donderdag 14 oktober 2021

NBG presenteert de Nieuwe Bijbelvertaling 2021 in Den Haag

Woensdag 13 oktober 2021
   
Overhandiging van de Nieuwe Bijbelvertaling 2021 aan de koning
























Revisie 2004-2014-2021
Gedurende mijn twee zittingstermijnen in het landelijke bestuur van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) kwam de revisie en de daarna de nieuwe editie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) enkele malen per jaar terug op de bestuurstafel. Na het verschijnen van de Nieuwe Bijbelvertaling in het jaar 2004 kwam een groot aantal kritische en positieve reacties binnen bij het NBG, en het NBG deed toen de belofte om de inmiddels duizenden suggesties te wegen in het beoogde bijbelrevisieproject dat zou volgen op de eerste editie van de NBV.
Daarna vierden we in 2014 het 200-jarig bestaan van ons Nederlands Bijbelgenootschap en enkele maanden later de uitgave van de Bijbel in Gewone Taal. Daarna kon voldoende inzet worden gepleegd op de revisie van de Nieuwe Bijbelvertaling. Zoals beloofd werd een omvangrijk revisieproject opgezet, met als resultaat dat nu ongeveer 7 jaar later de nieuwe versie van de Nieuwe Bijbelvertaling Anno 2021 verschijnt.

Bijbelfeest
Er is volop reden om dat feestelijk te doen, want het immers ook in deze huidige tijd van groot belang dat we geloof, hoop en liefde mogen putten uit een actuele bijbelversie die de mensen van vandaag aanspreekt. En dat gaan we vandaag feestelijk vieren.
Zo'n driehonderd genodigden uit allerlei geledingen van de Nederlandse samenleving - van kerkgenootschappen en daarbuiten - komen vanmiddag bijeen in de Grote of Sint-Jacobskerk van Den Haag. In de enorme kerkzaal heerst een opgewekte stemming, want de presentatie van deze belangrijke Bijbel van de 21e eeuw is iets dat velen dankbaar en vrolijk stemt.

Programma
Als tegen 14:00 uur iedereen plaats heeft genomen, speelt organist Aarnoud de Groen 'Allein Gott in der Höh sei Ehr', van Johann Sebastian Bach. Ondertussen zien we op de grote projectieschermen in de kerkzaal onze koning buiten bij de kerk arriveren. Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander wordt buiten ontvangen door onder andere de Zuid-Hollandse commissaris van de koning Jaap Smit (tevens theoloog), de Haagse burgemeester Jan van Zaanen en NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf, die de koning vergezelt als hij door de kerkzaal naar zijn zitplaats voorin de kerk loopt.
De aanwezigen worden dan welkom geheten door zangeres-presentatrice Giovanca Ostiana, die vanmiddag het programma presenteert.
Daarna wordt het feestprogramma muzikaal geopend met het prachtige lied van de band Trinity: 'Ik wens jou", waarin de band enkele bijbelteksten zingt.

Overhandiging van het eerste exemplaar
Dan is het woord aan NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf, die eerst kort het 33 jaar durende traject schetst dat is doorlopen om vandaag te komen met deze nieuwe Bijbel voor iedereen.
Koning Willem-Alexander wordt naar voren genodigd, en dan is de officiële aanbieding, waarbij Rieuwerd Buitenwerf het eerste exemplaar van de NBV21 overhandigt aan Zijne Koninklijke Hoogheid, de beschermheer van ons Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
Deze heuglijke aanbieding wordt luister bijgezet door het Animato Strijkkwartet, dat het vierde deel van 'Sonnenaufgang' van Joseph Haydn speelt.
Vervolgens neemt de NBV21-projectleider van het NBG Matthijs de Jong ons mee in zijn presentatie over de ontstaansgeschiedenis en over enkele bijbelvertaalprincipes van deze eigentijdse Bijbel.

NBV21-presentatie voor Nederland & Vlaanderen
Nu is het moment aangebroken voor domina Karin van den Broeke om als voorzitter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap de tweede en volgende NBV21's aan te bieden aan een selectie van vertegenwoordigers uit kerkelijk en andere religieuze organisaties in Nederland en Vlaanderen. 
Ze worden één voor één naar voren genodigd om een nieuwe Bijbel in ontvangst te nemen en plaats te nemen op het podium. Als deze vertegenwoordigers zich hebben opgesteld, bidt Karin van der Broeke met ons, en vragen we om een zegen over het gebruik van deze Nieuwe Bijbelvertaling.

Voordrachten
Dan is het tijd om te luisteren naar wat de Bijbel ons zegt. NOS-programmamaker en -presentator Chris Kijne leest de teksten van Genesis 1:1-13 en 1 Korintiërs 13 voor uit de NBV21.
Vanaf vandaag zijn er verschillende edities van de NBV21 beschikbaar gekomen, zoals bijvoorbeeld de kunsthistorische uitgave van de Bijbel, voor iedereen die houdt van de manier waarop de grote schilders uit ons verleden de bijbelse verhalen hebben verbeeld. Directeur van het Frans Halsmuseum Ann Demeester verzorgt naar aanleiding van die editie een presentatie over 'De Bijbel in de kunsten'.
En dan sluit presentatrice Giovanca Ostiana dit middagprogramma af met het aankondigen van de muziekband van Elvis E, die deze bijeenkomst swingend afsluit met een gospel medley.
Aansluitend is er volop gelegenheid om in informele setting met elkaar na te praten over bijvoorbeeld deze feestelijke middag en over allerlei andere zaken die de aanwezigen bezig houden en boeit.
De Nieuwe Bijbelvertaling 2021 is klaar, en kan vanaf vandaag volop worden gekocht bij de boekhandel en in webshops, zoals bijvoorbeeld in de webshop van de uitgeverij van het NBG.

Wie dit feestelijke programma (nog eens) wil bekijken, 
kan de livestream vinden onder de volgende weblink: Feestelijke Presentatie NBV21.

Geen opmerkingen: