maandag 2 oktober 2023

Afscheidsdienst dominee Jelke de Jong in Pijnacker

Zondag 1 oktober 2023
 
Dominee Jelke de Jong bij zijn afscheid in De Acker te Pijnacker

















Met emeritaat na 30 jaar predikantschap
Vijf jaar geleden waren Durkje en ik aanwezig bij het 25-jarig ambtsjubileum van dominee Jelke de Jong, dat werd gevierd in De Acker te Pijnacker. Jelke is de broer van Durkje, en derhalve mijn zwager.
Bovenstaande betekent dat Jelke nu inmiddels dertig jaar predikant is. Omdat Jelke in september 2023 de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, is vandaag het moment aangebroken dat hij na dertig jaar trouwe dienst afscheid neemt van zijn Protestantse wijkgemeente De Acker, en met ingang van vandaag welverdiend met emeritaat gaat.
Het stemt tot grote dankbaarheid dat we dit vanmiddag met een afscheidsdienst in een volle kerkzaal met elkaar vieren. 
Daartoe zijn alle naaste familieleden van Jelke & Aagje door de wijkkerkenraad hartelijk uitgenodigd om vandaag alvast om 12:30 uur naar De Acker te komen, om voorafgaand aan deze kerkdienst elkaar te ontmoeten tijdens een lunch in een bijzaal van De Acker. Daar is voor de familie dan ook gelegenheid om in kleine kring Jelke in woorden en kado's te feliciteren met zijn emeritaat. Dat is een mooi begin van deze afscheidsmiddag. 

Dominee met ambitie en passie
De afscheidsdienst in De Acker begint vanmiddag om 14:30 uur in een volle kerkzaal.
Voorganger is dominee Jelke de Jong en muzikale medewerking wordt verleend door de wijkgemeenteleden, zowel instrumentaal als vocaal.
Met het lied 'Thuis' van Sela zingen we elkaar een hartelijk welkom toe. "Welkom thuis, hier mag je zijn. De Vader viert een feest".
Na een moment van Stilte, Votum & Groet zingen we de vijfennegentigste Psalm 'Steek nu voor God de loftrompet, Hem die ons in de vrijheid zet', waarin ook de loftrompet krachtig schalt; 'Want onze God, Hij gaat ons voor".
Voordat we met elkaar in gebed gaan, geeft Jelke een korte terugblik op zijn 30 jaar predikantschap, dat begon met een grote ambitie en fikse passie voor het ambt van predikant, en uit ervaring weten we dat zijn ambitie en passie onverminderd bleef tot op de dag van vandaag. Kortom, een dominee met een roeping, in hart en nieren. In zijn presentatie passeert Jelke zijn dienstwerk de revu in de kerkelijke gemeenten van achtereenvolgens het Noord-Brabantse Waspik, het Zuid-Hollandse Waddinxveen en Pijnacker.

Wees ook dankbaar
Na een praatje van de voorganger met de kinderen in de kerk, zingen we het lied 'God heeft een plan met je leven', alvorens de kinderen naar de kindernevendienst gaan.
Dan volgt de schriftlezing uit Kolossenzen 3: 5-17 door lector Heleen de Vries, waarna we de verzen 2 en 3 van Psalm 63 zingen:
"Mijn leven lang wil ik U prijzen, Uw naam aanbidden, 
want Gij voedt mij met Uw kracht, Gij schenkt mij moed.
O Heer, ik wil U dank bewijzen".
Die verwijzing naar dankbaar zijn, staat centraal in de bijbeltekst voor de afscheidspreek van dominee Jelke de Jong:
"Laat in uw harten de vrede van Christus heersen,
want daartoe bent u geroepen als de leden van één lichaam.
Wees ook dankbaar." 
Na de collecte en de in samenzang gezongen Geloofsbelijdenis is het tijd voor het Dankgebed en de Voorbeden, afgesloten met het gezamenlijk uitgesproken gebed 'Het Onze Vader'.
Als ook de jongste kinderen weer terug zijn in de kerkzaal, zingen we staande ons slotlied: "Eeuwig Woord, U willen wij bezingen", heel mooi - met ook nu weer trompet-klanken - afgesloten met de gezongen woorden:
"maak Uw kerk tot pijler van Uw waarheid,
schuilplaats in de wildernis,
huis waarin Uw vrede is."

Afscheid tot slot
Dan is het moment aangebroken om dominee Jelke de Jong met de uitgesproken woorden uit het Dienstboek voor de kerken los te maken van deze kerkelijke wijkgemeente, met daarin passende woorden van dank voor het vele en goede van de afgelopen jaren.
Daarna volgen twee speeches ten afscheid, één voor de met emeritaat gaande dominee Jelke de Jong, én ook een toespraak voor Jelkes echtgenote Aagje, die zich in de afgelopen jaren eveneens heel verdienstelijk heeft gemaakt binnen de kerkelijke gemeente. Van beiden wordt in die toespraken ook benadrukt welk succesbepalend aandeel zij hebben gespeeld bij de maatschappelijke verbinding tussen  de leden van kerkelijke gemeenten en de inwoners van de burgerlijke gemeente.
De kerkenraad wil namens de leden van deze kerkelijke gemeente haar dank aan Jelke en Aagje onderstrepen met een aantal prachtige kado's, waaronder een heel mooi Psalm-kunstwerk, een fotocollage van de gemeenteleden in deze kerkzaal, en een waardebon voor Jelke & Aagje voor een weekend verblijf in het nieuwe protestantse klooster Nijkleaster-Westerhûs te Hilaard, bij het Friese Jorwert.
Na deze afscheidsbijeenkomst spreekt de voorganger ter afsluiting de Zegen uit over alle kerkgangers in deze kerkzaal, met de woorden van de Pelgrimszegen van Saint Patrick.
Daarna volgt de afscheidsreceptie, waarin iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om persoonlijk afscheid te nemen van Jelke & Aagje.

Gods verhaal gaat door;
Hij geeft een nieuw begin.
Zo stappen wij de toekomst in.
Gods verhaal gaat door;
samen zingen wij met een hart vol dankbaarheid.

Geen opmerkingen: