dinsdag 19 december 2023

Kerstconcert met het Christelijk Bildts Mannenkoor in Stiens

Zondag 17 december 2023
 
Christelijk Bildts Mannenkoor in De Hege Stins van Stiens

















Koor en samenzang
Het Christelijk Bildts Mannenkoor is vanavond in De Hege Stins te Stiens aanwezig bij het Kerstconcert dat als Sing In wordt georganiseerd door de plaatselijke Evangelisatie- en Zendingscommissie van onze Protestantse Gemeente te Stiens.
Dit mannenkoor uit Sint-Annaparochie en omgeving telt meer dan vijftig leden en het staat onder leiding van dirigente Adriana Schröder–Westra. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Peter Palsma op het kerkorgel, en Sieger Polstra op de kerkvleugel.
In een goed gevulde kerkzaal worden alle kerkgangers en ook de koorleden hartelijk welkom geheten door de Evangelisatie- en Zendingscommissie, en dan vangt het Kerstconcert van dit Bildtse mannenkoor aan.
Deze Sing In bestaat voornamelijk uit koorzang, nu en dan afgewisseld met samenzang en een instrumentaal intermezzo.

De pelgrimage van Artaban
Het koor opent haar Kerstconcert met het lied 'Joy to the world', opgewekt, bijna dansend en bij tijd en wijle ook uitbundig gezongen. Wij beantwoorden dat met samenzang van 'Eer zij God in onze dagen'.
Voordat het mannenkoor 'De klokken luiden zo vrolijk' zingen, wordt het kerstconcert ingeleid door de dirigente van het koor.
Tussen de muziekstukken door luisteren we naar het door de dirigente vertelde vervolgverhaal over een zekere Artaban, die wij beschouwen als de vierde 'Wijze uit het Oosten'. 
Eerst maken we kennis met Artaban en met zijn missie, waarna het koor 'De sterre gaat stralen' en 'Heel lang geleden in Betlehem' zingt.
Dat laatste lied beantwoorden we met 'Komt allen tesamen' in samenzang.
Na het tweede verhaaldeel over Artaban zingt een dubbelkwartet van het mannenkoor het 'Ave Maria', en zingen we samen aansluitend het lied 'Ik kniel aan Uwe kribbe neer'.

Gloria, in excelsis Deo
Het verhaal over pelgrim Artaban gaat verder, en daarna luisteren we naar de koorzang van 'Ster, ster, stralende ster', en het wiegende Poolse kerklied met het krachtige refrein 'Gloria, in excelsis Deo', ofwel 'Ere zij God in den hoge'. 
Na het vierde deel van het verhaal over Artaban luisteren we naar een indrukwekkend muzikaal intermezzo, door pianist Sieger Polstra op de vleugel vóór in de kerkzaal ten gehore gebracht. Het koor had af en toe al een verdiend applaus ontvangen, maar na deze instrumentale solo op vleugel oogst pianist Sieger Polstra welverdiend alle lof.
In wisselzang zingen we daarna achtereenvolgens 'Stille nacht' en 'Wijzen uit het oosten'. 
Nog éénmaal komt Artaban - althans de betekenis van Artaban voor onze handel en levenswandel - terug in het verhaal van dirigente Adriana, en dan zingen we met orgelbegeleiding samen het lied 'Een nieuwe morgen', en wel expressief en triomferend.
En hoe zouden we dit Kerstconcert beter kunnen eindigen, dan met het gezongen 'Ere zij God', dus dat doen we dan ook tot slot; vreugdevol, hoopvol, en alvast uitbundig.

Geen opmerkingen: