dinsdag 6 juni 2023

Open huis Klooster Nijkleaster-Westerhûs in Hilaard

Pinkstermaandag 29 mei 2023
 

Rondleiding ook door de stilteruimte in de kelder onderin het klooster












Open-wester-Huis

Na de officiële opening van gisteren van het nieuwe kloostercomplex Nijkleaster-Westerhûs staan vanmorgen en vanmiddag de deuren van het klooster open in het kader van Open Huis, oftewel Open Klooster.
Iedereen is via persoonlijke of algemene uitnodigingen en via uiteenlopende media uitgenodigd om vandaag het hele kloostercomplex onder de rook van Hilaard te komen bekijken, om daar samen ook te beleven hoe zo'n 500 jaar na de Reformatie in Fryslân ons nieuwe, protestants klooster met haar oecumenische roeping in gebruik is genomen.
Vanmorgen en vanmiddag kunnen onze gasten tussen 10:30-12:00 uur en tussen 14:00-15:30 uur de resultaten bezichtigen van de restauratie van kloosterboerderij Westerhûs en van de nieuwbouw van de aan de boerderij met een kloostergang gebouwde negen kloostergastenverblijven en van de drie aan de westkant van de boerderij gebouwde kloosterwoningen, waarin inmiddels vier interne kloosterlingen wonen. 

Open Dag
Kleasterkrachten, medewerkers, kleasterlingen, kerkenraadsleden en bestuurders zijn vanmorgen en vanmiddag aanwezig om alle open klooster-gasten te verwelkomen, en om hen te vertellen over alle ins en outs inzake het verleden, heden en de toekomst van de Protestantse Gemeente Nijkleaster-Westerwert en van onze Stifting Nijkleaster.  

Zo maken Durkje en ik vanmorgen met Aagje & Jelke een rondwandeling over het kloosterterrein en door alle kloostergebouwen, onderweg ook andere gasten verwelkomend en hen vertellend over dit pas geopende klooster. Ongeveer driehonderd gasten bezoeken vanmorgen deze open dag. 
Vanmiddag geven Durkje en ik eerst een rondwandeling aan een groep van tien gasten, waaronder mim, Rennie, Jetty & Folkert, Ytje & Simon, Janneke & Anton, en Korneel & Sikke. Ik begin met een groep van negen, maar als we de kloosterboerderij betreden, zijn het er al zo'n twintig, en binnen loopt dat aantal als gevolg van het zwaan-kleef-aan-effect op tot zo'n dertig geïnteresseerde gasten voor de rondleiding. Ondertussen ontmoeten we binnen en buiten een groot aantal andere bekende en onbekende gasten. Daar zijn overigens ook opvallend veel Stiensers bij, veelal leden van de Protestantse Gemeente te Stiens.
Hier en daar staan in de opengestelde vertrekken van het kloostercomplex kleasterlingen, die aan de bezoekende gasten tekst en uitleg geven over onze kloosterbeweging en over het kloostergebouw. In het voorhuis bezoeken we alle verdiepingen, waaronder de meditatiezolder, de beide bibliotheken in de halskamer en in de opkamer, en we luisteren ook naar de uitleg van kleasterpastor Saskia Leene in de eeuwenoude stenen kelder van het klooster, die als stiltecentrum is ingericht.

Dankbaar voor zoveel belangstelling
Aan het eind van de middag komen ook Pieter & Esther met hun vijf weken oude Aaron Samuel nog langs voor een verlate rondleiding. Bij aankomst vertelt de bij de ingang tellende kerkenraadsvoorzitster Gea van Wieren dat de recent geboren Aaron exact de vierhonderdste bezoeker is van de Open Middag.
Vandaag zijn er dan ook ruim zevenhonderd bezoekers bij Nijkleaster geweest tijdens dit Open Huis, en als je daarbij nog het groot aantal deelnemers optelt van de Pinksterzondag-activiteiten van Nijkleaster, leert een snelle rekensom ons dat er tijdens beide Pinksterdagen zo ongeveer duizend bezoekers zijn geweest ter gelegenheid van de opening van Nijkleaster-Westerhûs. Dat is een dermate groot aantal belangstellenden, dat ons tot grote dankbaarheid stemt.
 

Geen opmerkingen: