maandag 11 oktober 2021

Groot-Frieslandpad van Stavoren naar Blauwhuis

Zaterdag 9 oktober 2021
    
Doorstart Groot-Frieslandpad bij de Elfstedenfontein van Stavoren

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).


Beginnen in een kleine wereld 
Twee weken geleden - op 26 september 2021 - beëindigden we de vier Noord-Hollandse etappes door Noord-Kennemerland en West-Friesland, toen wij in Medemblik arriveerden, vanwaar de veerboot het IJsselmeer oversteekt naar het Friese Stavoren.
In Stavoren gaat het Groot-Friesland verder; eerst door Súdwest-Fryslân en daarna door Opsterland richting Drenthe, Groningen en Ostfriesland. Vandaag gaan we de eerste etappe lopen door Súdwest-Fryslân, van Stavoren naar Blauwhuis, over een afstand van 29,1 kilometer.
Om 7:40 uur vertrekken we met beide auto's vanuit Feinsum. Het is mistig en de temperatuur is 7 graden Celsius. De mist trekt vanmorgen langzaam op, en pas vanaf ongeveer 12:45 uur breekt de zon door. Vanaf dat moment is het gedurende de rest van de middag stralend weer, en de temperatuur loopt gedurende onze etappe op tot 17 graden Celsius. 
We beginnen dus vandaag in een 'kleine wereld', in de mist, maar vanmiddag genieten de mensen op bijvoorbeeld terrassen en velen op de fiets volop van dit schitterende herfstweer.

Van Stavoren via Molkwerum naar Hindeloopen
Nadat we eerst de ene auto hebben achtergelaten op onze dagbestemming in Blauwhuis, rijden we door naar de Friese Elfstedenstad Stavoren aan de IJsselmeerkust, waar onze eerste 'Fryske' etappe begint. De auto parkeren we op het grote parkeerterrein buiten de bebouwde kom, en dan lopen we eerst naar de Staverse Elfstedenfontein, in de haven in het centrum van Stavoren. Hier - met de veerhaven Stavoren-Enkhuizen in zicht - begint onze wandeling vanmorgen om 8:55 uur. 
Langs de haven en het bedrijventerrein verlaten we Stavoren in oostelijke richting. Over de Jurisdictie en de Noardermar gaat het dan verder richting Molkwerum. Langs de Wymerts lopen we Molkwerum in, om vervolgens over de Tsjerkestrjitte langs de Sint-Lebuïnuskerk te wandelen. Voorbij de kerk steken we bij de koekfabriek 'Molkwarder Koeke' de gracht van De Fenke over, om dan over het Séleantsje naar de IJsselmeerkust te lopen. Na de Sédyk voorbij het strandje van Molkwerum volgen we de langs de Westerfaart de Noorderdyk en de Westerdijk in noordelijke richting. Buitendijks liggen de Bocht van Molkwar en een camping, en verderop passeren we het oude Badpaviljoen Hindeloopen bovenop de IJsselmeerdijk.
Over de Nieuwe Weide wandelen we het oude Hindelooper stadscentrum in. Via de brug van de Wipbrugsteeg steken we verder de Zijlroede over, om dan parallel aan de Zijlroede naar de Hindelooper Sluis te gaan. In een café aan de haven drinken we een kop koffie alvorens we verder gaan.

Langs het IJsselmeer naar Workum
Na deze koffiepauze verlaten we Hindeloopen langs de Easterfeart. Bij de Oosterdijk gaan we de IJsselmeerdijk op, die ten oosten van Hindeloopen in noordelijke richting afbuigt naar Workum. 
Links van ons ligt het buitendijkse natuurgebied De Stoeckherne, waar we een behoorlijke kudde Schotse Hooglanders zien liggen en grazen .
Voordat we langs It Soal naar de sluis van Workum lopen, komen we eerst nog langs It Toarntje van It Soal, de historische vuurtoren (1713) op de IJsselmeerdijk, bij de havenmond van It Soal.    
Voorbij de sluisbrug gaat het alsmaar rechtdoor naar de Merk van Workum, waar de Grote of Sint-Gertrudiskerk en de oude Waag staan. Als je in zo'n IJsselmeerhavenstadje bent, hoort daar eigenlijk ook een bezoek aan de viswinkel bij, en zo'n vistraktatie kibbeling van de plaatselijke visspecialist staan we onszelf aan het eind van deze koele en mistige ochtend graag toe.

Langs de brekken door De Ryp
Na de betrekkelijk lange stadswandeling door Workum verlaten we dit gezellige Elfstedenstadje via de Trekwei langs de Trekfeart, ook voorbij Súdergoawei. Verderop steken we de Warkumer Trekfeart over, om dan over de Nijhuzumerdijk naar de Nijhuzumerfeart te lopen. 
Vanuit het buurtschap Nijhuzum gaat het dan over de Nummer tussen de weilanden door naar het Brekkenpaad, het fiets- en wandelpad dat ons naar de Flakke Brekken voert. Op de oever van de Flakke Brekken staat wel een bankje, maar als je daarop zit, kijk je alleen tegen het er vlak vóór staande hoog opgaande riet aan, dus we lopen over het Brekkenpaad door naar het volgende bankje. Dat treffen we pas een behoorlijk eind verderop aan, in de bocht van de Bombrekken. Daar hebben we wel zicht op de Bombrekken, dus hier houden we onze lunchpauze, met het zicht op het meer en op de zeilbootje op het meer.
Dit pad wordt intensief gebruikt door fietsers, want zo ongeveer elke vijf minuten komen er wel fietsers en een enkele wandelaar voorbij. Kennelijk is dit een gewild ommetje langs de oevers van de brekken, door het natuurreservaat De Ryp van It Fryske Gea.

"ik fiel my hjir sa rom en frij"
We passeren onderweg ook het kunstwerk van de tureluur, gemaakt door de Friese beeldhouwer Hans Jouta. De vogel staat op een houten paal bij een houten hek, waarin een dichtregel van de hier vroeger woonachtige Friese schilder-dichter Gerben Rypma (1878-1963) is gefreesd: "ik fiel my hjir sa rom en frij".

Door Greonterp naar Blauwhuis
Ter hoogte van de Aldegeaster Brekken gaan we over een smal paadje langs de Sypsleat onder het spoor door. In de spoortunnel helpen we een stel oudere fietsers die moeite hebben om hun fietsen in de fietsrail vanuit de spoortunnel tamelijk steil naar boven te brengen.
Aan de overzijde zien we de Sipkemar liggen, maar daar hoeven we niet langs te lopen. Onze route gaat nu namelijk over een betonpad tussen de weilanden over de Ryp door naar Greonterp.
In Greonterp brengen we een bezoek aan de klokkenstoel op het oude kerkhof. De deur staat open, dus we kunnen de klokkenstoel binnen bezichtigen. We ontmoeten hier ook anderen, allen met een naamsticker op hun kleding. Ze hebben in Blauwhuis een Miedema-familiedag, en wandelen op deze zonnige zaterdagmiddag als onderdeel van hun familiereünieprogramma langs de voormalige Miedema-boerderij heen en weer naar de klokkenstoel en het kerkhof van Greonterp.
In Greonterp passeren we vóór 'Huize Het Gras' de gedenkplaquette in het wegdek, waarop wordt aangegeven dat de van 1964-1971 hier wonende schrijver Gerard Reve in dit Greonterper huis korte tijd (en) bijna gelukkig was.
Langs de Snakkepôle lopen we tenslotte van Greonterp naar Blauwhuis, om 15:30 uur onze etappe-bestemming voor vandaag.
Vanuit Blauwhuis halen we met onze hier vanmorgen geparkeerde auto onze andere auto weer op uit Stavoren, en dan keren we met beide auto's huiswaarts.

Geen opmerkingen: