Zaterdagmiddag 30 oktober 2021
Herfstkleuren op de Bosdreef in Udenoord in De Maashorst |
De mooiste plekjes van ons land
In het jaar 2019 heeft uitgeverij De Lantaarn de wandelgids 'Rondje wandelen in Noord-Brabant' uitgegeven.
Deze wandelgids kreeg ik als afscheidskado van mijn Brabantse hogeschool-collega Gea, toen ik wegens pre-pensionering afscheid nam van het landelijk HBO-platform van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement.
De subtitel van deze routegids luidt: '13 prachtige wandelingen door het Noord-Brabantse landschap'.
Dit boek bevat naast de genoemde 13 wandelroutes ook zeven picknickrecepten.
De ronde vorm van dit routeboekje past prima bij de titel van de gids.
De routes die in deze wandelgids staan beschreven, zijn eigendom van Mooisteroutes.nl, een website met meer dan duizend routes door heel Nederland, voor wandelaars, fietsers en kanoërs.
Van vrijwel alle routes is een gps-versie beschikbaar, ook voor smartphones.
De 13 beschreven wandelroutes worden in vijf van de 13 routes ook in een verkorte versie beschreven, en daarnaast in één geval zelfs met twee verkorte varianten. De kortste verkorte route heeft een lengte van 5 kilometer, en de twee langste volledige routes zijn elk 16 kilometer lang.
Elke routebeschrijving begint met een topografische routekaart in kleur, gevolgd door een korte routebeschrijving, met hier en daar enige aanvullende praktische informatie of een korte toelichting bij wat je onderweg ziet. De tekst wordt verlevendigd met hier en daar een mooie kleurenfoto van een representatieve plek op de betreffende route.
Gevarieerd Noord-Brabant te voet leren kennen
De door Durkje en mij gebruikte wandelgids voor de provincie Noord-Brabant bevat 13 gevarieerde wandelroutes door landschappelijk fraaie gebieden. Hiermee ontdek je mooie plekjes van deze prachtige provincie, want ook Noord-Brabant heeft zo zijn eigen bezienswaardigheden en mooie landschappen.
Met deze wandelgids ontdek je bijvoorbeeld de bossen, de heide, de waterlopen, de velden en de landerijen in Noord-Brabant, en door de aanvullende informatie kom je ook meer te weten over de geschiedenis en de karakteristieke elementen van het Noord-Brabantse landschap.
De twee routes die we vandaag lopen, kregen als thema:
- Graafsche Raam en Tongelaar; met als startplaats: Escharen (15 kilometer);
- Slingerpad; met als startplaats: Nistelrode (14 kilometer).
Wandelen in De Maashorst
Na onze ochtendwandeling bij Escharen rijden we met de auto van Escharen naar Slabroek, nabij Nistelrode.
Om 13:15 uur staan we klaar voor de start op de parkeerplaats vlakbij Natuurcentrum De Maashorst, om vanaf die parkeerplaats het Kabouterpad op te gaan, dat hier slingerend van kabouter naar kabouter door het bos loopt.
De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant; een gevarieerd landschap met bossen, open velden, heide en zandduinen, vennetjes en beekjes. Ooit lag hier de bedding van de rivier de Maas. Fietspad het Slingerpad slingert hier door dit grote natuurgebied, en wij zullen vanmiddag af en toe dit fiets- en wandelpad kruisen en bewandelen.
We verlaten het Kabouterpad, en steken de Slabroekseweg over om dan over enkele bospaden van de Slabroeksche Bergen naar het heideveld te gaan. Halverwege dit heidegebied steken we de Slabroekse Heide over.
Kruisen en volgen van het Slingerpad
In het bos aan de overzijde van het heideveld steken we voor het eerst het Slingerpad over. Daarna moeten we een heuvel op, om dan verder te wandelen op het bospad boven over de heuvelkam.
Verderop blijkt het heuvelkam-pad afgesloten te zijn met prikkeldraad, dus we gaan verder over het pad dat beneden door het bos loopt. Dan komen we op het fietspad echter niet uit bij de aangegeven informatiekiosk, maar zodra we op het fietspad staan, kunnen we verderop die informatiekiosk wel zien staan. Daar lopen we naar toe, omdat de route daar verder gaat op de splitsing van twee geasfalteerde fietspaden.
Links en rechts van de paden zien we veel paddenstoelen, en andere zwammen op bijvoorbeeld boomstammen. Het bos is hier in Noord-Brabant al - meer dan bij ons in Fryslân - in herfstkleuren getooid. Vooral ook aan de overzijde van de Udensedreef in het bosgebied van Udenoord wandelen we door een schilderachtig kleurrijk bos, over mooie bospaden van bijvoorbeeld de Bosdreef.
Door het bos van Udenoord lopen we in de richting van de N265, waarbij we aan het toenemende lawaai van het verkeer horen dat we deze autoweg bijna naderen.
Dan buigen we in en door het bos van Steenbergen af in noordoostelijke richting, en volgt verderop een prachtig bospad over de lengte van alweer zo'n heuvelrug door het bos, dat parallel aan de N265 loopt.
Waar dat heuvelkam-pad op een asfaltweggetje uit komt, zien we rechts aan de overzijde van de N265 een restaurant van het dorpje Zeeland staan.
Het is maar goed dat de bosroute in onze wandelgids goed is beschreven, want we moeten het met deze wandelrondjes stellen zonder bewegwijzering; en in het bos staan ook geen straatnaamborden, dus je moet heel secuur de routebeschrijving volgen, onderwijl goed oplettend op de beschreven attentiepunten in het bos. Aangezien we steeds de beschreven aandachtspunten ontdekken in dit bos, gaat het ons heel goed af om de route volgens beschrijving te volgen.
Door Steenbergen en Brobbelbies
Verderop gaat de route weer een heel eind verder over een heuvelkam-pad langs de bosrand. Waar de heuvelrug afwijkt van de bosrand moeten we het kampad verlaten, om dan tussen die zandrug en het sparrenbos verder te gaan door het bos van Steenbergen.
Even later lopen we langs de afrastering van een begrazingsgebied, waarin Schotse Hooglanders, pony's en andere grote grazers zoals wisenten leven. Als we even later door een open veld lopen, zien we ze iets verderop in het begrazingsgebied lopen, grazen en herkauwen.
Aan het eind van het open veld gaan we het bosgebied van Brobbelbies in. Dit bosperceel verlaten we via de Zeedenweg, en dan is het over de Hoogslabroekseweg nog maar een klein eindje naar het Natuurcentrum De Maashorst in Slabroek.
Verblijf in Herberg de Lingehoeve aan de Linge
Op het verderop gelegen parkeerterrein stappen we om 16:30 uur in de auto en dan rijden we met de nodige vertraging - de A2 is dit weekend tot aan Utrecht afgesloten - van Slabroek naar het nabij Leerdam gelegen dorpje Oosterwijk, waar we voor de komende nacht een kamer hebben geboekt in Herberg de Lingehoeve, gebouwd tegen de Lingedijk langs de rivier de Linge.
Behalve aangenaam overnachten kunnen we vanavond ook heerlijk dineren in het gezellige restaurant van Herberg de Lingehoeve.
Tijdens onze middagwandeling hebben we geen regen meer gehad. De zon heeft zelfs nog een klein beetje geschenen, en de verwachting is dat onze wandeldag van morgen in de Betuwe ook met zonneschijn gaat beginnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten