zaterdag 8 januari 2022

Bijbelleesrooster 2021

Zaterdag 8 januari 2022
 
Cover van het Bijbellleesrooster 2021

















Jaarlijkse uitgave voor iedereen toegankelijk
Elk jaar geeft het Nederlands en Vlaams Bijbelgenootschap (NBG/VBG) een Bijbelleesrooster uit. Vorige week, bij de aanvang van het nieuwe kalenderjaar, begonnen we thuis met het Bijbelleesrooster van 2022. Aan de hand van dit Bijbelleesrooster nemen we elke dag even de tijd om stil te staan bij waar het in het leven echt om gaat. Zo'n tekst zet je namelijk heel even stil en nodigt je uit om er eens over na te denken, en biedt inspiratie, bemoediging en uitdaging.
In het afgelopen jaar hebben we tot en met Oudejaarsdag aan tafel de Bijbel gelezen volgens het 'Bijbelleesrooster 2021'.
Dominee Klaas Touwen, protestants predikant te Deil en Enspijk, is de samensteller van dit leesrooster. Dit Bijbelleesrooster 2021 is een uitgave van het Nederlands en Vlaams Bijbelgenootschap.
Dit leesrooster wordt jaarlijks als klein Bijbel-inlegboekje uitgegeven. Het kan ook worden gevonden op en gratis gedownload via de website van het NBG. En je kunt het Bijbelleesrooster ook volgen via www.debijbel.nl, op je telefoon (bijvoorbeeld via de gratis app), tablet of computer.

Oecumenisch Leesrooster
Het Bijbelleesrooster bood ook in 2021 elke dag weer een korte bijbellezing. Voorheen was dat al dan niet met een dagelijks thema. Voor het jaar 2021 is dat thema wel ingevoegd. De bijbeltekstkeuze is gebaseerd op het kerkelijk jaar, zoals dat in verschillende kerken in Nederland wordt gevierd. Dit Bijbelleesrooster heeft voor de dagelijkse lezingen de zondagse bijbellezingen van het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken als uitgangspunt gekozen. Zo sluiten de doordeweekse bijbellezingen optimaal aan bij de brede variëteit aan bijbellezingen die in verschillende kerkelijke tradities op zon- en feestdagen aan de orde komen.

B-jaar
Het afgelopen (kerkelijk) jaar 2021 was een zogenoemd 'B-jaar'. Dat wil zeggen dat in het afgelopen jaar het Evangelie volgens Marcus centraal stond. Vanaf de gouden zondag Trinitatis lazen we een groot gedeelte van het Johannes-evangelie, en naar Aswoensdag toe lazen we uit de profeet Joël.
In de Veertigdagentijd en in de Paastijd klonken de woorden uit het Jozua-boek, en in september lazen we uit Efeziërs en Zacharia. Tot slot, aan het eind van het jaar lazen we in de Adventstijd uit de profetieën van Maleachi, Sefanja en Jesaja.

Bijbelboeken en dagthema's
Het bijbelleesrooster biedt zowel bekende als minder bekende bijbelteksten, die zijn bedoeld om er een moment over na te denken.
Behalve de bovengenoemde bijbelboeken, is in het afgelopen kalenderjaar volgens het Bijbelleesrooster 2021 ook gelezen uit de bijbelboeken: Psalmen, Genesis, Romeinen, 1 en 2 Petrus, Deuteronomium, Jozua, Ezechiël, 1 Johannes, Spreuken, Galaten en Lucas.
Enkele uitnodigende dagthema's van het afgelopen jaar waren bijvoorbeeld: Gave gaven, Hoop doet leven, Herderlijke zorg, In 't verleden ligt het heden, Onthullend nieuws, Bijzondere positie, Onze hulp, Een geschenk uit de hemel, Aanvaard elkaar, Zelfbeheersing en Nieuwe wegen.
Het Bijbelleesrooster vermeldt ook de christelijke feestdagen van het lopende kalenderjaar.
Elke maand werden de gebruikers van het Bijbelleesrooster uitgenodigd om kennis te nemen van een illustratie over bijvoorbeeld een muziekinstrument dat in de Bijbel wordt genoemd..

Nederlands en Vlaams Bijbelgenootschap
Met het uitgeven van dit Bijbelleesrooster wil het Bijbelgenootschap het bijbellezen toegankelijker maken. Het rooster kan worden gebruikt als handvat om de Bijbel te lezen, om geïnspireerd te worden, waarbij de bijbelteksten je helpen om Gods aanwezigheid in je leven te ervaren.
Zo'n bijbelleesrooster biedt je een rustpunt in de hectiek van alledag.

debijbel.nl
Het is de missie van het Nederlands en Vlaams Bijbelgenootschap om de Bijbel dicht bij mensen te brengen.
Het Bijbelleesrooster verwijst daarom ook naar het digitale bijbelplatform debijbel,nl, waar veel informatie kan worden gevonden over allerlei onderwerpen die met de Bijbel te maken hebben. Op die site kun je onder andere De Nieuwe Bijbelvertaling lezen. En met een gratis account heb je de beschikking over heel veel extra achtergrondinformatie op deze bijbelsite, zoals uitleg, foto's, veel verschillende bijbelvertalingen, filmpjes, kaarten, tijdlijnen, bijbelleesplannen, afbeeldingen, enzovoort. Alle leden zorgen er door hun ledenbijdrage voor dat deze website en alle andere bijbelwerk steeds verder wordt uitgebreid en verbeterd.
Kijk maar eens op: debijbel.nl of op de gratis app Mijn Bijbel, die beschikbaar is voor Apple en Android.

Geen opmerkingen: