zondag 9 januari 2022

Groot-Frieslandpad

Zondag 9 januari 2022
 
Cover van de wandelgids LAW-14

Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. 
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt achtereenvolgens door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân, Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaats Papenburg en langs Weener - aan de Ems - naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: 
  • Noord-Kennemerland (19,8 km), 
  • West-Friesland (71,3 km), 
  • Súdwest-Fryslân (70,7 km), 
  • Opsterland (62,3 km), 
  • Kop van Drenthe (49,4 km), 
  • Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km),
  • Ostfriesland (39,1 km).
Even rekenen
De etappes maken zoveel mogelijk gebruik van onverharde wegen en paden, en gaan bij voorkeur door landelijk gebied. Op internet kun je vinden of er inmiddels wijzigingen zijn aangebracht in de route zoals die staat vermeld in de wandelgids; dat is handig en soms essentieel voor onderweg.
De route wordt onderweg in twee richtingen (heen & weer) beschreven en is zo ook prima bewegwijzerd met de van de Lange Afstands Wandelpaden (LAW) zo welbekende wit-rode markering. In enkele gevallen staat de naam 'Groot-Frieslandpad' op deze wegwijzers, onder andere op de plekken waar twee verschillende wandelpaden elkaar kruisen.
De lengte van de doorgaande route van het Groot-Frieslandpad is 362 kilometer.
Durkje en ik hebben deze totale afstand in 15 etappes gelopen - driemaal een tweedaagse en negen maal een eendaagse etappe - wat neerkomt om een gemiddelde afstand van 24,1 kilometer per etappe.
 

Vijftien wandeltrajecten
We liepen het Groot-Frieslandpad op de volgende wijze:

Geen opmerkingen: