woensdag 6 oktober 2021

Rûntsjes op it Jabikspaad

Woensdag 6 oktober 2021
   
Wandelgids voor Jabiksrûntsjes van 2014

Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.

Jabiksrûntsjes: 'koarte pylgertochten'
Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar hebben we in de periode van 19 juni 2021 tot en met 2 oktober 2021 verandering in gebracht. Onderstaande 16 Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee zijn we tien dagen letterlijk op stap gegaan op en rond het Jabikspaad.
  

Verslagen van 16 Jabiksrûntsjes
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 hier onder volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt.
De kortste wandeling had een lengte van 5 kilometer en de langste was 30 kilometer.
De meeste etappes zijn opgesteld om te wandelen, en er zijn ook enkele fiets-etappes bij, die wij daarentegen hebben gewandeld.
Als je de afstanden van alle 16 etappes optelt, kom je op een totale afstand van 264,9 kilometer, waarmee het gemiddelde per etappe uit komt op zo'n 16,5 kilometer.
Omdat wij een aantal keren twee etappes op één dag hebben gelopen, hebben we uiteindelijk tien wandeldagen op de Jabiksrûntsjes gelopen, met daarmee een gemiddelde afstand van ongeveer 26,5 kilometer per dag.
Van alle etappes heb ik een verslag geschreven, en die met enkele bijbehorende foto's gepubliceerd op mijn weblog. Hieronder kun je via de aangegeven weblinks kennis nemen van elk afzonderlijk etappe-verslag:


Geen opmerkingen: