zondag 31 december 2023

Streekpad 'Noardlike Fryske Wâlden' van Houtigehage naar De Tike

Zaterdag 30 december 2023
 
Over grasdijken door de rietvelden van De Putten

















Streekpad 'Noardlike Fryske Wâlden'
In 2018 publiceerde Stichting Wandelnet de wandelroutegids van een nieuw streekpad, namelijk van de 'Noardlike Fryske Wâlden', met als subtitel 'Wandelen door het Nationaal Landschap'.
Je wandelt over dit Streekpad nummer 20 door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Dat is een fantastisch gebied in het noordoosten van de provincie Fryslân, waar je als wandelaar nog aanmerkelijk authentiek kunt wandelen. Je wandelt hier namelijk door een kleinschalig coulisse-landschap, met veel zandpaden en veldwegen door een gebied met veelal kleine landbouwpercelen, die zijn omzoomd door boomwallen, braamstruiken en elzensingels. Dit landschap met agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie is tamelijk intact gebleven, onder andere omdat hier voorheen geen grote ruilverkavelingen waren. 

Wandelroute
De wandelroute gaat globaal gesproken vanuit Burgum via Oentsjerk en Damwâld naar Kollum, om dan via Buitenpost, Surhuisterveen en Earnewâld weer terug te gaan naar Burgum. 
De totale afstand van alle etappes is zo’n 165 kilometer lang, door de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland, Smallingerland en Tytsjerksteradiel. De route loopt ook door natte natuurgebieden en langs oude statige buitenverblijven van Friese adellijke families.
Durkje en ik wandelen dit streekpad in totaal acht dagen, van gemiddeld ruim 20 kilometer per etappe.

Wandelgids 'Noardlike Fryske Wâlden'
De wandelgids geeft een korte routebeschrijving met voldoende gedetailleerd kaartmateriaal. De route is in beide richtingen beschreven, en als Streekpad ook in die beide richtingen geel-rood gemarkeerd.
Verder vermeldt de routegids ook informatie over bezienswaardigheden langs de route, informatie over voorzieningen zoals openbaar vervoer-haltes, horeca- en logiesverblijven en een legenda bij het kaartmateriaal.
De negen thema's van de 27 wandeletappes zijn achtereenvolgens: Noardlike Fryske Wâlden, Singelier folk, Flora en fauna, Halepaden, Boeren en natuur, Veenklooster, De arme Friesche heide, De Leien, en Nationaal Park De Alde Feanen.

Thema's 'De arme Friesche heide' en 'De Leien'
Onze zesde etappe van Houtigehage naar De Tike loopt over een afstand van 20 kilometer door de volgende twee thema-gebieden: 'De arme Friesche heide' en 'De Leien'.
  • Het thema 'De arme Friesche heide' verwijst naar de deplorabele toestand waarin de bevolking - vaak met grote gezinnen - woonde in plaggenhutten op onder andere de Surhuisterveenster heide bij het huidige Boelenslaan en Houtigehage en op de Hamsterheide ten zuiden van het tegenwoordige Drogeham. Wat een inspecterende burgercommissie van de gemeente Smallingerland bij deze in spitketen wonende veenarbeiders aantrof in 1823 was ten hemel schreiend.
  • Het thema 'De Leien' verwijst naar het ondiepe meer dat is ontstaan door vervening, door afgraving van achtereenvolgens hoogveen en laagveen. We lopen aan de noordzijde rondom De Leien, door een gebied dat merkbaar een gevarieerd beeld geeft van lager en hoger gelegen land. 
Eindelijk weer eens een droge dag
Het is vanmorgen 8:15 uur als we vertrekken vanuit Feinsum. Het is dan al licht, en het is 6 graden Celsius. De temperatuur blijft vandaag schommelen rond de 9 graden Celsius. Het is na een lange periode van regenachtige dagen vandaag gelukkig droog, en het waait enigszins. Door de bewolking zien we de zon vandaag niet veel, maar in de ochtend zijn er toch enkele zonnige perioden.
Eerst rijden we naar het Friese De Tike, waar we de ene auto parkeren bij het dorpshuis. Dan rijden we met de andere auto door naar Houtigehage, waar we de auto parkeren aan de westrand van het dorp.
Op de T-kruising van de Spitsbergen en de Dwarstak begint om 9:10 uur onze zesde etappe van dit Noardlike Fryske Wâlden-pad. We wandelen vandaag van Houtigehage naar De Tike.

Van Houtigehage naar de haven van Rottevalle
Eerst lopen we over de Spitsbergen naar het kombord van Houtigehage.
Via de Dominee Visscherwei, de Bethlehemsreed, de Spekloane en de Foudenswei lopen we naar het tunneltje dat onder de N369 door gaat. Op de tunnelmuur staan enkele historische taferelen geschilderd, waaronder een verwijzing naar De Compagnons van Rottevalle, het dorp dat we over een schelpenpaadje binnen lopen.
Via de Nije Buorren, de Master de Vrieswei, langs de dorpskerk van Rottevalle, over de Bildwei en via de Brouwersgrêft, komen we bij de oude Herberg van Smallingerland. Als we naar de dorpshaven lopen, passeren we het oude graanpakhuis van het dorp.
Aan een houten deur hangt een oud ijzeren reclamebord van Voermeel Fortuna.
Rechts van de weg passeren we de Fermanje van Rottevalle, en dan arriveren we bij de havenkolk van het dorp, waar een sportvisser vergeefse pogingen doet - zo vertelt hij - om voorntjes te vangen, waarmee hij volgende week wil gaan snoekvissen.
Via de Havenwei en de Bildwei wandelen we de bebouwde kom van Rottevalle uit.

Ganzen en otters bij De Leien
Voorbij de gaswinlocatie gaan we een veldpad op in de richting van De Lits, de waterloop tussen Rottevalle en De Leien. Bij het gemaal aan De Lits gaan we een hoger gelegen polderdijk op, die we langs De Lits door Het Bild volgen in de richting van De Leien.
Links ligt De Lits tussen hoge rietkragen, en rechts van ons staan grote delen van de velden onder water. Verderop zwemt een grote groep Grote Canadese Ganzen.
Als we dichterbij komen, worden ze onrustig, wat we aan hun beweging zien en aan het geluid dat ze maken ook horen.
Als we voor hun gevoel te dichtbij komen, vliegt een deel van de ganzen weg, om in een grote cirkelbeweging rond te vliegen boven dit waterrijke natuurgebied.
Vrij snel daarna arriveren we bij het Paviljoen De Leien, op de oever van De Leien.
Juist op dat moment komt een groep dames uit De Leien, die daar een frisse oudejaarsduik hebben gemaakt. Ze kleden zich snel warm aan, en gaan het paviljoen binnen, wellicht om daar warme chocolademelk of koffie te gaan drinken. 
Bij de opgang naar het meerstrand ligt een bewerkte boomstam, waaruit iemand een houtsnijwerk heeft gemaakt van enkele op vis jagende otters.
Wij vinden op een grote houten bank op de houten vlonder van een safaritent een geschikte plek - in de zon en iets uit de wind - om hier onze koffiepauze te houden.

Veel natte en modderige paden in deze regenachtige tijd
Na deze koffiepauze vervolgen we onze etappe over de Bildreed en de Bildweg in noordelijke richting. Af en toe komt ons een groepje wielrenners tegemoet.
Na een eindje geasfalteerd fietspad parallel aan de Zwarteweg, gaan we de onverharde zandweg van de Halfweg op. 
Hier en daar staan de dieper liggende karrensporen onder water, maar verderop ligt het pad kennelijk iets hoger, want daar gaat het verder over een droge zandweg.
Rechts van het pad loopt een droge greppel aan de voet van een lange rij berken. 
En links zien we af en toe een brede sloot met daarlangs prachtig groen bemoste boomwallen. Vooral omdat de zon erop schijnt, is het een schilderachtig gezicht hier langs de singel.
Even later wandelen we het buurtschap it Wytfean binnen.
Ook langs de klinkerweg liggen links en rechts mooie waterrijke boomwallen.
We gaan de onverharde Groeneweg op, waar we ook langs hier en daar breed uitlopende sloten lopen.
Verderop slaan we linksaf, om dan over een heel smal paadje eerst rechts en daarna links langs een sloot te lopen. Dat smalle pad is dusdanig kapot gereden door mountainbikers, dat het voor wandelaars alleen maar mogelijk is om diep door de doorweekte modder dit pad te vervolgen.

Gedenk te sterven bij de Groene Toren
Over de Lange Geestlaan wandelen we voorbij de gaswinput It Heechsân binnen, dat op een hoge zandrug ligt.
Daar komen we op de Torenlaan langs de op een hoge terp liggende Groene Toren, een voormalige kerktoren op het kerkhof, waartegen na afbraak van de oorspronkelijke kerk een klein bijgebouw is gebouwd, dat momenteel dienst doet als baarhuis. De 13e eeuwse kerktoren is dik begroeid met klimop, dat symbool staat voor eeuwig leven.
Op het toegangshek van het kerkhof staan allerlei symbolen die ook met leven en dood te maken hebben. Tussen de doodshoofden op de zijkanten staat de tekst 'Gedenk te sterven'.
We gaan nu in de richting van Eastermar. Vlak voordat we het onverharde deel van de Torenlaan op gaan, loop ik nog even naar de protestantse kerk van Eastermar aan het verharde deel van de Torenlaan, die als kerk dezelfde naam draagt als onze protestantse kerk in Stiens, namelijk: De Hege Stins.
We volgen brede onverharde paden in de richting van Eastermar, onder andere over de Middelwei.
Langs de onverharde Achterweg zien we een vervallen hok staan, deels van hout en deels van gevelsteen, met deels een rieten kap.

Pauzeren en kookboeken in Eastermar
Even later wandelen we Eastermar binnen. Vanaf de Snakkerbuorren steken we bij de Passantenhaven het water van het Waltsje over, om vervolgens met een grote boog om het onder water staande ijsbaanterrein van Eastermar te lopen.
Aan het pleintje waar het Waltsje en de Elte Marten Beimastrjitte bij elkaar komen, nemen we plaats op een houten bank aan het plein, waar we onze lunchpauze houden.
We hebben dan het zicht op een pand tegenover ons, waar boven de deur een vlag van World Servants hangt. Het lijkt erop dat daar binnen iets wordt verkocht, en bij nader onderzoek spreken we de verkoopster, die ons vertelt dat zij hier enkele honderden kookboeken en andere boeken over culinaire zaken verkoopt, die voorheen van haar inmiddels overleden echtgenoot waren. Ze verkoopt hier een breed scala aan boeken voor vijf euro per kilo. De helft van de opbrengst is voor World Servants, en de andere helft is voor deze weduwe.
We lopen weer langs de grote dorpstafel van Eastermar, en vervolgens onze route langs de dorpsgracht.
Links staat een verzameling eigengemaakte vogelhuisjes te koop, in diverse maten, vormen en kleuren, en een enkele zelfs met een 'ûleboerd'.
Over de Teije Tolstraat wandelen we Eastermar uit, en via de brug over De Lits (tussen De Leien en het Burgumer Mar) steken we de Sumarderwei over, en laten we Eastermar achter ons.

Rietsnijden in De Putten langs De Leien 
Over de grasdijk langs De Lits lopen we het natuurgebied van De Putten in. 
Een polderdijk slingert hier door de rietvelden van De Putten.
Grote delen van deze rietvelden staan onder water.
Halverwege de route door De Putten horen we een tractor verderop in het riet. Als we dichterbij komen, zien we over het rietveld heen dat men daar bezig is met rietsnijden. Als we vanaf het uitkijkpunt bovenop een gemaal het rietveld van bovenaf zien, dan kunnen we heel goed zien hoe twee mannen bezig zijn om het riet machinaal te snijden en het op te binden in rietbundels. 
Dit rietveld staat overigens niet onder water, dus het rupsvoertuig kan prima een weg banen door het rietveld.
Op enige afstand van De Leien blijven we het grasdijkje door dit natuurgebied volgen, totdat we bij de Doktersheide De Putten verlaten.

Snoeiwerk bij De Tike
De Doktersheide voert ons naar De Tike. Rechts van de weg is een man bezig met het periodieke onderhoud van een houtsingel, die zo karakteristiek is voor dit Friese woudengebied. 
Op de Master de Jongwei wandelen we de bebouwde kom van De Tike binnen. 
Verderop staat onze auto. Met deze auto rijden we om 14:15 uur terug naar Houtigehage, waar we onze andere auto afhalen, om tenslotte terug te rijden naar Feinsum.

Vrede op aarde

Woensdag 27 december 2023
 
De cover van de Adventskalender 2023


















Adventskalender 2023
Eergisteren sloten we met de Eerste Kerstdag de weken van Advent af. Daarmee stopte ook de dagelijkse lezing van onze Adventskalender 2023, die door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) werd gemaakt.
De vier weken die voorafgaan aan het Kerstfeest heet ‘Advent’. Dat woord is afgeleid van het Latijnse woord ‘advendus’, dat ‘komst’ betekent. In de vier weken vóór Kerst hebben we ons voorbereid op het Kerstfeest, het feest waarbij we de geboorte van de Here Jezus gedenken en vieren.

Vrede op aarde
De titel van deze Adventskalender 2023 is: 'Vrede op aarde'.
Het NBG wenst alle Adventskalendergebruikers met deze Adventskalender inspirerende momenten toe in de weken vóór Kerst, in de tijd waarin we mogen ontdekken wat de Bijbel ons te zeggen heeft over vrede.
Het woord Vrede is een woord vol hoop, maar tegelijk roept dat ook vragen op, vooral in deze dagen waarin we dagelijks de wanhoop door bijvoorbeeld oorlogen zien. Aan de hand van de teksten uit deze Adventskalender zijn we in de afgelopen vier weken op zoek gegaan naar antwoorden op de vraag in hoeverre het woord 'Vrede' voor ons nog van betekenis is in het kader van Gods oeroude belofte van 'Vrede op aard'.
In de afgelopen weken lazen we over hoeveel de Bijbel ook in onze tijd te zeggen heeft over vrede met de mensen om ons heen, over vrede in ons eigen hart, èn over vrede met God.

Adventsrooster 2023
Deze Adventskalender bood ons vanaf zondag 3 december 2023 - de Eerste Zondag van Advent - elke dag een nieuwe inspiratie, om daarmee - en zo - toe te leven naar Kerst. 
De teksten van deze Adventskalender 2023 komen uit de Nieuwe Bijbelvertaling van 2021 en uit de Bijbel in Gewone Taal van 2014.
Dit Adventsrooster hielp ons thuis bij de voorbereiding op het Kerstfeest. De kalender bestaat uit 22 bijbelteksten met een sfeervolle natuurfoto op het voorblad. 
Elke dag heeft een eigen thema, zoals bijvoorbeeld:
  • Houd moed;
  • Dankbaar;
  • Zij aan zij;
  • Recht als morgenlicht;
  • Vredestichters;
  • God keert alles om.
Op de achterkant van het fotoblad staat een langere versie van de bijbeltekst van de voorkant. In deze weken lazen we uit de volgende bijbelboeken:
  • Psalmen;
  • Mattheüs;
  • Johannes;
  • Filippenzen,
  • Galaten;
  • Kolossenzen;
  • Jesaja;
  • Romeinen;
  • Ezechiël;
  • Numerie;
  • Lucas.
Bij elke bijbeltekst wordt dan een korte uitleg gegeven, met een suggestie om die dagtekst met je eigen leven te verbinden, zoals bijvoorbeeld:
  • Schrijf de komende weken tot Kerst elke dag iets op waar je dankbaar voor bent;
  • Hoe kun jij vandaag iets laten zien van de vrede tussen mensen, waarover Jesaja spreekt?;
  • Hoe zou je zelf een vredestichter kunnen zijn?
  • Hoe kun je zo omgaan met eten, dat het opbouwend is en vrede bevordert?
  • Wat is het mooiste nieuws dat je ooit gekregen hebt?
  • Wat heb jij nodig om je thuis te voelen?
  • Met wie kun jij de vreugde en vrede van Kerst delen?
Deze overdenkingen zijn verzorgd door Anne-Marieke Schol-Wetter en Maaike van der Weij.
Met bovenstaande thema's, bijbelteksten en overdenkingen kwamen wij elke dag een stapje dichter bij Kerst.

maandag 25 december 2023

Kerstgezinsdienst in de Oase van Drachten

Zondag 25 december 2023 - Kerstfeest
 
De Wijzen uit het Oosten op bezoek in de stal van Bethlehem


















Ga je mee op zoek....
Vanmorgen gaat mim met ons mee naar het Kerstfeest in de Oase van de Protestantse Gemeente te Drachten.
Op deze Eerste Kerstdag wordt dat hier gevierd met een Kerstgezinsdienst voor iedereen, dus voor mensen van alle leeftijden, en van buiten en van binnen Drachten, op locatie en met techniek verbonden.
Het thema van deze feestelijke ochtendkerkdienst is: 'Ga je mee op zoek…'
Voorganger vanmorgen is domina Gera den Dikken, en het orgel wordt bespeeld door organist Ulbe Pranger.
We zingen in deze Kerstviering zowel nieuwe als ook traditioneel bekende kerstliederen.

Succesvolle primeur van de jeugdband
Maar er is ook een primeur in deze kerkdienst, want de nieuwe jeugdband van de Oase staat op het podium om enkele liederen voor ons te zingen - ook tussen de bedrijven door van het Kerstspel - en om voor een deel de samenzang van de gemeente te verzorgen.  
Dat is voor de jeugdige bandleden natuurlijk heel spannend, maar ze spelen en zingen overtuigend, en dat hun muziek en performance in de smaak valt, is duidelijk te horen aan het applaus dat ze na hun optredens scoren.

Vind Hem in een stal te Bethlehem
Tijdens de kerkdienst verzorgt een groep basisschoolkinderen een Kerstspel in meerdere scenes. Daarin maken we kennis met Jozef & Maria, die de aankondiging van de zwangerschap van Maria krijgen, waarna ze een meerdaagse voettocht ondernemen naar Bethlehem, om daar onderdak te vinden in een stal, waar Maria haar Zoon baart, die de naam Jezus krijgt.
Maar ze blijven niet alleen in de stal, want even later arriveert een groep herders, die in het veld hun schapen hebben verlaten, om op bezoek te gaan bij het prille ouderpaar, om daar het kindje Jezus te aanschouwen. 

Volg de Ster naar het Koningskind 
En daar blijft het niet bij, want even later arriveren ook de Wijzen uit het Oosten, die een wonderlijke ster achterna reisden, op zoek naar een koningskind.
Zij treffen Jezus aan bij Maria & Jozef. De baby ligt in een voederbak in de stal, waarin Jezus is geboren. Deze Wijzen knielen voor de kribbe neer, en bieden het jonge gezin hun kostbare geschenken aan.
Het is maar goed dat de gemeenteleden van deze protestantse gemeente vanmorgen hun vrienden, familie en bekenden hebben meegenomen naar de Oase om hier samen het blijde Kerstfeest te vieren, want het Kerstspel van de kinderen, de boodschap van de voorgangster, en de liederen die we samen zingen, getuigen er alle van dat wij vandaag stilstaan bij en vieren dat Jezus Christus ter wereld is gekomen voor jou en en voor mij, ja inderdaad, dus voor iedereen betekent dat een:

Vrolijk Kerstfeest!

Kerstavondviering 2023 in de Sint-Vituskerk van Feinsum

Zondag 24 december 2023 - Kerstavond
 
CMV Crescendo Hijum-Finkum in de Sint-Vituskerk van Feinsum

















Kerstavond in Feinsum
Door het duister wandelen Durkje en ik aan het begin van deze Kerstavond door het dorp, op weg naar de eeuwenoude Sint-Vituskerk van Feinsum, die ook vanavond in het volle schijnsel van de lampen prachtig oplicht in het donker.
Van beide kanten komen de kerkgangers bij de kerk, en binnen worden we verwelkomd door Ate Reitsma, de voorzitter - en vanavond ook de avondvoorzitter - van Dorpsbelang Feinsum, onze dorpsvereniging die deze kerstbijeenkomst organiseert.
 
Sfeervol gedecoreerde kerkzaal
Een groep dorpsbewoners - jong & oud - is vanaf vanmorgen elf uur enthousiast aan het werk geweest om de kerk in te richten voor dit avondprogramma, en de kerkzaal is nu mooi gedecoreerd met kerstversiering, dat sfeervol wordt aangelicht door de lampen binnen en buiten de kerk.
Om half acht is de kerk helemaal vol, en dan begint de fanfare met marsmuziek het intro te spelen voor het Kerstlied 'Komt allen tezamen', dat als samenzanglied het openingslied van deze feestelijke viering is.

Christelijke Muziek Vereniging Crescendo Hijum-Finkum
Aansluitend volgt het eerste deel van het concert van de Christelijke Muziek Vereniging Crescendo Hijum-Finkum, het gezamenlijke brassband-kops van Feinsum en het naburige Hijum. Onder leiding van haar dirigent Wim Dijkstra luisteren we naar de fanfare-klanken van het korps, waaronder:
  • 1. 'In The Bleak Midwinter';
  • 2. Een medley van 'O kom, o kom, Immanuël' & ''t Is geboren het Godd'lijk Kind'; en 'Ding dong, merrily on high', gespeeld door een saxofoon-kwintet van het korps;
  • 3. De krachtig gespeelde 'Ukrainian Bell Carol', waarin bijna onophoudelijk het klokkenspel doorklinkt;
  • 4. De 'Earth Song' van Michael Jackson'
  • 5.' Do They Know It's Christmas?', heel overtuigend door de brassband gespeeld, dus nu weten we zeker dat het Kerstfeest begint.
Dit concertdeel sluiten we - begeleid door Crescendo - af met het samen zingen van 'Stille Nacht'.

Sjonggroep mei Baukje Oostra  
En alsof al dat die mooie koperklanken nog niet genoeg zijn, worden we wederom verwend, maar nu met mooie zang van de enthousiaste 23 dames tellende zanggroep, die onder leiding staat van onze dorpsgenote Baukje Oostra. Baukje introduceert de opeenvolgende muziekstukken, en ze begeleidt haar zanggroep op accordeon. Dan luisteren we en kunnen we ook meedoen met de volgende liedjes:
1. 'Frede foar dy', dat we elkaar toewensen;
2. 'Last Night I Had the Strangest Dream';
3. Het lied 'Ferbjustere', wisselend als solo en koorzang';
4. 'Sing a Song for Peace', ofwel 'Sjong in liet foar de frede';
5. 'Jingle Bells'
Gedurende dit zang- met samenzangblok wordt het ons wel duidelijk dat het thema van de zanggroep vanavond de 'Vrede' is.
De zanggroep - (want een koor mogen we hen niet noemen, zij treden normaal gesproken niet op) - oogst veel lof, en verdiend. 

Crescendo tot slot
Dan is het weer de beurt voor Crescendo, en wederom spelen ze bij wijze van spreke de sterren van de hemel met de volgende muziekstukken:
1. 'It's beginning to look a lot like Christmas'; 
2. 'When a Child Is Born';
3. Het swingende 'All I Want for Christmas Is You';
4. 'Merry Christmas', een ware meezinger;
5. 'Londonderry Air'; 
6. Een stuk uit 'De Notenkraker', gespeeld door het saxofoon-kwintet van het korps.
7. 'Merry Christmas Everyone';
Dit muziekblok sluiten we als samenzang af met het door allen uitbundig meegezongen 'Ere zij God'.

Sjong nochris mei nocht & wille
Maar dan is het programma nog lang niet afgelopen, want na de laatste fanfare-klanken worden alle kerkgangers getrakteerd op chocolademelk of Glühwein, met een kerstkoekje erbij.
Na de pauze volgt dan het tweede zangblok van de avond, van de 23 dames van de zanggroep onder leiding van Baukje Oostra.
We luisteren dan met genoegen naar een verscheidenheid aan liedjes, zoals:
1. 'I'm dreaming of a white Christmas';
2. ''t Zijn de kleine dingen die het doen';
3. 'Maar kijk eens naar de regenboog';
4. 'Blowing in the Wind';
5. 'Kumba yah, my Lord'; 
6. Omdat iedereen zo geniet van de muziek van de zanggroep, en vanwege de vraag om nog een extra lied, luisteren we nogmaals naar en zingen we hartelijk mee en toe: 'Frede foar dy'.

Kerstverhaal 'Stille Nacht'  
Dan betreedt Crescendo-dirigent Wim Dijkstra de preekstoel, en neemt hij een geheel andere rol aan, namelijk die van de verteller van het Kerstverhaal. We luisteren naar een eigentijds verhaal, over dementie en corona, over dat mensen soms verzachtende leugentjes nodig hebben om hun en elkaars werkelijkheid te accepteren, en over de vrouw die zo tragisch is verdwenen in het doolhof van haar verminkte herinneringen. 
Baukje Oostra heeft onderwijl een sfeerbepalende muzikale rol met haar accordeon tijdens het verhaal. Heel zachtjes horen we het 'Stille nacht', op de achtergrond klinken, en op heel natuurlijke wijze eindigt het gevoelige kerstverhaal met het voorzichtig aanzwellen van de accordeonmuziek, waarop hier en daar in de kerkzaal langzamerhand de samenzang van het zo geliefde kerstlied 'Stille nacht' zich openbaart.
Zo eindigt het muziekprogramma van deze Kerstavond van een woelige wereld, hier in Feinsum op sfeervolle wijze.
Na alle welverdiende woorden van dank aan allen die hebben bijdragen aan het succes van dit kerstprogramma worden alle aanwezigen hartelijk uitgenodigd om hier in de kerk met elkaar nog na te genieten van het programma en door te genieten van elkaars gezelligheid. Drankjes en hapjes, alles staat klaar om op informele wijze nog geruime tijd aangenaam te verpozen in deze sfeervol ingerichte Sint-Vituskerk van Feinsum. 

zaterdag 23 december 2023

B-Diplomazwemmen in Coevorden

Zaterdag 23 december 2023
 
B-diplomazwemmen in Coevorden

Zwemdiploma B
Rond het middaguur rijden Durkje en ik als 'beppe & pake' op uitnodiging naar zwembad Het Zwaneburg in Coevorden, waar Elwin vanmiddag te water gaat voor het diplomazwemmen van zwemdiploma B.
Tijdens het zwemexamen passeren allerlei zwemkunsten de revue, zoals met kleren aan zwemmen, baantjes zwemmen in schoolslag, rugslag en borstcrawl, watertrappelen, duiken en onder water zwemmen en een schroefbeweging in het water maken.
Als een kind een verrichting een keer niet goed doet, mag het opnieuw worden gedaan, en dan zien we dat het in de herkansing gelukkig wel goed gaat, dus aan het eind van het zwemexamen wordt door de toezichthoudster van de zwembond meegedeeld dat alle kinderen hun zwemdiploma B hebben verdiend. 

Jippie! Ik heb mijn zwemdiploma!
Eén van de kinderen is vandaag ook nog jarig, dus die zingen we galmend over de golven vrolijk toe, en na het officieel uitreiken van alle zwemdiploma's kunnen de B-gediplomeerde kinderen nog even bij een soort 'wall of fame' triomfantelijk met hun welverdiende zwemdiploma-B op de foto. Jippie!
De zwembadjuf vertelde overigens dat men nog nooit zo'n grote groep kinderen had gehad, die allen direct doorgaan voor het oefenen en het te zijner tijd behalen van zwemdiploma C. En, zegt ze erbij tegen de kinderen: "Blijf vooral regelmatig zwemmen".

donderdag 21 december 2023

Zwangerschappen vroeger en nu

Donderdag 21 december 2023
 
Lezing van Trudy Dehue in Tresoar te Leeuwarden




















Gewoonten en beslissingen
Niemand kan door een buikwand en door een baarmoederwand kijken. En toch vind je met een paar muisklikken gedetailleerde informatie over menselijke foetussen, embryo’s en eicellen, en zelfs daar weer de binnenkant van. Dat roept verwondering op over de vorming van nieuwe mensjes, maar zelden over de kennis daarvan. Die kennis nemen de meeste mensen gewoon voor lief, terwijl die niet vanzelfsprekend is.
Trudy Dehue is gefascineerd door de totstandkoming van feiten. “Of onderzoeksuitkomsten nu in woorden, getallen of beelden worden gepresenteerd”, betoogt ze, “ze zijn altijd het eindproduct van menselijke gewoonten en beslissingen”. Die achterliggende gewoonten en beslissingen hebben vaak grote gevolgen voor het lief en leed van anderen. Goede wetenschap is daarom wetenschap die hier open over is en die er verantwoordelijkheid voor neemt.

De zwangere buik
Achter elk feit schuilt - anders gezegd - een verhaal. 
In haar recente boek ‘Ei, foetus, baby’ (2023) ontrafelt Trudy Dehue veel verhalen achter onze vanzelfsprekendheden over gewenste en ongewenste zwangerschap. 
In de lunchlezing van vandaag in Tresoar te Leeuwarden vertelt ze ons daarover aan de hand van oude en meer recente verbeeldingen van de inhoud van een zwangere buik.
Trudy Dehue (1951) is emeritus hoogleraar Wetenschapsonderzoek van de Rijkuniversiteit Groningen. 

Trudy Dehue over haar wetenschapsonderzoek 
Trudy Dehue bestudeert wetenschappers. Haar vakgebied is namelijk het wetenschapsonderzoek. Eigenlijk gaat het daarbij om meta-wetenschap,  waarbij vooral op de taal van wetenschappers wordt gelet, en ook op afbeeldingen daarvan.
Meta-wetenschappers zoals Dehue kijken naar wat er verborgen zit achter de feiten en afbeeldingen. Feiten zijn eindproducten van allerlei bewerkingen, en die worden gepresenteerd in woorden, beelden en geluiden. De focus van Trudy Dehue is gericht op hoe de feiten vanuit de wetenschap tot stand zijn gebracht. 
  • In de wetenschap gaat het om de directe waarneming, maar ja, wiens directe waarneming is dat dan, want - let wel - mensen kijken altijd alleen maar met hun eigen mensenogen. Je moet je als wetenschapper realiseren dat je bij die directe waarneming altijd vooral ook naar het bredere plaatje moet kijken.
  • De apparatuur die bij wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt, mag dan wel al heel ver doorgevoerd zijn qua innovatie en doorontwikkeling, maar je moet je wel realiseren als wetenschapper dat je blijft kijken met een apparaat. Het idee dat je het object van onderzoek op deze manier rechtstreeks zou (her)kennen, bestaat derhalve niet. Kijken door een apparaat betekent immers altijd dat je niet echt ziet wat je met het blote oog wel zou zien. Elk apparaat vertekent namelijk het bekeken object.
  • We moeten wetenschap gaan zien als een manier om het leven hier op aarde goed te maken.
  • Wetenschappelijke, technologische producten zijn menselijke maaksels, die als design altijd weer anders kunnen, en daarmee maken ze het menselijk leven ook geheel anders. Zo heeft de anticonceptie immers ook heel veel veranderd in het leven van de mens, in allerlei opzichten.
  • Ook talige feiten zijn menselijke maaksels, als een soort van talige technologie. 
  • Het zijn mensen die bepaald hebben dat we de wereld indelen in bijvoorbeeld homo of hetero.
  • Vooral als die talige en die materiële technologie met elkaar verstrengeld raken, kunnen er nieuwe werkelijkheden ontstaan.
  • De meeste ziektelast tegenwoordig ontstaat door psychische stoornissen. 
  • Standaardbeelden van wetenschap doen de wetenschap tekort en veroorzaken kennis-onrechtvaardigheid.
  • Bij haar onderzoek naar het hele proces tussen zwangerschap en dood, is Dehue blijven steken bij de fase van de zwangerschap, want alleen dat al gaf heel veel handvatten voor diepgaander onderzoek.
  • Van de vrucht tijdens een zwangerschap zijn in de loop der eeuwen veel afbeeldingen door kunstenaars gemaakt, maar die zijn gek genoeg allemaal heel verschillend. Dat zegt dus iets over hoe de kunstenaar heeft gekeken, en wat die al dan niet echt heeft gezien.
  • De Zwitserse anatoom en embryoloog Wilhelm His (1831-1904) heeft de eerste normentafel van menselijke ongeborenen gemaakt. Bij zijn onderzoek liep hij wel tegen een aantal werkvragen aan, zoals: hoe beschouw je beschadigde embryo’s?, en hoe bepaal je de exacte leeftijd van embryo's? En is een groter embryo altijd ouder dan een kleinere embryo, en hoe meet je de lengte van iets (het gekromde embryo) dat krom is? Van dergelijke studies werden embryo-modellen in diverse groeistadia gemaakt en op op standaards gepresenteerd.
  • Van een wild dier weet je niet wanneer die bevrucht is, dus haalde men ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld een apenkolonie naar een laboratorium, waar men de apen liet bevruchten, om vervolgens dan onderzoek te doen naar de resultaten.
  • De patholoog en embryoloog Arthur Tremain Hertig (1904-1990) werkte aan de datering van bevruchte eitjes in 1938-1955.
  • Veel afbeeldingen in zwangerschapsboeken zijn van geaborteerde foetussen (afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek) gemaakt. 
  • Vrouwen gingen op een gegeven moment claimen dat ze baas in eigen buik wilden zijn. Maar de keerzijde daarvan is dat ze in de loop van de tijd daar - bij wijze van plicht - zo langzamerhand ook verantwoordelijk voor worden gehouden en/of dat ze zichzelf met het nodige plichtsbesef ook verantwoordelijk voelen voor een gezonde leefstijl. Denk daarbij maar aan het feit dat zwangeren stoppen met roken en met het drinken van alcohol, dat ze voldoende bewegen en bezig zijn met goede voeding; allemaal onder andere met het oogmerk om bij problemen voor, tijdens en na de bevalling niet verantwoordelijk hoeven te worden gehouden (door zichzelf of door anderen) als degene die de oorzaak is van die problemen.
  • De pil (die je kunt beschouwen als materiële technologie) veranderde de zwangerschap voor de vrouw als een kwestie van eigen keuze (te beschouwen als een vorm van talige technologie).
  • Een zogenoemde ‘Babywatcher’ is het apparaat waarmee je tegenwoordig pret-echo’s thuis kunt laten maken om de voortgang van de zwangerschap in beeld te krijgen.

dinsdag 19 december 2023

Streekpad 'Noardlike Fryske Wâlden' van Kootstertille naar Houtigehage

Maandag 18 december 2023
 
Locatie van het 13e eeuwse klooster 'Bouwekleaster'

















Streekpad 'Noardlike Fryske Wâlden'
In 2018 publiceerde Stichting Wandelnet de wandelroutegids van een nieuw streekpad, namelijk van de 'Noardlike Fryske Wâlden', met als subtitel 'Wandelen door het Nationaal Landschap'.
Je wandelt over dit Streekpad nummer 20 door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Dat is een fantastisch gebied in het noordoosten van de provincie Fryslân, waar je als wandelaar nog aanmerkelijk authentiek kunt wandelen. Je wandelt hier namelijk door een kleinschalig coulisse-landschap, met veel zandpaden en veldwegen door een gebied met veelal kleine landbouwpercelen, die zijn omzoomd door boomwallen, braamstruiken en elzensingels. Dit landschap met agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie is tamelijk intact gebleven, onder andere omdat hier voorheen geen grote ruilverkavelingen waren. 

Wandelroute
De wandelroute gaat globaal gesproken vanuit Burgum via Oentsjerk en Damwâld naar Kollum, om dan via Buitenpost, Surhuisterveen en Earnewâld weer terug te gaan naar Burgum. 
De totale afstand van alle etappes is zo’n 165 kilometer lang, door de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland, Smallingerland en Tytsjerksteradiel. De route loopt ook door natte natuurgebieden en langs oude statige buitenverblijven van Friese adellijke families.
Durkje en ik wandelen dit streekpad in totaal acht dagen, van gemiddeld ruim 20 kilometer per etappe.

Wandelgids 'Noardlike Fryske Wâlden'
De wandelgids geeft een korte routebeschrijving met voldoende gedetailleerd kaartmateriaal. De route is in beide richtingen beschreven, en als Streekpad ook in die beide richtingen geel-rood gemarkeerd.
Verder vermeldt de routegids ook informatie over bezienswaardigheden langs de route, informatie over voorzieningen zoals openbaar vervoer-haltes, horeca- en logiesverblijven en een legenda bij het kaartmateriaal.
De negen thema's van de 27 wandeletappes zijn achtereenvolgens: Noardlike Fryske Wâlden, Singelier folk, Flora en fauna, Halepaden, Boeren en natuur, Veenklooster, De arme Friesche heide, De Leien, en Nationaal Park De Alde Feanen.

Thema's 'Veenklooster' en 'De arme Friesche heide'
Onze vijfde etappe van Kootstertille naar Houtigehage loopt over een afstand van 21,5 kilometer door de volgende twee thema-gebieden: 'Veenklooster' en 'De arme Friesche heide'.
  • Met 'Veenklooster' wordt verwezen naar het huidige Friese dorp Veenklooster (Feankleaster), waar zich in de 13e eeuw het Premonstratenzer klooster 'Mons Oliveta' (Olijfberg) bevond. Dit was een dochterklooster van klooster Mariëngaarde bij Hallum. Het was eerst een dubbelklooster, maar na het - op zedelijke gronden - vertrek van de monniken werd het een vrouwenklooster voor adellijke jonkvrouwen. Op dit voormalige kloosterterrein is later het Veenkloosterbos achter de huidige Fogelsanghstate aangelegd naar een ontwerp van de beroemde landschapstuinarchitect Lucas Roodbaard. 
  • Het thema 'De arme Friesche heide' verwijst naar de deplorabele toestand waarin de bevolking - vaak met grote gezinnen - woonde in plaggenhutten op onder andere de Surhuisterveenster heide bij het huidige Boelenslaan en Houtigehage en op de Hamsterheide ten zuiden van het tegenwoordige Drogeham. Wat een inspecterende burgercommissie van de gemeente Smallingerland bij deze in spitketen wonende veenarbeiders aantrof in 1823 was ten hemel schreiend.
Tussen Kootstertille en Houtigehage
Het is vanmorgen 8:30 uur als we vertrekken vanuit Feinsum. Het is dan al licht, en het is 9 graden Celsius. De temperatuur blijft vandaag schommelen rond die 9 graden Celsius. Het is droog, en het waait enigszins. Door de dikke bewolking zien we de zon de hele dag niet, en pas als we vanmiddag al weer op de terugweg zijn in de auto, krijgen we tweemaal te maken met hele lichte regen van korte duur.
Eerst rijden we naar het Friese Houtigehage, waar we de ene auto parkeren aan de westkant van het dorp. Dan rijden we met de andere auto door naar Kootstertille, waar we de auto parkeren nabij het multifunctionele centrum tegenover de Benedictuskerk.
Bij deze Kootstertiller Benedictuskerk begint om 9:30 uur onze vijfde etappe van dit Noardlike Fryske Wâlden-pad. We wandelen vandaag van Kootstertille naar Houtigehage.

Langs In Droegehamster door Drogeham
Eerst lopen we naar het Prinses Margrietkanaal, waar we via de gedeeltelijk afgesloten hoge kanaalbrug  het kanaal over steken. Aan de overzijde van het kanaal volgen we het halfverharde pad langs het kanaal, dat hier ook wel het Caspar Roblesdiep of Kolonelsdiep wordt genoemd, of in het Fries ook wel het Knillesdjip.
Ter hoogte van Speelbos Het Hossebos maken we door de Hamstermieden de doorsteek door een tamelijk drassig terrein en langs enkele nieuwsgierige schapen naar de Jan Gerkeswei.
Even later wandelen we over de Tillewei het Friese dorp Drogeham binnen. Met een lichtlettersnoer worden passanten fijne feestdagen gewenst.
Met deze vriendelijke decembergroet lopen we de bebouwde kom van Drogeham binnen.
Voorbij de hoog op een terp gebouwde dorpskerk komen we over de Tsjerke Buorren langs het standbeeld 'In Droegehamster', waarbij een streek-eigen koe (kleiner dan te doen gebruikelijk in Fryslân) wordt verhandeld tussen boer en koopman.
Voorbij de Jakobs Tsjerke wandelen we het dorp uit over een smal veldpad, in de richting van It Kleasterbreed.

Van Bouwekleaster naar Reaskuorre
Als we It Kleasterbreed oversteken, komen we bij het ijzeren hekwerk van de begraafplaats van het buurtschap Bouwekleaster
Dit is de plek waar de rijke edelman Bouwe Harkema in 1245 een nonnenklooster stichtte, dat ressorteerde onder het moederklooster Mariëngaarde nabij het Friese Hallum. Na de Reformatie is het klooster na 1580 op last van de Friese Provinciale Staten afgebroken, en van deze locatie resteert alleen nog de begraafplaats, waarop later een klokkenstoel is gebouwd, met daarin een eeuwenoude luidklok.
Op een bankje op deze voormalige kloosterlocatie houden we onze koffiepauze, en daarna wandelen we Bouwekleaster uit.
Ten zuiden van Bouwekleaster gaan we de Krúswei op. Op de T-kruising van de Krúswei met de Singel is een man bezig om de paardenmest van twee paarden op een open wagen te scheppen.
Aan het eind van de Krúswei lopen we het buurtschap Reaskuorre binnen.
Daar gaan we verder over de Feartswâl, die oostelijk langs de Feansterfeart (1649) loopt. Daar ligt in de Feansterfeart ook nog de oude schutsluis, die vroeger werd gebruikt om de turfschepen te schutten in de vaart waar deze schutsluis ook werd gebruikt voor een optimale waterbeheersing in dit gebied.

Door naar Surhuizum en Koartwâld
Als we de Feansterfeart over zijn gestoken, gaan we It Langpaed op. Dit is ook echt een lang pad, dat namelijk twee kilometer lang in een rechte lijn recht op de kerk van Surhuizum af gaat. 
Aan het eind van dit schelpenpad komen we langs de grote Antoniuskerk van Surhuizum.  
De kerktoren staat nagenoeg los van het schip van de kerk.
Toren en kerkzaal zijn namelijk slechts middels een stenen boog met elkaar verbonden.
Aan de voorzijde van de kerk aan de Doarpsstrjitte staat het opvallende standbeeld van Knillis Eiberts, de zogenoemde 'balkespringer' van de Surhuizumer kerk.
Bij de kapsalon van het dorp staat een rode, Britse telefooncel, die van binnen decoratief is versierd met witte kerstlichtjes. 
In de kapsalon is iemand aan het werk om de kapsalon schoon te maken.
Op It Súd wandelen we Surhuizum uit.
Waar we parallel aan de N356 komen te lopen, zijn we in het buurtschap Koartwâld aangekomen.

De Frysk-Grunninger grensoverschrijding
We moeten echter al spoedig de drukke verkeersweg van de N356 achter ons laten, om dan over de stille klinkerweg van De Loanekampen naar het buurtschap Ophûs te lopen. 
Van daaruit keren we over de Hurde Eker weer terug naar de N356, en die steken we dan nu wel over.
Op de Kaleweg overschrijden we even later de Fries-Groningse provinciegrens, dus tijdelijk gaat onze etappe van vandaag door de provincie Groningen. 
Bij een woning aan de Westerdwarsreed groeien grote zwammen op de boomstronken van omgezaagde bomen. Iemand heeft daarop een grappig beeldje van een muisje bevestigd, wat veel passerende mensen - jong en oud - vast en zeker zal zijn opgevallen.
Verderop grazen enkele Schotse Hooglanders in twee weilanden.

Vanuit Topweer terug naar Fryslân
Aan de overzijde van de provinciale weg de N981 wandelen we voort over de Topweer. Rechts van dit pad is men al ver gevorderd met de bouw en afwerking van een nieuwbouwwoning, die is gebouwd naar het model van een wâldhûske, zoals die hier vroeger in deze streek heel veel zijn gebouwd.
We lopen hier overigens door het Groningse dorp Opende, dat we trouwens ook al heel snel weer uitwandelen.
Vervolgens moeten we verder naar de Skieding, ofwel de N358, een hele drukke verkeersweg door deze streek.
Aan de overzijde van de Skieding gaan we - inmiddels weer terug in Fryslân - de zandweg van de Warreboslaan op, die ons uiteindelijk naar het verharde deel van de Warreboslaan voert.
Om van de Warreboslaan op het Wildveld te komen, moeten we een klein stukje verbindingspad lopen over de Heidelaan.
Langs het Wildveld staat een huis, met daarachter een schuur, met daarachter een stenen hok, met daarachter een houten hok, zoals je dat hier in de regio veelvuldig aantreft. Elke keer als er weer ruimtegebrek was, bouwde men maar weer een stuk achter of aan het oorspronkelijke hoofdgebouw.
Veel van die hokken - veelal nog met asbestdaken - hebben in de loop van de decennia hun functie verloren en zijn danig vervallen wegens een gebrek aan onderhoud en vanwege dat functieverlies.

Drassige paden bij Wildveld en Blauwe Dobbe
Dat een deel van het onverharde Wildveld moeilijk begaanbaar is, blijkt al snel door de waarschuwingsborden voor het slechte wegdek, en zeker ook daar waar we voorzichtig om een draaiende graafmachine heen moeten, waarmee de zandweg zo goed als mogelijk op de meest ernstige plekken wordt geëgaliseerd.
Op een bankje in de bocht van het geasfalteerde deel van het Wildveld houden we onze lunchpauze.
Hierna hebben we nog ruim twee kilometers te gaan tot in Houtigehage, dus nog ongeveer een halfuurtje wandelen vóór ons.
Over De Trije Roeden lopen we Houtigehage binnen.
Toch doorkruisen we dit dorp niet, want ter hoogte van de voetbalvelden moeten we afslaan naar de zogenoemde Blauwe Dobbe, een waterplas die in de winter ook kan worden gebruikt als plaatselijke ijsbaan. 
De route loopt dicht langs de oever van de Blauwe Dobbe, die hier wel heel erg drassig - sompig - is, dus we komen maar ternauwernood met droge voeten aan op het Luchtenveld, aan de andere zijde van de Blauwe Dobbe.

Eerste sociale woningbouw in Houtigehage
Op de Skoallewyk komen we langs één van de eerste acht huizen die hier in de gemeente indertijd zijn gebouwd in het kader van sociale woningbouw. De huisjes met inpandig schuurtje voor enig kleinvee werden toegekend aan turfarbeiders, die in de jaren van de bouw van dergelijke stenen huisjes onder erbarmelijke omstandigheden nog in plaggenhutten (spitketen) woonden. Het huisje dat we hier nu passeren, is momenteel in gebruik als museum, om de mensen van vandaag de dag te laten zien hoe men hier vroeger woonde in en rond Houtigehage.
Vanaf de Spitsbergen lopen we rond twee uur vanmiddag Houtigehage binnen, want hier eindigt onze etappe van vandaag, en verderop staat onze auto in het dorp geparkeerd.
Vanuit Houtigehage rijden we naar Kootstertille om daar de andere auto af te halen, waarna we door rijden naar Feinsum.

Kerstconcert met het Christelijk Bildts Mannenkoor in Stiens

Zondag 17 december 2023
 
Christelijk Bildts Mannenkoor in De Hege Stins van Stiens

















Koor en samenzang
Het Christelijk Bildts Mannenkoor is vanavond in De Hege Stins te Stiens aanwezig bij het Kerstconcert dat als Sing In wordt georganiseerd door de plaatselijke Evangelisatie- en Zendingscommissie van onze Protestantse Gemeente te Stiens.
Dit mannenkoor uit Sint-Annaparochie en omgeving telt meer dan vijftig leden en het staat onder leiding van dirigente Adriana Schröder–Westra. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Peter Palsma op het kerkorgel, en Sieger Polstra op de kerkvleugel.
In een goed gevulde kerkzaal worden alle kerkgangers en ook de koorleden hartelijk welkom geheten door de Evangelisatie- en Zendingscommissie, en dan vangt het Kerstconcert van dit Bildtse mannenkoor aan.
Deze Sing In bestaat voornamelijk uit koorzang, nu en dan afgewisseld met samenzang en een instrumentaal intermezzo.

De pelgrimage van Artaban
Het koor opent haar Kerstconcert met het lied 'Joy to the world', opgewekt, bijna dansend en bij tijd en wijle ook uitbundig gezongen. Wij beantwoorden dat met samenzang van 'Eer zij God in onze dagen'.
Voordat het mannenkoor 'De klokken luiden zo vrolijk' zingen, wordt het kerstconcert ingeleid door de dirigente van het koor.
Tussen de muziekstukken door luisteren we naar het door de dirigente vertelde vervolgverhaal over een zekere Artaban, die wij beschouwen als de vierde 'Wijze uit het Oosten'. 
Eerst maken we kennis met Artaban en met zijn missie, waarna het koor 'De sterre gaat stralen' en 'Heel lang geleden in Betlehem' zingt.
Dat laatste lied beantwoorden we met 'Komt allen tesamen' in samenzang.
Na het tweede verhaaldeel over Artaban zingt een dubbelkwartet van het mannenkoor het 'Ave Maria', en zingen we samen aansluitend het lied 'Ik kniel aan Uwe kribbe neer'.

Gloria, in excelsis Deo
Het verhaal over pelgrim Artaban gaat verder, en daarna luisteren we naar de koorzang van 'Ster, ster, stralende ster', en het wiegende Poolse kerklied met het krachtige refrein 'Gloria, in excelsis Deo', ofwel 'Ere zij God in den hoge'. 
Na het vierde deel van het verhaal over Artaban luisteren we naar een indrukwekkend muzikaal intermezzo, door pianist Sieger Polstra op de vleugel vóór in de kerkzaal ten gehore gebracht. Het koor had af en toe al een verdiend applaus ontvangen, maar na deze instrumentale solo op vleugel oogst pianist Sieger Polstra welverdiend alle lof.
In wisselzang zingen we daarna achtereenvolgens 'Stille nacht' en 'Wijzen uit het oosten'. 
Nog éénmaal komt Artaban - althans de betekenis van Artaban voor onze handel en levenswandel - terug in het verhaal van dirigente Adriana, en dan zingen we met orgelbegeleiding samen het lied 'Een nieuwe morgen', en wel expressief en triomferend.
En hoe zouden we dit Kerstconcert beter kunnen eindigen, dan met het gezongen 'Ere zij God', dus dat doen we dan ook tot slot; vreugdevol, hoopvol, en alvast uitbundig.

vrijdag 15 december 2023

Streekpad 'Noardlike Fryske Wâlden' van Kollum naar Kootstertille

Donderdag 14 december 2023
 
Fogelsanghstate in Feankleaster

















Streekpad 'Noardlike Fryske Wâlden'
In 2018 publiceerde Stichting Wandelnet de wandelroutegids van een nieuw streekpad, namelijk van de 'Noardlike Fryske Wâlden', met als subtitel 'Wandelen door het Nationaal Landschap'.
Je wandelt over dit Streekpad nummer 20 door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Dat is een fantastisch gebied in het noordoosten van de provincie Fryslân, waar je als wandelaar nog aanmerkelijk authentiek kunt wandelen. Je wandelt hier namelijk door een kleinschalig coulisse-landschap, met veel zandpaden en veldwegen door een gebied met veelal kleine landbouwpercelen, die zijn omzoomd door boomwallen, braamstruiken en elzensingels. Dit landschap met agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie is tamelijk intact gebleven, onder andere omdat hier voorheen geen grote ruilverkavelingen waren. 

Wandelroute
De wandelroute gaat globaal gesproken vanuit Burgum via Oentsjerk en Damwâld naar Kollum, om dan via Buitenpost, Surhuisterveen en Earnewâld weer terug te gaan naar Burgum. 
De totale afstand van alle etappes is zo’n 165 kilometer lang, door de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland, Smallingerland en Tytsjerksteradiel. De route loopt ook door natte natuurgebieden en langs oude statige buitenverblijven van Friese adellijke families.
Durkje en ik wandelen dit streekpad in totaal acht dagen, van gemiddeld ruim 20 kilometer per etappe.

Wandelgids 'Noardlike Fryske Wâlden'
De wandelgids geeft een korte routebeschrijving met voldoende gedetailleerd kaartmateriaal. De route is in beide richtingen beschreven, en als Streekpad ook in die beide richtingen geel-rood gemarkeerd.
Verder vermeldt de routegids ook informatie over bezienswaardigheden langs de route, informatie over voorzieningen zoals openbaar vervoer-haltes, horeca- en logiesverblijven en een legenda bij het kaartmateriaal.
De negen thema's van de 27 wandeletappes zijn achtereenvolgens: Noardlike Fryske Wâlden, Singelier folk, Flora en fauna, Halepaden, Boeren en natuur, Veenklooster, De arme Friesche heide, De Leien, en Nationaal Park De Alde Feanen.

Thema's 'Boeren en natuur' en 'Veenklooster'
Onze vierde etappe van Kollum naar Kootstertille loopt over een afstand van 23,8 kilometer door de volgende twee thema-gebieden: 'Boeren en natuur' en 'Veenklooster'.
  • Met 'Boeren en natuur' wordt verwezen naar het regionale beheer van de landschapselementen in deze Noardlike Fryske Wâlden. De huidige samenwerking van boeren en natuurorganisaties is er op gericht om een gezonde bedrijfsontwikkeling van boeren samen te laten gaan met een verantwoord behoud en beheer van het coulisse-landschap. De gebiedsgerichte vitale landbouw in deze streek wordt zo vervlochten met het cultuur-historisch landschap, en met de daarin besloten natuurwaarden. Begrippen als kringlooplandbouw en natuur-inclusieve bedrijfsvoering horen bij het (door)ontwikkelen van de duurzame boerenbedrijven in deze streek.
  • Met 'Veenklooster' wordt verwezen naar het huidige Friese dorp Veenklooster (Feankleaster), waar zich in de 13e eeuw het Premonstratenzer klooster 'Mons Oliveta' (Olijfberg) bevond. Dit was een dochterklooster van klooster Mariëngaarde bij Hallum. Het was eerst een dubbelklooster, maar na het - op zedelijke gronden - vertrek van de monniken werd het een vrouwenklooster voor adellijke jonkvrouwen. Op dit voormalige kloosterterrein is later het Veenkloosterbos achter de huidige Fogelsanghstate aangelegd naar een ontwerp van de beroemde landschapstuinarchitect Lucas Roodbaard. 
Van Kollum via Leechlân naar Buitenpost
Het is vanmorgen 8:15 uur als we vertrekken vanuit Feinsum. Het is dan al licht, en het is 2 graden Celsius. De temperatuur loopt vandaag op tot 5 graden Celsius. Het is droog, en het waait nauwelijks. We worden vandaag heel even verwend met enige zonneschijn, en verder is het prima weer voor een wandeldag.
Eerst rijden we naar het Friese Kootstertille, waar we de ene auto parkeren nabij het multifunctioneel centrum. Dan rijden we met de andere auto door naar Kollum, waar we de auto parkeren nabij het dorpscentrum.
Op de Kollumer Van Scheltingalaan begint om 9:10 uur onze vierde etappe van dit Noardlike Fryske Wâlden-pad. We wandelen vandaag van Kollum naar Kootstertille.
Langs het hertenkamp lopen we door een parkachtig gebied Kollum uit. Op de Tollingasingel zijn in het Kollumer Verlaat een man en enkele vrouwen bezig met het trainen van hun honden, met het doel de hond te leren om niet te blaffen naar passerende honden.
We steken de Stroobossertrekvaart over en gaan dan via de Tollingawei en het Paradyske naar het buurtschap Leechlân.
Over het Swaddepaad lopen we naar het bedrijventerrein van Buitenpost.

Door Egypte naar Feankleaster
Nadat we de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden zijn overgestoken, wandelen we over de Schoolstraat langs De Kruidhof, de tijdens de winter gesloten Hortus van Fryslân.
De Julianalaan van Buitenpost is - evenals enkele andere straten verderop vandaag - versierd met kerstbomen in de voortuinen langs de weg. Vanavond zullen daar de lampjes hoogstwaarschijnlijk in branden om alvast iets van kerstsfeer te creëren.
Over het West lopen we Buitenpost uit.
Vervolgens gaat het verder naar Egypte, het buurtschap ten westen van Buitenpost.
Daar kruisen we dezelfde spoorlijn nogmaals, om dan langs de N358 naar de Keningswei te lopen, waar we het Pibo van Domapaad op gaan. Rechts van ons loopt de N358 en links van ons pad ligt een broekbos, waarin de bomen in het water staan. 
We horen verderop een kettingzaag en het krakende geluid van een omgezaagde boom. De drie zagende mannen vertellen ons dat ze in opdracht van de baron van Folgelsanghstate de brede zoom bomen van het landgoed van de baron aan het uitdunnen zijn. De eiken blijven staan, en de andere boomsoorten ertussen worden in deze winterperiode gerooid.
Als we over de Fogelsanghloane zuidwestelijk afbuigen naar Feankleaster, passeren we enkele verderop in de weilanden liggende pingo-ruïnes.
Over de Keningswei wandelen we even later het Friese Feankleaster binnen.

Van Fogelsanghstate door Hanenburch naar De Wedze
Ter hoogte van de oprijlaan naast de tuinmanswoning van Fogelsanghstate vinden we een bankje langs de Kleasterwei, waarop we onze koffiepauze houden. 
Na deze koffiepauze wandelen we langs It Lytse Slot en de Feankleaster Brink naar de Cecilialoane, op weg naar het buurtschap Hanenburch.
Over het Boskloantsje lopen we daarna naar Kollumersweach. We hadden het al een tijdje zien aankomen in de lucht, en nu we Kollumersweach binnenwandelen over de Ganzingawei, begint de zon een tijdje heel aangenaam te schijnen.
Op de Sparrewei ontmoeten we een vrouw die twee Teckels uitlaat, die ons meldt dat het in haar ogen na alle regenachtige weer van de afgelopen weken wel de hoogste tijd is dat de zon weer eens schijnt.
Op de Sânbultsterwei kruisen we voor de derde maal vandaag de spoorlijn tussen Leeuwarden en Groningen. Aan de zuidzijde van het spoor wandelen we het buurtschap De Wedze binnen.

Het Simkepaad tussen Bootsma's Poel en de Twizelermieden
Ongeveer halverwege tussen De Wedze en Twijzel verlaten we de asfaltweg, om het veldpad van het Simkepaad op te gaan. 
Over dit tamelijk drassige pad passeren we de Bootsma's poel, één van de vele pingo-ruïnes van deze streek. Enkele eenden en een grote groep Grote Canadese Ganzen zwemmen in alle rust hier in de grote poel.
Voorbij de poel gaat de route verder door de drassige weilanden, en over een smal voetpad langs een beukenhaag. Zo blijven we het prachtige Simkepaad volgen, tot aan de Tsjerkebuorren in Twijzel.  
Daar steken we de N355 over, en gaan we rechtdoor, want het Simkepaad gaat daar de weilanden in, in de richting van een vaart, langs ook weer een pingo-ruïne in het open veld.
Een geschrokken haas rent zigzaggend snel vóór ons uit, diagonaal over het weiland, en voor ons al snel uit het zicht.
We moeten hier voorzichtig lopen, want het weiland is behoorlijk drassig, dus het is continue een kwestie van vooruitkijken waar je met een zo droge en stevige ondergrond verder kunt door het sompige grasland. 
Bij de Sânsleat aangekomen, verlaten we het weiland, om dan een grasdijk op te gaan. 
Daarop volgen we het schouwpad langs de Sânsleat. Aan de zuidzijde van de Sânsleat ligt het uitgestrekte natte natuurgebied van de Twizelermieden. 

Voorbij Twijzel en Opperkoaten verder over drassige zandpaden
We steken De Miedwei over en vervolgen onze route langs de Sânsleat.  
Daarbij komen we langs het kunstwerk van de Bronzen Knotwilg. De maker hiervan heeft een oude, dode knotwilg, die hij in de omgeving van Twijzel zag liggen, uit het landschap gehaald en gebruikt als mal voor een nieuwe, bronzen knotwilg. In de holle vorm ervan zijn wilgentakken geplant, die inmiddels zijn uitgegroeid tot een nieuwe wilg, die vanuit het kunstwerk omhoog komt. Op deze manier vormt het bronzen beeld de drager van een nieuwe levende boom met jonge takken, en schiep dit kunstwerk de voorwaarden voor nieuwe groei, voor nieuw leven. 
Verderop buigen we naar het noorden af over De Njoggen Alde Mantsjes, die is genoemd naar de negen oude populieren en wilgen die hier vroeger langs dit pad stonden.
In Twijzel aangekomen, volgen we de Optwizel (N355) door het dorp.
Bij de rotonde, waar de N355 verder gaat als Rykswei, verlaten we Twijzel.
Buiten het dorp gaan we de Opperkoatsterwei op, door het buurtschap Opperkoaten.
Nu we de N355 achter ons hebben gelaten, komen we weer in een rustiger gebied. Slechts af en toe passeert een auto en een fietser.
Een eind verder gaan we de brede zandpad van de Heideweg op, om verderop aan de overzijde van de Kooiweg onze etappe te vervolgen over het zandpad van de Achterweg. 
Bij het begin van de Achterweg wordt men al gewaarschuwd voor het slechte wegdek van deze zandweg, en dat blijkt inderdaad wel nodig te zijn, want verderop lopen we over buitengewoon drassige delen van deze zandweg.
Op de kruising met de Iestwei staat een bankje, waarop we ons tweede rustmoment nemen, namelijk onze lunchpauze. De zon is al weer uit het zicht geraakt achter de wolken, maar nog steeds is het heerlijk weer om buiten te zijn.

Langs de Sint-Petruskerk van Jistrum door naar de Benedictuskerk van Kootstertille
Daarna vervolgen we onze route over achtereenvolgens Achterweg en Dwarsweg, die beide als oude slingerende zandpaden door een open weidegebied gaan. Rechts van ons zien we in de verte de hoog oprijzende energiecentrale aan het Burgumer Mar. 
Waar we bij de Jistrumer Opfeart komen, gaan we linksaf verder over de Marwei, het dorp Jistrum binnen. 
Een grote groep ouders en oppassers staat aan de rand van het schoolplein, omdat de basisschoolkinderen over enkele minuten (14:00 uur) uit school komen.
In Jistrum passeren we op de splitsing van de Schoolstraat en de Meren de 13e eeuwse Sint-Petruskerk van Jistrum.
Voorbij Jistrum resteert voor ons dan alleen nog het uitlopen van achtereenvolgens de Tillewei en de Jistboerewei, en dan staan we bij de rotonde van de Hegedyk (N369) bij de entree van Kootstertille.
We steken de N369 over en wandelen dan tot slot nog over de Tillebuorren langs de Benedictuskerk van Kootstertille. 
Voorbij de kerk stappen we om 14:30 uur van de doorgaande route af, om naar onze auto bij het multifunctionele centrum te lopen.
Met de auto rijden we dan naar Kollum om de andere auto daar af te halen. 
Na enkele inkopen in de Voorstraat gedaan te hebben, ontmoeten we in de Kollumer Voorstraat tot onze verrassing de Friese pelgrim Jitse uit Lytsewâld, waarmee we een tijd blijven staan praten. Na vervolgens bij Rennie in Buitenpost op koffievisite te zijn geweest, rijden we in het schemerduister terug naar huis.

woensdag 13 december 2023

Laatste gezamenlijke bestuursvergadering van Nijkleaster in Westerhûs

Dinsdag 12 december 2023
 
Gezamenlijke bestuursvergadering in de Refter van Nijkleaster-Westerhûs

















Westerwert & Westerhûs
Na jarenlange en hechte samenwerking van de 'Protestantse Gemeente Westerwert' en 'Stifting Nijkleaster' worden vanavond in het dit jaar geopende klooster Nijkleaster-Westerhûs onder Hilaard bestuurlijk de volgende stappen gezet in de doorontwikkeling van ons Friese klooster Nijkleaster.
Tijdens het Pinksterfeest van dit jaar (2023) zijn de eerste 17 uitwonende en inwonende Kleasterlingen verbonden aan de kloostergemeenschap, is de Protestantse Gemeente Westerwert (in PKN-verband) omgezet naar de 'Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert' (nog steeds in PKN-verband), en hebben we ons kloostercomplex 'Nijkleaster-Westerhûs' geopend.
De nu volgende stap is dat de oorspronkelijke kloosterstichting Stifting Nijkleaster wordt omgezet naar een Dienstenstichting, die we 'Stichting Nijkleaster-Westerhûs' gaan noemen. Met ingang van volgend kalenderjaar zal deze dienstenstichting de protestantse kloostergemeente faciliteren met onder andere haar kloostercomplex op It Westerhûs te Hilaard.

Kloostergemeente & dienstenstichting
Om dat allemaal zo correct mogelijk te laten verlopen, hebben we als beide besturen besloten om in het tweede deel van dit kalenderjaar de ene maand afzonderlijk te vergaderen, en de daarop volgende maand dan gezamenlijk te vergaderen als kerkenraad van de Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert en als stichtingsbestuur van de Stifting Nijkleaster.
Vanavond vindt in de Refter van klooster Nijkleaster-Westerhûs te Hilaard zo'n gezamenlijke bestuursvergadering plaats, en dan ook nog de laatste van deze serie, want met ingang van 1 januari 2024 zullen beide organisaties worden bestuurd door één bestuur. Dat bestuur noemen we vanaf 1 januari 2024 dan de Kleasterried, die kerkelijk als een kerkenraad de Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert gaat besturen, en die statelijk als een stichtingsbestuur de Stichting Nijkleaster-Westerhûs gaat besturen. Vanavond zullen daartoe gezamenlijk enkele belangrijke uitvoeringsbesluiten worden genomen door beide besturen.

Because We Carry because we care
In het duister rijd ik vanavond van Feinsum naar It Westerhûs, voor onze gezamenlijke vergadering die daar zal worden gehouden. Bij binnenkomst in het klooster valt direct al de diaconale actie op waaraan Nijkleaster medewerking verleent. Nijkleaster is namelijk het inzamelpunt voor de liefdadigheidsorganisatie Stichting 'Because We Carry', die momenteel rugzakken inzamelt voor vluchtelingenkinderen op Lesbos en in Athene. Nu deze kinderen veel meer binnen zitten in de vluchtelingenkampen omdat het daar kouder wordt, hebben ze niets of niet veel te doen, want ze hebben gewoon niets als ze arriveren in de Griekse vluchtelingenkampen. De Stichting Because We Carry zorgt ervoor dat deze vluchtelingenkinderen op korte termijn ieder een rugtas krijgen met speelgoed, spellen, reisspelletjes en lesstof.  
Nijkleaster zet zich al enkele jaren in voor deze vluchtelingen-organisatie, en is momenteel inzamelpunt voor deze rugtassen. Bij binnenkomst in het klooster-complex passeer ik de eerste rugtassen die hier al zijn ingeleverd.
Dat mag dan wel lijken als een druppel op een gloeiende plaat, maar als Nijkleaster willen we laten zien dat we al het ware met al die druppels ook een emmer kunnen vullen. Geen vluchtelingkind zal later ooit vergeten dat er ergens anders op de wereld iemand was die hem of haar blij maakte met een rugtas met iets moois en goeds.
Nijkleaster staat en gaat ook voor 'zorgen voor elkaar' en 'zorgen voor de wereld', en dit is één van de manieren waarop Nijkleaster daar vorm en inhoud aan geeft.

Bestuurszaken voor Westerwert & Westerhûs
In de Refter (eetzaal) van ons kloostercomplex begint de gezamenlijke bestuursvergadering vanavond om half acht.
Na de opening door dominee-kleasterling Hinne Wagenaar bespreken we aan de hand van de notulen de voortgang op de voorgaande afzonderlijke en gezamenlijke bestuursvergaderingen. 
Een belangrijk agendapunt vanavond is het vaststellen van de tekst van de gewijzigde Statuten van Stifting Nijkleaster. We hebben een nieuw tekstvoorstel gemaakt vanuit de notariële oprichtingsakte van 2008, waarin we de nieuwe stichtingsnaam 'Stichting Nijkleaster-Westerhûs' benoemen, en waarin we de artikelen van de oude statuten herschrijven om de overstap van aanvankelijke pioniersstichting te maken naar de facilitaire dienstenstichting, die met ingang van 1 januari 2024 in werking treedt. De bestuursleden van de huidige Stifting Nijkleaster stellen vanavond ter vergadering de nieuwe Statuten-tekst vast.
Vervolgens bespreken we de voordracht voor de samenstelling van de nieuwe Kleasterried, die met ingang van 1 januari 2024 het nieuwe bestuur zal gaan vormen voor de kloostergemeente en voor de dienstenstichting samen. Beide besturen (kerkenraad en stichtingsbestuur) keuren de voordracht van de acht bestuursleden van de nieuwe Kleasterried goed. Op 2 januari 2024 zullen de Kleasterriedleden kerkrechtelijk tevens worden bevestigd als ambtsdrager, om daarmee ook te voldoen aan de Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). In die viering zullen ook de vertrekkende ambtsdragers formeel aftreden. Op 3 maart 2023 zal dan in een afsluitende viering in groter verband afscheid worden genomen van de per 1 januari 2024 afgetreden ambtsdrager en afgetreden stichtingsbestuurders.

Van formeel naar informeel samenzijn
Vervolgens wordt geïnventariseerd waar onderling nog afspraken moeten worden gemaakt met betrekking tot de bestuurlijke overdracht van allerlei bestuurdersportefeuilles.
Daarna volgt een eerste, inleidend gesprek over de wijze waarop de overdracht zal gaan plaatsvinden van de jaarlijkse kerkelijke bijdragen en van alle overige giften aan kloostergemeente en dienstenstichting. Aanvang volgend kalenderjaar zal de Kleasterried daarover besluiten nemen.
Rond 21:00 uur wordt het formele gedeelte van deze laatste, gezamenlijke bestuursvergadering afgesloten, en is er een half uur tijd voor een informeel samenzijn met een hapje en een drankje. 
Om 21:45 uur gaan we naar de kapel van het klooster, waar we deze dag samen met kloosterlingen en kloostergasten afsluiten met het dagelijkse avondgebed. Aansluitend verlaten we in stilte de kapel en het klooster.