dinsdag 12 juli 2022

Mijn droom voor ons land - Inspiratie voor de Koning

Dinsdag 12 juli 2022
 
Cover van het Droomboek voor de Koning
Droomboek 2013
Op 28 januari 2013 maakte Koningin Beatrix bekend dat zij op Koninginnedag 2013 afstand zou doen van de troon. Haar oudste zoon - Kroonprins Willem-Alexander - heeft haar op 30 april 2013 opgevolgd. Een National Comité Inhuldiging - ingesteld door de ministerraad van Nederland. - heeft de feestelijkheden rond deze inhuldiging van de nieuwe Koning gecoördineerd. 
Dat Nationaal Comité Inhuldiging heeft in het voorjaar van 2013 onder andere het initiatief genomen om ter gelegenheid van de inhuldiging van de Koning een Droomboek ter inspiratie voor elkaar en voor de Koning te realiseren. Jong en oud werd opgeroepen om hun toekomstdroom voor Nederland in te zenden. In betrekkelijk korte tijd - in vier weken - werden ruim 6.500 dromen en wensen ingezonden, waarna door een jury een selectie is gemaakt van verrassende en inspirerende bijdragen. Deze bijdragen zijn gebundeld in het droomboek. De titel van dat droomboek luidt: 'Mijn droom voor ons land - inspiratie voor de Koning'.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam op 5 september 2013 het eerste exemplaar van dit gelegenheidsboek in ontvangst in museum Paleis ’t Loo in Apeldoorn. Aansluitend openden de Koning en Koningin Máxima de bijbehorende buitententoonstelling ‘Dromen op Paleis Het Loo’, waarin 120 dromen uit het Droomboek zichtbaar werden gemaakt. 

Ambities en dromen
Ter gelegenheid van deze troonswisseling van 2013 werd aan alle Nederlanders gevraagd om hun ambities of dromen, hun creatieve, inspirerende en enthousiaste ideeën over de toekomst van Nederland en van de Caribische gebieden van ons Koninkrijk in te dienen via een website. De 6.500 dromen die toen werden ontvangen, zijn in acht categorieën verdeeld, en per categorie zijn die door twee juryleden beoordeeld. Uiteindelijk koos de jury 300 dromen die in het boek werden geplaatst.
De categorieën, en hun jury-leden waren:
  • Groen: Ruben Smit en Helga van Leur.
  • Elke dag: Paul Schnabel en Wendy van Dijk.
  • Samen: Caroline Tensen en Esmaa Alariachi.
  • Lach: Hein de Kort en André van Duin.
  • Wereld: Willemijn Verloop en Funda Müjde.
  • Beweging: Esther Vergeer en Giovanni van Bronckhorst.
  • Kunst: Paulette Smit en Albert Verlinde.
  • Kansen: Bas van de Goor en El Mouden.
Wensen en verlangens
Het boek bevat een voorwoord door comité-voorzitter Hans Wijers, en ook een analyse door socioloog Paul Schnabel. 
In het comité zaten naast Wijers ook nog Joop van den Ende, Mavis Albertina, Ahmed Aboutaleb, Andrée van Es, Richard Krajicek, Roland van der Vorst en Ben Woldring. 
Het grafisch ontwerp en de vormgeving van het droomboek is gedaan door Herman van Borstelen.
Eén van de doelen van dit boek was om onze nieuwe Koning inspiratie te geven bij het vervullen van zijn koningschap. In dromen komen immers wensen en verlangens tot uiting. De Koning is ons nationale symbool van de onderlinge verbondenheid van Nederlanders, en dan is het handig dat onze Koning weet welke onze ambities en dromen zijn. Zo zijn bijvoorbeeld verdraagzaamheid en saamhorigheid elementen waarvan veel Nederlanders dromen.

Inspiratie
In dit Droomboek zijn de opgenomen dromen gerangschikt naar bovengenoemde thema's.
Van elke droom is de indiener, diens geboortejaar en diens woonplaats erbij vermeld.
Bijzonder is ook de paginanummering. Onderaan elke pagina is de leeftijd van de dromers gebruikt om hun droom in enkele bewoordingen te vermelden. Zo staat onderaan pagina 5 de droom van de vijfjarige Jacqueline Nederlof, en pagina 93 sluit af met de droom van de 93-jarige Stans Eikelenboom.
Hieronder wordt uit die selectie van 300 vermelde dromen ter indicatie een kleine selectie vermeld:
  • Zuiniger omgaan met ons kostbare water.
  • Een langetermijnvisie voor duurzame energie.
  • Normaal tegen elkaar gaan doen.
  • Iedereen gaat vrijwilligerswerk doen.
  • Samen zorgen voor elkaar.
  • Een koninkrijksvlag voor Nederland, Aruba, Curacao en Sint-Maarten gezamenlijk.
  • Bij een koning hoort een baard.
  • Een huis voor iedereen.
  • Stilstaan en bezinning zijn een onderdeel van innovatie, maar nog meer van geluk.
  • Natuurwaarde weegt veel zwaarder dan economische waarde.
  • Een Koninkrijks-zeilrace van Amsterdam naar Willemstad, Curacao.
  • Elk kind kan sporten.
  • Wij zorgen voor onze buren.
  • Glas-in-lood-ramen ook van buiten zichtbaar.
  • Talenten worden gezien en erkend.
  • Met de grootste dromen in gedachten een visie en een focus ontwikkelen.
Realisten zeggen vaak dat iets niet kan.
Dromers daarentegen zien een andere wereld.
Gewoon beginnen, is vaak de start van iets moois.
 

maandag 11 juli 2022

Nederlands Kustpad deel 3: Van Rottum naar Arwerd

Zondag 11 juli 2022
 
Pelgrims ontmoeten pelgrims in Uithuizen

















Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids dat de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave (2013), die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Friesland - Groningen
  • Inmiddels hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik grotendeels gelopen op 25 augustus 2007, en de resterende aantak-route op 14 mei 2022.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, gaan we in de komende tijd naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de 5 variant-etappes lopen en eveneens de 21 dagwandelingen.
  • Vandaag wandelen we door het Groningse Hunsingo en Fivelingo, van Rottum naar Arwerd, over een totale afstand van 24,8 kilometer.
Van start in Rottum
Nadat we vanmorgen na het ontbijt van de in onze Refugio Ultreia Feinsum overnachtende pelgrim afscheid hebben genomen, vertrekken Durkje en ik om 8:00 uur vanuit Feinsum, om met beide auto's eerst naar het Groningse Arwerd te rijden. De temperatuur is dan 16 graden Celsius, en daar schommelt de dagtemperatuur vandaag ook om. Het blijft de hele dag tamelijk bewolkt, met een aangenaam verfrissende wind uit zee. Helaas hebben we onderweg wel enkele keren te maken met een lichte regenbui, maar dat hindert ons niet al te zeer.
De ene auto parkeren we in het buurtschap Arwerd, en dan rijden we door in noordwestelijke richting  naar Rottum, waar we onze andere auto vlak buiten de bebouwde kom om 10:00 uur parkeren op een lange passeerstrook. We wandelen het dorp in

Langs het Boterdiep naar Uithuizen
In Rottum nemen we een smal voetpad langs de afgegraven wierde van Rottum. Bij de N998 aangekomen, volgen we het fietspad langs deze Usquerderweg tot aan Eelswerdertil, waar de ruïne met de twee schoorstenen van de voormalige steen- en draineerbuizenfabriek nog resten. 
Vanaf hier volgen we langs dit industrieel erfgoed de Trekweg langs het Boterdiep. Links van ons liggen de graanakkers. Langs deze akkers groeien en bloeien Kamille, Klaprozen en Korenbloemen.
Bij de voormalige kloosterboerderij Elswerd lopen we langs de voet van de oude wierde Elswerd. Daar passeren we onder andere aardbeienkassen en een akker met olifantsgras, een rietachtig gewas dat geschikt is voor CO2-opname, en dat bovendien heel goed bruikbaar is voor de productie van biobased producten. Tussen het olifantsgras in zien we een open plek met bijenkasten.
Over de Doodstilweg en de Barmerweg wandelen we richting Doodstil. Toch gaan we dit gehucht niet binnen, omdat de route ons bij boerderij Barmerheerd over de Maarweg naar de Oude Til voert over de Helwerdermaar. Aan de overzijde van dit kanaaltje gaan we verder over de Oude Tilsterweg, en even later wandelen we dan tussen de nieuwe basisschool en De Tille het dorp Uithuizen binnen. Door het dorp lopen we naar het Boterdiep, dat hier door Uithuizen stroomt.

Pelgrims ontmoeten pelgrims in Uithuizen
Om 11:30 uur arriveren we bij Lily & Heine, twee ervaren Santiago-pelgrims die hier in Uithuizen wonen. Ze hebben in april twee weken gehospitaleerd in de door Nederlandse vrijwilligers bemande pelgrimsherberg in Roncesvalles, aan de overzijde van de Pyreneeën; en bovendien zijn zij evenals wij enkele weken geleden als wandelende pelgrims gearriveerd bij de kathedraal van Santiago de Compostela. Met hun pelgrimages van 2014 en 2019 en 2022 mag je hen gerust ervaren pelgrims noemen. We hadden afgesproken dat we elkaar vandaag bij hen thuis zouden ontmoeten, dus dat wordt een gezellige ontmoeting van pelgrims met pelgrims, met natuurlijk ook bij Lily & Heine die prachtige verhalen van heel veel pelgrimservaringen van onderweg. Niet alleen hun wandeltochten, maar ook hun lange fietstochten dwingen respect af. Kortom, er is elkaar heel veel te vragen en heel veel te vertellen. 
Het is dan ook al 13:00 uur als we afscheid van Lily & Heine nemen, immers, Durkje en ik moeten vandaag na deze koffiepauze nog zo'n 17 kilometer lopen, en bovendien krijgen we vanavond thuis nog visite van twee andere pelgrims uit Dokkum, die gedurende de dezelfde dagen in Santiago de Compostela arriveerden als Lily & Heine. Je begrijpt, het gaat bij ons beiden ook vandaag alweer de hele dag over pelgrimeren naar Santiago de Compostela.

''Tot den Huyse des Godts Jacobs' in Oldenzijl
Langs de eeuwoude Menkemaborg wandelen we Uithuizen uit. We hebben dan toch maar even geschuild onder een afdakje op het borgterrein, want het begon harder te regenen, en wel net te weinig voor onze regenkleding, en net te hard voor onze paraplu. Gelukkig duurde de bui maar even, en kunnen we nu Uithuizen verlaten over de Moeshornweg. 
Bij de Meedstermaar aangekomen, volgen we heel even het Meedstermaarpad, om 50 meter verderop de Meedstermaar over te steken via het bruggetje dat ons toegang geeft tot het Baalkjepad. Dat pad volgen we totdat we arriveren in Oudenzijl. Nu gaat de route linksaf verder, maar wij gaan eerst rechtsaf, omdat we de iets verderop staande Nicolaaskerk van Oudenzijl willen bezoeken. 
Deze overwegend romaanse kerk heeft een opvallend mooie halfronde, inspringende koorabsis met kapitelen, die deze 13e eeuwse kerk een prachtig exterieur qua romaanse muurversiering geeft. Gelukkig is deze dorpskerk geopend, en kunnen we in alle rust het kerkinterieur bekijken. De onderkant van de binnenmuren lijken nogal vochtig, dus die zullen op termijn vast nog wel eens een conserveringsactie behoeven. Buiten zit een gevelsteen in de muur, met daarop een tekst uit het bijbelboek Jesaja, waarmee wij worden gewezen op wat ons mensen zowel letterlijk als figuurlijk wordt gevraagd te doen: 
"Komt, laat ons opgaan tot den berg des HEEREN, 
tot het huis van den God Jakobs, 
opdat Hij ons lere van Zijn wegen 
en dat wij wandelen in Zijn paden."

Contrast van staal en aardappelen
Over de Oldenzijlsterweg lopen we naar het buurtschap Paaptil. Daar gaat de route verder over de Dijkumerweg. Op dit betrekkelijk lange stuk steken we de Eemshavenweg N46 over, en als we even later de Gasthuizermaar over zijn gestoken, komen we aan bij Boerderij De Diek'n. Deze horeca-locatie is gesloten, maar het pauzehuisje langs de weg is wel open, en daar is alles aanwezig om koffie of thee te zetten en te drinken. Daar maken we dankbaar gebruik van alvorens we verder gaan.
Vanaf de Dijkumerweg hebben we onder alle oude en nieuwe electriciteitsmasten door een redelijk goed uitzicht op de RWE-kolencentrale die in de Eemhaven staat. Rook en staal tekenen met een opvallend contract de dikke wolkenlucht boven de daarentegen zo mooi bloeiende aardappelakkers. 

't Zand en Lutjerijp
Via de Garsthuizerweg, de Terhornseweg over de Zeerijpstermaar en via de Westerweg nemen we verderop het Lissebonsepad tot in het Groningese dorp 't Zand. Daar komen we aan bij de Mariakerk. De kerkdeur staat open, dus we kunnen deze prachtige kerk ook van binnen aanschouwen. Het kleurrijke metselwerk, de oude fresco's en de hoog opgaande kerkramen maken dat het interieur een aantrekkelijk geheel vormt. We nemen er dan ook rustig de tijd voor om alles rondom ons in de kerk te bezichtigen.
Over Boukema's Pad langs het dorpsbos verlaten we de bebouwde kom van 't Zand. Dan volgt een ware laan, de Boslaan, als lange toegangsweg naar de Alberdaheerd, waarachter een sierviskwekerij is gevestigd. Bij de Alberdaheerd ontmoeten we de eerste mede-wandelaars vandaag, die overigens ook het Nederlands Kustpad bewandelen, maar dan vandaag in tegengestelde richting, van Delfzijl naar 't Zand.
Op de onverharde Boslaan achter de kwekerij gaat het dan verder door het hoog opgeschoten natte gras van dit zichtbaar niet veel bewandelde pad. 
Over de Godlinzerweg en het Lambertusheerdpad lopen we door naar het buurschap Lutjerijp. Daar staat in de berm van het pad een houten draaihuisje op een draai-as. En aan het eind van het pad staat een groot smeedkunstwerk in de vorm van een ongeveer drie meter hoge wandelaar met staf.

Over de Godlinzermaar naar Arwerd
Het buurtschap Lutjerijp verlaten we over het Boakepad, waarover we lopen naar een aardgaslocatie in het open veld. Vanaf die boorlocatie volgen we de Kapslaan en daarna het Leermstermeedenpad naar het hoge houten bruggetje waarmee we de Godlinzermaar oversteken. 
En dan is het over het fiets- en wandelpad van de Kloosterlaan nog maar een klein eindje naar het buurtschap Arwerd, waar we vanmorgen onze auto hebben achtergelaten.
Vanuit Arwerd rijden we om 17:15 uur met de auto naar Rottum, waar we de andere auto afhalen, die we hier vanmorgen hebben achtergelaten. Tot slot rijden we met beide auto's weer terug naar huis, waar we om 19:00 uur aankomen.

Friese Jabikspaad ná de Spaanse Camino Primitivo

Zondag 11 juli 2022
 
Met pelgrim Roelof op de foto voor het afscheid bij Refugio Ultreia Feinsum
















Iedere pelgrim kiest een eigen startplaats
Iedere pelgrim in spe vraagt zich op enig moment af waar zijn en/of haar pelgrimstocht van start zal gaan. 
Waar de één ervoor kiest om bij de eigen voordeur te beginnen, om vanuit de eigen woning de aansluiting op het doorgaande pelgrimspad te maken, kiest de ander ervoor om diens pelgrimage te beginnen op één van de officiële startplaatsen die Nederland rijk is. 
  • Sommige (veel Noord-Hollandse) wandelaars beginnen bijvoorbeeld in Den Oever, en voor sommige fietsers is Haarlem een populaire startlocatie. 
  • Daarnaast is (voor veel Groningers) ook Uithuizen een mooie plek om de pelgrimage te beginnen met het Jacobspad naar het Overijsselse Hasselt. 
  • En het populaire Jabikspaad begint in het Friese Sint-Jacobiparochie, vanwaar je van Sint Jacob naar Sint Jacob loopt, ofwel van zee naar zee loopt, en ook van de Wulk naar de Jacobsschelp; kortom met heel veel mooie symboliek.
Maar er zijn ook mogelijkheden om verder weg, in het buitenland, met je pelgrimstocht te beginnen, waarbij de vier Franse pelgrimssteden Vézelay, Le Puy-en-Velay, Arles en Parijs in aanmerking komen. Maar ook plaatsen zoals het zuid-Franse Saint-Jean-Pied-de-Port, het noord-Spaanse Roncesvalles, het Portugese Porto en het noordwest-Spaanse Sarria zijn populaire startplaatsen. 
En zo zijn er nog veel andere geliefde startplaatsen te noemen. 
Iedere pelgrim begint zo zijn of haar eigen pelgrimstocht, op eigen wijze.

Eerst de Camino Primitivo en dan het Jabikspaad
Voor de meeste pelgrims eindigt het niet met een eerste pelgrimage richting Santiago de Compostela. Velen - thuisgekomen van hun eerste pelgrimstocht - zoeken en vinden een tweede pelgrimsroute, om die te bewandelen (of te fietsen).
Eén van die wandelende pelgrims is pelgrim Roelof uit Nijmegen. Hij heeft enkele jaren geleden al de Spaanse Camino Primitivo gelopen, van Oviedo naar Santiago de Compostela. Dat is een hele mooie, en betrekkelijk rustige pelgrimsroute door het noordwesten van Spanje.
Daarna komt vaak als vanzelfsprekend de vraag hoe je een vervolg kunt geven aan zo'n pelgrimage.
Roelof heeft nu voor een vorm gekozen, die voor veel pelgrims vanaf het begin van de Corona-pandemie een heel voor de hand liggend traject is geworden, namelijk het Friese Jabikspaad, naar het Overijsselse Hasselt. Vanuit Hasselt kun je dan doorstarten door het midden en het zuiden van Nederland, via België en Frankrijk naar het beroemde Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Gistermiddag arriveerde deze pelgrim bij onze Refugio Ultreia Feinsum, om samen met ons de pelgrimsmaaltijd te eten, bij ons te overnachten, en daarna weer verder te trekken. 
Na het ontbijt vanmorgen nemen we derhalve bij onze Refugio Ultreia Feinsum afscheid van pelgrim Roelof, die vandaag eerst over de Hege Hearewei naar Stiens, en daarna door Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden wandelt, om in de nu volgende dagen deze week uiteindelijk door te lopen naar het Overijsselse Hasselt.
 

vrijdag 8 juli 2022

Meester Pieter de Roest Muziekfestival in Westerbork

Donderdag 7 juli 2022
 
Enthousiast podium-optreden van de groepen 0 & 1 & 2

















Ter ere van meester Pieter de Roest
De christelijke basisschool 'Kindcentrum De Wegwijzer', gevestigd in de multifunctionele accommodatie 'Groene Borg' te Westerbork organiseert vandaag voor haar basisschoolkinderen, voor hun ouders en broers en zussen, opa's en oma's, en andere familieleden het zogenoemde 'Meester Pieter de Roest Muziekfestival' op het schoolplein van deze basisschool.
Omdat onze kleinzoon Elwin leerling is van deze basisschool zijn wij als 'pake & beppe' uitgenodigd om vanuit Fryslân bij dit muzikale evenement in de buitenlucht aanwezig te zijn.
De basisschooldirectrice Cobi Lakerveld heet alle kinderen en het publiek van harte welkom bij de opening van dit festival. Ze memoreert het recente overlijden van adjunct-schooldirecteur meester Pieter de Roest van deze school, die voorheen de belangrijke animator was van dit muziekfestival van deze school. Het lag dan ook wel alleszins voor de hand dat dit muziekfestival nu terecht de eervolle naam draagt van deze bijzonder gewaardeerde leerkracht: het 'Meester Pieter de Roest Muziekfestival'.

Vrolijke muziek van alle groepen
In de binnenhoek van het schoolgebouw is op het schoolplein een podium gebouwd, waarop de kinderen van de opeenvolgende basisschoolgroepen per groep enkele liedjes op de bühne brengen. Daarbij wordt onder aanstekelijk enthousiasmerende begeleiding van meester Pieter de Jong naar hartenlust gezongen, en knap gemusiceerd met verschillende instrumenten. 
De kinderen zetten hun beste beentjes voor om de ingestudeerde liedjes met verve ten gehore te brengen, en ze oogsten na elk lied een welverdiend hartelijk applaus van het grote publiek op het schoolplein. Na afloop van hun optreden worden alle kinderen ieder ook nog bedankt middels de overhandiging van een oranje roos.

Een ware festivalsfeer op het schoolplein
Tussen 17:00 uur en 19:00 uur genieten alle aanwezigen van de vrolijke muziek en van elkaars gezellige aanwezigheid. Rondom het schoolplein staan allerhande kramen, waar de gasten lekkere etenswaren, drinken, suikerspin en ijs kunnen kopen, opdat ook die faciliteiten ertoe bijdragen dat dit muziekfestival tot ieders tevredenheid een groot succes wordt. Een deel van de opbrengst daarvan en ook de collecte-opbrengst van 'met de hoed rond' is bestemd voor KWF Kankerbestrijding.
Vlak na 17:00 uur opende de Volksmuziekgroep Oasj het muziekfestival. Deze muziekgroep, waarvan meester Pieter de Roest voorheen ook spelend lid was, sluit rond 19:00 uur het muziekfestival af met een laatste optreden, waarbij met name door alle basisschoolkinderen mee gemusiceerd mag worden en het publiek ook wordt genodigd om bij het laatste lied een dansje te maken. Zo eindigt dit geslaagde muziekfestival op vrolijke wijze. Wat zou meester Pieter de Roest ook hebben genoten van zoveel vrolijk vertier met zoveel zingende kinderen en hun vrolijke publiek. 

woensdag 6 juli 2022

Welkom FLORIEN MAREN

Woensdagochtend 6 juli 2022
 
Het kadokrat met de geboortebrief voor Florien























Welkom in onze kring
Al vroeg in de ochtend is het feest in huize Koehoorn.
In alle vroegte is vanmorgen Florien Maren geboren, ons vierde kleinkind, tevens onze eerste kleindochter. 
Gezond, en alles wel, een grote Zegen, om dankbaar voor te zijn.

Laat de velden en akkers bloeien

Dinsdag 5 juli 2022
 
Aardappelveld in bloei langs de Finnedyk bij Stiens

















Bloei 2022
Gedurende onze recente wandeldagen door het noorden van de provincie Groningen hebben Durkje en ik in de afgelopen weken de aardappelvelden zien gaan bloeien. De vroege aardappelplanten staan al geruime tijd in bloei en de late aardappelplanten zullen binnenkort gaan bloeien. Resultaat is dat we veel weken aaneen aardappelakkers in verschillende kleuren in bloei zien staan.
Ook de aardappelplanten van een grote akker langs de Finnedyk nabij Stiens staan volop in bloei. 

Crisis 2022
Die weelderige bloei staat in schril contrast met de huidige demonstraties van de boeren her in het land. 
Het zijn nu vooral de veeboeren in de hedendaagse stikstofcrisis die ten einde raad zijn over het voortbestaan van hun boerenbedrijf. 
We weten allemaal dat er kritiek is op hoe sommige bouwboeren omgaan met hun akkers en met de gewassen die zij daarop verbouwen.
En we weten ook allemaal wel dat er kritiek is op hoe sommige veeboeren omgaan met hun stallen en graslanden en met het vee dat zij daar houden.
Maar we weten ook dat er kritiek is op heel veel andere bedrijfstakken, over de wijze waarop zij vorm en inhoud geven aan hun bedrijfsvoering, als dan niet stikstofgerelateerd.
Boeren veroordelen tot het halveren van hun veestapel komt bij de boerenstand als een zware mokerslag hard aan. 

Wat zou jij doen?
  • Hoe zouden wij reageren als morgen wordt afgekondigd dat het totale werkvolume van ons hele Nederlandse ambtenarenkorps (inclusief de politie en het leger) zou worden gehalveerd.
  • Hoe zou je als consument reageren als alle de supermarkten hun capaciteit binnenkort zouden moeten halveren.
  • Hoe zouden ouders reageren als alle scholen binnenkort doorgaan met maar de de helft van hun leerlingen en studenten?
  • Hoe zouden wij het in Nederland vinden als alle energiebedrijven voortaan maar de helft van hun energie zouden mogen leveren.
  • Hoe zou onze levensstandaard geraakt worden als de hele vervoerssector over de weg, op het spoor, over het water en door de lucht maar de helft van hun goederen en passagiers zou mogen vervoeren?
  • Hoe zou je in Nederland geraakt worden als alle verzekeringsmaatschappijen binnenkort nog maar de helft van hun verzekerde waarden mogen verzekeren?
  • Hoeveel onvrede zou er in onze maatschappij ontstaan als wij allemaal - rijk en arm - vanaf volgende maand nog maar de helft van ons maandelijkse inkomen zouden ontvangen?
Als reactie op deze vraagstukken zou je alles in meer of mindere mate kunnen relativeren, daar zijn we heel goed in, maar daar komen we niet verder mee.
Beoordelen, oordelen en veroordelen volstaat niet in alle gevallen.
Soms moet je gewoon alles op alles zetten om te helpen.

Hoe zouden wij, hoe zouden jij en ik de boeren kunnen helpen om weer op te bloeien?

maandag 4 juli 2022

Naar Giga Insecta van Park Vijversburg in Tytsjerk

Zondag 3 juli 2022
 
Bij de giga Gewone Wesp in Vijversburg

















Logé's
Dit weekend logeren twee van onze kleinkinderen bij ons thuis in Feinsum. Baukje & Rauke kunnen zo een weekend tentkamperen op Ameland, en onze kleinzonen Elwin & Nolan zijn twee dagen bij ons als logé. Voor ons alle zes een mooie combinatie, dus iedereen blij.
Omdat het weer ook op deze tweede logeerdag vandaag zo mooi is, biedt ons dat de gelegenheid om met beide jongens van inmiddels vier en bijna twee jaar evenals gisteren een buitenactiviteit te organiseren.
We zoeken ook voor vandaag iets moois dicht bij huis, en vinden daartoe de buitenexpositie van Giga Insecta in het Park Vijversbrug in Tytsjerk.

Giga Insecta
Even vóór 10:00 uur rijden we naar Tytsjerk, waar in Park Vijversburg vandaag om 10:00 uur de buitenexpositie Giga Insecta opent. Bij aankomst bij de entree van het park staan enkele gezinnen met kinderen al in de rij om een rondgang te gaan maken door dit mooie parkgebied ten oosten van Leeuwarden. 
Gedurende deze zomer draait men in Park Vijversburg de rollen om. Als mens ben je hier en nu zo klein als een insect, maar de tentoongestelde bewegende schaalmodellen van insecten zijn zo groot als reuzen. Vandaag staan we dus oog in oog met tientallen reuze-insecten en gaan we met z'n vieren het avontuur aan om alle 21 giga insecten aan de hand van een plattegrond en een wandelroute her en der op te sporen in het park. 
Deze metersgrote bewegende insectenbeelden bieden een mooie beleving voor jong en oud. Bij de giga insecten staan bewegingssensoren, dus zodra we zo'n groot insect naderen, begint die te bewegen, met af en toe ook enig bijpassend geluid erbij.
Zo staat vlak vóór de villa Vijversburg van het park een enorme Gewone Wesp, waarvan de kop draait, en de vleugels vliegbewegingen maken. Bovendien is zo'n mooi parklandschap natuurlijk ook heel mooi om de grote insecten een passende zichtplek te geven. 
Zo wandelen we onder andere langs de vervaarlijk uitziende Valse Zwarte Weduwe, het lieftallig ogende Zevenstippelig Lieveheersbeestje, de Bromvlieg, een Aziatische Tijgermug, een Blauwe Morpho en twee Europese Bidsprinkhanen.

Confrontatie met de andere kant van insecten
Mooi zijn ook de schitterende kleuren en vormen van insecten in de foto-buitenexpositie van Marit van Ekelenburg. In haar expositie Macrofotografie zijn de insecten die zij fotografeerde tot 1,5 meter vergroot. En dat levert mooie plaatjes op langs één van de paden door het park.
Aan de andere zijde van het park pauzeren we op een open picknickplek, waar de jongste onder ons overigens wordt gestoken door een insect, waarschijnlijk door een wesp. Ja, heel vervelend om als bijna tweejarige op zo'n vervelende wijze kennis te maken met die andere kant van de in het park rondvliegende echte insecten. Maar gelukkig kan het slachtoffertje zich snel herstellen van de schrik, de pijn en de jeuk. 
Op het vervolg van de insectenroute op de terugweg door het park komen we ook nog langs de vogelbuitenkooien van Park Vijversburg, alvorens we even later na een verblijf van ongeveer drie en een half uur het park verlaten door de in-/uitgang bij het parkeerterrein van het parkgebied. 
Het was mooi om aan het begin van deze (eerste) openingsdag al een bezoek te brengen aan deze bijzondere buitenexpositie van giga insecten; en bovendien werkte het prachtig zonnige weer ook heel goed mee.  

Op Sanjes Safari bij Speelpark Sanjes Fertier in Feanwâlden

Zaterdag 2 juli 2022
 
Bij de Chileense Flamingo's van Sanjes Safari

















Ut fan hûs
Dit weekend logeren twee van onze kleinkinderen bij ons thuis in Feinsum. Baukje & Rauke kunnen zo een weekend tentkamperen op Ameland, en onze kleinzonen Elwin & Nolan zijn twee dagen bij ons als logé. Voor ons alle zes een mooie combinatie, dus iedereen blij.
Omdat het weer vandaag zo mooi is, biedt ons dat de gelegenheid om met beide jongens van inmiddels vier en bijna twee jaar een buitenactiviteit te organiseren.
We zoeken iets moois dicht bij huis, en vinden daartoe het speel- en dierenpark Sanjes Safari in Feanwâlden, voorheen ook bekend als Sanjes Fertier.

Outdoor & Indoor
Halverwege de ochtend rijden we naar Feanwâlden, waar we eerst een rondgang maken door de dierentuin van dit kinderpark. 
Daar maken we een rondgang binnen en buiten langs onder andere geiten, cavia's, struisvogels, konijnen, ezels, stokstaartjes, kamelen en Chileense flamingo's.
Daarna is het tijd voor de buitenspeeltuin, waar de jongens naar hartenlust kunnen rennen, glijden, springen, klauteren en rijden in de trapauto's van het verkeerspark. En ook de traphelicopter die over het speelterrein heen gaat, is populair.
Tot slot willen de jongens natuurlijk ook nog spelen in de indoor speeltuin, waar naast onder andere een draaimolen, een bouwhoek, een springkussen met klimwand ook de grootste indoor apenkooi van Fryslân is gehuisvest.
Tot halverwege de middag biedt het speelpark volop iets nieuws qua vertier, dus de uren vliegen om. Dat er lekker intensief is gespeeld, blijkt wel uit het feit dat de jongste van de twee vanuit Feanwâlden op de terugreis al vóór Hurdegaryp en de oudste al vóór Stiens in slaap is gevallen in de auto.

zaterdag 2 juli 2022

Nederlands Kustpad deel 3: De Drie Dijken-route (1 & 2 & 3)

Vrijdag 1 juli 2022
 
Oversteek via de Oudendijk over de Warffumermaar bij de sluis in Warffum

















Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren-Nieuweschans
  • In de periode van 4 april 2008 tot en met 25 oktober 2015 wandelden Durkje en ik alle zeven etappes van het Friese Kustpad (LAW 5-4), over een afstand van 150,5 kilometer. Deze wandelgids beschreef de route van Stavoren naar Lauwersoog.
  • Er bestond in die jaren ook een lange-afstand-wandelgids dat de kust van Groningen volgde. Die wandelgids had als titel 'Wad- en Wierdenpad' (LAW 5-5). Deze wandelgids beschreef de route van Lauwersoog naar Nieuweschans, over een afstand van 123 kilometer.
  • Beide wandelgidsen maakten deel uit van het 'Hollands Kustpad', dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Nieuweschans.
  • En dat Hollands Kustpad maakt deel uit van de lange Europese wandelroute 'E9' van het Franse Hendaye naar het Poolse Gdansk.
  • Durkje en ik waren aanvankelijk van plan het Wad- en Wierdenpad te gaan wandelen, als vervolg op het Friese Kustpad.
  • Maar inmiddels heeft de uitgever van deze twee wandelgidsen beide wandelgidsen gebundeld in één nieuwe uitgave (2013), die nu de naam kreeg: 'Nederlands Kustpad Deel 3 Friesland - Groningen', met als ondertitel 'Lange-afstand-wandelpad 5-3 Stavoren - Bad Nieuweschans 268 km'.
Nederlands Kustpad Friesland - Groningen
  • Inmiddels hebben we deze nieuwe combi-editie van het Nederlands Kustpad Deel 3 gekocht, om daarmee het vervolg op het Friese Kustpad te gaan wandelen, zijnde de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans; door Hunsingo, Fivelingo en Oldambt.
  • Maar behalve dat bovengenoemde twee wandelgidsen gebundeld zijn, heeft de uitgever nog enkele andere etappes toegevoegd, en wel als volgt:
  • a. Proloog Afsluitdijk (32,4 kilometer). Deze hebben Durkje en ik grotendeels gelopen op 25 augustus 2007, en de resterende aantak-route op 14 mei 2022.
  • b. Variant W Wadroute: 5 etappes in noord-Groningen, over een afstand van 34,6 kilometer;
  • c. Dagwandelingen Waddenwandelen: 21 etappes in het noorden van Fryslân en van Groningen, over een afstand van 148,5 kilometer.
  • Aan de hand van deze nieuwe combi-wandelgids, gaan we in de komende tijd naast de etappes van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans ook nog de 5 variant-etappes lopen en eveneens de 21 dagwandelingen.
  • Vandaag wandelen we de gehele 'Drie Dijken-route' door het kustgebied van de provincie Groningen, vanuit Usquert via Noordpolderzijl en Warffum weer terug naar Usquert, over een totale afstand van 20,2 kilometer.
Rondje vanuit Usquert
Om 6:00 uur gaat de wekker. We staan direct op en na een stevig ontbijt vertrekken Durkje en ik vanuit Feinsum om 7:15 uur. Met onze auto rijden we dan naar het Groningse Usquert, waar we om 8:30 uur onze auto achterlaten op een parkeerplaats nabij het NS-station, waar zowel het begin- als het eindpunt is van deze rondwandeling.
De temperatuur is dan 15 graden Celsius, en die loopt vandaag tijdens onze wandeletappe op tot 21 graden Celsius. Toen we vanmorgen opstonden, was het behoorlijke bewolkt met stapelwolken, en onderweg krijgen we vandaag heel even te maken met een licht regenbuitje, maar voor de rest van de dag is het prima weer, met zelfs nog hele mooie zonnige perioden.
Over de Boermanjeweg wandelen we naar de Raadhuisstraat, waar met haar opvallende toren het markante raadhuis (1930) van Usquert staat, dat is ontworpen door de beroemde architect H.P. Berlage.
Tegenover de dorpsmolen gaan we de Torenstraat in, om dan recht op de Sint Petrus en Pauluskerk af te lopen. Als we een rondje rond de kerk lopen, ontmoeten we één van de beheersters van deze grote kerk, die net nu arriveert om de kerkdeur te ontsluiten, opdat passanten de kerk vandaag kunnen bezichtigen. Wij zijn dus de eerste gasten die vandaag deze kerk bezoeken, en krijgen daarbij een korte uitleg over enkele bijzonderheden van deze grote dorpskerk. Achter de preekstoel zien we in het koor van de kerk enkele fragmenten van een grote muurschildering (fresco). De preekstoel onttrekt helaas het zicht op het grootste deel van dit fresco.
Na dit kerkbezoek lopen we tussen de voetbalvelden en door een bosje naar de N363, die we oversteken, om dan over de Zijlsterweg Usquert te verlaten.

Door de Uiterdijksche Landen naar Noordpolderzijl
In noordelijke richting verlaten we Usquert, en even later gaan we door de Uiterdijksche Landen op de Zijlsterweg door het dijkgat van de oude zomerdijk.
Direct daarna veranderen we van richting om over de Middendijk in westelijke richting verder te gaan. Over de Zijlweg gaat het dan in noordelijke richting verder, langs het Zijlriet, tot aan Noordpolderzijl.
Bij 't Zielhoes willen we een koffiepauze houden, maar daar blijkt dat het café-restaurant onderaan de Waddenzeedijk gesloten is. Desalniettemin nemen we plaats op het terras om hier een broodje te eten en onze in de koffiekan meegenomen koffie erbij te drinken. Op het moment dat we het terras zullen verlaten, wordt de deur van deze horecagelegenheid geopend, en wordt het terras in gereedheid gebracht om te openen om 10:00 uur.
Wij kijken even over de zeedijk met uitzicht op het zeehaventje, de kwelders, het wad en de Waddenzee, en gaan dan binnendijks verder in westelijke richting langs de voet van de Waddenzeedijk.

Pas op: links lopen 
Na ongeveer 2,7 kilometer ten noorden van de Noordpolder onderaan de zeedijk gelopen te hebben, slaan we linksaf, door een draaihek naar en heel smal en recht asfaltweggetje, dat in zuidelijke richting landinwaarts gaat. De bij onze wandelgids behorende routewijzigingenlijst die op internet staat, vermeldt dat we dit asfaltweggetje niet mogen betreden. Daarvan getuigt ook een verboden toegang-bord, en een verkeers(verbods)bord rechts van de weg, waarop staat aangegeven dat voetgangers en fietsers zich niet op dit asfaltweggetje mogen begeven. Daarom beschrijft de routemutatielijst op internet een ongeveer vier kilometer langere variant-route, waarbij je nog verder langs de zeedijk moet lopen, om dan pas landinwaarts te gaan. 
Maar, er staat aan de linkerkant van de weg een blauw bord, waarop we tot onze verbazing lezen dat we inderdaad niet op de rechter weghelft van deze asfaltweg mogen lopen, maar wel op de linker weghelft, want die is wel opengesteld voor fietsers en wandelaars, omdat het Groninger Landschap voor die helft eigenaar is van deze weg. In de lengterichting loopt een doorgetrokken witte streep op dit asfaltweggetje, om aan te geven tot hoever je de linkerzijde van deze asfaltweg wel mag bewandelen. We hebben al duizenden kilometers gewandeld op allerhande wegen en paden, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt, dus wel heel bijzonder dat voor deze toegankelijkheidswijze is gekozen. Het zal vast en zeker een heel bijzondere aanleiding en reden hebben, maar die is ons niet bekend.
We gaan dus voort, zorgvuldig over de linkerkant van het asfalt, en passeren eerst een woonhuis links en even later een boerderij aan de rechterkant van de weg. 

Door de Noordpolder
Daar waar we de daarop volgende boerderij passeren, eindigt het traject van deze bijzondere toegankelijkheid, want vanaf hier verandert de asfaltweg in een openbare betonplatenweg, die over de volle breedte wel vrij toegankelijk is.
Over de Noorderdijk en de Zeeburgtil wandelen we vervolgens door de Noordpolder naar het buurtschap Noordpolder. 
Daar vervolgen we onze route in zuidelijke richting langs de Warffumermaar over de Noordpolderweg. Daarbij passeren we in het begin al een hoog sluiscomplex in de Warffumermaar waar die de oude zomerdijk kruist.

Lunchen in Warffum
Aan het begin van de bebouwde kom van Warffum kruisen we de Oudendijk, om dan via twee woonstraten weer terug te lopen naar de Oudendijk, waar we parallel aan de Warffumermaar verder gaan over de Oudendijk. Daarbij passeren we even later bij het oude sluiscomplex van Warffum nogmaals de Warffumermaar.
Iets verderop gaat de route verder over het smalle asfaltpad van het Witrokkenpad, door het dorpsbos van Warffum. 
Via Helpman komen we dan uiteindelijk uit bij de N363, die hier in Warffum de Juffer Marthastraat heet. 
Hier verlaten we voor korte tijd de doorgaande wandelroute, want we hebben een afspraak met mijn oud-studiegenoot Haaie & Heleen dat wij bij hen op visite gaan om daar samen met hen te lunchen. Dat wordt een gezellig weerzien op het zonovergoten terras in hun bloemenrijke tuin.
Na deze ontmoeting gaan we over de Juffer Marthastraat en ook door het Juffer Marthapark (1938) en langs de bijbehorende Villa Vriesenstein weer verder. Eerst langs de grote dorpskerk, en dan over de Stationsweg in de richting van het NS-station van Warffum.

Even regen op weg naar Wadwerd
Als we de spoorlijn Groningen-Roodeschool oversteken, verlaten we Warffum, en gaan we over een fiets- en wandelpad parallel aan de spoorlijn verder, in oostelijke richting. Als we op dat Delthepad lopen, begint het zachtjes te regenen. Maar als we linksaf over het spoor de Westerhornseweg op gaan in de richting van de N363 begint het iets harder te regenen, waardoor we toch maar even de paraplu's erbij nemen, om niet al te nat te worden. Als we echter even later de N363 oversteken, is het al weer droog en begint de zon weer te schijnen. De regen was dus gelukkig gering en bovendien maar van heel korte duur.
Over de Wadwerderweg gaan we dan verder, parallel aan de N363, naar het buurtschap Wadwerd.
Een eind verderop kruist de oude Wadwerderweg de nieuwere N363, en zo wandelen we even later de bebouwde kom van Usquert binnen.

Terug in Usquert
De Wadwerderweg verlaten we, om dan door twee kleine bospercelen tussen de Wadwerderweg en de spoorlijn over een fiets- en wandelpad verder te gaan door het bos. 
Via de Kruyssteelaan en de Boermanjeweg lopen we tenslotte terug naar onze auto, die tegenover het treinstation van Usquert geparkeerd staat. 
Met de auto rijden we vervolgens terug naar huis, waar we rond het avonduur bezoek zullen krijgen van Baukje & Rauke en hun beide zonen, onze kleinzonen Elwin & Nolan.
We krijgen de rest van de dag geen regen meer, en het blijft nog lang aangenaam zomerweer vandaag.