maandag 22 januari 2024

Noardlike Fryske Wâlden

Maandag 22 januari 2024
 
Cover van 'Noardlike Fryske Wâlden'

Streekpad 'Noardlike Fryske Wâlden'
In 2018 publiceerde Stichting Wandelnet de wandelroutegids van een nieuw streekpad, namelijk van de 'Noardlike Fryske Wâlden', met als subtitel 'Wandelen door het Nationaal Landschap'.
Je wandelt over dit Streekpad nummer 20 door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Dat is een fantastisch gebied in het noordoosten van de provincie Fryslân, waar je als wandelaar nog aanmerkelijk authentiek kunt wandelen. Je wandelt hier namelijk door een kleinschalig coulisse-landschap, met veel zandpaden en veldwegen door een gebied met veelal kleine landbouwpercelen, die zijn omzoomd door boomwallen, braamstruiken en elzensingels. Dit landschap met agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie is tamelijk intact gebleven, onder andere omdat hier voorheen geen grote ruilverkavelingen waren. 

Wandelroute
De wandelroute gaat globaal gesproken vanuit Burgum via Oentsjerk en Damwâld naar Kollum, om dan via Buitenpost, Surhuisterveen en Earnewâld weer terug te gaan naar Burgum. 
De totale afstand van alle etappes is zo’n 165 kilometer lang (de etappes opgeteld: 166,7 km), door de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland, Smallingerland en Tytsjerksteradiel. De route loopt ook door natte natuurgebieden en langs oude statige buitenverblijven van Friese adellijke families.
Durkje en ik wandelen dit streekpad in totaal acht dagen, in de periode van 22 november 2023 tot en met 10 januari 2024, van gemiddeld ruim 20,8 kilometer per etappe.

Wandelgids 'Noardlike Fryske Wâlden'
De wandelgids geeft een korte routebeschrijving met voldoende gedetailleerd kaartmateriaal. 
De route is in beide richtingen beschreven, en als Streekpad (nummer 20) ook in die beide richtingen geel-rood gemarkeerd.
Verder vermeldt de routegids ook informatie over bezienswaardigheden langs de route, informatie over voorzieningen zoals openbaar vervoer-haltes, horeca- en logiesverblijven en een legenda bij het kaartmateriaal.
De negen thema's van de 27 wandeletappes zijn achtereenvolgens: 
  • Noardlike Fryske Wâlden, 
  • Singelier folk, 
  • Flora en fauna, 
  • Halepaden, 
  • Boeren en natuur, 
  • Veenklooster, 
  • De arme Friesche heide, 
  • De Leien,
  • Nationaal Park De Alde Feanen.
Streekpad Noardlike Fryske Wâlden in 8 etappes
Hieronder staat vermeld op welke dagen Durkje en ik de acht opeenvolgende etappes van dit streekpad hebben gelopen. 
Bij elke datum staat het beginpunt en het eindpunt genoemd, en daarbij ook de lengte van die etappe. De weblink in onderstaand overzicht verwijst naar het wandelverslag van die etappe.
Wij liepen dit Noardlike Fryske Wâlden-paad als volgt:
 

Geen opmerkingen: