Zondagmiddag 31 oktober 2021
Bij de Familie van Oranje (1557) in Buren |
Door het hart van de Betuwe
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn de routenummers 9.1 met als titel ‘Kooiroute’ en 9.2 met als titel ‘Naar Buren’; beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 12,5 kilometer lang en de tweede route is 10 kilometer, dus we wandelen vandaag totaal 22,5 kilometer. Het overkoepelende thema van deze twee wandelingen is: ‘Door het hart van de Betuwe’.
Het is vandaag qua weer een bewolkte dag. Vanmorgen vroeg genoten we nog wel enige tijd van de aangename zonneschijn, maar later in de ochtend nam de bewolking nogal toe en begon het ook iets harder te waaien. De temperatuur is halverwege deze middag opgelopen naar 16 graden Celsius als we terugkeren in Buren. Het bleef bovendien gedurende beide wandelingen droog, dus het is prima weer voor een wandeldag.
Buurmalsen dorp en buurtschap
Na onze ochtend-etappe ten noorden van Beesd, Deil en Enspijk rijden we naar de dorpskerk van Buurmalsen, waar onze middag-etappe aanvangt. Maar voordat we weer op stap gaan, nemen we een etenspauze bij onze auto op het parkeerterrein tegenover de kerk. Om 13:00 uur gaan we van start in Buurmalsen.
Van de Rijksstraatweg door het dorp gaan we de Burensedijk op. Daar gaan we over het fiets- en wandelpad halverwege de dijkhelling eerst van Buurmalsen-dorp naar Buurmalsen-buurtschap.
Links en rechts langs dit ongeveer vier kilometer lange dijktraject zien we veel fruitboomgaarden (onder andere appels en laagstamkersen) en kassen, dus het is overduidelijk dat we hier door de Betuwe lopen.
Waar de Linge afbuigt naar het zuiden, stroomt het riviertje de Korne verder naar het stadje Buren, en vanaf die watersplitsing lopen we derhalve over de Kornedijk.
Oranjestad Buren
Bij de rooms-katholieke Sint-Gregoriuskerk wandelen we Buren binnen. Aan de overzijde van de N834 gaan we over de Kornewal richting stadscentrum. In de Kniphoek passeren we eerst de voormalige synagoge en het Jodenkerkplein, om dan bij de Voorstraat aan te komen bij de oude stadspoort, de zogenoemde Culumborgse Poort. We wijken even van de doorgaande route af, omdat we toch eerst ook dit ongeveer 600 jaar oude stadje willen bezichtigen. Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde hier namelijk in 1551 met Anna van Egmond. Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. Hierin ligt ook de grond voor het feit dat onze toenmalige kroonprins Willem-Alexander de Elfstedentocht in 1986 als dienstplichtig marinier incognito schaatste onder zijn naam 'W.A. van Buren'. Tegenover de Sint-Lambertuskerk bekijken we het mooie bronzen beeld van onze Familie van Oranje in het jaar 1557.
Vanmorgen was er tijdens onze etappe geen gelegenheid om langs de route een kop koffie te drinken, maar dat lukt in Buren wel, dus we genieten van een rust- en koffiepauze in de brasserie tegenover de oude stadspoort.
En weer terug
Via de Buitenhuizenpoort, de Dreef en de Culumborgseweg verlaten we het mooie stadje Buren. Daarna volgt een route tussen weilanden en boomgaarden door, over de Hofkampseweg, de Hennisdijk, de Nieuwe Steeg en de Bulksteeg, weer terug naar het gehucht Buurmalsen.
Als we daar aankomen, hoeven we alleen nog maar dezelfde weg terug te lopen over de Burensedijk en de Rijksstraatweg, tot we tegen 15:45 uur arriveren bij onze auto op de parkeerplaats van de dorpskerk van Buurmalsen.
Tot op dit moment bleef het droog, maar als we even later in de auto stappen en terug gaan rijden van Buurmalsen naar Feinsum, begint het al lichtjes te regenen, nog voordat we het dorp Buurmalsen uit rijden. Even later regent het behoorlijk en ook op de rest van de terugreis krijgen we te maken met stevige buien. We hebben vandaag qua weer dus ook nog wel geluk gehad, want zonder enige neerslag hebben we de 22,5 kilometers van vandaag kunnen wandelen.
Met deze middag-etappe sluiten we onze wandeltweedaagse van gisteren in Noord-Brabant en van vandaag in Gelderland af. Alweer 29 + 22,5 = 51,5 gezonde kilometers in de buitenlucht van ons mooie zuiden en midden van Nederland.
En met het afronden van deze middag-etappe ronden we ook alle 49 Nederlands-Belgische wandel-etappes af van de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandelweekenden'.