverpaadje lopen tussen links een sloot en rechts het schrikdraad dat de paarden in het weiland houdt.
Bij de Bloedsloot aangekomen, blijkt het niet zo duidelijk te zijn of we nu aan de westkant of aan de oostkant van de brede sloot moeten lopen. We kiezen de westoever, en kunnen dan verderop over een betonplaat de Bloedsloot oversteken.
In het open veld zie je heel duidelijk de kolossale donkere wolken, die laag en dreigend boven het aardoppervlak hangen. Het blijft bij dreigen, want regen krijgen we niet.
We kennen dit veldpad, omdat we hier eerder hebben gelopen, en we zien dat we met de nodige rechte lijnen en bochten van rode paal naar rode paal kunnen lopen door het veld. Hier en daar moeten we onderweg via enkele brede planken een sloot oversteken. En zo komen we uiteindelijk op de juiste plek aan, bij het hek aan het Hernepaad, waar we bij de rivier de Wimerts arriveren.
We steken de draaibrug over de Wimers over, en direct daarna draait de brug open, omdat een kruiser wacht om door te kunnen varen. We zijn nu in Oosthem.
Achter de Johanneskerk van Oosthem gaan we zitten op een houten bank, om hier onze lunchpauze te houden. Het loopt inmiddels tegen twaalf uur, en we zitten hier heerlijk in de zon op een stille plek aan de rand van het Oosthemmer kerkhof.
De Rat van Drylst
Vanaf het jachthaventje aan de zuidkant van Oosthem volgen we het fiets- en wandelpad langs de
Easthimmer Mar en de Wimerts naar het dorpje Nijezijl.
Easthimmer Mar en de Wimerts naar het dorpje Nijezijl.
Door een aaneenschakeling van woonstraten lopen we van Nijezijl naar de Galamagrachtbrug, waarmee we de rivier de Geau oversteken.
Door het centrum van het Elfstedenstadje IJlst (Drylst) lopen we naar het Sneekerpad, waar we halt houden bij de Elfstedenfontein van IJlst, nabij de IJlster molen De Rat.
Hier houden we onze koffiepauze in het eetcafé tegenover de Elfstedenfontein. Nog steeds schijnt de zon heerlijk, dus het is een aangenaam verpozen op het terras van eetcafé De Utherne. En we zijn hier zeker niet de enigen, want er zijn veel meer terrasgasten die hier met ons genieten van het prachtige terrasweer.
Tegenover de houtzaagmolen De Rat raken we in gesprek met een man die met twee dames van zijn cursistengroep bij het museum en werkplaats van Houtstad IJlst pauzeert. Hij vertelt over de manier waarop zij van verschillende materialen vogelfiguren maken. De eerste tussenproducten staan hier in de zon te drogen tijdens hun pauze.
Wij gaan verder over het Sneekerpad, langs houtzaagmolen De Rat.
Langs de Geeuw (Geau) en over de A7 naar Sneek
Net buiten IJlst passeren we op het Sneekerpad de spinnekopmolen De Terpensmole.
We lopen hier over een fiets- en wandelpad langs de rivier de Geeuw, die in het Fries de Geau wordt genoemd.
Bij de Sneker rioolwaterzuiveringsinstallatie aangekomen, verlaten we het pad langs de Geeuw, om dan over de Buitenroede naar het Dúvelsrak te lopen. Dat is een hele grote houten brug die hier over de A7 gaat. Dit is de plek waar wij deze autosnelweg oversteken.
We volgen de IJlsterkade die op enige afstand parallel aan de Geeuw blijft lopen, en komen dan langs de oude watertoren van Sneek.
Bij De Kolk aangekomen, zien we de mooie Waterpoort van Sneek vóór ons.
Door Sneek verder langs de Zwette
Aan de andere zijde van de Waterpoort volgen we het Zuidend, waar we de Elfstedenfontein van Sneek passeren, die hier midden in het water van de stadgracht staat.
Over het Grootzand lopen we tussen het winkelend publiek de drukte tegemoet tot op de Schaapmarktplein, waar we een korte pauze houden om iets te eten en te drinken. Het is hier een drukte van belang op deze zonnige september-zaterdag in de Sneker binnenstad.
Na deze laatste pauze gaat het verder door het centrum van Sneek, via het Kleinzand, de Jousterkade en de 2e Oosterkade naar De Laatste Stuiverbrug, vanwaar we de Leeuwarderkade blijven volgen langs de Zwette, ofwel de Sneekertrekvaart, die ook onderdeel is van de Elfstedenschaatsroute.
Ter hoogte van de Zwettebrug Berkenlaan beëindigen we de etappe van vandaag, omdat hier vlakbij onze auto staat geparkeerd.
Met de auto rijden we terug naar Blauwhuis, waar we eerst onze fietsen afhalen, alvorens we terugrijden naar huis in Feinsum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten